Малоизвестные татарские разности - 232
Царевич Даир – Петр Ордынский – Чудотворец Ростовский
***
Сергей Баймухаметов
715 лет назад умер царевич Петр, правнук Чингисхана, глубоко почитаемый в средние века православный святой.
Так же немногие знают, что царевич Сартак, сын Батыя, был христианином-несторианцем и названым братом Александра Невского.
И, таким образом, по тогдашним обычаям, Александр Невский – был названым сыном хана Батыя!
Немногие знают, что один из правнуков Чингисхана был причислен Русской православной церковью к лику святых под именем “преподобного Петра, царевича Ордынского, чудотворца Ростовского...”
Судьба его характерна для той эпохи.
В 1253 году святитель Кирилл, архиепископ Ростовский, приезжал в Сарай, к хану Батыю, по делам своей епархии, в частности, и по нуждам церкви вообще…
И когда через несколько лет в Орде заболел один из царевичей, при дворе вспомнили о рассказах Кирилла и вызвали его в Сарай. Скорее всего, тот больной монгольский царевич (имя его не сохранилось) был православным, потому и позвали Кирилла.Кирилл молитвами исцелил мальчика, за что был награжден многими дарами и с почестями отправлен домой. Но в пути, говорится в “Сказании о блаженном Петре...”, его догнал царевич Даир и умолил взять его с собой в Ростов. Наверно, мальчика увлекли рассказы о чудесах, о большом и богатом городе. Ведь в те времена Ростов Великий был одним из главных городов Северо-Восточной Руси. Да, столица - Владимир, но в XIII веке Ростов считался значительней Владимира.
Хан Берке к поступку племянника отнесся, видимо, с пониманием, и обеспечил его соответственно его царственному происхождению: в “Сказании...” говорится о “возках с серебром”... Но при всем богатстве и знатности, Петр отличался “скромностью, молчаливостью, богомыслием и склонностью к молитвам”.
Однажды Петру было видение, явились апостолы Петр и Павел. После этого знамения Петр построил на берегах озера Неро монастырь, называемый также Петровской обителью.Тогда же возникла дружба между ордынским царевичем Петром и Борисом, князем Ростовским. Как в “Сказании...” говорится, “любяше князь Петра, яко и хлеба без него не ясти”. Архиепископ Игнатий, преемник святителя Кирилла, публично, под сводами церкви, объявил их назваными братьями. Дети Бориса, юные княжичи, называли Петра дядей. Князь Борис выбрал для Петра жену, дочь виднейшего ростовского вельможи. И даровал ему, детям и внукам его “множество земли” у озера, а также “воды и леса”.Видимо, Петр свою жену очень любил. Потому что, овдовев, сильно горевал, затем постригся в монахи и обосновался в своей же обители.
Почитание Петра как святого началось сразу же после его смерти в 1290-1291 годах. «Сказание о блаженном Петре, царевиче Ордынском...» сложилось, как считает В.О. Ключевский, уже в начале следующего века. Официально он был причислен к лику святых на Соборе 1547 года при митрополите Макарии. Очевидно, сразу же после канонизации и написаны были фрески только что построенного Архангельского собора в Кремле. Обновленные или заново переписанные в следующем веке. Архангельский собор – усыпальница великих князей и царей. Наиболее выдающиеся из них, как Александр Невский и Дмитрий Донской, изображены там на фресках. Каждому посвящена одна фреска. А блаженному Петру отведена почти вся стена справа от алтаря – две фрески, две большие сюжетные картины. Сцены явления ему апостолов Петра и Павла. Это говорит о том, что святой Петр был в средние века весьма почитаемым в церкви и в народе.
Вообще же, насколько известно, в церковном обиходе икон Петра практически нет. В Ростовском музее есть одна икона XIX века. Да там же, в Ростове, в Успенском соборе, и поныне хранится доска от древней иконы с ликом Петра. А изображение не сохранилось. И не время тому виной, а, как говорит настоятель собора отец Роман, “наше небрежение”.Мощи святого покоятся в развалинах Петровской обители. Могила закатана в асфальт и на ней стоят гаражи. Уже в наши дни в Ростов приезжали потомки Петра из Парижа, чтобы поклониться месту упокоения пращура. Кстати, одним из его потомков был великий иконописец Дионисий. Вот такие судьбы.
