Katherina Anne Porter American Literature Rope

Katherina Anne Porter American Literature Rope

K;ndir
(hekay;)

Onlar ş;h;r k;narına köç;nd;n üç gün sonra kişi bazarlıq üçün k;nd; getdi, ev; ;rzaq dolu s;b;t v; iyirmi dörd yard uzunluğunda ip bağlaması g;tirdi. Qadın ;ll;rini yaşıl önlüyün; sil;-sil; kişini qarşılamağa çıxmışdı; onun s;liq;siz saçları yana tökülmüş, burnu günd;n yanıb qızarmışdı. Kişi ona dedi ki, artıq ;sl k;ndli arvadlara oxşayırsan. Kişinin boz köyn;yi t;rd;n b;d;nin; yapışmış, ağır ayaqqabıları is; toz-torpağa bulaşmışdı. Qadın da ona dedi ki, o da el; bil k;nd h;yatından b;hs ed;n tamaşadakı k;ndli obrazına b;nz;yir.
Gör;s;n kofe g;tiribmi? Qadın bütün günü kofe gözl;mişdi; buraya köc;n günü ;rzaq sifariş ver;rk;n kofeni tamam unutmuşdular.
Vay s;ni! Yadından çıxıb, kofe almayıb! Bura bax e, dem;li, yen; geri qayıtmalıdır! Yox e, canı çıxsa da gedib almalıdır! Qalan şeyl;ri dey;s;n g;tirib. Qadın dedi ki, kişi özü kofe içmir dey;, ona gör; yadından çıxarıb. Özü içs;ydi, yaddan çıxarardı heç?  Gör siqareti yaddan çıxarar? Bird;n qadının gözü ip bağlamasına sataşdı. Bu n;dir bel;? Bunu neynir g;tirib? Kişi fikirl;şmişdi ki, bird;n evd; ip lazım ola bil;r- paltar asmağa-filana, n; bilim daha n;y;... Qadın t;bii ki, ondan soruşdu: n;dir, paltaryuyan kontor açacağıq?  B;y;m görmür ki, h;y;td;ki ;lli futluq paltar ipi g;tirdiyind;n yaxşıdır? Eh, görm;yib, görm;yib d;! Bu ip bağlaması tamam h;y;tin görk;mini pozacaq!
Kişi düşünürdü ki, burda ip n;y; des;n lazım ola bil;r. Qadın is; bilm;k ist;yirdi: m;s;l;n, axı bu ip onun hansı işin; yarıyacaq? Kişi bir anlıq fikr; getdi, bir şey ağlına g;lm;di. Gözl;y;rl;r, vaxtı g;l;nd; gör;rl;r, n; çox iş, el; deyil? Ş;h;r k;narında yaşayırsansa, min cür xırdavat saxlayırsan, ehtiyat üçün; lazım olur bir d; görürs;n. Qadın dedi ki, b;li, el;dir, kişi düz deyir; lakin ona el; g;ldi ki, indi, bu vaxtda, h;r sentin q;drini bilm;k lazımdı, lüzumsuz x;rcl;r; yol verm;k olmaz, h;r halda, bel; bir vaxtda kişinin bu q;d;r ip alması ona q;rib; göründü. V;ssalam. Bax el; bunu dem;k ist;yirdi. Sad;c; qadın ;vv;lc; bu ipi ağlına yerl;şdir; bilm;di; bu ip kişinin n;yin; lazım idi axı?
     Eeeee... s;n d; lap.... alıb, alıb da.... ist;yib alıb, v;ssalam. N; var axı burda? Qadın düşündü ki, ;lb;t bir s;b;b var ki alıb; amma bunu ;vv;lc;d;n n; üçün ona dem;yib. Şübh;siz, ip lazım olacaq, iyirmi dörd yard uzunluğunda ip onlara lazım olacaq; min d;n; iş olur, indi ağlına heç bir şey g;lmir; h;r halda, bir iş; yarıyacaq da. Başqa cür ola bilm;z ki? Kişi düz dedi, k;ndd; h;r şey lazım ola bilir.
