Theodore Dreiser American Literature Selected Stor

Theodore Dreiser American Literature Selected Stories


Teodor Drayzer
(ABŞ)
T;l;
Hekay;

Bürkülü iyul günl;rind;n biriydi. Günortadan xeyli keçmiş Qreqori d;nizin qırağındakı hotell;rd;n birin; g;ldi. Bir neç; ay bundan ;vv;l onun dostu v; siyasi h;mkarı ona ehtiyatlı olmağı m;sl;h;t görmüşdü v; o da bu bar;d; çox götür-qoy etdi, lakin dostunun dedikl;ri öz t;sdiqini tapmadı. Buna gör; d; q;rara aldı ki, “Triton” hotelin; g;lsin. Hotel d;niz qırağında yerl;şirdi, rahat v; d;bd;b;liydi; onun işl;diyi kontordan c;mi bir saatlıq aralıda yerl;şirdi, ;trafını Ayl;ndin  şam ağacları v; qumsallıqları arasındaydı. Qreqoriy; qarşı görünür sui-q;sd hazırlanmağına baxmayaraq, arvadı, (o, arvadını “qız” çağırırdı) uşağın x;st;l;ndiyi üçün anasının yanına, dağlara getm;y; hazırlaşırdı. Arvadı anasıyla m;sl;h;tl;şm;k  v; bir q;d;r d; istirah;t etm;k fikrind;ydi. 
Payızda seçkiqabağı kampaniya yaxınlaşırdı. Qreqori ş;h;ri t;rk ed; bilm;zdi. Adi v; bazar günl;rind; o gec; yarıya q;d;r ş;h;r b;l;diyy; idar;sinin cinay;tl;rini açan faktların aşkara çıxarılması v; ;saslandırılması il; m;şğul olurdu. O, bunları yaxın g;l;c;kd; iş; salmaq bar;d; düşünürdü. Ş;h;rin merini v; onun d;st;sini n;yin bahasına olur-olsun yıxmaq, ifşa etm;k lazım idi. O bilirdi ki, ;g;r bunu ets; o qalib g;l;c;k, çöld; qalmayacaq. Bundan başqa o, öz ;m;lin;, etdiyi işl;r; çox inanırdı. Ş;h;ri cinay;tkarlar idar; edirdi. Kölg;d; gizl;n;n bu cinay;tkarları tapıb üz; çıxarmaq v; onları t;hqir olunmçuş v; q;z;bl;nmiş camaatın qarşısına çıxarmaqdan savayı vacib v; xeyirxah iş n; ola bil;rdi axı!
Lakin düşm;n d; köm;ksiz deyildi. N;şriyyat işin; gir;n adamlardan biri- Qreqori onun bar;sind; heç vaxt bir k;lm; bel; eşitm;mişdi,- ona z;ng vurdu v; ona Orta Q;rbd; iş t;klif etdi; bu iş ona illik altı, h;tta yeddi min maaş v;d edirdi v;  öz doğma ş;h;rind;n t;xmin;n dörd-beş il uzaqda olacağından x;b;r verirdi. Qreqori bu t;klifi q;bul etm;di v; d;y;rl;ndirm;di; bundsan sonra onun poçtasından m;ktubların bir qismi it-bata düşdü, ona el; g;ldi ki, onun h;r addımı q;rib; subyektl;r t;r;find;n izl;nm;y; başlanıb. Ona xüsusi maraq artıb. N;hay;t yerli siyasi xadiml;rd;n biri, Qreqorinin üzvü olduğu partiyadan olan birisi, onun kontoruna g;lib ordan-burdan qısaca söhb;td;n sonra dedi:
- Bilirs;n, Qreqori, m;s;l; bundadır ki, sizin ;linizd; ip var v; bu ip sizi C;nubi Penyandakı torpaq sah;l;ri il; bağlı fırıldaqlara aparıb çıxarır. Bu fırıldaqlarda merin d; ;li var; o v; onun ş;riki Tilni q;ti q;rara g;libl;r ki, bu bar;d; heç kim heç n; bilm;m;lidir. Heç olmasa seçkil;r; q;d;r gizli qalmalıdır. Onlar h;r n; des;n ed;rl;r, h;r halda baxın, h;r ikiniz yaxşı-yaxşı fikirl;şin. Axı siz arvadınızı sevirsiniz, el; deyil? M;nim m;sl;h;tim- n; arvadınızı, n; d; uşağınızı gözünüzd;n qırağa qoymayın. Birc; saniy; bel; biri-birinizd;n aralanmayın, harda olursunuzsa olun! Siz ki, bilirsiniz bir neç; il bundan qabaq Krozersin başına n; oyun açdılar...
