4. 3. Двухуровневая модель психики сознание и бесс

4.3. Двухузроўневая мадэль псіхікі: свядомасць і несвядомае-рэжымы ўзаемадзеяння.

Ад усіх гэтых праблем псіхалагічнай навукі і псіхалагічных практык, абумоўленых Я-цэнтрызмам, можна сысці, калі пры разглядзе псіхічнай дзейнасці абапірацца на светапогляд трыадзінства матэрыі-інфармацыі-меры, у якім усе тры названыя катэгорыі-аб'ектыўная дадзенасць ў мностве іх разнастайных праяў у жыцці.
На гэтай аснове, суадносячыся з патрабаваннямі да мадэлі псіхікі, выказанымі ў двух папярэдніх раздзелах гэтай кіраўніка, можна пабудаваць двухузроўневую мадэль псіхікі, якая ўключае у сябе два кампаненты — свядомасць і несвядомае.
Свядомасць, як з'ява псіхічнай жыцця, можна вызначыць як вобласць інфармацыйнага атаясамленьня індывіда з Жыццём Як Такавым на аснове яго светаразумення* ў патоку пачуццёвага ўспрымання жыцця кожнага моманта у часе.

* Нагадаем, што ў аснове светаразумення — светапогляд, з прычыны чаго кожны раз, калі згадваецца светаразуменне як з'ява ў псіхіцы чалавека, варта ўсведамляць, што светапогляд як аснова светаразумення — не забыта, а маецца на ўвазе.

У рэлігійным светаразуменні фармулёўка застаецца ранейшай - пад "індывідам" разумеецца вечная душа.
Такое вызначэнне свядомасці суадносна практычна з усімі станамі індывіда. Калі індывід не спіць, то ён нешта усведамляць. Калі ён спіць, то з пункту гледжання навакольных ён без прытомнасці, аднак пры гэтым сам індывід можа бачыць сон, і калі па абуджэнні сон будзе здабыткам яго свядомасці, то з пункту гледжання самога індывіда ён у перыяд снА знаходзіўся ў свядомасці, аднак вобласць інфармацыйнага атаяснення яго і жыцця ў перыяд сна не супадала з той, якая яму
звычайна ўласцівая ў стане няспання. Аднак, паколькі ў стане няспання людзі не памятаюць большай частцы патоку падзей, якія працякалі ў іх свядомасці ў перыяд сну, то гэта з'яўляецца асновай перакананасці многіх у тым, што ў перыяд сну іх свядомасць было выключана: але сны тыя, што засталіся ў памяці і ў перыяд няспання, з'яўляюцца знакам таго, што свядомасць і ў сне захоўвала сваю актыўнасць, але было раз'яднана з вобласцю светаўспрымання, характэрнай для няспання, а індывід вырашаў нейкія іншыя задачы.
Функцыянальна прызначэнне сноў можа быць розным: ўборка інфармацыйнага смецця, парадкаванне інфармацыі, атрыманне інфармацыі з знешніх па адносінах да асобаснай псіхіцы крыніц*, перапрацоўка інфармацыі з мэтай выпрацоўкі новай на максімуме інтэлектуальных магчымасцяў (паколькі ў стане сну псіхіка выключана з патоку жыццёвай мітусні і дзейнасць**), перасоўванне свядомасці ў іншыя рэгіёны планеты для атрымання інфармацыі або кудысьці далей. Гэта тычыцца як сноў бяспамятны, так і сноў памятных (уласна памятнасць сноў і дазваляе іх класіфікаваць).

* Прымаўка «не ведаць аб чым-небудзь ні сном, ні духам» згадвае гэтую функцыю сноў як адна з крыніц аб'ектыўнай інфармацыі, даступных чалавеку.
** Менавіта таму «раніца вечара мудрагелісцей», што пацвярджаецца тым, што многія правільныя рашэнні праблем выпрацоўваюцца ў сне і становяцца здабыткам свядомасці пры плаўным пераходзе ад сну да няспання. Адзін з прыкладаў такога роду -перыядычная сістэма элементаў прыснілася Д.I. Мендзялееву.