     Qadın kofey; gör; bir q;d;r dilxor oldu; aaaa, ora bax, h;l; bir yumurtalara bax! Vay, vay, vay! Bunların üstün; n; qoymusan bel;? hamısı sınıb ki! Bura bax e, bilmirs;n ki, yumurtanın üstün; şey qoymaq olmaz? Kims; onların üstünd; oturub? Oturub? Gör;s;n kim oturub? Kişi bunu bilm;k ist;yirdi. H;, buna da cavab ver;c;k! Yumurtanı da ;rzaq s;b;tinin içind; g;tirib. Onlar sınıblarsa, bunda kişinin günahı yoxdu, o satıcıdadı günah. Axı bu satıcı bilmir ki, yumurtaları ;rzaq dolu s;b;tin için; qoymaq olmaz? M;g;r o bilmir ki, onların üstün; ağır şey yığmaq olmaz?
     Qadın ;min idi ki, yumurtalar ip; gör; sınıb. S;b;td; ip topasından başqa ağır şey yox idi. Kişi g;l;nd; qadın gördü bunu; gördü ki, ip bağlaması ;rzaq dolu s;b;tin üstünd;dir. Kişi and-aman el;di ki, vallah, o bir ;lind; ip bağlamasını ayrıca tutmuşdu, o biri ;lind; s;b;t tutmuşdu. Kordu b;y;m, görm;di bunu?
Dem;li bel;; qadına bir şey açıq-aşkar b;lliydi: s;h;r yem;yin; yumurta olmayacaq. O sınmış yumurtaları is; el; isti-isti tavaya vurmaq lazımdı; axşam-axşam “qlazok” yesinl;r. Heyf! O axşama döym; ;t bişir;c;kdi! Buz da yoxdu, ;t iyl;n;c;k! Kişi soruşdu ki, axı n; üçün bu arvad yumurtaları kasaya töküb s;rin yer; qoymasın.
S;rin yer? S;rin yer; bax bir! ;vv;l göst;rsin görüm hardadı o s;rin yer! V; o da m;mnuniyy;tl; yumurtaları ora qoyar! Kişi fikirl;şdi ki, bel;dirs;, onda yumurtanı da, ;ti d; - ikisini d; bird;n bişirsin! Sabah axşama da ;ti qızdırıb yey;rik! Bu ideya az qala qadının boğazını qurudacaqdı. Qızdırılmış ;ti şam el;m;k? Ondansa ;ti çiy-çiy yes;l;r yaxşıdı! Bu kişi daim ikinci sort oldu da! Yem;yin d; ucuzuna qaçır! H;r şeyd; bel;di!  Kişi yüngülc; qadının çiynin; toxundu.  Narahat olma, ;zizim, bu o q;d;r d; vacib m;s;l; deyil, yox? B;z;n ovqatları yaxşı olanda, kişi qadının çiynin; toxunanda, qadın da ;zilib-büzül;r, yüngül s;sl;r çıxarardı. Bu d;f; qadın donquldandı v; az qala onunla ;lb;yaxa olacaqdı. Kişi ist;di desin ki, birt;h;r idar; ed;rik, amma qadın ;s;bil;şib dedi ki, ;g;r bu sözü bir d; dilin; g;tirs;, şill; yey;c;k.
Kişi t;hqiri uddu, pörtdü. İp bağlamasını götürüb onu yuxarı r;f; tullamaq ist;di. Amma qadın yuxarı r;f; şüş; qablar, bankalar düzmüşdü v; h;r zir-zibili d; ora qoymağa imkan verm;zdi! Daha b;sdi dözdü, ş;h;rd; pintilik ;lind;n bezmişdi, indi burda, k;nd yerind; özü s;liq;-sahman yaradacaq!
