A trecut n eternitate profesorul universitar mirce

A TRECUT ;N ETERNITATE PROFESORUL UNIVERSITAR MIRCEA REVENCO

© USMF cite;te mai mult pe


A trecut ;n eternitate Mircea Revenco, profesor universitar la Catedra de psihiatrie, narcologie ;i psihologie medical;, doctor habilitat ;n ;tiin;e medicale, fost ;ef catedr; (2000-2009), cercet;tor ;tiin;ific superior, Laboratorul de narcologie.

Corpul ne;nsufle;it va fi depus ast;zi, 16 martie, la ora 17:00, la Biserica „Sf;nta Teodora de la Sihla” (str. Pu;kin, 20A).

Duminic;, 17 martie, ;n acela;i l;ca;, va fi oficiat; slujba religioas;. Mitingul de doliu va ;ncepe la ora 12:30, la Cimitirul Central din Chi;in;u, unde va fi ;nmorm;ntat regretatul profesor (str. Alexei Mateevici, 11).

Comunitatea Universit;;ii de Stat de Medicin; ;i Farmacie „Nicolae Testemi;anu” exprim; condolean;e ;i sentimente de compasiune ;i este al;turi de familia ;ndurerat;.

Dumnezeu s;-l odihneasc; ;n pace!

© USMF cite;te mai mult pe

In Memoriam profesorul Mircea Revenco

 

Mircea Revenco s-a n;scut la 17 noiembrie 1938 ;n satul Cure;ni;a, raionul Soroca. A avut parte de o copil;rie anevoioas;, ;n vremuri grele: ani de r;zboi, secet;, foame ;i s;r;cie.

;n 1952 a finalizat, cu men;iune, ;apte clase ;n satul natal. ;i-a continuat studiile la ;coala Medie nr. 1 din Soroca, unde tat;l s;u lucra ca ;nv;;;tor. Absolvind cu succes ;coala ;i av;nd o reu;it; excelent; la disciplinele biologice, p;rin;ii ;i pedagogii l-au sf;tuit s; ;mbr;;i;eze medicina.

;n anul 1955 a fost admis la Institutul de Stat de Medicin;, la Facultatea de Medicin; General;. Dup; absolvire, t;n;rul specialist s-a angajat la Spitalul de Circumscrip;ie din s. Co;ni;a Mare, raionul Iampil, regiunea Vinni;a, Ucraina, unde a lucrat timp de un an. Ulterior, a activat ;n calitate de medic psihiatru la Spitalul din ora;ul Flore;ti, iar, ;n 1963, a decis s;-;i continue studiile prin secundariat clinic la Catedra de psihiatrie. Peste un an, a fost ;ndrumat s; mearg; ;n doctorantur; la Institutul de Cercet;ri ;tiin;ifice ;n Psihiatrie din Moscova, unde a efectuat numeroase cercet;ri ;n domeniul psihiatriei judiciare, finaliz;nd cu sus;inerea tezei de doctorat.

Dup; doctorantur;, a fost angajat ;n func;ia de asistent universitar la Catedra de psihiatrie a Institutului de Stat de Medicin; din Chi;in;u, iar, peste trei ani, a ob;inut titlul de conferen;iar la Catedra de psihiatrie ;i narcologie.  ;n 1995 a fost avansat ;n postul de profesor universitar la Catedra de psihiatrie, narcologie ;i psihologie medical; a Universit;;ii de Stat de Medicin; ;i Farmacie „Nicolae Testemi;anu”. Titlul de profesor a fost confirmat ;n anul 1998, dup; sus;inerea tezei de doctor habilitat ;n ;tiin;e medicale (1997).

Pe parcursul anilor de activitate, i-au fost ;ncredin;ate func;ii ;i sarcini de mare r;spundere, pe care a reu;it s; le ;ndeplineasc; ;n mod remarcabil, demonstr;nd aptitudini manageriale ;i capacit;;i intelectuale deosebite. ;ntre anii 1998-2007 a fost membru al Senatului ;i al Consiliului ;tiin;ific al Facult;;ii de Perfec;ionare a Medicilor (FPM), pre;edinte al Comisiei metodice de profil ;i membru al Consiliului metodic central a USMF „Nicolae Testemi;anu”. ;n perioada 2000-2009 a de;inut func;ia de ;ef al Catedrei de psihiatrie ;i narcologie FPM, fiind responsabil de educa;ia continu; a medicilor psihiatri ;i narcologi.

