Русская Литература Антон Чехов Добрый Немец

Anton ;exov
Rusiya


Xeyirxah alman
Hekay;


"Funk v; K" poladt;km; zavodunun sahibi zavodun ba; ustas; ;van Karlovi; ;veyi Tver; hans;sa sifari;i yerin; yetirm;k ;;;n g;nd;rmi;di. ;van sifari;l; d;rd ay ;ll;;di v; cavan arvad; ;;;n o q;d;r dar;xd; ki, i;tahas;n; bel; itirdi, iki d;f; d; a;lad;. O, Moskvaya qay;danda b;t;n yol boyu g;zl;rini ;ll;riyl; ;rt;b d;;;nd;: ev; g;l;c;k, a;paz Marya qap;n; ona a;acaq, arvad; Nata;a da boynuna sar;lacaq v; sevincind;n q;;q;racaq..."Nata;a m;ni g;zl;mir" fikirl;;di. "Bel; daha yax;; olar. Q;fil sevinc yax;;d;, lap yax;;d;..."

 O, Moskvaya ax;am qatar;yla g;ldi. Artel;i onun y;k;n;n dal;nca gedib g;l;n; kimi ;van art;q bufet; girmi;di, iki butulka da piv; vurmu;du... O, piv;d;n xumarlan;b daha xeyirxah olmu;du; fayton;u ;van; va;zaldan Presnaya g;tir;nd; o, yolda el; hey donquldan;rd;:

- Bax, s;n faytun;usan, ;z; d; yax;;s;ndan...M;n ruslar; sevir;m...S;n russan, m;nim arvad;m da rusdur... v; dem;li, m;n d; rusam... M;nim atam almand;r... m;ns; rusam, rus adam;yam... M;n Almaniyayla dava el;m;k ist;yir;m...

 Qap;n; onun ;z;n; fikirl;;diyi kimi a;paz Marya a;d;.

 - El; s;n d; russan, bax, el; m;n d; rusam...- dey; ;amadan;n; Maryaya ver;rk;n yen; m;rt;ldad;. - Biz ham;m;z rusuq... rus dilind; dan;;;r;q... B; Nata;a hardad;?

 - Yat;b.

 - Sssssss... Oyatma... ;z;m oyadacam... ;st;yir;m onu qorxudam v; s;rpriz olsun... Ssssss!

 Marya yuxulu-yuxulu ;amadan; g;t;r;b m;tb;x; ke;di.

;van Karl;; ;ll;rini silib g;l;-g;l;, g;z vura-vura ayaqlar;n;n ucunda yataq ota;;n;n qap;s;na yax;nla;d;, c;r;lt; g;lm;sin dey; ehmalca qap;n; a;d;...

 Yataq ota;; qaranl;q idi, sakitlik h;km s;r;rd;...

 ";ndi onu qorxudacam..." ;van Karl;; d;;;nd; v; kibrit yand;rd;...

 Lakin (yaz;q alman!) ;lind;ki kibrit ;;p; yan;b qurtarana kimi bel; bir m;nz;r;nin ;ahidi oldu: divar;n yan;ndak; ;arpay;da yaln;z ;;lpaq dabanlar; g;r;n;n v; ba;;n; yor;an;n alt;na soxmu; qad;n yatm;;d;; o biri ;arpay;da is; k;r;n sa;l;, b;;lar; uzun yek;p;r ki;i uzanm;;d;...

 ;van Karl;; g;zl;rin; inanmad;, o biri ;;p; yand;rd;... O, dalbadal kibrit ;;pl;rini yand;r;rd; v; h;r d;f; d; inan;lmaz m;nz;r;, d;h;;tli v; biab;r;; s;hn; g;r;rd;. Alman;n ayaqlar; ;sm;y; ba;lad;, k;r;yi soyuqdan qurudu. Piv;nin d;mliyi ba;;ndan u;ub getdi; ona el; g;ldi ki, i;i d; alt-;st oldu. Beynin; g;l;n ilk fikir bu oldu - stulu g;t;r;b var g;c;yl; o k;r;nin ba;;na ;;rps;n, sonra da x;yan;tkar arvad;n;n ;;lpaq dabanlar;ndan yap;;;b onu p;nc;r;d;n bay;ra el; tullas;n ki, ;;r;iv;yl; birg; k;ll;si ;st; yer; d;;s;n. "Ahhhh, yox, yox...bu az olar!" bir q;d;r d;;;nd;kd;n sonra q;rara g;ldi. ";vv;lc; qoy onlar; r;svay edim, gedim polis ;a;;r;m, qohumlar;n; ;a;;r;m, sonra onlar; ;ld;r;r;m..."