    Yaxşı, indiki bel;di, onda b;s yuxarı r;fd; ç;kicl; mismarın n; ölümü var? Bu arvad onları n; üçün soxub oraya, h;? B;s o, bilmir ki, mismar v; ç;kic kişiy; yuxarı m;rt;b;d;ki p;nc;r; ç;rçiv;l;rini vurmağa lazım olacaq? El; buna gör; işl;ri tısbağa yerişiyl; gedir d;! Bu arvad ona daim ;lav; iş açır! Şeyl;rin yerini daim d;yişdirir, gah onu buraya, gah da bunu oraya dürtür! Axmaq bir v;rdiş!
  Qadın üzr ist;mişdi, buna ;min idi. ;g;r qadın bir qram inansaydı ki,  kişi bu yay p;nc;r; ç;rçiv;l;rini vuracaq, ç;kicl; mismarları da orda saxlayardı; onun qoyduğu yerd;c; saxlayardı, ;l vurmazdı onlara. Kişi onları düz yataq otağının ortasında qoymuşdu; qaranlıqda adamın düz ayağına iliş; bil;rdi. ;g;r kişi zir-zibili burdan yığışdırmasa, onların hamısını quyuya tullayacaq.
     Yaxşı, yaxşı, bütün bunları el; divar şkafına yerl;şdir; bilm;zdi? Nab;da! Bura süpürg;, şotka v; xak;ndaz üçündür; axı n; üçün o, ip bağlaması yer tapa bilm;di? M;g;r m;tb;xd;n başqa yer yoxdu? Onun dey;s;n heç vecin; deyil! Huşundan çıxıb ki, evd; m;tb;xd;n başqa yeddi otaq var?!
Kişi bilm;k ist;yirdi ki, qadın bununla n; etm;k ist;yir axı; bu arvad d;lidi, n;di, başa düşmür ki, özünü axmaqların axmağı kimi aparır? O, uşaq-zaddı b;y;m onuncun? Arvadın b;lası budu ki, kimis; el; hey sancsın; o, kim;s; acığını tökm;d;n qala bilmir, onun h;r;k;tini başqa cür nec; adlandırmaq olar?  Eh, kaş bir-iki d;n; uşaq el;y;ydil;r; onda qadın bil;rdi kim; acığını töksün. B;lk; onda, kişini rahat buraxardılar!
     Qadının sif;ti çöndü; o, kişiy; kofe almadığını v;  bunun ;v;zind; bir topa g;r;ksiz ip g;tirdiyini xatırlatdı; onların burda yerb;yer olunması v; rahatlanması üçün allah bilir n; q;d;r vaxt lazımdı, qadın bunu düşündükc; ağlamaq ist;yirdi, v;ssalam. Qadın özünü itirmişdi, onun simasından darıxmaqlıq yağırdı; kişi inana bilmirdi ki, bütün bu qalmaqal v; t;laş ip bağlaması ucbatından baş verib. Noolub axı, bir başa sal m;ni, allah x;trin;!
     Axx! Lütf;n qoy kişi sussun v; yaxşı olar ki, çıxıb getsin bir yana! Heç olmasa beşc; d;qiq;liy; burdan uzaqlaşsın! Allah x;trin;! İndiki bel;di, arvad onu bir d; görm;y;c;k! Kişi el; bunu ist;yirdi; çıxıb getsin burdan v; bura bir daha qayıtmasın! Öldürs;n d; qadın onu başa düşmür; başa düşmür ki, kişini burda saxlayan n;dir. ;kilib getm;k yaxşıdı el;! Burda d;miryolundan xeyli uzaqda, qadın batıb qalıb; bir otağı boş, biri dolu evdi, cibind; bir pennisi d; yox, qoy el; başı qarışsın; iş d; ki, xirtd;y; kimi... bir anlıq kişiy; el; g;ldi ki, el; ;kilib getm;k yaxşıdı, bel; imkan bir d; ;l; düşm;z... Onsuz o g;l;nd; arvad t;;ccübl;nmişdi; kişi n; ;c;b ş;h;rd; yubanmayıb? Bir az yubansaydı, o da işl;rini görüb qurtarardı evd;. Bu da kişinin növb;ti k;l;yi idi dey;s;n!