A muncit cu dedicare, perseveren;; ;i responsabilitate ;n abordarea atribu;iilor ;ncredin;ate. Peste dou; decenii (1980-2007), profesorul Mircea Revenco a fost specialist principal ;n psihiatrie al Ministerului S;n;t;;ii (MS), din anul 2000 - membru al Consiliului de exper;i pentru probleme de psihiatrie ;i narcologie al MS, membru al Comisiei republicane de atestare a medicilor psihiatri ;i narcologi, iar ;ncep;nd cu 2006 – pre;edinte al acestei comisii ;i pre;edinte al Societ;;ii Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeu;ilor ;i Psihologilor Clinicieni din Republica Moldova.

Gra;ie talentului ;nn;scut ;i a muncii asidue, profesorul Mircea Revenco a reu;it, de-a lungul anilor, cu ;nalt profesionalism ;i devotament, s; promoveze Alma Mater at;t ;n ;ar;, c;t ;i peste hotare. Fiind preocupat de procesele psihice umane, a efectuat cercet;ri ;tiin;ifice de valoare, rezultatele c;rora au fost publicate ;n reviste prestigioase de nivel na;ional ;i interna;ional, abord;nd subiecte ce ;in de: depresie, nevroze, tulbur;ri de personalitate, alcoolism ;i narcomanie, traumatism cerebral, insomnie, probleme ;n familie ;i c;snicie etc. A publicat circa 200 de lucr;ri ;tiin;ifico-didactice, inclusiv patru monografii, dou; manuale ;i opt recomand;ri metodice. A ghidat zece discipoli ;n scrierea ;i sus;inerea tezelor de doctor ;i doctor habilitat ;n ;tiin;e medicale.

Pe parcursul activit;;ii profesionale, a reu;it, pentru prima dat; ;n istoria psihiatriei autohtone, s; prezinte reac;ia pe colateral;, ulterior men;ionat; ;n literatura de specialitate ca reac;ie descris; de profesorul Revenco. De asemenea, ;mpreun; cu colegii s;i, a elaborat a;a-numitul pa;aport al specialit;;ii, determin;nd ;i formula acesteia prin care este punctat c; psihiatria este domeniul ce se ocup; de cercetarea etiologiei, patologiei, clinicii, diagnosticului, tratamentului ;i profilaxiei maladiilor psihice, tulbur;rilor de comportament ;i de personalitate, precum ;i a celor de ordin psihic.

Pentru rezultate remarcabile ;n activitatea profesional;, profesorul Mircea Revenco a fost men;ionat ;i apreciat cu mai multe diplome, insigne de onoare ;i medalii.

Domnia Sa a pus un accent deosebit pe formarea continu; a speciali;tilor psihiatri prin dezvoltarea competen;elor profesionale ale acestora, oferindu-le mereu suport ;n activitatea clinic; ;i de cercetare. Dragostea pentru medicin; ;i oameni, aten;ia ;i grija pentru studen;i ;i medici-reziden;i, pe care ;i ;ndruma cu exigen;; ;i ;i ;nv;;a cu d;ruire, denot; abilit;;ile unui profesor de voca;ie, iar demnitatea, erudi;ia ;i modestia i-au asigurat ;nalta apre­ciere ;i gratitudine din partea colegilor, a discipolilor ;i a ;ntregii comunit;;i medicale.

Amintirea luminoas; a regretatului profesor Mircea Revenco va r;m;ne ve;nic vie ;n memoria celor apropia;i, a colegilor ;i a ucenicilor, a tuturor celor care l-au cunoscut ;i l-au respectat.

S;-i fie ;;r;na u;oar;!

© USMF cite;te mai mult pe


Рецензии