У стане няспання, калі няма ўздзеяння псіхатропных рэчываў на псіхіку, свядомасць большасці людзей звязана з іх рэчавым целам і органамі пачуццяў жывых тэл, а
усе працэсы, якія праходзяць на аснове палявых носьбітаў праходзяць міма свядомасці, хоць несвядомыя ўзроўні псіхікі могуць ўспрымаць і іх. Усвядомленае адвольнага ўспрыманне гэтых працэсаў у стане няспання магчыма на аснове асваення псіха-фізіялагічных практык разнастайных йог і шаманізму. Акрамя таго яны могуць адлюстроўвацца на ўзровень свядомасці ў выглядзе эмоцый.
Акрамя таго рознага роду практыкі дазваляюць пашыраць свядомасць, т.е. ўключаць у паток светаўспрымання тое, што ў звычайным стане няспання не ўспрымаецца органамі пачуццяў жывога цела; альбо ссоўваць свядомасць у іншыя вобласці светаўспрымання, у большай ці меншай меры губляючы ў такія перыяды ўспрыманне свету з дапамогай органаў пачуццяў жывых тэл.
Так свядомасць можа перамяшчацца па частотным дыяпазонах свайго функцыянавання. Гэта выяўляецца ў тым, што некаторыя людзі здольныя пераходзіць ад аднаго псіхатыпу (флегматыкі, сангвінікі, халерыкі і іншыя) да іншых. Адны робяць гэта пад уздзеяннем абставінаў, іншыя ўмеюць рабіць гэта адвольна ў залежнасці ад сваіх патрэбаў у актыўнасці. Акрамя таго, у літаратуры апісаны выпадкі, калі людзі, якія перажылі экстрэмальныя сітуацыі, успаміналі, што ў ходзе развіцця гэтых экстрэмальных сітуацый яны ўспрымалі як вельмі працяглыя тыя з'явы, якія ў звычайным стане ўяўляюцца усім імгненнымі. Такога роду сведчанне* існуюць, хоць ва ўмовах эксперыменту з'ява "запаволення плыні часу" - "зрушэння свядомасці ў іншыя частотныя дыяпазоны светаўспрымання" прайграць не ўдалося. У прыватнасці і ў снах свядомасць ссоўваецца ў іншыя частотныя дыяпазоны светаўспрымання: як паказваюць даследаванні псіхолагаў, тое, што суб'ектыўна ўспрымаецца як працяглы ў часе сюжэт, які развіваецца ў сне, доўжыцца ад доляй секунды да некалькіх секунд.
Так адзін з удзельнікаў Вялікай Айчыннай вайны распавядаў, што, калі побач з ім упаў і выбухнуў снарад, то ён бачыў, як па корпусу снарада павольна папаўзлі расколіны, праз расколіны сталі прарывацца распаленыя газы выбуху, а потым снарад разарваўся на кавалкі і яго аскепкі паляцелі ў розныя бакі. Хоць усе аскепкі праляцелі міма, але відавочца атрымаў кантузію, пасля якой прыходзіў у сябе некаторы час.
Акрамя таго ёсць псіхафізічныя практыкі, якія забяспечваюць зрушэнне свядомасці як па матрыцы магчымасцяў, так і ў «прасторава-часавы» лакалізацыі незалежна ад месцазнаходжання жывога цела.
Таксама ёсць сведчанні не толькі аб зрушэнні свядомасці ў іншыя частотныя дыяпазоны светаўспрымання, але і аб лакальнай змене хуткасці плыні "часу" пад уздзеяннем працэсаў у трыадзінстве матэрыі-інфармацыі-меры арганізма человека*
Засваенне разнастайных "звышздольнасці", каб яны былі падуладныя волі індывіда ў стане няспання, для многіх аказваецца павабным. Аднак псіхіка індывіда —
інфармацыйна-алгарытмічная сістэма, у якой усе кампаненты павінны ўзаемна адпавядаць адзін аднаму. І адна з небяспекі самастойнага асваення практык пашырэння свядомасці і т. п. складаецца ў тым, што калі індывід пачынае ў сваёй свядомасці ўспрымаць інфармацыі больш, чым ён можа свядома асэнсаваць, то ён у большай ці меншай ступені губляе самавалоданне (здольнасць свядома, разумна паводзіць сябе ў плынi жыцця)** у выніку інфармацыйныя патокі, якія ён не
паспявае асэнсоўваць, гнятуць і гоняць яго па жыцці прыкладна так, як восеньскі вецер гоніць па паверхні сажалкі апалае лісце, захлістваючы іх хвалямі.