Kişiy; el; g;ldi ki, arvad ağ el;di. Bütün s;rh;dl;ri aşdı, ağzına n; g;ldi söyl;di. Öt;n yay o, ş;h;rd; boş-boşuna n;d;n ötrü qalmışdı? Ona gör; ki, ;lav; iş götürdü ki, pul toplasın, arvada gönd;rsin! V;ssalam! Axı arvad yaxşı bilirdi ki, onların başqa çıxış yolları qalmamışdı. O vaxt arvad kişiy; bir söz dem;di, razılaşdı. Allah görür, bu, onların birg; yaşadıqları zaman ;rzind; yegan; hal idi ki, qadın t;kbaşına qalıb bütün işl;ri öhd;sin; götürm;li oldu.
Qoy bunu öz n;n;sin; desin! Qadın kişid;n şübh;l;nmişdi; o vaxt kişini ş;h;rd; tutub saxlayan hansı qüvv;ydi? N; üçün çox qaldı, h;? Bilm;k ist;yirs;, şübh;l;r ;saslıydı. B;li d;... arvad yen; q;dim arxivi eş;l;yib çıxartmaq ist;yirdi dey;s;n? Bax, deyir;m, qoy o n; fikirl;şir fikirl;şsin, özü bil;r. Kişi izah etm;kd;n yorulub. Gülm;li çıxır e, o, sad;c; ilişmişdi d;, özünü itirmişdi, n; ed; bil;rdi axı? Qadının bunu ciddi q;bul el;m;sin; inanmaq bel; ist;mirdi. H;, h;. qadın bunu yaxşı bilir;  kişini t;k buraxsan, h;r şey ola bil;r, o d;qiq; başqa bir xanımın toruna düş;r. T;bii ki, onun ;ri d; ;d;blidir, h;min xanımın hissl;rin; bigan; qala bilm;zdi.
     Bu n; danışır bel;? Bu arvad deyildimi ona söyl;di ki, bu dörd ild; bu iki h;ft;d;ki kimi bu q;d;r xoşb;xt günl;r yaşamamışdım! b;lk; yadından çıxıb? B;s onlar neç; ildir ki, bir yerd; yaşayırlar? Yaxşı, sus görüm! Qoy düşünm;sin ki, bu, onun yadından çıxıb!
Qadın onsuz yaşayark;n özünü xoşb;xt hiss etdiyini dem;k ist;mirdi. Dem;k ist;yirdi ki, bu cındır evd; kişisinin g;lişi m;qs;dil; rahatlıq v; s;liq;-sahman yaratmağa xoşb;xt idi. Bax bunu dem;k ist;yirdi kişiy;! O is;! Bir il bundan qabaq qadının ona n;s; dediyini yadına salır, onu m;z;mm;tl;yir; bütün bunlar kofeni yaddan çıxartdığına gör;di! Yumurtaları sındırdığına v; onsuz da ;ll;rinin aşağı olduğu bir vaxtda bu l;n;t; g;lmiş ip bağlamasına artıq pul x;rcl;m;sin; gör;dir!
     Qadın ;slind; düşünürdü ki, mövzunu qapatmaq lazımdı. V; indi o, kişisind;n; bu ip topasını burdan götürsün, ;l-ayağa dolaşmasın, ikincisi d;, qoy t;z;d;n getsin k;nd; kofe dalınca, ;g;r  huşu-başı h;l; d; yerind;dirs;, g;l;nd; h;m d; tavaları yumaq üçün lifli maçalka v; p;rd; üçün iki d;n; karniz alsın, h;, bir d;, rezin ;lc;kl;r... ;linin d;risi gedib qab-qacaq yumaqdan... sonra da aptek; girib bir butulka yandırıcı ağ paraşok alıb g;tirsin.
