4. 2. Претензии к исторически сложившимся традиция

4.2. Прэтэнзіі к традыцыям псіхалогіі якiя гістарычна склаліся.

Да цяперашняга часу вядома мноства мадэляў асобаснай псіхікі, якія склаліся ў розных культурах і развіты, зыходзячы з самых розных перадумоў.
У апошнія некалькі дзесяцігоддзяў цікавасць практычна ўсіх таварыстваў да праблем псіхалогіі абвастрыўся пад ціскам рознага роду жыццёвых абставінаў. Жадаючы павысіць сваю стрэсаўстойлівасць і стаць паспяховымі ў жыцці, людзі чытаюць творы заснавальнікаў і прадаўжальнікаў традыцый школ псіхалогіі заходняй навукі (З. Фрэйда, К.Г. Юнга і інш.); ўчытваюцца ў трактаты па нейралінгвістычнага праграмаванні, дыанетыцы і саентологii; чытаюць літаратуру, якая прадстаўляе псіхалагічныя традыцыі, выходныя з экзатэрычнага і эзатэрычных галін ведыйскай культуры Усходу, іншых рэгіёнаў планеты; чытаюць літаратуру, якая прадстаўляе традыцыі "шаманізму" розных народаў (найбольш шырока вядомыя кнігі Карласа Кастанеды аб вучэнні дона Хуана); чытаюць усё, і асабліва тое, на што прыйшла мода.
Аднак у літаратуры, якая прадстаўляе ўсе гэтыя традыцыі, ёсць адна асаблівасць - яе рэцэпты ў пераважнай большасці выпадкаў не могуць быць ужытыя чалавекам Самастойна да выяўлення і вырашэння псіхалагічных па сваім характары праблем: перш за ўсё, - яго ўласных — а таксама і праблем іншых людзей і таварыстваў у цэлым.
Так ведычная традыцыя настойвае на тым, што арганізм чалавека ўключае ў сябе мноства тэл якiя ўзаемадзейнічаюць адзін з іншым, адно з якіх-шчыльнае (рэчавы, якое складаецца з плоці і крыві) і некалькі "тонкіх тэл" (біяпаліва): эфірны, астральнае, ментальнае, каузальное і інш., з якімі звязаныя адпаведныя "чакры" - функцыянальна спецыялізаваныя энерга-інфармацыйна-алгарытмічныя цэнтры арганізма, з дапамогай якіх індывід так ці інакш ўзаемадзейнічае з адпаведнымі кожнай з чакр "тонкімі светамі" Сусвету.
Аднак, пераважнай большасці чытачоў ўспрыманне нават сваіх уласных "чакр" і "тонкіх тэл "(а не тое, што "чакр" і "тонкіх тэл" іншых людзей) недаступна. Для таго, каб навучыцца ўспрымаць іх і дыягнаставаць праблематыку на гэтай аснове, неабходна сістэматычна (а гэта патрабуе часу, сіл і выпрацоўкі навыкаў) займацца тымі ці іншымі псіха-фізіялагічнымі практыкамі (розныя напрамкі йогi*): псіхіка асобы і фізіялогія ўзаемазвязаны і ўзаемна ўплываюць адзін на аднаго.

*Йога- псіха-фізіялагічная практыка, якая дазваляе дасягнуць пэўных вынікаў.
Йог - гэта індывід, які варты той ці іншай йозе-псіхафізіялагічнай практыцы.

Акрамя таго самастойныя заняткі такога роду псіха-фізіялагічнымі практыкамі рознай накіраванасці без кантролю і дапамогі з боку больш прасунутых у іх індывідаў небяспечныя для псіхікі займаюцца: "йогі-самавукі" — адна з падгруп кантынгенту псіхлячэбніц. Прычына гэтага ў тым, што усякая йoга падобна «хакерствe»: у тым сэнсе, што ўяўляе сабой самачыннаt атрыманне доступу да тых ці іншых энерга-інфармацыйна-алгарытмічных рэсурсаў. Гэтая самачыннасць можа рэалізоўвацца на адносна бяспечных шляхах, але можа прыводзіць псіхіку індывіда ў такія станы, калі яна становіцца непрыдатнай для жыццядзейнасці. Менавіта па гэтай прычыне ўстойлівыя, разнастайныя практыкі йогі якія склаліся гістарычна ўяўляюць сабой перадачу пэўных ведаў і навыкаў ад настаўнікаў да вучняў непасрэдна ў асабістых зносінах, а Самачыннасць ў іх, мякка кажучы, не заахвочваецца.
Тое ж, але ў яшчэ большай ступені, тычыцца і разнавіднасцяў "шаманізму", заснаваных на ўжыванні тых ці іншых уздзеянняў на фізіялогію і, як следства — на псіхіку зельям: у іх ёсць адкрытыя магчымасці атрымаць атручэнне (у
тым ліку і смяротныя) або стаць наркаманам.
І хоць дасягненні прасунутых йогаў ўражваюць, аднак Індыя, у якой йога нарадзілася і прайграваецца на працягу многіх стагоддзяў у пераемнасці пакаленняў, - адно з найбольш праблемных таварыстваў глабальнай цывілізацыі. Галоўны прычыны гэтага - індывідуалізм усіх йог, а з прычыны таго, што
да кожнага дзіцяці з дзяцінства не прыставіш "прасунутага гуру", - носьбіты традыцый йогі знаходзяць у грамадстве па сутнасці "элітарны" (хоць і не кланава-«элітарны») статус, і пры падзеле грамадства на натоўп і "эліту" не спрыяюць вырашэнню праблем грамадства.
Ёсць і больш свежы прыклад такога роду: гэта - саентологiя*, публічна распаўсюджваная з 1950-га года, якую часам уяўляюць як адаптаваную да заходняга менталітэту версію будысцкіх псіхалагічных практык. Па-за залежнасці ад таго,
якіх поспехаў дамагаўся асабісты заснавальнік гэтай сістэмы псіхалагічных практык Л.Р. Хаббард ў вырашэнні праблем людзей, саентологiяная царква хутка даказала ва ўсіх краінах свету, што менавіта камерцыйныя інтарэсы карпарацыі "гуру ад саентологii" і накіраванасць іх да падпарадкавання сабе таварыстваў, а не суперажыванне і жаданне дапамагчы людзям, - галоўны рухавік гэтай арганізацыі. Гэта і абумоўліва вынiкi дзейнасцi саентологiчнай царквы ва ўсіх краінах свету і стаўленне да яе, хоць саентологiя як такой прыхільна і некаторая колькасць бескарыслівых падзвіжнікаў.