Пётр Ордынский
***
Пётр Ордынский (Пётр Ростовский, он же Даир Кайдагул Орда-Ичинов сын Пётр Ордынский Чингизов; ум. 1290), царевич.
Был племянником хана Золотой Орды Берке[1], правнуком Чингисхана.
Основал Петровский монастырь.
Канонизирован в лике преподобного; память 30 июня и в Соборе Ростово-Ярославских святых.
В 1253 году святитель Кирилл, архиепископ Ростовский, приезжал по делам в Сарай, к хану Батыю. Он много рассказывал о чудесах, совершаемых в Ростове у мощей святого Леонтия. И когда через несколько лет в Орде заболел один из царевичей, при дворе вспомнили о рассказах Кирилла и вызвали его в Сарай.
По пути домой, как говорится в «Сказании о блаженном Петре…», его догнал царевич Даир Кайдагул, племянник Батыя и Берке, и умолил взять с собою в Ростов. Наверное, мальчика увлекли рассказы о чудесах, о большом и богатом городе Ростове — в те времена Ростов Великий был одним из главных городов Северо-Восточной Руси.
В Ростове Даир принял православное крещение и был наречён Петром. Хан Берке к поступку племянника отнесся, видимо, с пониманием и обеспечил его соответственно его царственному происхождению: в «Сказании…» говорится о «возках с серебром»… Нужно, однако, заметить: существует версия Александра Хорошева, что царевич Даир этот попал у Берке в опалу и бежал из Орды, а в Ростове «нашёл приют».
При всем богатстве и знатности Петр, как отмечается в его житии, отличался «скромностью, молчаливостью, богомыслием и склонностью к молитвам». Однажды ему было видение: явились апостолы Петр и Павел. После чего Петр построил на берегах озера Неро монастырь, называемый также Петровской обителью.
Тогда же возникла дружба между ордынским царевичем Петром и Борисом, князем Ростовским. В «Сказании…» говорится: «любяше князь Петра, яко и хлеба без него не ясти». Архиепископ Игнатий, преемник святителя Кирилла, публично под сводами церкви объявил их назваными братьями. Дети Бориса, юные княжичи, называли Петра дядей. Князь Борис выбрал для Петра жену, дочь виднейшего ростовского вельможи. Петр имел многочисленное потомство.
После смерти жены принял постриг в основанном им Петровском монастыре.
Почитание и канонизация
Почитание Петра как святого началось сразу же после его смерти примерно в 1290—1291 году.
Официально он был причислен к лику святых на Соборе 1547 года при митрополите Макарии. Одно время местная память святому Петру творилась 29 июня, но затем закрепилась память 30 июня.
Сохранилось несколько списков житий («сказаний») о «блаженном» Петре, древнейший из которых, по мнению В. О. Ключевского, относится к началу XIV века[2].
Литература
ПОВЕСТЬ О ПЕТРЕ, ЦАРЕВИЧЕ ОРДЫНСКОМ
Скрипиль М. О. Повесть о Петре, царевиче Ордынском // История русской литературы: В 10 т. / АН СССР. — М.; Л.: Изд-во АН СССР, 1941—1956. Т. II. Ч. 1. Литература 1220-х — 1580-х гг. — 1945. — С. 350—357.
Пётр Ордынский. На сайте «Хронос».
Сергей Баймухаметов Святой Петр, правнук Чингисхана. История жизни царевича Ордынского, чудотворца Ростовского
Мельник А.Г. К истории почитания ростовского святого Петра царевича в XV - середине XVIII вв. // IX Золотаревские чтения. Материалы научной конференции. Рыбинск, 2002. С. 95-97
Мельник А.Г. К вопросу о времени возникновения «Повести о Петре, царевиче ордынском» // Труды Отдела древнерусской литературы. СПб., 2003. Т. 53. С. 626-627
Мельник А.Г. Надгробная икона ростовского святого Петра царевича в житии конца XVII в. // Древняя Русь. Вопросы медиевистики. 2007. № 1 (27). С. 104-115
Мельник А.Г. Иконография ростовского святого Петра царевича // История и культура Ростовской земли. 2011. Ростов, 2012. С. 100-125
Примечания
‡ЖИТИЕ ЦАРЕВИЧА ПЕТРА
‡«Сказания» о Петре напечатаны в «Православном Собеседнике» (1859, I т.) и в «Ярославских Епархиальных Ведомостях» за 1875 г., № 39 и 40.
