Беларусская Литература. Юлия Алейченко. Стихи

Юлия Алейченко. Беларусь. Стихи












T;qdimat

Yuliya Aley;enkonun i;;;;

Yuliya Aley;enkonu Az;rbaycan oxucular;na t;qdim ed;rk;n ilk n;vb;d; bir c;h;ti qeyd etm;k ist;rdim: onun b;dii axtar;;lar; enerji v; azad d;;;nc;l;rl; doludur. ;;xs;n m;n Yuliya Aley;enkonu h;r d;f; b;y;k m;mnuniyy;tl; oxuyur, ;eirl;rind;n x;susi z;vq al;ram. H;rd;n m;n; el; g;lir ki, o, d;nyaya sad;c; yeni g;zl; baxm;r. O, h;m d; ona g;r; yaz;r ki, d;nyan; d;yi;dirm;k ist;yir.
Yuliya Aley;enkonun poeziyas;nda g;n;;, i;;q, k;l;k... var. Lakin b;t;n bunlar t;bi;td;n g;l;n xaotik ;;kill;r deyil, m;r;kk;b, a;;r h;yatla t;masdan yaranan sevinc, f;r;h hissl;ridir. Yuliyan;n Belarusda h;l;lik birc; ;eirl;r kitab; ;apdan ;;x;b: "Ecazkar g;sg;c;k alt;nda". Kitabda ;n;n;vi v; s;rb;st v;znd; yaz;lm;; ;eirl;rl; yana;;, onun t;rc;m;l;ri d; yer al;b: g;nc ;air; Xorxe Karero Andrade (Ekvador), Madhad Prasada Himire (Nepal), Sergey Matveyev (Udmurtiya), Agag;ldi Allahn;z;rov (T;rkm;nistan), Li Xe, Van Qo; Jen (;in) kimi tan;nm;; ;airl;rin ;s;rl;rini belarus dilin; t;rc;m; edib. Bunlar Yuliyan;n t;rc;m;;ilik f;aliyy;tinin yaln;z bir hiss;sidir. Haz;rda Belarusun q;zet v; jurnallar;nda  ;e;en, kalm;k, mari, Az;rbaycan, rum;n v; dig;r xalqlar;n  ;airl;rinin ;s;rl;ri onun t;rc;m;si il; d;rc olunur v; ya d;rc olunmaq ;r;f;sind;dir.
Yuliya Aley;enko h;m d; Bak;ya h;sr etdiyi essenin m;;llifidir. Bu esse g;nc ;air;nin Az;rbaycana s;f;rind;n sonra yaran;b. M;tnd; Az;rbaycan ;lk;sinin z;ngin m;d;niyy;ti v; tarixin; m;;llifin heyranl;;;n; ifad; ed;n emosional, heyr;tedici s;tirl;r az deyil. Yuliya Belarusun Minsk ;;h;rind; ya;ayan v; i;l;y;n az;rbaycanl; tan;nm;; r;ssam Kamil Kamala da ;eir h;sr edib.
Yuliyan;n t;rc;m;yi-hal; bar;d; bir ne;; k;lm;: 21 dekabr 1991-ci ild; ;fsan;vi nasir, dramaturq, ;air Vladimir Korotkevi;in do;uldu;u Or;da anadan olub. Belarus D;vl;t Universitetinin filoloji fak;lt;sini bitirib. Sonra magistraturada t;hsilini ba;a vurub. Haz;rda BDU-da aspiranturada oxuyur. "Pol;mya" (1922-ci ild;n ;;x;r) ;d;bi-b;dii jurnal;n;n m;sul katibi v;zif;sind; ;al;;;r. ;eird;n ba;qa Yuliya hekay;l;r, ;d;bi-t;nqidi m;qal;l;r v; resenziyalar da yaz;r. T;sviri s;n;t v; mifologiya il; maraqlan;r. S;yah;ti, maraql; adamlarla m;bahis; etm;yi xo;lay;r.
M;n bu g;nc istedadl; Belarus ;air;sin; h;yat v; yarad;c;l;q yollar;nda xo;b;xtlik arzulay;ram.
Ales Karlyukevi;,
Belarus Respublikas; ;nformasiya nazirinin m;avini,
Az;rbaycan Yaz;;;lar Birliyinin F;xri ;zv;





Yuliya Aley;enko
Belarus


El; ya;amal;yam ki...

M;n qaynayan q;lbimin oduna
adi,
boz k;l s;pim g;r;k,
;;nki o
bir g;n
yen; alovlan;b
m;ni k;l; d;nd;r;c;k.


M;n n;;m;li bahar;m;n
s;sini
Reproduktorun
s;sin; qat;m g;r;k,
;;nki onlar;
amans;z k;tl;
e;id; bil;c;k...


M;n el; ya;aml;yam ki
he; n; olmay;b sanki.
He; n; ba; verm;yib!
H;yat d;nizi
h;l; b;y;m;mi;
z;if m;xluqlar;
sahil; tullay;r ;;nki...


S;nin oxuya bilm;y;c;yin kitab

H;r s;h;r
K;hr;ba r;ngli
;ay d;nizind;
S;n ;z filosof g;mil;rini
g;r;rs;n.

H;r g;norta
Yor;un g;zl;rin
h;rfl;ri
b;c;kl;r kimi
qa;;;an  g;r;r:
onlardan
kolleksiya y;;;rsan.




H;r ax;am
M;nim sa;lar;m;
n;vazi;l; tumarlay;rsan.
Amma fikirl;rin
hardasa s;yah;t edir,
Hardasa...
itkin d;;m;; Hiperboryada.

M;ns;...
;sir;m,
s;nin h;r toxunu;undan
titr;yir;m lap...
Kitab olma;a qorxuram -
S;nin oxuya bilm;y;c;yin kitab...
T;rc;m; etdi: Kamran N;zirli


Рецензии