O, Yello-Poynt-Ferri fırıldağının üstünü açmağa hazırlaşırdı. Lakin heç ağzını açmamış köhn; ittihamla, y;ni ail;sini t;rk etdiyin; gör;, onu tutdular; eyni zamanda onun çoxdankı borcunu da yada saldılar, bütün mülkiyy;tini müsadir; etdil;r v; arvadını da m;cbur etdil;r ki, onunla ;laq;l;rini k;ssin. Bax siz d; onlara imkan verm;yin ki, sizinl; bu cür r;ftar etsinl;r. ;g;r borcunuz varsa, biz; deyin, biz d; baxarıq gör;k neynirik. ;g;r m;şuq;niz varsa, yaxşısı budur ondan üzülüşün, aralanın ondan...
Qreqori hirsl; müsahibin; baxdı v; eyni zamnada acı-acı gülüms;di.
- M;nim heç bir m;şuq;m-zadım yoxdu, - dedi.
 O heç öz sevimli “qızına” (arvadını bel; çağırırdı) v; mavigözlü, toppuş ayaqları olan uşağına x;yan;t ed;rdimi?!
Siyasi xadim davam etdi:
- El; bilm;yin ki, m;n sizin işl;riniz; qarışıram, m;n sad;c; v;ziyy;ti siz; izah edir;m... ;g;r siz; m;sl;h;t v; köm;k lazım olsa m;n; müraci;t edin. Lakin n; ets;niz ikiniz d; ehtiyatlı olun.
O, bu sözl;ri deyib şlyapasını qoyub çıxıb getdi.
Qreqori otağın içind; t;k qaldı v; diqq;tl; döş;m;y; baxdı. N;z;r; alsaq ki, o, artıq b;zi şeyl;ri bilirdi, Qreqori çox asanca t;s;vvür etdi: mer hökm;n bu cür h;r;k;t ed;c;k, y;ni h;min o dostunun dediyi kimi. Merin ş;rikin; g;linc; is;, h;min daşınmaz ;mlakın o v;hşi alverçisin;, onun haqqında g;z;n pıçıltılı söhb;tl;rd;n aydın idi ki, dünyada el; bir amansızlıq v; hiyl;g;rlik olmazdı ki, onun ;lind;n g;lm;sin. Siyasi xadiml;rd;n biri onu xarakteriz; ed;rk;n bir d;f; demişdi ki, o, q;tl tör;tm;y; d; qabildir, lakin cinay;t başında onu heç k;s yaxalaya bilm;z. V; şübh;siz, bütün bunlar h;qiq;td;n x;b;r verirdi. O, varlanmışdı v; h;tta merin özünd;n d; daha artıq hakimiyy;t; nail olmuşdu.
Qreqori arvadıyla d;nizk;narı hotel; g;l;n; q;d;r ş;h;rd; b;zi hadis;l;r d; oldu. Bunlar onu m;cbur etdi ki, ehtiyatlı olsun, h;tta onun şübh;l;ri h;l;lik ;sas yox idi. Hoteld; şirindil, yarıçılpaq v; daş-qaşlı, şux t;xmin;n qırxyaşlı dul bir qadın peyda oldu. O, özünü işgüzar qadın kimi t;qdim etdi v; deyirdi ki, ş;h;rd; tamamil; g;lirl; işl;y;n bir teatr agentliyin; r;hb;rlik edir, buna gör; d; Qreqorinin dostlarından birinin t;birinc; des;k, “pul içind; üzür”.
Qadın tünd q;hv;yi r;ngd; ip;k paltar geyinirdi, ayağında q;hv;yi r;ngd; tufli, q;hv;yi r;ngd; corab v; bir q;d;r şübh;li görün;n göz;l, parlaq, şabalıdı topa saçları vardı. Onun ş;xsi maşını da vardı, avtomobili ;n yeni modeld; idi, qadının kart oynaya bilm;si, özü d; m;har;tl; oynaması v; risk; getm;si hamını heyr;tl;ndirirdi. Hotelin xidm;tçil;rinin v; “Triton”a daimi g;l;nl;rin dediyin; gör; qadın çox ş;n v; s;xav;tli b;dx;rc idi. Missis Skelton Missis Qreqorinin “Triton”da yaşadığı vaxt g;lmişdi. Qadın vannası olan ikiotaqlı nömr;d; rahatlandı, otağın p;nc;r;l;ri d;niz; baxırdı v; tez bir zamnda hotelin sahibi v; bura daimi g;l;n iki adamla dostlaşdı; onlar özl;rini daşınmaz ;mlak biznesi il; m;şğul olan broker kimi aparırdılar. Qolf, tennis v; restoranla daha çox maraqlanırdılar.