* Каго цікавіць аналіз саентологii, то ў матэрыялах канцэпцыі грамадскай бяспекі глядзi працу «прыйдзі на дапамогу майму нявер'ю...» (аб дiанэтiке і саентологii па сутнасці: погляд з боку).

Яшчэ горш ідзе справа з традыцыямі псіхалогіі, якія ўзніклі ў культуры Захаду. Найбольш яркі прыклад таму - фрэйдызм: усвядомлены наркаманам З.Фрэйдам яго ўласны "Эдыпаў комплекс "*, "латэнтны гомасэксуалізм"** і выяўлены ім у
кагосьці з псіхапатак жаночы "комплекс кастрацыі"*** сталі ўласцівыя псіхіцы многіх у сілу таго, што яны, начытаўшыся Фрэйда пад уладай сфармаванага культурай прадузятасці "Фрэйд - выбітны навуковец"****, прынялі напісанае ім за ісціну, пад
уздзеяннем чаго стварылі дублікаты гэтых монстраў ў сваёй псіхіцы і даручылі ім панаваць над сабой, хоць раней іх псіхіка была вольная ад гэтых заганаў.

* Несвядомая накіраванасць забіць свайго бацьку і спалучыцца са сваёй маці, нібыта аб'ектыўна ўласцівая псіхіцы ўсіх мужчын. Назва дадзена па імі цара Эдып - персанажа аднаго з старажытнагрэцкіх міфаў, які здзейсніў усё гэта па недасведчанасці.
** Несвядомая гатоўнасць да гомасэксуальных адносін, нібыта аб'ектыўна ўласцівая псіхіцы ўсіх.
*** Спецыфічная разнавіднасць "комплексу непаўнавартаснасці", нібыта аб'ектыўна ўласцівая псіхіцы жанчын з прычыны таго, што іх промежность не мае тых органаў, якія маюцца ў пахвіне мужчын. Але чаму мужчыны са свайго боку не "камплексуюць" па нагоды неразвітасці сваіх малочных залоз, сузіранне і дотык якіх у жанчын дастаўляе ім задавальненне? - Гэтым пытаннем З.Фрэйд не задаваўся і адказу на яго не даў.
**** Калі б чыталі без гэтага прадузятасці, а ўдумліва, суадносячыся з жыццём, то захавалі б здароўе ўласнай псіхікі.

Галоўная прычына таго, што рэальныя магчымасці псіхалагічных традыцый Усходу і Захаду, Поўначы і поўдня, аскетычных йог і "шаманізму", які дазваляе сабе многа пепскага, аказваюцца на працягу тысячагоддзяў ніжэй патрэбаў пераважнай большасці людзей і таварыстваў, складаецца ў тым, што ўсе яны выказваюць пануючы ў цывілізацыі Я-цэнтрызм светапогляду, паколькі склаліся і развіваюцца на яго аснове. З прычыны гэтага іх прыхільнікі не разумеюць узаемасувязяў інфармацыі, меры і матэрыі ў працэсах псіхічнай дзейнасці людзей. Менавіта па гэтай прычыне псіхалагічныя традыцыі Усходу для большасці людзей у дакладнасці непаўторны без настаўнікаў "гуру", а школы псіхалагічнай навукі Захаду не заўсёды адэкватна размяжоўваюць асобасна-суб'ектыўнае і аб'ектыўна ўласцівае усім людзям або аб'ектыўна магчымае для іх (як следства яны не размяжоўваюць ў шэрагу выпадкаў псіхічную паталогію і псіхічнае здароўе, што найбольш ярка выявілася ў фрэйдызме).
Па сутнасці гэтыя прыклады азначаюць, што: кожны чалавек павінен стаць і быць псіхолагам для самога сябе, г.зн. ўмець выяўляць праблемы ў сваёй псіхіцы і паспяхова іх вырашаць, аказваючы ў гэтай справе дапамогу малазнаёмым людзям і
прымаючы іх дапамогу, калі праблемы ў адзіночку невырашальныя.
А для гэтага неабходная адэкватная жыццю мадэль асобаснай псіхікі (як сістэмы) і псіхічная дзейнасці (як працэс), якую ён мог бы зразумець адназначна і адназначна суаднесці са сваім светаўспрыманнем па-за залежнасці ад таго, звычайны ён чалавек альбо далёка продвинувшийся йог цi экстрасэнс ад прырода.


Рецензии