Kişi bayıra baxdı; bürkülü yol-yamacın üstün; gömgöy axşam düşmüşdü; alnını sildi, d;rind;n n;f;s aldı v; dedi ki, k;nd; qayıdacaq; lakin qoy arvadı heç olmasa bir q;d;r dözüb gözl;sin. O, kofeni yaddan çıxartdığını bil;n kimi özü t;klif etdi ki, k;nd; qayıdacaq, el; olmadı?
     H;, ;lb;tt;, tez ol, get! Qadın da p;nc;r;l;ri yumağa hazırlaşır. Gör ş;h;r ;trafında nec; bir göz;llik var! Gör;s;n onların bu füsunkarlıqdan l;zz;t almağa vaxtları olacaqmı! Arvad dem;s;ydi d; kişi ged;c;kdi; lakin getm;mişd;n dem;k ist;yir ki, arvadı h;r şeyi qara r;ngd; görm;k meylind; olmasaydı, onda bil;rdi ki, evd; c;mi bir neç; günlük iş var, v;ssalam. Doğrudanmı arvadı xatırlamır ki, onlar burda ;vv;lki yayları nec; göz;l keçirmişl;r? Sanki onlar heç vaxt ;yl;nm;yibl;r! Bu bar;d; qadının danışmağa vaxtı olmayıb; n; q;d;r ki, bu ip qadının ayağına dolaşmayıb qoy onu burdan götürüb r;dd etsin! İp mizin üstünd;n yer; düşmüşdü; kişi onu qaldırıb götürdü, qoltuğuna vurub çöl; çıxdı.
O, dey;s;n çıxıb gedir! Qadın düşündü. Gör nec; bicdir! Görür ki, iş xirtd;y; kimidir, aradan çıxır! Qoy bütün ç;tin işl;r arvadın üstün; düşsün! Qadın matrasları çöl; çıxartmaq ist;yirdi. ;g;r onları indi çıxartsalar, matraslar günün altında ;n azı üç saat qalacaqdı; arvad bunu s;h;r demişdi ona, m;g;r eşitm;di? ;lb;tt;, o, aradan çıxacaq, bütün işl;ri d; arvadının üstün; atacaq. Y;qin düşünür ki, arvadın canı it canıdır, fiziki iş xeyirlidir ona!
     H;, dem;li, o arvadına kofe g;tirm;k ist;yirdi. Burdan dörd milllik bir yolu basa-basa iki funtluq kofe dalınca getm;k axmaqlıqdır, lakin o bunu m;mnuniyy;tl; ed;c;k. Kofe içm;k ad;ti arvadını öldür;c;k; ;g;r arvadı üçün bunun f;rqi yoxdusa, yaxud arvadı özü bunu arzulayırsa, o, mütl;q kofeni alıb g;tir;c;k, n; etm;k olar? ;g;r kişi onu öldür;n şeyin kofe olduğunu z;nn edirs;, m;n onu t;brik ed;r;m: onun heç vicdanı yoxdur!
Vicdanı var, ya yoxdu, bu, onu maraqlandırmır; amma anlaya bilmir ki, n; üçün matrasları bu gün çöl; atmalıdır, sabah olmazdı b;y;m? Allah x;trin;, bird;f;lik q;rar q;bul etsinl;r d; - onlar bu evd; yaşayacaqlar, ya yox? Yaxud el; bu ev onları cana g;tirib öldür;c;k? Bunları düşün;r;k qadının r;ngi meyit kimi soldu, dodaqları ağardı; qadın tamam qorxunc bir görk;m aldı v; kişiy; xatırlatdı ki, ev işl;ri, t;s;rrüfat işl;ri t;kc; qadına aid deyil; onun da özün; aid işl;ri var; gör;s;n, o, düşünürmü ki, ;g;r arvadı bütün günü t;s;rrüfatla m;şğul olsa, b;s evin işl;rini kim gör;c;k?