Ссылки
Петр, царевич ордынский // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
Повесть о Петре, царевиче Ордынском
Икона
https://ru.wikipedia.org/wiki/
Святая благоверная княгиня Анна Кашинская (1279 — 1368 гг.)
***
Подробное житие святой
Когда призывал я, услышал меня Бог, знающий правоту мою, в тесноте скорби дал мне простор.
Псалтирь (4,2)
Преподобная Анна, дочь Ростовского князя Дмитрия Борисовича (+1294г.), родилась в городе Кашине около 1279 года, получив при крещении имя Анна в честь святой праведной Анны, матери Пресвятой Богородицы.
Летописи отмечают также рождение брата и двух ее сестер. Духовником княжны Анны стал всеми почитаемый Ростовский святитель Игнатий (+1286, память 28 мая).
Долгие годы был близок семье князя Дмитрия Борисовича святой Петр, царевич Ордынский (+1290г., память 30 июня) побратим деда Анны, «дядя» для ее отца.
Этот праведный старец, татарин, крещенный епископом Ростовским Кириллом, удостоился видения святых апостолов Петра и Павла…
ПЕТР ОРДЫНСКИЙ
***
Прп. Петр Ордынский. Икона кон. XVII - нач. XVIII в., из храма Похвалы Пресвятой Богородицы Ростовского Петровского монастыря.
Петр Ордынский, Ростовский (+ 1290), царевич, преподобный.
Память 30 июня и в Соборе Ростово-Ярославских святых
Был племянником хана Золотой Орды Беркая [1], правнуком Чингисхана.
В 1253 году святитель Кирилл, епископ Ростовский ходил в Орду для ходатайства о церковных нуждах своей епархии и рассказывал хану о чудесах, совершавшихся при мощах святителя Леонтия Ростовского. В числе слушателей был и юный племянник хана, на которого рассказ святителя произвел очень сильное впечатление. Через некоторое время у Беркая заболел сын. Вспомнив рассказ русского епископа об исцелениях, он вызвал святителя Кирилла. Тот перед отъездом из Ростова отпел молебен у раки святого Леонтия и, освятив воду, взял ее с собой в Орду. Окропив святой водой ханского сына и прочтя молитву, епископ, обратившись к хану, сказал: «Выживет твой сын и станет таким же сильным, как ты». Хан богато одарил святителя Кирилла и отпустил в епархию. Ребенок выздоровел, а Беркай с той поры распорядился, чтобы вся дань, собираемая с Ростова, шла в Ростовский Успенский собор…
https://drevo-info.ru/articles/15483.html
Преподобный Петр Ордынский, Ростовский, царевич
ДНИ ПАМЯТИ:
5 июня – Собор Ростово-Ярославских святых
13 июля
ЖИТИЕ
КРАТКОЕ ЖИТИЕ ПРЕПОДОБНОГО ПЕТРА, ЦАРЕВИЧА ОРДЫНСКОГО
Преподобный Петр, царевич Ордынский, был племянником хана Золотой Орды Бергая. В 1253 году святитель Кирилл, епископ Ростовский (память 21 мая), ходил в Орду для ходатайства о церковных нуждах своей епархии и рассказывал хану о чудесах, совершавшихся при мощах святителя Леонтия (память 23 мая). В числе слушателей был и юный племянник хана…
…..
…..
ПОЛНОЕ ЖИТИЕ ПРЕПОДОБНОГО ПЕТРА, ЦАРЕВИЧА ОРДЫНСКОГО
Святой Петр царевич – ясный пример тому, что пребывание пастырей Русской Церкви в Орде, тяжелое для них, не оставалось без плодов для святой веры. Ростовский епископ Кирилл (память 21 мая/3 июня) ходил в Орду к хану Бергаю по нуждам Церкви…
……..
……..