* Гл. «Аповяд франтавіка» аб звышмагчымацях чалавека (запіс адной з гутарак з былым танкістам В.I. Трунін): http://www.youtube.com/watch?v=pwWFRTQCS9s. Ссылка на момент 01.03.2019 дзейнiчае.
** Это — определение термина «самообладание».

Свядомасць заўсёды індывідуальна. Тэрміны тыпу «калектыўнае прытомнасць», «грамадскую свядомасць» выключаюць іх адназначнасць разумення менавіта таму, што за імі не стаіць ніякае рэальнае з'ява, хоць яны дапускаюць неадназначнае разуменне у сэнсе "сукупнасць свядомасці індывідаў" і т. п. такога роду
тэрміны - адзін з прыкладаў памылак у зборцы "кубіка Рубіка" — светаразуменне.
Воля як жыццёвае з'ява ўяўляе сабой здольнасць індывіда падпарадкоўваць сябе самога і паток падзей вакол сябе ажыццяўленню усвядомленай ім мэтазгоднасці.
Воля заўсёды дзейнічае з узроўню свядомасці.
Хоць у сюжэтах сноў свядомасць часцей за ўсё бязвольна, аднак у шэрагу выпадкаў воля можа актывізавацца і дзейнічаць у ходзе развіцця сюжэту сна; а ёсць некаторая колькасць людзей, якія валодаюць навыкам асэнсавана валявога павядзення у сюжэце сна (некаторыя выпрацавалі яго мэтанакіравана, а некаторыя лічаць яго першапачатковым атрыбутам сваёйпсіхіка.) Сны, у якіх воля праяўляе актыўнасць,
маюць спецыфічнае ўласцівасць: калі ў такім сне суб'ектам вырашаюцца нейкія яго маральна-этычныя праблемы, то следствам "сну", а па сутнасці - дазволу маральна-этычных праблем - можа стаць пераход да іншай якасці жыцця, паколькі перезаданне маральных стандартаў у такіх снах цягне за сабой перабудову алгарытмікі асобаснай псіхікі і, як следства — перабудову матрыц - сцэнарыяў будучага жыцця таго кто тлумача сны - з якімі ён ўзаемадзейнічае ў жыцці.
Увага, як і воля, таксама — своеасаблівае з'ява, уласцівае ўзроўню свядомасці, у псіхіцы індывіда.
Другая небяспека (акрамя таго, што індывід можа пачаць адчуваць больш, чым здольны асэнсаваць), звязаная з самачынным засваеннем рознага роду практык пашырэння і змены свядомасці, складаецца ў тым, што калі ў такіх станах індывід
губляе волю (і адпаведна — самавалоданне), то наступствы шмат у чым непрадказальныя (і для яго самога, і для навакольных) і ў большасці выпадкаў - няўдзячные (у прыватнасці iндывiд можа стаць шалёным).
Свядомасць абапіраецца на несвядомыя ўзроўні псіхікі асобы. Іх звычайна называюць «падсвядомасцю» або «несвядомым».
Несвядомае - адпаведна прамым значэнні гэтагасловы - знаходзіцца ў кожны бягучы момант па-за межамі свядомасці, і таму як пра яго змесце, так і аб размежаванні асобаснага несвядомага і навакольнага асяроддзя індывід сам не можа дакладна судзіць у тэмпе цячэння падзей, хоць можа прааналізаваць гэтую праблематыку пазней:
- па праявах у дзейнасці, пераасэнсаваючы сваё мінулае;
- альбо, прааналізаваўшы па абуджэнні тыя сны, якія засталіся ў памяці, даступнай свядомасці ў няспанні (хоць частка сноў - проста "разграбанне інфармацыйнага смецця", але бываюць і іншыя сны, у якіх несвядомыя ўзроўні псіхікі на асобасна спецыфічным мове сімвалічных вобразаў і ў прамой або метафарычнай лексіцы паказваюць прытомнасцi індывіда знешнія межы i аб'ём цалкам.)
У несвядомым можна вылучыць асобасна лакалізаваную кампаненту і нейкую калектыўную кампаненту, абумоўленую той сацыяльнай і прыродным асяроддзем, з якой ўзаемадзейнічае асоба ў разгляданы момант часу, аб прыродзе якой мы пагаворым у заключным раздзеле (4.8) сапраўднага параграфа, калі будзем разглядаць спараджэнне індывідамі калектыўнай псіхікі.
І свядомасць, і несвядомасць ўзроўня псіхікі ўяўляе сабой інфармацыйна-алгарытмічныя сістэмы, узаемадзеянне якіх і ўтварае псіхіку асобы. І каб разумець, якой менавіта варыянт іх узаемадзеяння з'яўляецца найлепшым, трэба
ўсведамляць магчымасці прыступкі свядомасці і несвядомыя ўзроўні.
У звычайным стане свядомасці пераважнай большасці людзей здольна ўтрымліваць 7-9 аб'ектаў адначасова, а хуткасць апрацоўкі інфармацыі пры гэтым складае не больш за 15 біт/сек*. Апошняя характарыстыка непасрэдна адчувальная чалавекам і выяўляецца ў тым, што пры хуткасці праекцыі кінастужкі 16 кадраў у секунду і больш свядомасць не ўспрымае паслядоўнасць змяняюць адзін аднаго кадраў, а «рухаецца» малюнак, становячыся ахвярай кінаілюзіі. Ілюзорнасць руху на экране перад свядомасцю выкрываецца толькі апасродкавана, напрыклад, часам на экране відаць, што колы машын, калі судзіць па кірунку "руху" спіц або адтулін у
вобадзе колы, круцяцца ў бок, процілеглы кірунку руху самой машыны, альбо нерухомыя або змяняюць кірунак свайго кручэння пры паскарэнні і запаволенні руху машыны (тое ж тычыцца гусеніц танкаў і вінтоў самалётаў і верталётаў). Ўзнікненне гэтай ілюзіі абумоўлена пэўнымі суадносінамі частоты кадраў кіназдымкі і
частоты кручэння колаў і носіць назву "стробоскопiчны эфект".