     Qadın yen; tutduğunu buraxmır! Axı qadına yaxşı b;llidir ki, kişinin çöl işi onlara ardıcıl pul g;tirib, arvadın gördüyü işl;rd; is; h;rd;nbir g;lir var. Onlar yalnız arvadın pulu il; dolansaydılar nolardı gör;s;n? Qoy bu sualı da qulağında sırğa el;sin!
     Amma m;s;l; heç d; bunda deyildi; m;s;l; buydu ki, onların h;r ikisi işl;diyi halda öhd;likl;rini bölüşdürürdül;rmi, ya yox? Bax, qadın bunu bilm;k ist;yirdi, o g;r;k öz vaxtını da planlaşdıra. Bu n;dir bel;, axı onlar g;r;k ki razılaşmışdılar. Ş;rtl;şmişdil;r ki, kişi qadına köm;k etm;lidir. Bütün yayları kişi ona köm;k etm;yib m;g;r? B;lk; el; deyil, h;? Dem;li bel;, h;? Bel; deyil, h;? Yaxşı, gör;s;n, o, arvadına n; vaxt, harda, n; il; köm;k edib, h;? S;n allah, zarafata bir bax!
Bu el; bir s;s-küylü zarafat idi ki, qadının üz-gözü t;dric;n qıpqırmızı oldu; bird;n q;hq;h; il; gülm;y; başladı. Qadın el; b;rkd;n şaqqanaq ç;kdi ki, axırda oturmağa m;cbur oldu; gözl;rind;n yaş gil;l;ndi, ağzının qıraqlarından süzüldü. Kişi qadına sarı yeridi, onu ayaq üst; qaldırdı, qadının başına su tökm;y; çalışdı. Divardakı mismardan asılmış çömç;ni götürüb onu su il; doldurdu; bir ;li il; arvadının üz-gözün; su çil;di, o biri ;li il; d; onu tutdu ki, yıxılmasın. Su çil;m;k ç;tin idi, buna gör; d; başladı arvadını silk;l;m;y;.
     Qadın onun ;lind;n qopub çığırmağa başladı; ipini götür, c;h;nn;m ol burdan, gözüm bir d; s;ni görm;sin! Qadın qaçdı. Kişi onun ş;pitl;rinin şappıltılarını eşitdi; ş;pitl;r pill;k;nl;rd; biri-birin; dolaşırdılar.
Kişi eşiy; çıxdı, evi burulub cığıra düşdü; bird;n hiss etdi ki,  dabanında n;s; suluq var; canı gizild;di, el; bil köyn;yi alışıb yanırdı. M;r;k; el; q;fil baş verdi ki, heç ayılmağa bel; macal tapmadı. Arvadı boş bir şeyd;n ötrü hay-küy qoparmışdı. Qadın d;hş;tli omuşdu, l;n;t; g;lsin onu! S;b;siz-filansız çığırır! Bir şey deyirs;n d;, xeyri yoxdu,  el; bil divara deyirs;n! ;g;r arvadı onun şıltaqlıqlarına dözül;c;yini z;nn edirs;, yanılır. Çox böyük s;hv edir! Yaxşı, b;s indi n; etsin? G;r;k ipi aparıb n; il;s; d;yiş;ydi! T;dric;n şey-şüyl;ri biri-birinin üstün; yığırsan, t;rp;nm;k olmur, onları yerind;n d; d;b;rtm;k olmur, al;m d;yir bir-birin;, onlardan yaxanı qurtara da bilmirs;n. Yığılıb iyl;nirl;r. Kif basır. G;r;k ipi aparıb qaytaraydı! N;y; gör; aparsın axı? İp ona lazımdı. H; d;, ümumiyy;tl;, söhb;t n;d;n gedir axı? Sad;c; ipd;n. N; t;h;r adamdı bu, bir ipd;n ötrü adamı t;hqir ed;rl;r? Axı arvadın n; hün;ri vardı ki, onu m;z;mm;t el;sin? Yadına arvadının aldığı bütün m;nasız, boş şeyl;ri, d;y;rsiz b;z;k-düz;k ;şyalarını saldı: axı n; üçün almışdı? Ür;yi ist;mişdi, almışdı, v;ssalam!
