Шумел камыш - забег то бишь...

Фото: автор на дистанции полумарафона.

Да, заголовок нашей заметки [1] перекликается с начальной строкой одной из самых известных и популярных песен русского народа: «Шумел камыш, деревья гнулись…» [2]

Отшумел Первый ташкентский международный полумарафон (состоялся 24 марта 2019 года). Но эмоции еще не улеглись. Тем более что и ВПС (ваш покорный слуга) Марат Авазов, рождения, простите, 1947-го, тоже вышел на старт в числе нескольких сотен бегунов разного возраста. Скажу сразу: ВПС даже и до финиша добежал. И добавлю: после, изучая списки и результаты, он убедился, что был на дистанции самым «молодым»; за ним завершили действо около 120-ти участников. Из них «моложе» его – не имеется. Лишь один – почти ровесник: Эргаш Бабаев, 1949 г.р. Остальные – «старше», «старше» и много «старше». [3]

Спортом ВПС занимается всю жизнь. Для себя. Не считая детства, юности и молодости, когда играл в футбол за школу, родной город Карши; за Кашкадарьинскую область выступал в Ташкенте; а потом – в Москве, за свой курс и факультет университета.
По натуре и конституции – спринтер. И до осени 2017-го не бегал больше 3 км. Но когда разменял 7-й десяток, узнал – случайно! хотя в мире нет ничего случайного! – о ProRun, Школе бега и физической подготовки. Знакомство очень скоро переросло в стойкую привязанность. К которой, видно по всему, благосклонны и руководитель Школы Андрей, и его помощники Евгения и Георгий, и добровольно-постоянный советник Аъзам. А также члены этой прекрасной и дружной легкоатлетической команды.
Именно мероприятия от ProRun и подвигли на подготовку к стайерским дистанциям и к участию в них.

И, да: как человек думающий, читающий, образованный, становится с годами философом (даже будучи по диплому технарём), так и футболист (он ведь спринтером должен быть и по «умолчанию», и по распорядку!), оказывается, может продлить молодость в забегах на длинные дистанции.

Замахнуться, что ли, на полный марафон? А? Как считаете?

=======================
[1] Заметка вызвана к жизни просьбой Евгении Муминовой, менеджера и фотографа Школы бега ProRun, дать краткое описание моего участия в полумарафоне.
[2] Упоминание источника строки (известного даже ежу!) и пояснение ее проявления в заголовке даны лишь в связи с тем, что текст нужно было перевести на узбекский язык (эти сведения не все «ежи» в зоне госязыка в Узбекистане могут знать!).
[3] В комментарии к недавней публикации «Несколько моментов с 10-километровой дистанции» (http://www.proza.ru/2019/04/08/1737) я пообещал восполнить пробел в отображении на Проза.Ру своего участия в полумарафоне. Так что, просьба Е.Муминовой мистическим образом совпала с моим обещанием.
Однако в скором времени будет создан расширенный материал. И в его публикации будут приведены несколько фотоснимков – с дистанции и после финиша.

                ***********************************************

Ниже даётся перевод заметки на узбекский язык. И на латинице. А ещё ниже – этот же переводной материал на кириллице (для тех узбеков, кто в силу возраста затрудняется в прозападной графике алфавита). И, да, прошу учесть: специальные буквы узбекского письма на кириллице здесь не воспроизводятся. Довольствуемся их русским «суррогатом»…

                QAMISHLAR QILMOQDA SHOV-SHUV, YA’NI YAQINDAGI YUGURUV…

Rus xalqida bir ajoib va juda mashhur qo’shiqning boshlanishini aytib o’taylik: “Шумел камыш, деревья гнулись…”. Ma’nosi: “Qamishlar shov-shuv qilar, daraxtlarchi egilar…”. Ha, maqolachamizning sarlavhasi shu iboradan olingan.

Toshkentda Birinchi xalqaro yarimmarafon shov-shulari ortda qoldi (u 2019 yil 24 martda bo’lib o’tdi). Ammo uning his-tuyg'ulari hali mavjud. Yana shunsi e’tiborliki kaminaning o’zlari ham (ya’ni Marat Avazov) shu tadbirda bir necha yuz ishtiroqchilar orasida bo’lganlar. Nafaqat startga chiqkanlar balki finishga ham etganlar. Qo’shimcha ma'lumotlar: kamina, kechirasiz, 1947-chi yilda tug’ilganlar; ishtiroqchilar ichida eng “yosh” bo’lganlar; ulardan keyin masofani bosib o’tgan 120-ga yaqin nafar sportchilardan faqat bittasini deyarli tengdosh desa bo’ladi (Ergash Boboev, 1949 yilda olamga kelgan); qolganlarichi “keksaroq”, “keksaroq” va anchagina “keksaroq”.

Kamina sport bilan umr bo’yi shug’ullanib kelmoqda. O’zi uchun. Faqat bolalik, o’smirlik va yoshlik paytlarida maktab va tug’ulib o’sgan Qarshi shahri uchun futbol o’ynagan; Qashqadaryo viloyati jamoasi tarkibida Toshkentda ham musobaqalashgan; keyinchalik Moskva universitetida kurs va fakultet uchun to’p surgan.