Az sonra ;van k;rk;n; geyinib k;;;y; ;;xm;;d;. O, ac;-ac; a;lay;rd;. A;lay;rd; v; d;;;n;rd;, adamlar;n nankor v; v;fas;z olmas; bar;d; d;;;n;rd;... "Bu ;;lpaq dabanl; qad;n bir vaxtlar kas;b toxucuydu, m;ns; onu xo;b;xt el;dim, onu d;r;c;li bir usta arvad; el;dim... ;z; d; "Funk v; K" zavodunda ild; 750 rubl maa; alan bir ustan;n arvad;! S;n bir i;; bax, bu qad;n he; kim idi, he; kim; xadim;l;r kimi ;it paltarda g;zirdi...m;n; g;r; adam oldu. ;ndi ;lyapa qoyur, ;lc;k geyir, h;tta "Funk v; K" da onunla "siz"l; dan;;;r..."

 ;van d;;;n;rd;: bu qad;nlar nec; d; hiyl;g;r v; k;l;kbaz olurmu;lar! ;z;n; el; g;st;rirdi ki, guya m;ni ehtirasla sevir, sanki buna g;r; m;n; ;r; g;lib, h;r h;ft; d; Tver; sevgi dolu z;rif m;ktublar yaz;rd;...

"Ah, ilan;n biri ilan!" ;vey k;;;d; ged;-ged; donquldan;rd;. "Ax; m;n n; ;;;n rus qad;n;yla evl;ndim? Rus yax;; adam deyil. V;h;inin biri v;h;i! M;n; l;n;t olsun! Rusiya il; dava el;m;k ist;yir;m!"

 Bir q;d;r sonra ;van d;;;nd;: "V; ;ox t;;cc;bl;d;r - m;ni g;r kim; d;yi;ib? Hans;sa k;r;nsa; lotuya! He; olmasa, "Funk v; K" il; sevi;s;ydi, d;rd yar;yd;, onu ba;;;layard;m... Yoxsa, hans;sa l;t;n biriyl;... cibind; si;anlar oynayan birisiyl;! Ah, m;n nec; b;db;xt;m!"

 ;vey g;zl;rinin ya;;n; silib meyxanaya girdi v; xidm;t;iy; dedi:

 - M;n; m;r;kk;b v; ka;;z ver g;r;m! Yazmaq ist;yir;m!

 ;ll;ri ;s;-;s; ilk ;nc; arvad;n;n Serpuxovda ya;ayan valideynl;rin; yazd;. Yazd; ki, b;s, namuslu v; d;r;c;li usta ;xlaqs;z bir qad;nla ya;amaq ist;mir, o qad;n;n valideynl;ri d;, el; ;z; d; donuzdu...V; o da ham;ya t;p;rm;k ist;yir... Sonda arvad;n;n ata- anas;ndan t;l;b etdi ki, qoy g;lib q;zlar;n; apars;nlar, el; o ;claf k;r;nsa; yek;p;rl; birlikd;... V; onlar;n h;r ikisini d; ona g;r; ;ld;rm;di ki, ;ll;rini ;irkaba bula;d;rmaq ist;m;di...

 O, meyxanadan ;;x;b m;ktubu po;t qutusuna sald;. S;h;r saat d;rd; kimi ;;h;r k;;;l;rind; veyill;ndi, ;z d;rdiyl; ba;-ba;a qal;b fikirl;r; q;rq oldu. Yaz;q lap ar;qlam;;, heyd;n d;;m;;d;, n;hay;t, bu n;tic;y; g;ldi ki, h;yat taleyin ac; istehzas;d;r, ya;amaq da axmaql;q imi;; namuslu alman ya;ama;a layiq deyil! Sonda is; bel; bir q;rar verdi: n; arvad;ndan, n; d; o k;r;nsa; adamdan intiqam alacaq! ;n yax;;s; budur ki, arvad;n; ;z alic;nabl;;; v; xeyirxahl;;; il; c;zaland;rs;n!