МОЛИТВЫ
Тропарь преподобному Петру, царевичу Ордынскому, Ростовскому чудотворцу
глас 8
Отечества своего, блаженне Петре, удалився,/ и богомерзкую веру отнюд возненавидев,/ от тьмы во свет пришел еси,/ и вселился еси во славный и многонародный град Ростов,/ в немже житие честно пожив,/ церковь во имя святых апостол Петра и Павла воздвигл еси Христовою благодатию,/ и сию чудными иконами, яко невесту украсив,/ святителя же, и князя, и вся люди житием своим удивил еси,/ темже и по смерти твоей Христос даром чудес обогати тя./ Поминай нас чтущих пресветлую память твою, преподобне отче Петре,// и моли Христа Бога, спастися душам нашим.
Перевод: Отечества своего, блаженный Петр, удалившись, и богопротивную веру совершенно возненавидев, от тьмы к свету пришел ты и поселился в славном и многолюдном городе Ростове, в нем же, прожив почтенную жизнь, содействием Христовой благодати ты воздвиг храм во имя святых апостолов Петра и Павла, и украсив его, как невесту, чудесными иконами, удивил ты святителя и князя, и всех людей своей жизнью, потому и после смерти твоей Христос обогатил тебя даром чудотворений. Вспоминай нас, почитающих пресветлую память твою, преподобный отче Петр, и моли Христа Бога о спасении наших душ.
Кондак преподобному Петру, царевичу Ордынскому, Ростовскому чудотворцу
глас 4
Явися велие солнце Христовой Церкви,/ просвещая учения светлостьми, всечестне,/ яко черпалом златым,/ от кладязя неископаннаго чудес почерпл еси,/ от источника неистощимаго,/ на память успения твоего пришедшим, всеблаженне Петре,// ныне всем подаваеши грехов прощение, славо преподобным.
ПОКАЗАТЬ ВСЕ
КАНОНЫ И АКАФИСТЫ
АКАФИСТ ПРЕПОДОБНОМУ ПЕТРУ, ЦАРЕВИЧУ РОСТОВСКОМУ, ЧУДОТВОРЦУ
Кондак 1
Избранный Богом от агарянского рода царска и вчиненный в недра православныя Христовы Церкве, наученный святыми Апостолы Петром и Павлом к созиданию во имя их святыя обители, приими от нас недостойных хвалебную песнь, тебе приносимую: Радуйся, преподобне царевиче Петре, Ростовский чудотворче.
Икос 1
Ангела тя земнаго видяще, о небесный гражданине, преподобне царевиче Петре, возревновахом мы недостойнии похвальная воспети тебе сице: Радуйся, терпением угодивый Господу; Радуйся, яко Господь внят ти, и услыша молитву преподобнаго Своего. Радуйся, яко удалился еси, бегая от дому и племене твоего; Радуйся, яко жительствуя среди языка безбожнаго, желание возъимел ко Христу обратитися. Радуйся, яко бдел еси в молитве сердечней к Богу; Радуйся, яко плоть твоя изменися трудов и пощения ради, но дух твой возвысися в воздержании. Радуйся, яко исповедятся Господеви о обращении твоем преподобнии Его; Радуйся, яко с ними воспеваеши на небесех славу Божию. Радуйся, преподобне царевиче Петре, Ростовский чудотворче.
Кондак 2
Видя святый Петр себе непорабощенна плотскому сладострастию, радовашеся духом, желая прилепитися Христу всем сердцем и воспевати Богу: Аллилуиа.
Икос 2
Разум, недоразумеваемый о Триипостасном Божестве и о безсеменнем воплощении Бога Слова, разумети не искаша ослепленнии прелестию идолослужения древние ханы Ордынстии; ты же, святый Петре, по благодати Божией, озарившей тя, и в неверии еще ти сущу светильника Ростовския паствы епископа Кирилла в научение тя христианстей вере взыскал еси. Сего ради ублажаем тя сице: Радуйся, подобне Корнилию сотнику, и в язычестве добродетельми сиявый; Радуйся, подобне ему, вместо Апостола Петра преемника апостольскаго епископа Кирилла взыскавый. Радуйся, яко на тебе сбыстся апостолькое слово: “Во всяком языце бояйся Бога и делаяй правду приятен Ему есть”; Радуйся, яко всевидящее око Божие, узрев твое усердие, благодатию Святаго Духа озари тя. Радуйся, яко неизреченный Божий Промысл потребы ради Церкве, тебе же во спасение, епископа Кирилла во Орду приведе; Радуйся, яко Ростовский иерарх царя Беркая, дядю твоего, беседою о чудесах, в Церкви Христовой являемых, услади. Радуйся, яко ты, млад быв юноша, глаголами святителя Кирилла сердце свое умилил еси; Радуйся, яко размышлением о христианстей вере ум твой просветися. Радуйся, преподобне царевиче Петре, Ростовский чудотворче.