* Біт - адзінка колькасці інфармацыі ў двайковай сістэме злічэння, адпаведнасць інфармацыі, атрыманай пры ажыццяўленні аднаго з двух равновероятных падзей («Тлумачальны слоўнік іншамоўных слоў» пад рэдакцыяй Л. П. Пацучына, Масква, «Беларуская мова»,1998 г., с. 117)

Несвядомыя жа ўзроўні псіхікі валодаюць шматкроць большай інфармацыйнай ёмістасцю і прадукцыйнасцю па апрацоўка інфармацыі. У прыватнасці, як паказалі даследаванні
псіхолагаў, у той самы час, калі для свядомасці індывіда асобныя кадры праецыюецца ў кінастужкі "плывуць" і зліваюцца ў ілюзію відавочна бачнага руху, несвядомыя ўзроўні псіхікі не толькі здольныя ўспрыняць праславуты "25-й кадр"*,
але звыш таго паспяваюць "прамаляваць" тыя фазы руху, якія не патрапілі ў кадры рэальнай кінастужкі, а павінны знаходзіцца у інтэрвалах паміж імі.

* Стандартная хуткасць кіназдымкі і праекцыі ў прафесійным вялікім кіно - 24 кадра ў секунду; у хатнім узкоплёначным аматарскім кіно, якое існавала да пачатку эпохі відэакамер, хуткасць здымкі складала 16 кадраў у секунду.

