4. 8. Порождение индивидами коллективной психики э

Можна здагадацца пра тое, што, калі псіхіка індывіда ўяўляе сабой інфармацыйна-алгарытмічную сістэму, то людзі спараджаюць алгарытмічныя-інфармацыйна сістэмы, кампанентамі якіх з'яўляюцца асобасныя псіхікі кожнага з iх, проста ў сілу таго, што ўяўляюць сабой некаторую агульнасць, у межах якой працякаюць працэсы абмену энергіяй, інфармацыяй, алгарытмікай. Пытанне толькі ў тым, на якой матэрыяльнай аснове складваюцца інфармацыйна-алгарытмічныя сістэмы надасобаснага ўзроўню, якія спараджаюцца мноствам асобасных псіхік.
Адзін з носьбітаў калектыўнай псіхікі людзей - помнікі культуры. Пагадзіцеся, што калі мы чытаем нейкі старажытны тэкст і выказаныя ў ім меркаванні ўлічваем у працэсе пабудовы свайго светапогляду і светаразумення, выпрацоўкі лініі паводзін, то варта прызнаць, што старажытныя выразнікі гэтых меркаванняў-саўдзельнічаюць у той жа калектыўнай псіхіцы, у якой саўдзельнічаем мы самі. У сваю чаргу, мы, пакідаючы нашчадкам помнікі культуры сваёй эпохі, некаторым чынам саўдзельнічаем у іх псіхічнай дзейнасці.
Такім чынам, атрымліваецца, што чалавецтва ў пэўным сэнсе заужды адно ва ўсёй чарадзе мінулых і будучых пакаленняў.
Аднак помнікамі культуры адказ на пытанне аб носьбітах калектыўнай псіхікі не абмяжоўваецца. Рэчавыя помнікі культуры мінулага і сучасныя нам - проста адзін з
каналаў абмену інфармацыяй і алгарытмікай паміж людзьмі, прычым які валодае самымі нізкімі прапускной здольнасцю і хуткадзейнасцю.
Арганізм чалавека - гэта рэчавы цела і несамое ім біяполе. Прычым пад біяполем разумеецца не нейкая адмысловая разнавіднасць матэрыі, спецыфічна уласцівая жывым арганізмаў, уключаючы чалавека, а тая сукупнасць агульнапрыродных палёў, выпраменьванне якой уласцівы жывым арганізмам, у тым ліку і чалавека (у арганізмаў кожнага біялагічнага віду сваё спецыфічнае па яго параметрах біяполе, а ў межах гэтай відавы супольнасці маюць месца праявы індывідуальнага своеасаблівасці). Канчаткова памерлы труп ад жывога арганізма адрозніваецца не толькі спыненнем фізіялогіі абмену рэчываў, але і адсутнасцю біяполя (макробiяполя), характэрнага для жывога арганізма — аўры (хоць фізіялогія клеткавага ўзроўню, у тым ліку і бiяполевая, можа ў некаторых тканінах захоўвацца яшчэ некаторы час пасля фактычнай смерці).
І ёсць падставы меркаваць, што інфармацыйная ёмістасць рэчыўных структур арганізма чалавека і рэальна магчымыя хуткасці пераходу іх з аднаго стану ў іншыя недастатковыя для таго, каб менавіта яны былі непасрэднымі носьбітамі псіхікі чалавека як інфармацыйна-алгарытмічнай сістэмы. А вось палявыя працэсы, якія суправаджаюць фізіялогію рэчыўнага цела арганізма чалавека, валодаюць дастатковай
інфармацыйнай ёмістасцю і высокімі частотнымі характарыстыкамі для таго, каб быць носьбітам псіхікі чалавека як інфармацыйна-алгарытмічнай сістэмы. Гэта значыць непасрэдным носьбітам псіхікі індывіда як працэсу з'яўляецца яго біяполе, а рэчавы цела ў складзе арганізма вырашае дзве асноўныя функцыі:
- узаемадзеянне з рэчыўным светам;
- энергетычная падсілкоўванне біяполя.
У склад біяполя ўваходзяць розныя спецыфічныя палі, якія адрозніваюцца адзін ад аднаго і характарам свайго сілавога ўздзеяння, і выдаткамі энергіі на іх выпраменьванне, і хуткасцю распаўсюджвання ў розных асяроддзях, і характарыстыкамі падзення напружанасці поля ў залежнасці ад аддаленасці ад крыніцы выпраменьвання. Тым не менш усе яны так ці інакш прамадуляваныя інфармацыяй, уласцівай індывіду, у агульных для біялагічнай выгляду "чалавек разумны" сістэмах кадавання інфармацыі. Частка гэтых сістэм кадавання носіць біялагічна абумоўлены характар, а частка-культурна абумоўлены характар. Гэта спектральная блізкасць біяполяў ўсіх людзей і некаторая агульнасць для іх біялагічна і культурна абумоўленых сістэм кадавання інфармацыі і з'яўляецца асновай для спараджэння людзьмі рознага роду Калектыўных псіхік.