Кондак 3
Сила Вышняго осени тя, царевиче Петре, отвергши бесовское служение твари, прилепитися Христовой вере православней. Темже яко ревнитель святыя веры показался еси крепок всем, тя воспевающим и радостно поющим Богу: Аллилуиа.
Икос 3
Имущи богоприятную мысль, святый Петре, познати истины христианския веры, при вторичном пришествии во Орду Ростовскаго святителя Кирилла, ради исцеления царева сына, и видев чудесное сего оздравление, благодатию Христовою и молитвами архиереа Божия совершившееся, ты крепчае прилепился еси ко Христу и возжелал еси быти христианин. Темже радостно взываем ти таковая: Радуйся, яко подобник был еси соименному ти верховному Апостолу Петру; Радуйся, подобно ему, оставившему мрежи и отца своего, и ты дом царский и сродство свое оставил еси. Радуйся, яко славу наследия земнаго царства во Орде ты презрел еси; Радуйся, яко вся красная мира сего уметы Христа ради вменил еси. Радуйся, яко во след Христа Бога радостно потекл еси; Радуйся, яко теплою душею крещения святаго ты взыскал еси. Радуйся, яко тем осияние Христово в сердце твоем приял еси; Радуйся, яко благое иго Христово прияти восхотел еси. Радуйся, преподобне царевиче Петре, Ростовский чудотворче.
Кондак 4
Буря страстей юностнаго телесе и мирских прелестей и славы земныя не поколеба храма души твоея, преподобне Петре, основан бо бе на камени краеугольном исповедания Христа, Ему же яко Богу и Спасителю нашему воспеваем: Аллилуиа.
Икос 4
Слыша князь и вси людие богоспасаемаго града Ростова, яко первосвятитель их Кирилл грядет из посольства с дарами и честию от царя, имея при себе приобретенное его наставлениями духовное сокровище, тебе, блаженно Петре, хотящаго прияти православную веру во граде Ростове, возрадовашася радостию духовною. Темже и мы, аще и недостойнии, дерзаем в радости сердец взывати тебе сице: Радуйся, от любве душевныя к Богу отечество твое оставивый; Радуйся, единаго Христа возлюбивый. Радуйся, с любовию сердечною наставление епископа Кирилла о вере христианской послушавый; Радуйся, отшествия епископа Кирилла из Орды в Россию усердно назиравый. Радуйся, в благочестивом, твоем намерении препятствия сродников не убоявыйся; Радуйся, тайно из дому твоего удаливыйся. Радуйся, епископа на пути достигнувый и пояти тя с собою его умоливый; Радуйся, яко незлобивое овча Христова стада со пастырем Церкве во ограду христоименитых людей вшедый. Радуйся, преподобне царевиче Петре, Ростовский чудотворче.
Кондак 5
Боготечней звезде ты, преподобне царевиче Петре, подобен был еси, егда из нечестивыя Орды к богоспасаемому граду Ростову путь шествия творил еси. Святитель же Божий Кирилл, радуяся душею о твоем благом произволении, с трепетом воспеваше Богу: Аллилуиа.
Икос 5
Видеша людие Ростовстии, яко возсия в сердце твоем свет Христа Бога и из неверия обрати тя в правоверие, возрадовашася сердцы своими. Сего ради и мы, дивящеся неизреченному смотрению Божию, вопием ти: Радуйся, по пришествии в Ростов благолепие храмов Божиих с любовию и благоговением созерцавый; Радуйся, и не быв еще просвещен святым крещением, в Церкви Божией пребывавый. Радуйся, по умертвии царя Беркая во Орде возвратитися туда не восхотевый; Радуйся, и взысканию о тебе бывшу, под кровом святителя Ростовскаго себе укрывый. Радуйся, крещения святаго со усердием и верою испросивый и оное рукою епископа приемый; Радуйся, во имя Апостола Петром нареченный. Радуйся, письмени языка словенскаго и церковному чтению и пению прилежно научивыйся; Радуйся, для утверждения в вере христианстей в доме архиерейстем вселивыйся. Радуйся, преподобне царевиче Петре, Ростовский чудотворче.