Гэтыя суадносіны магчымасцяў свядомасці і несвядомых узроўняў псіхікі кажа аб тым, што не трэба ўскладаць на свядомасць задачы, якія яно вырашаць загадзя не здольна: дакладнсць і недакладносць павінны ўзаемадзейнічаць адзін з адным, вырашаючы сваi задачы ў аб'яднаўчым працэсе іх псіхічнай дзейнасці індывіда. Аднак усяго толькі ў двухкампанентай інфармацыйна-алгарытмічнай сістэме магчымыя некалькі варыянтаў яе функцыянавання, характарызавальных параметрамі ўзаемадзеяння яе кампанент.
Варыянт ПЕРШЫ. Свядомасць актыўна, г.зн. воля дзейнічае, аднак доступ да інфармацыйна-алгарытмічных рэсурсаў несвядомага для яго амаль-што цалкам зачынены.
Такое стан ўзнікае, калі чалавек прачынаецца «няправільна», калі сон перарываецца будзільнікам або яшчэ нейкімі фактарамі ў некаторы непадыходны час*, альбо на наступную раніцу пасля багатага п'янства. Паколькі большая частка дзейнасці людзей працякае на аснове так званых "несвядомых автоматизмов паводзін" - інфармацыйна-алгарытмічнага забеспячэння, нясомага несвядомымі ўзроўнямі
псіхікі, то страта доступу да іх прыводзіць да таго, што індывід ледзь здольны здзяйсняць самыя простыя дзеянні і не можа прыступіць да сур'ёзных спраў да той пары, пакуль не адновіцца звыклы для індывіда фармат доступу да інфармацыйна-алгарытмічных рэсурсаў несвядомых узроўняў псіхікі.
Акрамя таго, такі рэжым узаемадзеяння свядомасці і несвядомых узроўняў псіхікі характэрны і для тых выпадкаў, калі несвядомыя ўзроўні псіхікі працуюць на мяжы сваіх магчымасцяў, вырашаючы нейкія спецыфічныя задачы (напрыклад, ажыццяўляючы кардынальную рэарганізацыю светапогляду і светаразумення**), падаючы пры гэтым узроўню свядомасці мінімум рэсурсаў для забеспячэння ўзаемадзеяння індывіда з патокам падзей.

* Сон-неабходны для псіхікі працэс, на працягу якога арганізм не толькі фізіялагічна адпачывае і аднаўляецца, але ў працягу якога адбываецца і парадкаванне кампанент псіхікі і рашэнне рознага роду задач. Сон як працэс валодае сваёю рытмікай і ўключае ў сябе розныя фазы, таму перапыненне сну, калі яно абрывае ў непадыходныя час працэсы апрацоўкі інфармацыі, вядзе да страты працаздольнасці індывідам на некаторы час у большай ці меншай меры.
Адпаведна гэтаму цывілізацыя, у якой большасць жыве не па сваім біярытмамі, а па будзільніку, — няправільная цывілізацыя. Сапраўды гэтак жа і пераклад гадзін з зімовага на летні час, хоць і эканоміць (нязначна) электраэнергію, але псіхалагічна шкодны, з прычыны чаго можа быць дапусцім толькі ў нейкіх надзвычайных перыядах жыцця грамадства. Калі ён - норма календара з году ў год, то гэта паказчык таго, што грамадства- ананімна-рабаўладальніцкае, і каб ад энергарэсурсаў была найбольшая аддача рабаўладальнікам, біярытмы рабоў можна ламаць без усялякага сораму.
Але і заданне нязменнага пры змене сезонаў юрыдычнага часу, якi істотна адрозніваецца ад астранамічнага - таксама шкодна. Так дзяржаўнасць РФ, у перыяд прэзідэнцтва Д.А. Мядзведзева 2008—2012 гг. аб'яднала некалькі гадзінных паясоў на тэрыторыі краіны і заснавала юрыдычная ча якi на 2 гадзіны апераджае астранамічны час.
Ёсць ацэнкі, згодна з якім з прычыны несупадзення астранамічнага часу і звязаных з ім біярытмаў з юрыдычна устаноўленым часам, у Расеі штогод заўчасна памірае парадку 150 000 чалавек («Скрадзенае час», «Московский комсомолец»,
10.01.2013: ** Калі гэта сапраўды мае месца, то можа працягвацца на працягу працяглага часу: ад некалькіх тыдняў да некалькіх гадоў.

