Каска

(Н О В Е Л А)

Бій за Аеропорт з ворогами-найманцями-вбивцями не вщухав уже 242-й, як потім виявилося, останній день... Зруйновано старий термінал, остаточно впала диспетчерська вежа, яку до кінця утримували українські бійці. У новому терміналі бої точилися за різні його поверхи: українські захисники утримували перший поверх, а підвал і верхні поверхи вже контролювалися ворогом. Та Аеропорт тримався – на патріотизмові, сміливості та мужності його оборонців, які чинили бойовикам шалений опір із усіх видів зрої, яку мали у наявнсті...
Залишалася купка воїнів, 20 «кіборгів”, як називали українських захисників Аеропорту вороги. Лиця чорні як у шахтарів, камуфляжі розшматовані, у багатьох перебинтовані руки, ноги, ребра, груди, голови.
Командування прийняв останній у групі офіцер-десантник, старший лейтенант Іванко ЗОРЯНИЧ (Позивний ”Краб“). Маленький на зріст, худенький, з буравковими очима і проникливим мужнім поглядом.
Хтось передав йому  к а с к у! Він узяв її, подивився, покрутив і накинув на голову.-Завелика, – сказав, продовжуючи: Під час навчання, на 3-му курсі до нас приходив військовий історик і багато розповідав про каски. Єдине, що пригадую: каски бувають сталеві і титанові; вони захищать від малопробивних куль, інколи ранять шию та головне – вони додають впевненості.
Зняв її, потім ще раз зодягнув. Шатай-болтай? Передав  к а с к у  рослому, з головою як макітра, побратимові. Той відразу зодягнув.
І раптом ... дзень! Ворожа куля зрикошетила від його  к а с к и  прямо ... у висок командирові ...
А услід – ще пролунав й вибух, бойовики підірвали новий термінал, бетонні перекриття і стеля у секціях Аеропорту обвалилися, ховаючи під собою українських «кіборгів»... Але Іванко Зорянич цього вже не чув і не бачив ...
... Тарас Кобзарюк вижив, його контуженого захопили бойовики, повернувся з полону, організував із добровільцями-десантниками спецоперацію, відкопав із побратимами у бетонних руїнах, під завалами к а с к у і вручив її рідній сестрі Героя України Іванка Зорянича – Ірині ...
08 лютого 2019 р. м. Київ


Рецензии