Dul qadın qılıqlı idi, ş;n v; enerjili qadın idi. Qreqori v; onun arvadı ist;r-ist;m;z ona qarşı bir q;d;r r;ğb;t oyandı. Lakin Qreqorinin arvadı hoteli t;rk etm;mişd;n özünd;n asılı olmayaraq özünd;n soruşurdu ki, Missis Skelton sui q;sdçil;rd;n deyil ki... Qadının mehribanlığını müxt;lif cür yozmaq olardı. Lakin bütün hallarda onun mehribançılığı şübh; doğuracaq q;d;r z;hl;tök;n d; deyildi. Bununla bel;, ola bilsin ki, qadın Qreqorinin t;k olmasını gözl;yir.
- ;zizim, ehtiyatlı ol, - dey; arvadı ;rini özünü gözl;m;yi tapşırdı.- ;g;r ciddi şübh;l;rin yaransa, d;rhal burdan çıxıb bir başqa yer; get. Onda oyun üçün onlar da başqa partnyorlar seç;rl;r.
       Missis Qreqori çıxıb getdiş O, ;min idi ki, ;ri bu xoşag;lm;z işin öhd;sind;n g;l;c;k. Bel;likl;, Qreqori, özü ist;m;s; d;, t;k qaldı. O, nec; h;r;k;t ed;c;yini götür-qoy etm;y; başladı; çıxıb getsinmi, ya gözl;sin, hava bir q;d;r durulsun, ya da “sular durulsun” sonra. ;slin; qalanda axı o n;y; gör; bel; göz;l v; rahat, d;nizk;narı v; ş;h;r; yaxın bir hoteli qoyub getm;liydi? Burda o, daim, xasusil;, ş;nb; v; bazar günl;ri  öz siyasi h;mfikirl;ri v; dostları il; görüşür. Ş;h;r; çox yaxın yerdir v; çoxlu üstünlükl;ri d; var: qolf oynamaq üçün göz;l meydançası, bir neç;ı tennis kortu, stol, yaşamaq üçün rahat yer, d;niz; baxan heyranedici m;nz;r;, p;nc;r; düz geniş c;m;nliy; açılır, sonra adamın bütün ;s;bl;rini sakitl;şdir;n d;niz m;nz;r;si görünür. Bundan ;lav; o, iş vaxtının ;ks;r hiss;sini ş;h;rd; keçirm;k lazımdır. Bunu qeyri-adi v; öz h;llini vacib gözl;y;n t;xir;salınmaz t;hqiqatları, araşdırmaları da t;l;b edirdi; eyni zamanda ona sakit bir guş; lazım idi bu guş;d; o. istirah;t etm;li, bütün gec;ni güc toplamalı v; yenid;n iş; girişm;li idi. N;hay;t, özü-özün; dedi:”Bura yaxşıdır, burda da qalacam. M;nim maşınım yoxdu, bel; bir ;lverişli v; rahar yer da tapmaq ç;tindi. Bundan başqa, ;g;r onlar m;ni t;qib eetm;yi q;rara alıblarsa, el; h;r yerd; bunu ed;c;kl;r...”
Bel;likl;, O, hoteld;n ş;h;r; v; ş;h;rd;n hotel; gedib-g;lirdi. Qreqori düşünürdü ki, n; baş ver; bil;r. Qreqorinin şübh;l;ri yaranmağa başlayanda o, Frek Blauntla görüşm;yi v; onunla danışmağı q;rara aldı. Blaunt uzun müdd;t jurnalis olmuşdu. Sonra v;kil oldu, n;hay;t, makler oldu. El; görünürdü ki, onun müşt;ril;ri çox deyildi, lakin onun uğurları da göz qabağındaydı. Köhn; subay bir kişi kimi o, üç klubun daimi üzvüydü, bir neç; hotel; daimi gedib-g;lirdi, onlarca ş;h;r;trsafı villalara gedirdi. Onun göz;l bir avtomobili d; vardı. Özü d; indi o, el; çox m;şğul idi v; tez-tez iş üçün d;niz k;narına g;lirdi. Blaunt qolf, tennis oynamağı xoşlayırdı. El; Qreqorinin özün; d; bu sah;d; uğur ist;yirdi, lakin onu düz yola g;tir; bilmirdi. Günl;rin birind; Qreqori s;h;r ş;h;r; g;ldi, o, Blauntun ofisin; baş ç;kdi. O, Blaunta v;ziyy;ti olduğu kimi açıb danışdı.
- V;ziyy;t bu cürdür,-dey; dostunun qırmızı yanaqlarını v; dazlaşan başını seyr ed;r;k davma etdi.- S;n m;nim yerimd; olsaydın neyl;rdin? Bax, m;n bunu bilm;k ist;rdim...