Варыянт ДРУГI. Воля не дзейнічае, свядомасць пасіўна ў тым сэнсе, што ўспрымае інфармацыю аб знешняй асяроддзі, тое што прыносіцца органамі пачуццяў адхілена созерцательно, не ўмешваючыся ў плынь падзей, аналагічна таму, як успрымае кінафільм глядач. Несвядомыя ўзроўні псіхікі могуць быць у гэта час актыўныя і занятыя наступнымі справамі:
1. Выдаваць на ўзровень свядомасці вынікі сваёй дзейнасці па апрацоўцы інфармацыі, якая ўваходзіць у светаразуменне, у сувязі з рашэннем якіх-небудзь жыццёвых задач індывіда, не абумоўленых непасрэдна сітуацыяй, у якой ён
знаходзіцца ў гэты час.
2. Забяспечваць узаемадзеянне індывіда з сітуацыяй, у якой ён знаходзіцца, але на працягу падзей у якой яго воля не ўкліньваецца.
Першае — жыццёва неабходнае з'ява, якая прадстаўляе сабой працэс усведамлення сябе і ўсведамлення жыцця, але яно павінна працякаць у адпаведных гэтаму абставінах, паколькі, калі ўзаемадзеянне з сітуацыяй працякае на аснове несвядомага падахвочвання без кантролю свядомасці як за развіццём сітуацыі, так із-за матывацыя схаванай ў несвядомых узроўняў псіхікі, то гэта аказваецца не бяспечным і для самога індывіда, і для наваколя.
Так, калі свядомасць занята на вуліцы размовай па мабільніку ці слухае выніках апрацоўкі нейкай інфармацыі, што выдаюцца несвядомымі ўзроўнямі псіхікі, адхіліўшыся ад сітуацыі, то вялікія шанцы стаць ахвярай дарожна-транспартнага здарэння. Тым больш небяспечна і для сябе, і для тых кто навакол ўпасці ў такі стан за рулём аўтамабіля. І аналіз развіцця многіх катастроф, якія не былі выкліканыя нечаканай паломкай тэхнікі, паказвае, што альбо аператары, якія кіравалі гэтай тэхнікай, альбо тыя, хто рыхтаваў гэтую тэхніку да выкарыстання, нематывавана, т.е. несвядома дзейнічалі насуперак усім інструкцыям па яе абслугоўванні і эксплуатацыі.
Прычым іх неадэкватныя дзеянні не былі вынікам іх валявога рашэння ігнараваць тыя ці іншыя палажэнні інструкцый, правіл і наўмысна парушаць іх, надзеясь на "авось, нічога дрэннага не адбудзецца". Усё адбылося як-то само сабой, і ўсе такога роду негатыўныя вынікі ў рускай мове тлумачацца словамі "неспадзявана", «не наўмысна», "не знарок".
Па сутнасці разгляд апісаных вышэй рэжымаў функцыянавання асобаснай псіхікі, у якіх свядомасць і ўзроўні несвядомасцi псіхікі працуюць самастойна, і нейкі
з узроўня дамінуе ў выпрацоўцы і ажыццяўленні лініі паводзін індывіда, паказвае, што такія рэжымы недапушчальныя, за выключэннем аднаго адзінага выпадку - працэсу ўсведамлення сябе і жыцця на аснове выдачы на ўзровень свядомасці несвядомымі ўзроўнямі псіхікі вынікаў апрацоўкі імі некаторай інфармацыі. Але гэты рэжым патрабуе знешніх абставінаў, якія гарантуюць бяспеку самога індывіда і навакольных.
Ва ўсіх астатніх выпадках, калі чалавек не спіць, свядомасць і несвядомыя ўзроўні павінны знаходзіцца ў дыялогавым рэжыме абмену інфармацыяй, і кожны ўзровень псіхікі павінен вырашаць уласцівыя яму задачы.