Гэта не нейкае новае адкрыццё. Калектыўныя псіхікі, якія спараджаюцца рознымі сацыяльнымі групамі, у лацінаамерыканскай тэрміналогіі здаўна называюцца "эгрэгарамi". У лацінамоўнай тэрміналогіі склалася сэнсавая пара: "індывід"(што азначае «непадзельны»), і "эгрэгар" (якое слова адсутнічае ў тлумачальных слоўніках з негалосным грыфам "для натоўпу", але, як можна здагадацца, з'яўляецца аднакарэнныя са словам «агрэгат», якія азначаюць злучэнне некаторага мноства вузлоў у адзiн функцыянальна своеасаблівае прылада)
Псіхіка індывіда праз яе несвядомыя ўзроўні (а ў шэрагу выпадкаў і на ўзроўні свядомасці) заўсёды звязана з нейкімі эгрэгара. Г.зн. IНДЫВIў, чыя псіхіка не ўключана ў алгарытміку якога б там ні было эгрэгара, НЕ БЫВАЕ.
Перш за ўсё эгрэгары — гэта алгарытміка, што мае на ўвазе наяўнасць пэўных мэтаў, на якія яна працуе і пэўнага зместу - інфармацыйна-алгарытмічнага забеспячэння, а таксама нейкага пэўнага набору "аргументаў" — параметраў актывацыі алгарытмікі ў цэлым ці тых ці іншых прыватных алгарытмаў у складзе алгарытмікі. Гэтая алгарытміка рознымі сваімі фрагментамі можа быць размеркавана па індывідуальных псіхікам мноства людзей, а таксама можа быць у большай ці меншай ступені прадубляваная ў той матэрыяльной ("тонкаматэрыяльной") адукацыі, якая можна назваць "палявым целам эгрэгара" - палявой структурай, якая здольная існаваць некаторы час сама па сабе ў выпадку, калі знікнуць усе індывіды, псіхіка якіх ўключана ў гэты эгрэгара.
Пры ўмове, што розныя эгрэгара энергетычна не раз'яднаныя, яны могуць узаемна пранікаць сябароўскi адзiн у адно, аб'ядноўвацца на аснове ідэнтычнасці мэтаў або нейкіх фрагментаў інфармацыйна-алгарытмічнага забеспячэння, адзінства параметраў энергетыкі, а таксама і супольнасці для некалькіх эгрэгараў выпадковага індывіда, якія з'яўляюцца свайго роду «мастамі» паміж імі або «счэпкамі».
Перш за ўсё для замыкання псіхікі індывіда на пэўны эгрэгара неабходна энергетычная Сумяшчальнасць біяполя індывіда з эгрегором, як па складу прыродных палёў, так і па параметрах магутнасці і фазава-частотных характарыстык.
Энергетычная Сумяшчальнасць індывіда і эгрэгара можа быць забяспечана як генетычна прыналежнасцю да выгляду "чалавек разумны" і яго папуляцый, так і уздзеяннем шэрагу рэчываў(тавараў), якія змяняюць фізіялогію біяполя. Апошняе тычыцца эгрэгарыальнай агульнасці якуя п'юць, якуя паляць і іншых ужываюць наркаманы.
Акрамя таго, у жыцці чалавецтва склаліся культуры разнастайнага шаманізму. Шаманізм ўключае ў сябе ўздзеянне на шамана і яго "кліентаў" рознага роду зёлак, некаторыя з якіх прызначаныя для забеспячэння энергетычнай сумяшчальнасці біяполя чалавека і тых ці іншых эгрэгараў. Збольшага гэта датычыцца і ўздзеяння на біяполе індывіда розных рацыёнаў харчавання.
Таксама трэба ведаць, што рознага роду псіха-фізіялагічных практык (напрыклад, йогі ў ведыйскай культуры) здольныя змяніць параметры біяполя індывіда, з прычыны чаго ў тыя эгрэгара, у якія ёг здольны ўвайсці, іншыя не змогуць увайсці наогул альбо ў такой якасці, у якім здольны ўвайсці йог.
Без забеспячэння энергетычнай сумяшчальнасці эгрэгароў злучэнне з ім альбо немагчыма, альбо небяспечна: гэта падобна таму, як павінна быць забяспечана Сумяшчальнасць электрапрыбораў (генератараў і спажыўцоў энергіі) і дзеючай сеткі электразабеспячэння; тэхнічных характарыстык тэлевізійных вiдыё-радыёпрыёмнікаў і ўзроўню адпаведнага сігналу ў месцы іх працы.
Для замыкання псіхікі асобы на эгрэгара пры наяўнасці біяпаліва энергетычнай сумяшчальнасці з эгрэгара неабходна як мінімум адно з трох:
 - дзеючыя маральныя стандарты асобы, фактычна кіраўнікі апрацоўкш інфармацыі ў псіхіцы індывіда, павінны быць ідэнтычныя маральным стандартам, уласцівай алгарытміцы эгрэгара (чым больш такіх ідэнтычных маральных стандартаў у пары "асоба-эгрэгара", і чым яны больш высокапрыярытэтныя*, тым больш глыбокія сувязі
асобы з эгрэгарам);
 - індывід з'яўляецца носьбітам алгарытмiкi, характэрнай для эгрэгара, альбо нейкіх фрагментаў тых ці іншых алгарытмаў;
 - індывід з'яўляецца носьбітам інфармацыі, характэрнай для эгрэгара.

* Маральныя стандарты нераўназначная адзін аднаму, іерархічна упарадкаваны па значнасці.