 "Gedib ;r;yimd;kil;ri bo;aldacam arvad;ma!" dey; ev; ged;-ged; d;;;nd;, "sonra da intihar ed;c;m... Qoy k;r;nsa; lotusuyla xo;b;xt ya;as;n, m;n is; ona mane olmayacam..."

 ;van x;yal;nda tutmu;du ki, o, ;l;n kimi arvad; Nata;a vicdan ;zab; ;;k;c;k.

 - H;, b;t;n mal;m;-m;lk;m; d; ona saxlayacam!- dey; donquldana-donquldana qap;n;n z;ngini basd;. - K;r;nsa; m;nd;n yax;;d;, h;?! Qoy o da ild; 750 rubl qazans;n g;r;m!

 Bu d;f; d; qap;n; a;paz Marya a;d;, ;van; g;r;n kimi ;ox t;;cc;bl;ndi.

 -Tez el;, Natalya Petrovnan; ;a;;r,- k;rk;n; ;;xartmadan ;;mkirdi. - Onunla dan;;maq ist;yir;m...

 Az sonra ;van;n qar;;s;nda ;ynind; k;yn;k, ayaqyal;n v; t;;cc;b i;ind; cavan bir qad;n dayand;... ;van ;ll;rini g;y; qald;r;b a;lay;rd;, dedi:

 -M;n h;r ;eyi bilir;m! M;ni aldatmaq olmaz! M;n ;z g;zl;riml; o k;r;nsa; donuzu g;rd;m, uzunb;; ki;ini!

 -D;li olmusan?!- arvad; ;;mx;rd;. - Niy; q;;q;r;rsan? Evd; adam yar, yat;blar, oyadarsan!
- Ah, o k;r;nsa; lotu!

 - Dedim ax; q;;q;rma! L;l-q;nb;r olubsan, q;;q;r;rsan! Get gir yerin;, yat!

- O k;r;nsa;la bir ;arpay;da yatmaq ist;mir;m! ;lvida!

 - Vallah, s;n d;li olmusan!- arvad; ;s;bil;;di. - Ax; evd; adam var dedim! Orda, bizim yataq ota;;nda indi ;iling;rl; arvad; yat;r...

 - N;? Hans; ;iling;r?

 - El; o k;r;nsa; ;iling;rl; arvad;! M;n onlar; kiray;ni;in g;t;rm;;;m, ayda 4 manata!.. ;;;;rma, onlar; oyadarsan!

 Alman g;zl;rini b;r;ldib uzun m;dd;t arvad;na baxd;. Sonra ba;;n; a;a;; sallay;b yava;ca fit ;ald;...

 - H;;;;, indi ba;a d;;;r;m...- dedi.

 Bir azdan alman;n q;lbi yenid;n ;vv;lki ovqat;na qay;td;. ;van Karl;; indi ;z;n; ;la hiss edirdi.

 - S;n m;nim rus qad;n;msan...- dey; m;rt;lday;rd;,- a;paz da rusdur, el; m;n ;z;m d; rusam... Ham;m;z;n dili rus dilidir... Oy, ;iling;r, ;iling;r, s;n n; yax;; adamsan! Onu qucaqlamaq ist;yir;m... "Funk v; K" da yax;;d;... Rusiya g;z;l ;lk;di... M;n Almaniya il; dava el;m;k ist;yir;m...

 
T;rc;m; etdi: Kamran N;zirli


Рецензии
Молодец! Через переводы, благодаря которым народы знакомятся друг с другом, закладывется фундамент добрых отношений, расширения интеллектуальных границ и, в конце концов, приводит к обогащению и процветанию соджружеств!
С уважением

Светлана Юшко   25.05.2019 12:40     Заявить о нарушении
СПАСИБО!!!
с УВАЖЕНИЕМ,

Камран Назирли   25.05.2019 11:27   Заявить о нарушении