O’z tabiati va tuzulishiga binoan qahramonimizni sprinter desak bo’ladi. Shu tariqada 2017 yilning kuzigacha 3 kilometrdan ko’proq masofaga yugurmagan. Ammo 70 yoshdan oshganida u ProRun yugurish va jismoniy tarbiya maktabi haqida tasodifan ma’lumot oladi. Lekin shuni ham taqidlashimiz joiz: bu dunyoda hech narsa tasodifan bo’lmaydi! Va boshlang’ich xabar tez vaqtda yaqinlik to’yg’ularni barpo etdi. Va bu xususiyatlarni ProRun rahbari Andrey, uning yordamchilari Evgeniya bilan Georgiy va ixtiyoriy nasihatqo’y A’zamjon ham qo’llab quvatlashib keldilar.
Kaminani ayni Prorun o’tkazib turgan tadbirlarda ishtiroq etishi uzoq masofalarga yugurish tayorgarliklarga cho’rladi.

Va ajabo: aqli, o’qimishli, chuqur fikrlovchi inson yillar davomida faylasuvga aylanib ketishiga singari sobiq futbolchi, tabiati va talablarga binoan sprinter bo’lganiga qaramay, stayer masofalarida yoshligini cho’zaytirish imkoniyatiga ega bo’lishi mumkin ekan.

Endi kamina: “To’liq marafonga nazarimni tashlasammikan?” deb o’ylab yurmoqda. Nima deysizlar? A?



                КАМИШЛАР КИЛМОКДА ШОВ-ШУВ, ЯЪНИ ЯКИНДАГИ ЮГУРУВ…

Рус халкида бир ажоиб ва жуда машхур кушикнинг бошланишини айтиб утайлик: «Шумел камыш, деревья гнулись…». Маъноси: «Камишлар шов-шув килар, дарахтлар-чи эгилар…». Ха, маколачамизнинг сарлавхаси шу иборадан олинган.

Тошкентда Биринчи халкаро яриммарафон шов-шувлари ортда колди (у 2019 йил 24 мартда булиб утди). Аммо унинг хис-туйгулари хали мавжуд. Яна шунси эътиборли-ки каминанинг узлари хам (яъни Марат Авазов) шу тадбирда бир неча юз иштирокчилар орасида булганлар. Нафакат стартга чикканлар балки финишга хам етганлар. Кушимча маълумот: камина, кечирасиз, 1947-нчи йилда тугилганлар; иштирокчилар ичида энг «ёш» булганлар; улардан кейин масофани босиб утган 120-га якин нафар спортчилардан факат биттасини деярли тенгдош деса булади (Эргаш Бобоев, 1949 йилда оламга келган); колганларичи «кексарок», «кексарок» ва анчагина «кексарок».

Камина спорт билан умр буйи шугулланиб келмокда. Узи учун. Факат болалик, усмирлик ва ёшлик пайтларида мактаб ва тугилиб усган Карши шахри учун футбол уйнаган, Кашкадарё вилояти жамоаси таркибида Тошкентда хам мусобакалашган, кейинчалик Москва университетида курс ва факультет учун туп сурган.

Уз табиати ва тузулишига биноан кахрамонимизни спринтер десак булади. Шу тарикада 2017 йилнинг кузигача 3 километрдан купрок масофага югурмаган. Аммо 70 ёшдан ошганида у ProRun югуриш ва жисмоний тарбия мактаби хакида тасодифан маълумот олади. Лекин шуни хам такидлашимиз жоиз: бу дунёда хеч нарса тасодифан булмайди! Ва бошлангич хабар тез вактда якинлик туйгуларини барпо этди. Ва бу хусусиятларни ProRun рахбари Андрей, унинг ёрдамчилари Евгения билан Георгий ва доимий насихатгуй Аъзамжон хам куллаб куватлашиб келдилар.
Каминани айни ProRun утказиб турган тадбирларда иштирок этиши узок масофаларга югуриш тайёргарликларга чорлади.

Ва ажабо: акли, укимишли, чукур фикрловчи инсон йиллар давомида файласувга айланиб кетишига сингари собик футболчи, табиати ва талабларга биноан спринтер булганига карамай, стайер масофаларида ёшлигини чузиш имкониятга эга булиши мумкин экан.

Энди камина: «Тулик марафонга назаримни ташласамикан?» деб уйлаб юрмокда. Нима дейсизлар? А?


Рецензии
Заметочка. Маленькая. И три в одном: русский, узбекча и o'zbercha. Всё - для читателей. А то на Фейсбуке толпы пользователей, кто читают публикации на русском, не особо им владея. Это ладно, читают - хоть какая-то польза будет. Но ведь они еще и комментарии пишут! На "русском"! То есть понятном только для них самих! А это - зло... Уж лучше бы молчали! Или на узбекском языке откликались бы! Хотя... Хотя среди них, закончивших национальную школу в прошедшие четверть века, ещё нужно поискать мало-мальски грамотных в родном языке! Пишут, как говорят и слышат в разговорах! А дистанция между письменным узбекским и устным - огромного размера! Немало "грамотеев", кто не знает правильного написания простейших слов! Увы!..

Марат Авазович Аваз-Нурзеф   10.04.2019 16:22     Заявить о нарушении