Варыянт ТРЭЦI. Свядомасць актыўна (у сэнсе актыўнасці волі і ўвагі) і знаходзіцца ў дыялогавым рэжыме ўзаемадзеяння з актыўнымі несвядомымі ўзроўнямі псіхікі. Па характары інфармацыйнага абмену паміж свядомасцю і несвядомымі ўзроўнямі псіхікі і задачам, якія вырашаюцца на кожным з узроўняў, гэты рэжым аналагічны ўзаемадзеяння жывога пілота і аўтапілота ў працэсе кіравання самалётам.
У нашы дні самалёт па маршруце ў большасці выпадкаў вядзе аўтапілот, а некаторыя мадэлі аўтапілотаў, здольныя выконваць і пэўныя манеўры. У абавязкі ж пілота ўваходзіць ставіць задачы перад аўтапілотам і наладжваць яго на тыя ці іншыя рэжымы палёту на аснове інфармацыйна-алгарытмічнага забеспячэння, укладзенага ў аўтапілот, а таксама-кантраляваць адпаведнасць параметраў палёту пад кіраваннем аўтапілота палётным заданнем.
Псіхіка чалавека ў прадстаўленні яе двухузроўневай мадэллю "свядомасць + несвядомасць" ад гэтай аналогіі адрозніваецца адным: свядомасць здольна ставіць перад несвядомымі ўзроўнямі псіхікі яшчэ дзве задачы, аналагічныя адзін аднаму па сваёй сутнасці - пазнання і творчасці:
- выпрацоўваць інфармацыйна-алгарытмічны забеспячэнне тых відаў дзейнасці, якімі чалавек раней не займаўся;
- выпраўляць памылкі і неадэкватнасці ў тых кампанентах інфармацыйна-алгарытмічнага забеспячэння паводзін асобы, якія ўжо існуюць у псіхіцы.
І адпаведна несвядомыя ўзроўні псіхікі павінны абслугоўваць працу ўзроўня свядомасць.
Пры гэтым яшчэ раз звернем увагу на тое, што воля і ўвага, — у псіхіцы чалавека дзейнічаюць на ўзроўні свядомасці, а адным з аб'ектаў уздзеяння волі і ўвагі з'яўляюцца несвядомыя ўзроўні псіхікі: за аўтаматызмы несвядомых узроўняў псіхікі кожны павінен адказваць свядома сам.
Адпаведна:
Рэжым ўзаемадзеяння, пры якім свядомасць знаходзіцца пад дыктатам несвядомых узроўняў псіхікі, у палоне свайго несвядомага(бязглуздасцi), бязвольна або па няўважлівасці варты ўсяму, што робіца пад маскай несвядомасцi, - памылка! Гэта-сістэмная ошибка*.
Аналіз працэсаў у прапанаванай двухузроўневай мадэлі псіхікі прыводзіць да пытання аб тым, што аб'ядноўвае свядомасць і несвядомыя ўзроўні псіхікі ў адзіную інфармацыйна—алгарытмічную сістэму - у псіхіку індывіда? Адказ на гэтае пытанне
просты: маральнасць і маральна абумоўленая ўзаемасувязь эмоцый і усьвядомленага сэнсу.
"Маральнасць", "амаральнасць", "эмоцыі" - словы, якія ўжываюцца даволі часта і якія як бы зразумелыя ўсім у штодзённым размове. Аднак яны ж прыводзяць у здзіўленне амаль усіх, калі ім прапануецца растлумачыць, якія менавіта рэальныя з'явы ў псіхіцы індывіда стаяць за гэтымі словамі. Прычына гэтага здзіўлення -  я-цэнтрызм, у якім інфармацыя і мера не з'яўляюцца аб'ектыўнымі катэгорыямі быцця.
Калі ж мы абапіраемся на светапогляд трыадзінства матэрыі-інфармацыі-меры, то ўсё гэта можна лёгка зразумець, і гэта разуменне будзе адэкватна жыццю.