Кондак 6
Проповедует созданная тобою во имя святых верховных Апостол Петра и Павла святая обитель, яко ты, блаженне Петре, был еси всем благоприветлив и любезен, и якоже древний Иов, око слепым и нога хромым. Сего ради воспеваем Богу: Аллилуиа.
Икос 6
Возсиявый во Египте просвещение истины и отгнавый лжи тьму, Христос Бог наш благоволи возсияти и во языческой Ордынской стране молитвами и крепкою верою святителя Кирилла, исцелившаго царева сына от болезни, и тебе, святый Петре царевиче, светом познания веры христианския озарившаго. Того ради сице вопием ти: Радуйся, от языческаго племене в веру Христову призванный; Радуйся, от тины идолослужения банею пакибытия обновленный. Радуйся, от корене злорастленнаго благовонный цвет произрастший; Радуйся, злостраднаго зловония страстей избегший. Радуйся, яко пчела люботрудная, сладкий сот добродетелей сотворивший; Радуйся, бдению и воздержанию себе с терпением изрядне научивый. Радуйся, молитвы сердечныя к Богу возсылавый; Радуйся, всякими добродетельми себе украсивый. Радуйся, преподобне царевиче Петре, Ростовский чудотворче.
Кондак 7
Егда приближися время епископу Кириллу отъити ко Господу, он, яко наставник твой, царевиче Петре, в вере христианской не остави тя сира, но утверди на пребывании в доме архиерейстем до пришествия преемника своего. Святый же епископ Игнатий, по вступлении на престол церкве града Ростова, зря тя преспевающа в возрасте духовном, зело возлюби тя и, радуяся духом, воспеваше Богу: Аллилуиа.
Икос 7
Новое чудо и дивное, премудростию судеб Божиих, исполнися на тебе, блаженне царевиче Петре, егда помышляющу ти создати церковь и при ней монастырь устроити, довольнаго же на дело сие не имущу стяжания и о сем болезнующу сердцем, случися ти уснути на брезе езера Неро и видети во сне верховных Апостол Петра и Павла, грядущих и два мешца злата и сребра на созидание обители во имя их вдающих; возбнув же от сна во ужасе и яве оныя узрев, и в руцех твоих злато и сребро ощутив, возрадовался еси с трепетом. Того ради и мы воспевати тебе научихомся, глаголюще: Радуйся, попечение о создании церкви от любве к Богу возъимевый; Радуйся, об устроении обители неусыпно пекийся. Радуйся, свое иноческое житие пророчески предзнаменовавый; Радуйся, на создание оных довольно не имев сокровища, желания своего не оставивый. Радуйся, несомненную на него надежду имевый; Радуйся, в соннем видении и яве верховных Апостол Петра и Павла узревый. Радуйся, дарование их тебе злата и сребра в руце приемый; Радуйся, заповедь их о приобретении триех икон на торжищи исполнивый. Радуйся, преподобне царевиче Петре, Ростовский чудотворче.
Кондак 8
Странное чудо является и дивное, яко в туюжде нощь, егда тебе, святый Петре, явишася верховнии Апостоли, и святителю Игнатию они же повелеваху, да храм во имя их устроит, епископ же тому видению ужасеся, и пригласив князя, поведа бывшее, и вкупе оба совет о сем сотвориша, и воспеваху Богу: Аллилуиа.
Икос 8
Весь быв, блаженне царевиче Петре, погружен в размышление о Бозе по видении Апостол и о созидании обители, при молитвенных же и постных трудех смирению и послушанию и терпению научился еси. Сего ради вопием ти: Радуйся, к созиданию обители ревность велию имевый; Радуйся, на совет о тебе князя со епископом пришедый. Радуйся, намерение их о сочетании тя браком без ропота приемый; Радуйся, тем послушание ко князю и епископу показавый. Радуйся, “Воля Господня и ваша да будет”, — отвещавый; Радуйся, самим епископом святым Игнатием браковенчанный. Радуйся, апостольская словеса “Брак честен и ложе нескверно” верно сохранивый; Радуйся, и в супружеской жизни в делании добродетелей искусна себе явивый. Радуйся, преподобне царевиче Петре, Ростовский чудотворче.