Для замыкання псіхікі індывіда на эгрэгара пры забеспячэнні энергетычнай сумяшчальнасці з ім досыць аднаго з вышэйпералічаных фактараў; наяўнасць двух іншых фактараў не з'яўляецца абавязковым.
Замыканне псіхікі асобы на эгрэгары можа адбывацца як праз несвядомыя ўзроўні псіхікі, так і на абодвух узроўнях: збольшага праз ўзровень свядомасці, а збольшага праз несвядомыя ўзроўні псіхікі. Пры гэтым маральныя стандарты асобы вызначаюць характар узаемадзеяння індывіда і эгрэгара. У сувязі з гэтым неабходна растлумачыць два аспекты:
- ПА-ПЕРШЫ. Замыканне на эгрэгары выключна праз маральныя стандарты пры адсутнасці ў псіхіцы асобы алгарытмікі і інфармацыі, характэрнай для эгрэгара.
У гэтым выпадку ідэнтычнасць маральных стандартаў гуляе ролю свайго роду "пароля" для атрымання доступу да інфармацыйна-алгарытмічных (і магчыма, энергетычных) рэсурсаў эгрэгара. Калі "пароль" прызнаны, то адсутныя ў псіхіцы асобы інфармацыйна-алгарытмічныя рэсурсы будуць "загружаныя" у яе з эгрэгара на працягу некаторага часу - у адпаведных абставінах, магчыма, сфармаваных навакол індывіда гэтым жа эгрэгара.
- ПА-ДРУГОЕ. Пры несупадзенні маральных стандартаў асобы са стандартамі, характэрнымі для эгрэгара, замыканне псіхікі індывіда на эгрэгары магчыма з дапамогай аднаго з двух іншых фактараў паасобку альбо абодвух разам - наяўнасці ў псіхіцы інфармацыі або алгарытмікі, характэрнай для эгрэгара. У гэтым выпадку індывід, уваходзячы ў эгрэгара, тым не менш не можа ўпісацца ў яго алгарытміку.
Аднак характэрныя для эгрэгара маральныя стандарты, у псіхіцы індывіда пры гэтым усё ж могуць існоваць, але не ў якасці фактычна дзеючых маральных стандартаў асобы, а ў якасці кампаненты яе інфармацыйнага забеспячэння - інфармацыі для звесткі (маўляў «бываюць ці могуць быць суб'екты і з такімі маральнымі стандартамі, хоць гэта і не мая маральнасць").
Сукупнасць эгрэгара, з якімі асоба звязана пастаянна і з якімі яна можа быць звязаная часова, можна падзяліць на тры групы:
 - У першую ўваходзяць біясферна-біяцэнозныя эгрэгара, з якімі індывід звязаны і інфармацыйна-алгарытмічных, і энергетычна проста ў сілу сваёй прыналежнасці да біялагічнаму віду «Чалавек разумны». Аб якой-небудзь спецыфічнай маральнасці ў дачыненні да іх казаць наўрад ці дарэчы, хоць нейкія вычварэнствы нораваў пад уздзеяннем сацыяльна абумоўленых фактараў могуць быць такімі, што біясферна-біяцэнозныя эгрэгара адкінець суб'екта як "нежыць", з прычыны чаго ён стане ахвярай "імуннай сістэма грамадств i прыроды".
З біясферна-біяцэнознымш эгрэгарамi індывід звязан на працягу ўсяго свайго жыцця, хоць біяцэнозны складнік можа змяняцца на працягу яго жыцця як з прычыны змены саміх біяцэнозаў, так і з прычыны перамяшчэння індывіда з аднаго біяцэнозу ў іншы на тэрміны, працягласць якіх дазваляе ўвайсці ў эгрэгара біяцэнозаў па месцы знаходжанне. Вядома, каранёвай i галоўный эгрэгар гэтай групы - біясферна-біяцэнозны эгрэгар так званай "малой радзімы" — месца нараджэння.
 - У другую групу ўваходзяць культурна абумоўленыя эгрэгары, якія можна падзяліць на дзве падгрупы:
-сацыяльна-статусныя, узаемадзеянне з якімі носіць працяглы характар у тым сэнсе, што працякае на працягу многіх дзён, месяцаў, гадоў, дзесяцігоддзяў (такія, у прыватнасці, этнічныя эгрэгары, эгрэгары рэлігійных канфесій, а так жа прафесійна-карпаратыўныя эгрэгары і іншыя эгрэгара субкультурна своеасаблівых сацыяльных груп, уключаючы і эгрэгара носьбітаў пэўных тыпаў ладу псіхікі і іх спецыфічных варыянтаў),
-бягучыя зменныя, у якія індывід ўключаецца ў хатнім побыце і на працы па меры пераходу ад аднаго выгляду дзейнасці да іншага (сеў за руль - уключыўся ў эгрэгар усiх шавёров разам узятых; пакінуў машыну на стаянцы і паехаў грамадскім транспартам — уключыўся ў эгрэгар функцыянавання грамадскага транспарту і т. п.).
 - I ў трэцюю групу ўваходзяць родавыя эгрэгара, якія прадстаўляюць сабой элемент злучны паміж біясферна-біяцэнознымi і культурна абумоўленымі эгрэгарамi.