*Шырока вядомы прыклад - кароль у выкананні Е.П.Лявонава ў фільме "Звычайны цуд"(1978 г., рэжысёр М.А.Захараў; па аднайменнай казцы Е.Л.Шварца).

«Кароль. Я страшны чалавек!
Гаспадар (радасна). Ну так?
Кароль. Вельмі страшны. Я тыран!
Гаспадар. Ха-ха-ха!
Кароль. Дэспат. А акрамя таго, я падступны, злапомны, капрызны.
Гаспадар. Вось бачыш? Што я табе казаў, жонка?
Кароль. І самае крыўднае, што не я ў гэтым вінаваты...
Гаспадар. А хто ж?
Кароль. Продак. Прадзеды, прабабкі, унучатныя дзядзькі, цёткі розныя,
продкі і прамаці. Яны паводзілі сябе пры жыцці як свінні, а мне даводзіцца адказваць. Паразіты яны, вось што я вам скажу, прабачце міжвольную рэзкасць
выраз. Я па натуры дабрак, разумніца, люблю музыку, рыбную лоўлю, котка. І раптам такога нараблю, што хоць плач.
Гаспадыня. А ўтрымацца ніяк не магчыма?
Кароль. Куды там! Я разам з фамільнымі каштоўнасцямі атрымаў у спадчыну ўсе подлыя фамільныя рысы. Уяўляеце задавальненне? Зробіш гадасць - усё бурчаць, і ніхто не хоча зразумець, што гэта цётка вінаватая.
Гаспадар. Вы падумайце! (Рагача.) З розуму сысці! (Рагача.)
Кароль. Э, ды вы таксама весялун!
Гаспадар. Проста ўтрымаю няма, кароль.
Кароль. Вось гэта цудоўна! (Дастае з сумкі, што вісела ў яго праз плячо, пузатую плеценую пляшку.) Гаспадыня, тры куфля!
Гаспадыня. Дазвольце, васпан!
Кароль. Гэта каштоўны, трехсотлетнее Каралеўскае віно, няма, няма, не крыўдзіце мяне. Давайце, адсвяткуем нашу сустрэчу. (Разлівае віно.) Колер, колер які! Касцюм, б зрабіць такога колеру - усе іншыя каралі лопнулі б ад зайздрасці! Ну, са свиданьицем! Піце да дна!
Гаспадар. Не пі, жонка.
Кароль. Гэта значыць як гэта "не пі"?
Гаспадар. А вельмі проста!
Кароль. Пакрыўдзіць хочаце?
Гаспадар. Не ў тым справа...
Кароль. Пакрыўдзіць? Госця? (Хапаецца за шпагу.)
Гаспадар. Цішэй, цішэй, ты! Не дома.
Кароль. Ты вучыць мяне ўздумаў?! Ды я толькі вокам моргну-і няма ты. Мне пляваць, дома я ці не дома. Міністры спішуцца, я выкажу жаль. А ты так і застанешся ў сырой зямлі на вякі вякоў. Дома, не дома... Нахабнік! Яшчэ усміхаецца... Пі!
Гаспадар. Не стану!
Кароль. Чаму?
Гаспадар. Ды таму, што віно-то атручанае, кароль!
Кароль. Якое, якое?
Гаспадар. Атручанае, атручанае!
Кароль. Падумайце, што выдумаў!
Гаспадар. Пі ты першы! Пі, пі! (Рагатаць.) То-то, брат! (Кідае ў ачаг усе тры куфля.)
Кароль. Ну гэта ўжо па-дурному! Не хацеў піць - Я выліў бы зелле назад у бутэльку. Рэч у дарозе неабходная! Лёгка ці на чужыне дастаць яду?
Гаспадыня. Сорамна, сорамна, Ваша Вялікасць!
Кароль. Ня я вінаваты!
Гаспадыня. А хто?
Кароль. Дзядзька! Ён гэтак жа вось разгаворыцца, бывала, з кім прыйдзецца, наплетет пра сябе з тры палукашка, а потым яму робіцца сорамна. І ў яго душа была тонкая, далікатная, лёгка ўразлівая. І каб потым не мучыцца, ён, бывала, возьме ды і атруціць суразмоўцу.
Гаспадар. Падлюга!
Кароль. Скаціна форменная! Пакінуў спадчыну, нягоднік!
Гаспадар. Значыць, дзядзька вінаваты?
Кароль. Дзядзька, дзядзька, дзядзька! Няма чаго ўсміхацца! Я чалавек начытаны,
сумленны. Іншы зваліў бы віну за свае подласці на таварышаў, на начальства, на суседзяў, на жонку. А я валю на продкаў, як на нябожчыкаў. Ім усё роўна, а мне лягчэй".


Рецензии