Кондак 9
Всяк возраст и весь народ града Ростова, вкупе с князем и святым епископом Игнатием, удивившеся приобретенным тобою, блаженне Петре, святым иконам, дивный свет испущающим, внесше их во храм соборный, со усердием воспеваху Богу: Аллилуиа.
Икос 9
Вития суемудренныя еллинскаго нечестия исполненна, последи же Магометовым зловерием исполненнии, не могуще истинных догмат православныя веры познати, умолкоша. Мы же, слышаще предивное твое из язычества в христианскую веру обращение, похвальная, блаженне Петре, приносим ти, вопиюще: Радуйся, по видении: Апостолов сладость духовную в сердце твоем ощутивый; Радуйся, помышления твоя в тайны смотрения Божия углубивый. Радуйся, яко о пременении себе из язычества в христианина веселивыйся; Радуйся, из врученных тебе от верховных Апостол, девятию сребренниками и единою златицею, чудныя три иконы приобретый. Радуйся, яко в радости духа к епископу с теми иконами поспешивый; Радуйся, и князя, ко епископу пришедша, совет благий о устроении храма радостно слышавый, Радуйся, яко от икон, тобою принесенных, палата архиерейская дивным светом озарися; Радуйся, яко чудеса в Церкви христианстей тобою и до днесь совершаются. Радуйся, преподобне царевиче Петре, Ростовский чудотворче.
Кондак 10
Спасти хотя душу свою, преподобне царевиче Петре, всякими добрыми нравы себе украшал еси, по словеси Апостола Павла: елика истинна, елика честна, елика прелюбезна, елика доброхвальна; сия помышляя, научился в умилении духовном воспевати Богу: Аллилуиа.
Икос 10
Стена был еси ограждения, блаженне царевиче Петре, всем к тебе усердно притекающим. Темже и мы, аще и недостойнии, прибегающе и с любовию тя хваляще, вопием: Радуйся, благословение архипастыря на устроение храма и обители приявый; Радуйся, у князя Ростовскаго землю на созидание обители испросивый. Радуйся, князя искушающа тя, да сребром и златом, Апостолами вданным, место искупиши, незлобиво послушавый; Радуйся, назначение цены за уреченное место по девяти сребренник и единой златице послушливо исполнивый. Радуйся, пророчество святителя Игнатия о неоскудении сребра и злата из мешцев разумевый; Радуйся, в видении верховных Апостол назначенное для обители место узревый. Радуйся, сребро и злато, яко дарование от Апостол, с верою приемый; Радуйся, яко останки того сребра и злата на удивление и благоговение до позднейших времен оставивый. Радуйся, преподобне царевиче Петре, Ростовский чудотворче.
Кондак 11
Пение церковное во святей новосозданней тобою обители во имя святых верховных Апостол совершашеся, ты же, блаженне царевиче Петре, яко строитель храма и обители святыя, радовался еси душею, поя Богу: Аллилуиа.
Икос 11
Яко светозарную звезду во обители и светоносную свещу на свещнице Церкви Христовой, зрим тя, преподобне царевиче Петре, и во умилении душ и сердец наших поюще, взываем ти сице: Радуйся, по скончании супружницы твоея отвергийся мира; Радуйся, в созданной тобою обители монашеское житие восприявый. Радуйся, образ добродетельнаго жития всей братии бывый; Радуйся, смирение глубочайшее стяжавый. Радуйся, пощению внимавый; Радуйся, молитвы твоя к Богу, яко благовонный фимиам, возносивый. Радуйся, по трудех многих во обители твоей ко Господу в невечерний свет отшедый; Радуйся, яко Преблагий Господь за премногия твоя добродетели святыя твоя мощи нетлением прослави. Радуйся, преподобне царевиче Петре, Ростовский чудотворче.