     Kişi yolun k;narında dayandı, iri bir daş aradı. İp bağlamasını bu daşın altına qoymaq lazımdı! Qayıdan baş götürüb ev; aparar, yeşiyin için; qoyar. İp bar;d; söz-söhb;tl;r onu boğaza yığdı.
Kişi k;ndd;n qayıdanda qadın yolda durmuşdu, poçt yeşiyin; söyk;n;r;k onu gözl;yirdi. Axşam düşmüşdü; qızardılmış ;tin iyi ;trafı bürümüş, adamın burnunu qıdıqlayır, s;rin havaya yayılırdı. Qadının üz-gözü gümrah, t;rav;tli v; şux idi. Onun söz;baxmayan qara saçları gülm;li ş;kild; üz-gözün; tökülmüşdü. Qadın uzaqdan ;rin; ;l el;di, kişi addımlarını yeyinl;tdi. Qadın qışqırdı ki, şam yem;yi hazırdı, onu gözl;yir; y;qin o da acından ölür, h;?
B;s nec;, acından ölür n;di? Bu da s;nin kofen! Kişi ;lind;ki kofe paketini havada yell;tdi. Qadın gözl;rini ç;kdi, sonra n;z;rl;rini kişinin o biri ;lin; yön;ltdi. O biri ;lind; n;dir bel;?
H;, el; h;min ipdi d;! Kişi yerind; donub qaldı. Axı o, ipi d;yişdirm;k ist;yirdi! Ay s;ni, nec; unudub e! Qadın ;rinin ipi n; üçün d;yişdirm;k ist;m;sini anlamadı; ;g;r h;qiq;t;n ona n;s; lazım idis;, axı n; üçün onu qaytarıb d;yişsin! Bu gün h;r şey nec; d; göz;l v; t;rav;tlidir; h;r yan gülür, ;tir saçır! N; yaxşı onlar buraya g;ldil;r! N; yaxşı onlar burdadıdar!
     Qadın kişiyl; birg; addımlayırdı; bir ;lini salmışdı kişinin d;ri k;m;rinin altına. Qadın k;m;ri dartdı, özün; t;r;f ç;kdi,  bir q;d;r özünü kişinin sin;sin; sıxdı. Kişi qadını qucaqladı, ;lini onun qarnında g;zdirdi, yüngülc; sığalladı. ;r-arvad biri-biriyl; t;b;ssüml; baxışdılar. Bu da kofe!  Bu da onun ziyankar pişiyi üçün kofe! Kişi özünü el; m;mnun aparırdı ki, guya qadına göz;l bir h;diyy; g;tirmişdi.
     Qadın düşünürdü ki, onun ;ri sevimlidir; b;xtim g;tirib ki, bel;sin; rast g;lmiş;m. O, s;h;rl;r bir fincan kofe içs;, heç vaxt şıltaqlıq etm;z ki!..  Ora bax, yen; çobanaldadan uçub g;ldi bura; ay s;ni, axı çobanaldadan çoxdan uçub getm;liydi buralardan; amma t;k-t;nha oturub cır alma ağacının budağında, kimis; çağırır, cikkild;yir. B;lk; r;fiq;si ona x;yan;t edib, h;? Ola da bil;r, y;qin ki bel;di. Ah, qadın yenid;n bu göz;l quşun s;sini nec; d; eşitm;k ist;yirdi! Qadın çoban aldadanı sevirdi...
Kişi qadını yaxşı tanıyırdı, el; deyilmi?
G;l h;l; bir tanımasın: adam da öz ömür-gün yoldaşını tanımaz?
İngilisc;d;n çevir;ni:
Kamran N;zirli
    


Ğåöåíçèè