Для іх характэрна тое, што ў сваёй аснове яны біялагічныя, паколькі прыналежнасць да роду-племянога кода i праграмуецца пры зачацці генетычным механізмам біялагічнага выгляду і адлюстроўваецца ў геноме індывіда пажыццёва. Але пры
гэтым яны нясуць і некаторую культурна-частотны абумоўлены складнік (маральныя стандарты, алгарытміку, інфармацыю), на аснове асваення якой у радавой эгрэгар могуць ўключацца біялагічна чужыя яму індывіды (перш за ўсё — фактычныя муж і жонка — жонкі або мужы, у большасці выпадкаў з'яўляюцца прадстаўнікамі іншых родавых эгрэгараў, а так жа — прыёмныя дзеці, блізкія сябры і т.п., а акрамя
таго - самае патэнцыйна небяспечнае - палюбоўнікі і палюбоўніцы пры распусным ладзе жыцця iндывiда). Аднак магчымы эфекты зваротнага дзеяння - калі радавой эгрэгара отторгает людзей якія належаць да яго біялагічна у выпадку, калі яны становяцца носьбітамі нейкіх непрымальных для радавога эгрэгара маральнасці, інфармацыі і алгарытмікі.
Калі бацькі належаць да канфліктуючы эгрэгарыальных сістэм, псіхіка іх агульнага дзіцяці, яго арганізм у цэлым могуць стаць "полем бою" для гэтых сістэм, паколькі для родавых эгрегоров кожнага з бацькоў такі дзіця не проста чужы, але варожы. У выпадку такога эгрэгарыально-асобаснага збегу абставінаў да нейкага ўзросту дзіця
можа быць захоўваны Богам, але па яго перавышэнні для яго ёсць два спосабу пражыць доўгае жыццё: альбо абраць адну з бакоў у эгрэгарыальнам канфлікце і быць у далейшым верным свайму выбару, альбо дасягнуць незваротна чалавечнага тыпу
будуючы псіхікі і на яго аснове падняцца над эгрэгарыальным канфліктам і, магчыма, пагасіць яго, мадыфікаваўшы алгарытміку нейкага аднаго або абодвух эгрэгараў. У адваротным выпадку замест біяграфіі будзе больш ці менш працяглая гісторыя хваробы альбо жыццё будзе трагічна абарвано пад уздзеяннем эгрэгарыальной алгарытмікі.
Ва ўсякім эгрэгаре індывід валодае пэўным "эгрэгареальным статусам", сэнс якіх можа мяняцца на працягу часу, а ў розных эгрэгара статус аднаго і таго ж індывіда
можа быць таксама розным. Асноўныя магчымыя статусы індывіда ў эгрэгаре:
- "дойная карова" - індывід толькі падсілкоўвае эгрэгар сваёй энергетыкай, што ў пераважнай большасці выпадкаў не ідзе яму на карысць, альбо з'яўляецца для эгрэгара крыніцай нейкіх іншых рэсурсаў - інфармацыі, алгарытмікі, каналаў інфармацыйнага абмену і т. п.;
- "выканаўчы элемент" - індывід ўпісваецца ў алгарытміку эгрэгара і гуляе ў ёй пэўныя як бы кіраўніцкія (у адносінах да эгрэгара) функцыі (гэта адбываецца
большай часткай несвядома);
- "эгрэгарыяльнай лідэр", "эгрэгарыяльнай менеджэр" - індывід здольны кіраваць эгрэгарам на аснове інфармацыйна-алгарытмічнага напаўнення эгрэгара, аднак не змяняючы яго (гэта можа быць як усвядомленым, так і несвядомленым);
- «праграміст» — здольны змяняць інфармацыйна-алгарытмічны напаўненне эгрегора (гэта патрабуе некаторай усвядомленасць, самаразумення.)
Тры першыя статусу характарызуюцца тым, што індывід — свайго роду ў палонне эгрэгара (вядома, калі ён не ўваходзіць у якi-небудзь яшчэ эгрэгар, іерархічна вышэйшы ў адносінах да першага, валодаючы ў ім нейкім іншым статусам), яго светаўспрыманне, асэнсаванне жыцця i воля некаторым чынам так ці інакш скажаюцца эгрэгарsальной алгарытмікай: менавіта з прычыны скажэнні яго псіхічнай дзейнасці пад уздзеяннем эгрэгарsальной алгарытмікі індывід ў большай ці меншай меры не свабодны ні ў выбары інфармацыі, ні ў яе асэнсаванні, ні выпрацоўцы лініі паводзінаў і ў правядзенні яе ў жыццё.
"Праграміст" можа быць таксама палонным эгрэгара, але можа быць і незалежны ад таго эгрэгара, у адносінах да якога ён з'яўляецца "праграмістам".
Адна з асноў той з'явы, якая была названа вышэй "эгрэгарыальным статусам", гэта - суадносіны асобаснай волі і эгрэгарыальной алгарытмікі. Варыянтаў такога роду суадносін некалькі:
- Воля індывіда альбо не развітая, альбо ў працэсе ўзаемадзеяння з пэўным эгрэгарам ў сілу нейкіх прычын падаўленая або не звязаная з працэсам ўзаемадзеяння з гэтым эгрэгарам. У гэтым выпадку індывід - зомбі-рэтранслятар
эгрэгарыальной алгарытмікі, а інфармацыйна-алгарытмічная мяжа паміж асобай і эгрэгара адсутнічае: "асоба" - адзін з лікаў эгрэгара.
