Подарунок для матуси

(пер. на укр. яз. А. Александрова)

Одного разу Лісеня гуляла по лісі - в районі великої чорничної галявини.
Вірніше чорничною вона була влітку, а зараз - в березні - це була Велика біла галявина з декількома проталинами.

Минулого літа вони з Мітею знайшли тут цілий острів скарбів. Під кожним кущиком чорниці, які зараз стояли ще під снігом і більше були схожі на горби Антарктиди, друзі виявили різнокольорові камінці. Лисеня знала, що вони називаються самоцвіти.

- От би знайти кілька камінців знову?, - подумала Лисеня. - Я могла б зробити з них подарунок мамі на 8 березня.

В Чарівному лісі був звичай дарувати 8 березня подарунки або  букети улюблених квітів мамам, бабусям і сестрам.
Так само ходили чутки, що це свято було міжнародним і подібні традиції існували і в інших лісах - сусідніх і далеких.
Наприклад, в далекому лісі, звідки давним-давно прийшла прапрабабуся Лісеня, дарували великі букети мімози, яка розпускалась якраз до березня уздовж Лазурного Берега.

Лисеня закрила очі і представила: жовтий (від мімози) берег і блакитну гладь моря, що переходила в таке ж блакитне небо. Щось схоже вона бачила в книжці про подорож у діди Михайла. Здається, так виглядав прапор якогось сусіднього лісу.
Лисена пообіцяла сама собі з'ясувати як називався той ліс, але трохи пізніше. А прямо зараз вона стояла в самому центрі їх з Мітею острова скарбів в надії відшукати кілька красивих камінців.

Зима цього року видалася сніжна, сувора. Стояв березень і весна ще  дуже обережно вступала в свої права.
Вдень світило березневе тепле сонечко, від якого сніг підтавав, а вночі все ще були морози, перетворюючи замети в твердий настил.

Лисеня згадала, як вони з Мітей робили годівниці для птахів в лютому, і пораділа знову того доброму ділу, яке вони зробили.

- Як все таки здорово, що тепер у мене є такий веселий друг, - посміхнулася сама собі Лисеня.

Занурившись у спогади, вона штовхала ногою  затверділий наст одного з горбків, як раптом, її нога провалилася в замет, як в нірку, і в отворі блиснув білий камінчик.

Лисеня нахилилася, підняла свою знахідку і почала розглядати.

- Цікаво, що це за самоцвіт ?, - подумала вона.

З минулого літа розумна лисичка зайнялася вивченням дорогоцінних і напівкоштовних каменів, але зараз вона дивилася на абсолютно поки що незнайомий їй самородок. За кольором він був не те білим, не те блакитним і нагадував крижинку роси, яких вранці в Чарівному лісі можна було поки ще бачити практично на кожній гілочці.

Лисеня зібрала всі камінці, що були під кущиком чорниці, - вийшло жмені дві - і відправилася до бабусі Ухти, в чарівній книзі якої сподівалася знайти відповідь на свої питання про назву цього каменю, а так само його чарівні властивості.

На щастя мудра їжачиха опинилася вдома і з радістю почала накривати на стіл, побачивши лисеня на порозі.

- Дивіться, що я знайшла сьогодні, - сказала Лисеня, простягаючи їжачиха свої скарби.

Лисеня була дуже вихованою лисичкою і завжди зверталася до старших шанобливо на «Ви».

- Ух ти! Так це ж блакитний агат !, - примружившись крізь окуляри, розглядала камінці стара, мудра їжачиха.

Іноді лисенят здавалося, що Ухти знає абсолютно все і про все.

- Розкажіть мені про блакитний агат, - попросила цікава лисичка. - Яка у цього каменю чарівна властивість? Адже воно у нього є? Правда?
- Звичайно! Хитро, майже по лисячі, примружилася їжачиха. Вона пішла вглиб кімнати туди, де, як уже знала Лисена, розташовувалася найбільша і найбагатша на весь Чарівний ліс, бібліотека старовинних книг, таких же мудрих, як і їх власниця. Через пару хвилин їжачиха повернулася, тримаючи в руках товстий фоліант на якому було написано «Коштовне каміння семи лісів».
Знайшовши в змісті сторінку про потрібний камінь, Ухти відкрила книгу і почала свою розповідь:

- Камінці, які ти знайшла, - це блакитні агати. Ці самоцвіти мають властивості дуже м'якої і заспокійливої елегантності. Вони як блакитна вода, звільнена від зимових оков.
- Ну, треба ж, - подумала Лисена: - А я ж саме про Лазурний берег думала, збираючи їх і про крапельки роси. Ось це збіг.
Але в слух вона нічого не сказала і продовжила уважно слухати розповідь мудрої їжачихи.
- Зовні ці камені схожі на фіолетове небо взимку, коли після ночі сонечко починає підніматися вище і вище, освітлюючи темно-фіолетові тони ночі, переводячи їх в блакитну чистоту дня.
Після ночі завжди приходить день, а після зими - весна. Навесні зароджується нове життя і саме синява блакитного агата символізують це початок і нові емоції, які завжди йдуть поруч.
Деякі самоцвіти використовують для захисту, але блакитний агат не такий. Його швидше можна назвати каменем підтримки, - продовжувала Ухти. - У цього каменю така енергетика, що заспокоює, але в той же самий час максимально активізує того, хто його носить.
Якщо, наприклад, ти відчуваєш невпевненість або складності, коли розмовляєш з кимось або тобі потрібно посилити свою позицію, переконуючи співрозмовника, - згадай про блакитний агат і одягни на себе прикраси з нього.
Ще його називають комунікативним каменем саме через якості, які допомагають власникові прикраси досягати ясності думок і проявляти твердість намірів у вирішенні  питань.
За те, що блакитний агат допомагає співрозмовникам приходити до спільного рішення, обходячи гострі кути і не втрачаючи суті, його називають так само каменем дипломатії.
Ношений у вигляді талісмана або прикраси на тілі, магічні властивості цього каменю допомагають позбутися від старих установок і сумнівів і знайти для себе нові способи для вираження себе, а його захисні властивості завжди допоможуть відчувати себе впевненим і в безпеці. Талісман з блакитного агата допоможе посилити спроможності до прояву і розвитку нових можливостей, а в деяких випадках може навіть привести до корінної зміни життя того, хто його носить. Він концентрує зусилля, які докладає його володар, в спробах змінити ситуацію.
За всіма показниками блакитний агат однаково добре підійде як талісман вченому, авантюристу, мисливцеві, мандрівникові, досліднику або учню.

Ухти, знову подивилася на лисеня поверх своїх окулярів, закрила книгу і запитала: - Про кого ти думала, поки я читала тобі опис цього каменю? Адже ти ж встигла подумати про когось конкретного, кому б властивості цього каменю могли виявитися корисними?

Лисеня, дійсно, встигла скласти цілий список тих, кому б могли принести користь чарівні браслетики, які, вона сподівалася, мудра Ухти навчить її робити.

- Перша про кого я подумала, - почала Лисена: - це моя мама. Я хотіла б зробити їй браслет в подарунок на 8 березня. Ви б могли мене навчити, як його робити?
- Оце да! Яка прекрасна ідея!, - відповіла їжачиха. - Але щоб робити браслети, потрібно бути дуже терплячою, посидючою та уважною. Ти впевнена, що справишся?

Лисеня радісно кивнула і в її очах промайнула хитринка. Вона дуже хотіла навчитися робити прикраси, як бабуся Ухти. Адже тепер, коли у них з Митею є власний острів скарбів, вона могла б зробити чарівні амулети і прикраси для всіх, кому потрібна була допомога.

- Ну що ж. Тоді давай почнемо, - перервала її розлітаються в різні боки думки і мрії, Ухти. - Перш за все, щоб з твоїх камінчиків вийшов браслет - нам потрібно обробити кожен з них. Ти ж бачила, як виглядають намистини?
- Звичайно!, - зраділа Лисеня з того, що знала правильну відповідь. - Намистини дуже красиві, рівні і в середині у них дірочка, щоб протягати резиночку або нитку.
- Абсолютно вірно, - кивнула Ухти. - А твої камінці схожі на намистини ?, - примружила вона одне око.
- Не дуже, - притиснула вушка розумна лисичка. - Мої камінці зовсім нерівні і в них не вставиш нитку. Що ж робити? Тепер мій браслет не вийде? Так?

Лисена готова була розплакатися від образи, що вона не зможе зробити мамі подарунок на свято, яке було вже післязавтра.

- Ух, ти, яка ти образлива та швидка, - вперлася руки в боки їжачиха. - Ти ж не думаєш, що мої прикраси я роблю з вже готових намистин?
- Ні, - знову зраділа Лисена. - А що потрібно робити?
- Процес перетворення звичайних каменів в справжні скарби називається "голтовка". Це коли камінці обтісують один об одного і стають гладкими і навіть блискучими. Для цього віднеси ка ти свої камені он в ту бочку, що стоїть в кутку кухні. Бачиш?

Лисена згребла свій неотесаний скарб і всі до єдиного камінчика вирушили у велику бочку, в яку Ухти так само налила води і масла. Потім вона почала крутити ручку, яку Лисеня напочатку навіть не помітила.

Камінці стукали об стінки центрифуги і один про одного і коли їжачиха зупинилась Лисена не повірила своїм очам. Всі камінчики - стали ще красивіше - справжні намистини!

Лисеня заплескала в долоні: - Ура! Тепер ми будемо робити браслет? Що для цього потрібно?
- Не квапся!, - насупилася їжачиха. - Краще збирай свій скарб та біжи до діда Міші. У нього є спеціальні свердла, щоб дірочки в твоїх камінцях виконати. Тут особлива вправність потрібна. Не жіноча це справа - камені свердлити, - посміхнулася вона, відкрившей від здивування рот, лисеняті.

Лисеня помчала до діда Міші, який з радістю просвердлив їй дірочки в камінцях та розповів при цьому, що виявляється для різних камінчиків потрібні різні свердла, тому що вони розрізняються по щільності і твердості.

Сонечко хилилося  до заходу, день закінчувався, а Лисеня так і не зробила браслет для мами. Але зате тепер у неї були рівні і красиві намистини, які залишалося тільки нанизати на силіконову нитку. Сама нитка лежала в улюбленій сумочці Лісени. Бабуся Ухти подарувала її юної умільці, навчивши при цьому ще й в'язати подвійний секретний вузлик, щоб браслет не розвалився при першій же шкарпетці.

Щаслива Лисеня вирушила додому, впевнена в тому, що її браслет для мами буде готовий в строк.


Рецензии