Кондак 12
Велия благодати сподобился еси от Бога, преподобне царевиче Петре, яко из языческия прелести в веру христианскую тя Бог обрати, и из тьмы поклонения твари в познание Евангельския благодати призва; последи же из мирскаго мятежа исхитив, ангелоподобному житию в тишине святыя обители сподоби, по кончине же мощи твоя святыя нетлением прослави. Темже толико тя прославившему Богу со страхом и радостию вопием: Аллилуиа.
Икос 12
Поюще память верховных Апостол Петра и Павла и совершающе празднество дванадесяти Апостолов, воспоминаем твоя подвиги с любовию, угодниче Божий, преподобне царевиче Петре, и всечестную память, и взываем сицевая: Радуйся, Петру, каменю веры, последовавший; Радуйся, Павлу, сосуду избранному, и всем святым Апостолом во благочестии ревновавый. Радуйся, древних преподобных отцев подражателю; Радуйся, ангельских чинов сопричастниче. Радуйся, лика преподобных красото; Радуйся, немощных целителю и злобных бесов прогонителю. Радуйся, телес и болезней наших врачу; Радуйся, о душах наших теплый к Богу молитвенниче. Радуйся, преподобне царевиче Петре, Ростовский чудотворче.
Кондак 13
О препетый и прехвальный чудотворче отче наш преподобне царевиче Петре, видимо в созданной тобою святей обители мощами твоими пребываяй, невидимо же от небесных чертог нас, грешных чад своих, назираяй! Приими сие малое приношение, от любве душевныя тебе возсылаемое, и от всякия избави напасти всех; дерзновенным же твоим ко Христу Богу ходатайством будущия нас изми муки, да с тобою в безконечныя веки воспеваем Богу: Аллилуиа.
(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)
Молитва первая
О преподобне Петре царевиче, Ростовский чудотворче! Якоже из мрака языческаго во свет Евангельскаго учения Господь тя призва, тако умоли Его, да и нас по неизреченней Своей благости и человеколюбию измет всесильною Своею десницею из тьмы греховныя, и осияет сердца наша к деланию Его Божественных заповедей. Якоже ты избег мятежа мирских волнений, во ангелоподобное безпечальное житие сподобился еси достигнути, тако сподоби и нам грешным моря сего, влаемаго страстьми, пучину безмятежно преплыти, имея тя, отче, кормчаго о Господе нашем, и достигнути чистым покаянием ко пристанищу спасения вечнаго. И якоже имел еси споспешников тебе верховных Апостолов Петра и Павла в созидании обители, тако подвигни их умилосердитися и о нас недостойных, и даровати нам от сугубыя апостольския благости дерзновение ко Христу Богу. Веруем бо, яко аще мощи твоя святыя и сокровенны в земли, но ты царствуеши со избранными Божиими на небеси: исходатайствуй убо, да и нам грешным молитвами твоими отверзется дверь Царствия Небеснаго в безконечныя веки. Аминь.
Молитва вторая
О преподобне отче Петре царевиче, душею на небеси Престолу Божию предстоиши и Троичныя славы наслаждаешися, телом же на земли в Божественном храме сем почиваяй, и данною ти свыше благодатию различная источаяй чудеса, призри милостивым оком на предстоящия честней твоей раце люди и просящия умильно твоея помощи; се бо мы безмерными согрешении праведный гнев Божий на ся наведохом и всякия милости недостойни сотворихомся; тем же не смеюще вознести очеса наша к высоте небесней, ниже вознести молебный глас ко Господу, сердцем сокрушенным и смиренным духом тебе в ходатайство и на помощь призываем, испроси у Господа Церкви благостояние, воздуха благорастворение, земли плодоносие; избави всех, верою несомненною к Богу приходящих и к раце мощей твоих прибегающих, от всяких бед душевных и телесных; буди печальным утешитель, недугующим врач, напаствуемым помощник, вдовицам заступник, сирым защитник, младенцам питатель, странствующим путевождь, старым укрепление, плавающим кормчий; исходатайствуй всем, твоея помощи требующим, вся, яже ко спасению полезная, яко да твоими молитвами наставляеми, путь маловременнаго жития безбедне совершим, улучим на небеси вечный покой и прославим всех Благих Дателя, в Троице славимаго Бога, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно и во веки веков, аминь.
https://azbyka.ru/days/sv-petr-ordynskij
Свидетельство о публикации №219022701160