Воля індывіда - працяг эгрэгарыальной алгарытмікі, адаптуе яе да канкрэтыкі сітуацыі. У гэтым выпадку індывід "едзе" на эгрэгарыальной алгарытміцы, інфармацыйна-алгарытмічная размежаванне асобы і эгрэгара функцыянальна аналагічна адміністрацыйнай мяжы ў межах аднаго і таго ж дзяржавы і лёгка пераносная ў залежнасці ад патрэбаў бягучага кіравання.
- Воля індывіда ў канфлікце з эгрэгарыальной алгарытмікай, але індывід не здольны выйсці з яе. Гэта адзін з тых выпадкаў, калі сітуацыя можа характарызавацца словамі "не шанцуе": эгрэгар не "вязе" індывіда. Інфармацыйна-алгарытмічны размежаванне асобы і эгрегора у гэтым варыянце носіць нявызначаны характар і падобна барацьбе дзвюх дзяржаў за перанос лініі мяжы ў формах, пачынаючы ад укопвання сваіх памежных слупоў на "спрэчных тэрыторыях" і канчаючы адкрытай вайной.
- Эгрэгарыальная алгарытміка - працяг волі індывіда, т.е. эгрэгар - інструмент ажыццяўлення адзiнай волі. Гэта магчыма пры статусе "эгрэгарыальнага лідэра", а таксама і пры статусе "праграміст", хоць, як было адзначана вышэй, кожны статус валодае сваёй спецыфікай. Пры статусе "эгрэгарыяльнага лідэра" інфармацыйна-алгарытмічная размежаванне асобы і эгрэгара не вызначана, г.зн. яго няма, але
няма і канфлікту з нагодай размежавання; пры статусе "праграміста" інфармацыйна-алгарытмічная размежаванне асобы і эгрэгара можа быць і вызначаным, і не вызначаным, але гэтак жа можа быць алгарытмічны канфлікт па згодзе пэўнасці размежавання і іншых згодам.
- Свабода волі дасягаецца толькі пры чалавечным тыпе ладу (гл. раздзел 4.7) у Каханнi, ва ўсіх астатніх выпадках свабоды волі няма, хоць ёсць свабода выбару ў нейкіх абставінах, пераадоленне якіх у адпаведнасці са зробленым выбарам патрабуе сілы волі. Але тэма Каханяя і Псеўда-кахання - асаблівая тэма і яе асвятленню прысвечаны раздзел 12.2 часткі 4 — том 4 цяперашняга курсу.
Што тычыцца энергетычнага абмену асобы і эгрэгара, то ён якасна адрозніваецца ад працэсаў падлучэння спажыўцоў да крыніцы пастаяннага або пераменнага току тым, што энергетычныя патокі ў энергетычным абмене асобы і эгрэгароў спарадкаваны* інфармацыяй і алгарытмамi, якія забяспечваюць ўзаемасувязі асобы і эгрэгара. Іншымі словамі патокі энергаабмену асобы і эгрэгара вельмі адрозніваюцца ад стандартаў падачы і спажывання пастаяннага і пераменнага току ў тэхніцы, ад энергетычнага "белага шуму", паколькі "адфарматаваныя" сістэмамі кадавання інфармацыі з алгарытмікай яе перасылкі і апрацоўкі, якія ўласцівыя мінімум два разы - індывіду і эгрэгару.
З прычыны "фарматавання" энергопотоков ў энергетычным абмене асобы і эгрэгараў:
- энергія, якая атрымліваецца індывідам з чужога для асобы эгрэгара, - свайго роду "батарэйкі не той сістэмы";
- тое ж тычыцца і "ўліванні" у эгрэгара энергіі кім-небудзь з чужых яму індывідаў.
Аўтаматычна-самавольнае ажыццяўленне і таго, і іншага ў жыцці малаверагодна, менавіта з прычыны "фарматавання" энергопотоков, якое спараджае ўзаемную раз'яднанасць па-рознаму «адфарматаваных» энергопотоков.
Аднак і тое, і іншае здзяйсняльна мэтанакіравана, калі атрымоўваецца пераадолець зыходную ўзаемараз'яднанасць "фарматаў" энергаабмену. У выпадку мэтанакіраванага пераадолення зыходнай ўзаемараз'яднанасці "фарматаў" энергаабмену такое ўліванне чужой iнакшадфарматаваных энергіі здольна нешта разбурыць у прыёмніку альбо змяніць яго: гэта тычыцца усякага прымача будзь прыемнік — эгрэгара(суб'ект-абъект) небудзь індывід(абъект-суб'ект).
*** ** * ** ***
Ўсведамлённа індывід сувязан з тым ці іншым пэўным
эгрэгарам калi ўяўляе сабой перш за ўсё іншае ўсведамленне своеасаблівасці інфармацыйнага і алгарытмічнага напаўнення гэтага эгрегора, а так жа і характэрных для эгрегора маральных стандартаў.
У дадзеным выпадку ў жыцці рэальна: парадак аказваецца зваротным ў адносінах да згаданага раней (ад маральнасці да інфармацыі), паколькі ў жыцці з усведамлення інфармацыі і алгарытмікі ў іх праявах можна выявіць маральныя стандарты, характэрныя для забеспячэння прыналежнасці да эгрэгара. Выявіць непасрэдныя маральныя стандарты, характэрныя для забеспячэння прыналежнасці да эгрэгара, тым больш у выпадках, калі маральныя стандарты не выяўляюцца ў дзеючай
алгарытміке*, - для большасці гэта патрабуе настрой, якi вельмі адрознiваецца ад іх звычайнага.
Акрамя таго, трэба разумець, што хоць эгрэгары могуць існаваць у пераемнасці многіх пакаленняў людей**, што па сваім інфармацыйна-алгарытмічным і энергетычным рэсурсам яны могуць шматкроць пераўзыходзіць усякага індывіда, тым не менш эгрэгара (гаворка ідзе пра культурна абумоўленых эгрэгара) - спараджэння людзей: эгрэгара - па-за залежнасці ад характару іх спараджэння - не валодаюць уласнай воляй, з прычыны чаго спробы мець зносіны з эгрэгара ў цэлым як з нейкай
"звышасобнасцю", якая валодае сваёй маральнасцю, этыкай, асэнсаванасцю, воляй, аднак не увасобленай у рэчыўным целе, аналагічныя спробам зносін з магнітафонам на прынцыпах міжасобасных зносін.
Як было адзначана вышэй, носьбіты кожнага тыпу ладу псіхікі спараджаюць сваi эгрэгары. У рускай мове эгрэгар носьбітаў чалавечнага тыпу ладу псіхікі спрадвеку называецца «саборнасць» (пра яго асаблівасцях см. працу УП СССР 2003 г. «Ад карпаратыўнасці пад покрывам ідэй да саборнасці ў Богадзержавii").
Сукупнасць эгрэгараў чалавецтва ўтварае чалавечы сегмент "наасферы" - сферы розуму планеты. Ідэя ноосферы — "сферы розуму" планеты Зямля, якая рэгулюе ўсё, што адбываецца на планеце, у рэчышчы агульнакасмічных працэсаў і заканамернасцяў якія абдымаюць жыццё планеты, была выказана ў 1920-я—30-я гг. Э.Леруа, Уладзімірам Іванавічам Вярнадскім (1863 — 1945), П'ерам Тейяром дэ Шарденом (1881-1955), Э. Лерцем. Фактычна ў іх асобе атэістычная і аморальная*** па сутнасці Навукай прызнала факт, вядомы паганству яшчэ ў глыбокай старажытнасці: з
Прыродай можна весці асэнсаваны дыялог і свядома выбудоўваць этыку ўзаемаадносін з ёю.

* Калі такога роду "Спячыя" маральныя стандарты пачынаюць выяўляцца ў актыўнай алгарытміцы (г.зн. выяўляюцца ў паводзінах), то сітуацыя апісваецца прымаўкай «чалавека быццам падмянілі».
** У гэтым выпадку індывіды па сваім становішчы ў эгрэгаре аналагічны клеткам арганізма: арганізм існуе, а клеткі ў ім абнаўляюцца, змяняючы адзін аднаго.
*** Адзін з прынцыпаў дзейнасці навукi якая гістарычна склалася, які выявіўся ў філасофіі пазітывізму - навуковае веданне па-за маралі. Гэты прынцып склаўся ў выніку адасаблення ў рэгіянальнай цывілізацыі Захаду навукі ад хрысціянства якое гістарычна склася задоўга да таго, як Агюст Конт увёў тэрмін «пазітывізм». О.Конт не паклаў пачатак новаму этапу ў развіцці навукі, а толькі звязаў з гэтым словам шмат у чым жыццёва незаможныя гледжанні на навукова-даследчую дзейнасць і сферу кампетэнцыі навукі, якія да таго часу ўжо паспелі стаць панавальнымі.
Загана пазітывізму ва ўсіх яго мадыфікацыях (да ліку яго мадыфікацый варта аднесці і марксізм) — па-за этычнасць: навуковае веданне нібыта стаіць па-за маралью. Справа навукі збіраць і сістэматызаваць факты, а не тлумачыць прычынна-выніковыя сувязі ў іх мноства: гэта доля рэлігіі, якая здольная "растлумачыць" што заўгодна словамі "на ўсё воля Божая"; і філасофіі, якая шукае прычыны аб'ектыўна ўспрыманых навукай з'яў у свеце сутнасцяў, аб'ектыўна неўспрымальных
ні органамі пачуццяў, ні з дапамогай прыборнай базы навукі. Навука амаральная, маральна - этычныя ацэнкі - па-за навукай.
Здавалася б з пазітывісцкімі поглядамі можна пагадзіцца, паколькі іх крытэрый праўдзівасці ведаў заснаваны не на сляпой і бяздумнай веры, а звязаны некаторым чынам з фактамі, якія можна назіраць ў аб'ектыўнай рэальнасці. Аднак ёсць адно змаўчанне: пазітывісцкія гледжанні маюць на ўвазе даступнасць адных і тых жа
фактаў для назірання рознымі даследчыкамі ў розны час або эксперыментальную ўзнаўляльнасць аналагічных фактаў рознымі даследчыкамі ў аналагічных абставінах у розны час. У сілу гэтага змаўчання з кампетэнцыі навукі, паняволенай догмамі пазітывізму, выпадаюць унікальныя факты (у прынцыпе не прайграваным паўторна), і факты, паўторнае ўзнаўленне якіх абумоўлена суб'ектывізмам тых ці іншых людзей (з прычыны гэтага яны ў пераважнай большасці выпадкаў непаўторны "незалежнымі даследчыкамі", якія з'яўляюцца носьбітамі іншага па якасці суб'ектывізму), этыка аказваецца лакалізаванай ў межах грамадства і суб'ектыўнаварыятыўнай. І акрамя таго не ўсе задачы ідэнтыфікацыі прычын па следствам (версіі задачы аб «чорнай скрыні») вырашаюцца.
Адпаведна з ўспрымання і кампетэнцыі пазітывісцкай навукі выпадае некаторая частка аб'ектыўнай рэальнасці, якая аднак не перастае ўздзейнічаць на тую частку аб'ектыўнай рэальнасці, якая застаецца ў поле зроку пазітывісцкай навукі. І гэта ўздзеянне ў шэрагу выпадкаў робіць пазітывісцкія прыкладныя гледжанні нябачна (для прыхільнікаў пазітывізму) незаможнымі. А як гэты заган пазітывісцкага па яго сутнасці "Мэйн Стрыма" навукі выяўляецца ў неадэкватнасці прыкладных тэорый і іх непрацаздольнасці, — гэта ўжо канкрэтыка мноства прыватнасцяў, якая мае месца ў прадметных абласцях кожнай з спецыялізаваных навуковых дысцыплін.

Для першай паловы ХХ стагоддзя ідэя наасферы стала навуковым дасягненнем, якая размяжоўвае гістарычныя эпохі, якія стварылі перадумовы да пераадолення ў культуры глабальнай цывілізацыі канфлікту двух атэізмаў: матэрыялістычнага атэізму амаральнай навукі і ідэалістычнай атэізму традыцыйных канфесія.
Да цяперашняга часу склалася некалькі варыянтаў уяўленняў аб ноосферы як аб прыродным феномене, які адрозніваюцца па паданнях прыхільнікаў кожнага з іх у лакалізацыі розуму. Па адных версіях наасфера узнікла як вынік развіцця разумнага чалавецтва. У іншых версіях біясфера Зямлі першапачаткова разумная, будучы часткай разумнай Сусвету. З апошнім сцвярджэннем суадносіцца шырока вядомае меркаванне А.Эйнштэйн (1879 — 1955) «Бог не гуляе ў косткі».
Пры гэтым гаворачы аб развіцці ідэй ноосферызма ў нашы дні, варта разумець, што і У.I. Вярнадскі, і іншыя заснавальнікі ідэалогіі ноосферsзму ў яго розных версіях выказалі ў сваёй навуковай спадчыне той узровень разумення феномену ноосферы, які быў магчымы ў іх эпоху, у іх грамадствах. Інакш кажучы, у першай палове ХХ стагоддзя навука не ведала таго, што яна ведае ў нашы дні, і гэта было пэўным - аб'ектыўна гістарычна - абумоўленым абмежаваннымi магчымасцяў навукi абгрунтавана выказаць ідэі ноосферызма ў тыя гады. Другое абмежаванне было звязана з асобамі саміх заснавальнікаў вучэнні аб ноосферы. У.I. Вярнадскі жыў у СССР у складаныя (у аспекце ідэйна-палітычнай барацьбы) часы, у сілу чаго ён не мог у прамой форме выказаць аб наасферы як аб аб'ектыўнай з'яве нічога, што не адпавядала б догмам кананічнай для СССР версіі марксізму-ленінізму. Магчыма па гэтай прычыне адна з яго работ, найбольш шырока асвятляўшая ноосферную праблематыку - "Навуковая думка як планетное з'ява»*, была падрыхтавана да друку і выдадзена толькі амаль паўстагоддзя праз пасля яго смерці. П.Т. дэ Шардэн таксама быў не зусім вольны ў
аспекце разумовай дзейнасці, паколькі быў членам ордэна езуітаў Рымска-каталіцкай царквы, і адпаведна дагматы каталіцызму і Ордэнская дысцыпліна абмяжоўвалі як
яго светаўспрыманне, так і інтэлектуальную дзейнасць.

* Вярнадскі Ст. І. Філасофскія думкі натураліста. — М.: Навука.
1988. — 520 с. См. таксама: http://vernadsky.lib.ru/e-texts/archive/thought.html.

Адпаведна гэтых абставінах спробы абаперціся ў вырашэнні жыццёвых праблем чалавецтва і дзяржаў на навуковае спадчынe ў.і. Вярнадскага і П. Т. дэ Шардэн без пераасэнсавання і развіцця ідэй ноосферsзма на аснове дасягненняў навукі нашых дзён і асваення новых магчымасцяў асуджаныя на дарэмнасць. У прыватнасці, у іх часы ў навуцы не былі развіты тэорыя інфармацыі і тэорыя алгарытмаў, не было ніякіх навукова абгрунтаваных уяўленняў аб тым, што інтэлект (розум) можа быць агульнапрыроднай з'явай, падпарадкаванай вызначаным заканамернасцям. Апошняе знайшло свой выраз у творчасці акадэміка АН УССР Мікалая Міхайлавіча Амосава (1913— 2002). Ён пісаў:
"Інтэлект вызначаецца як сукупнасць сродкаў і спосабаў кіравання складанымі сістэмамі шляхам аперавання з іх мадэлямі, якая накіроўваецца крытэрамі аптымальнасці кіравання. Сучасная навука і тэхніка даюць магчымасць прайграваць
мадэлі і дзеянні з імі праз тэхнічныя сродкі і такім чынам аддзяліць розум ад мозгу, з якім яго звычайна звязваюць. Адрозненне прыведзенага вызначэння ад мноства іншых складаецца ў тым, што яно падкрэслівае гэтую апошнюю акалічнасць.
Такім чынам, кажучы аб інтэлекце, мы будзем мець на ўвазе гэтую сукупнасць сродкаў і спосабаў кіравання, незалежна ад таго, рэалізаваная яна ў біялагічных сістэмах або пры дапамозе штучна створаных, тэхнічных сродкаў. Такое ужыванне тэрміна "інтэлект2 не з'яўляецца агульнапрынятым"*.
Пры гэтым Н.М. Амосаў, як і некаторыя іншыя даследчыкі, быў перакананы ў тым, што чалавечы інтэлект не ўнікальны, што ў прыродзе існуюць агульныя механізмы або алгарытмы інтэлекту, «якім роўна падпарадкоўваюцца розум жывёл, чалавека, калектыўны розум грамадства і якія ... абавязковыя для любой яго мадэлі»**.
"Інтэлект - гэта апарат кіравання складанымі сістэмамі праз дзеянні з іх мадэлямі для дасягнення максімуму крытэрыяў аптымальнасці. ( ... ) Інтэлект можа быць увасоблены рознымі матэрыяльнымі сродкамі ад біялагічных да тэхнічных»***.

* Амосаў Н. М. Алгарытмы розуму. - Кіеў: навукава думка. 1979. —
С. 10, 11.
** Там жа, с. 14.
*** Там жа, с. 217.

Але гэта вызначэнне інтэлекту як феномену можна пашырыць, выказаўшы здагадку, што інтэлект можа быць уласцівы і натуральна - прыродным, але не біялагічным ў агульнапрынятым разуменні, сістэмам*. У гэтым выпадку інтэлект будзе адрознівацца адзін ад аднаго іх матэрыяльным носьбітам, частотным дыяпазонам, у якім працякаюць працэсы апрацоўкі імі інфармацыі, сістэмамі кадавання інфармацыі. Адпаведна паразуменне інтэлекта магчыма пры наяўнасці матэрыяльных носьбітаў каналаў інфармацыйнага абмену паміж імі, пры супадзенні частотных дыяпазонаў працы, і ўзгодненасці сістэм кадавання інфармацыі. Пры пэўных умовах у выніку ўзаемадзеяння розных інтэлектаў можа ўзнікаць калектыўны інтэлект, Як адна з кампанент калектыўнай псіхікі (эгрэгараў), магчымасці якога могуць на парадкі
пераўзыходзіць магчымасці інтэлектаў-удзельнікаў, што можа знаходзіць своеасаблівае выраз у ноосферных праявах ў жыццях прыроды і чалавечых таварыстваў.

* Мадэль інтэлекту на аснове канцэпцыі трыадзінства матэрыі-інфармацыі-меры прадстаўлена ў працах УП СССР "Досыць агульная тэорыя кіравання " (пастановачныя матэрыялы навучальнага курса), Раздзел 10. "Поўная функцыя кіравання, інтэлект» (індывідуальны і саборны) «і» мёртвая вада", том 1, раздзел 3.10.

Такое пашырэнне разумення інтэлекту па адносінах да азначэнню, дадзеным акадэмікам Н.М. Амосавым, дае найбольш шырокае ўяўленне аб ноосферы зямлі, якая ўзаемадзейнічае з не менш разумным космасам, а іх часткай з'яўляецца кожны чалавек і чалавецтва ў цэлым, якое нясе свой спецыфічны сегмент ноосферы Зямлі.
Пры такім поглядзе ноосфера Зямлі (біясфера ў стадыі ноосферы) паўстае як інфармацыйна-алгарытмічная сістэма, часткай якой з'яўляецца чалавецтва і кожны з людзей. Уласна пра гэта і пісаў У.I. Вярнадскі, хоць паняційны апарат навукі яго часу, не ведала тэорыі інфармацыі, інфармацыйна-алгарытмічных мадэляў інтэлекту і аб'ектыўных заканамернасцяў кіравання ў прыродзе, у грамадстве і ў тэхніцы (гл. далей параграф 6), не дазваляў у яго часы апісаць многае ў жыцці ноосферы без таго, каб не выклікаць папрокі ў падмене навукі нейкім "містыцызмам" з боку людзей з вельмі вузкім кругаглядам.
Але прызнанне жыццёва заможным вучэнні аб ноосферы ў сэнсе інфармацыйна-алгарытмічнай сістэме, кіруючай цягам многіх працэсаў у жыцці Прыроды і грамадства, абавязвае пераасэнсаваць і змест сацыялагічнай і эканамічнай навукі, на аснове якіх будуецца ўся адукацыю ў галіне дзяржаўнага і муніцыпальнага кіравання, кіравання у народнай гаспадарцы і т.п.

Кіраўнік 4 у рэдакцыі ад 14.11.2013 г.
Удакладнення: 05.10.2015 г.,
12-13.11.2016 г., 03-04.12.2016 г
Пераклад ад 07.04.2019


Рецензии