Blaunt bir q;d;r susdu, sonra düşünc;li t;rzd; ç;n;sini qaşıyaraq dedi:
- S;nin yerind; olsaydım, ;lb;tt; ki, mövqeyimi d;yişm;zdim. Lakin burda m;s;l;y; qadını qoşublarsa, özü d; göz;l bir qadını, s;n onunla bir q;d;r ;yl;n; d; bil;rs;n, amma ehtiyatını g;r;k ;ld;n verm;y;s;n. Bilirs;n, m;n buna nec; baxıram: yay idmanı kimi. ;lb;tt;, ehtiyatlı olmaq lazımdı. S;nin yerind; olsaydım tapança g;zdirm;k üçün icaz; alardım. Onlar bil;c;kl;r ki, s;n silahlısan, ;g;r h;qiq;t;n s;ni izl;yirl;rs;, v; bu da onları narahat ed;c;k. Bundan başqa g;r;k h;r gün öz addımlarını, n; etdikl;rini yazasan- harda oldun, n; etdin- v; bu qeydl;rini d; notariusda t;sdiq el;tdir;s;n. ;g;r onlar bunu bils;l;r, yen; d; m;yus olacaqlar, b;lk; d; onlar abaşqa bir şey, n;s; orijinal bir şey düşünm;li olacaqlar. Bundan başqa, - dey; Blaunt ;lav; etdi,- gec;l;r v; bazar günl;ri m;n o q;d;r d; m;şğul deyil;m, ;g;r ist;s;n s;nin yanında, s;nin ;linin altında ola bil;r;m, bir hadis; baş vers; ;lb;tt;. ;g;r biz bir yerd; olsaq, onlar ç;tin ki, bir t;l; qursunlar, çünki m;n şahid ola bil;r;m...
Blaunt düşünürdü ki, söhb;td; adı ç;kil;n qadın onun özü üçün d; maraqlı ola bil;r.
- M;n Sanset-Poyntda yaşayıram, s;nin qonşuluğunda, ist;s;n h;r axşam g;lib s;nin nailiyy;tl;rin; baxa bil;r;m. ;g;r onlar n;y;s; nail olsalar, baxmaq ist;yir;m ki, onlar bu hoqqanı nec; ed;c;kl;r,- dey; Blaunt ş;n ;hval-ruhiyy; il; gülüms;di.
- M;s;l; d; el; bundadır, - Qreqori fikirli-fikirli dedi.- M;n heç ist;mir;m ki, onların hoqqası baş tutsun. Buna yol ver; bilm;r;m. M;nim başıma bir iş g;ls;, dem;li siyasi nöqteyi-n;z;rd;n m;n bir d; ayağa dura nbilm;y;c;y;m; m;nims; arvadım, uşağım var, q;zetl;rin cızma-qaralarından yaxa qurtarmaq olar?
Qreqori gözl;rini p;nc;r;y; zill;di.
- Heç naraht olub el;m;,- Blaunt onu sakitl;şdirdi,- sad;c; ehtiyatlı ol, ;g;r ş;h;rd; l;ngim;li olsan, m;n; x;b;r el;. G;lib s;ni götür;r;m, yox ;g;r, m;nim d; işim çıxsa, onda ş;h;rd; gec;l;, ora qayıtma. Hotell;rin birind; qal, burda daha t;hlük;siz olar.
Qreqori dostuna yük olmamaq üçün bir neç; gün dalbadal hotel; tez qayıdırdı. O, tapança g;zdirm;y; d; icaz; almışdı v; indi onun şalvarını arxa cibind; tapança vardı v; o, tapançanı özüyl; g;zdirm;kd;n xoşlanmasa da, gec;l;r yatanda balışının altına qoyurdu. Onun bu d;r;c;d; inamsızlığı t;s;vvürl;rin; d; t;sir edirdi; ona el; g;lirdi ki, böyür-başında gördüyü adamların h;r bir h;r;k;tind; n;s; bir şübh;li niyy;t var. Hotelin h;r bir t;z; sakini onda şübh;l;r v; narahatçılıq oyadırdı. O, ;min idi ki, onu hansısa adamlar izl;yir, onlar Missis Skeltonla ;laq;li adamlardır. Lakin bunu heç özü d; özün; sübut ed; bilmirdi.
“Axmaqlıdır”, n;hay;t özü-özün; düşündü.”M;n özümü qaranlıqda beş yaşlı uşaq kimi aparıram. Axı m;n kim; lazımam?”. Qreqori arvadına m;z;li m;ktublar yazmağa başladı, o, çalışırdı ki, ;vv;lki arxayıçılığı b;rpa el;sin.
Lakin bu, asan m;s;l; deyildi. Tezlikl; el; bir şey baş verdi ki, Qreqorini b;rk h;y;canlandırdı. H;r halda o, özü-özünü g;rgin v;ziyy;t; saldı; bu cür hadis;l;rin xarakterik xüsusiyy;ti ondan ibar;tdir ki, onları nec; ist;s;n el; d;, bel; d; yozmaq olardı. Bir d;f; saxşam saat doqquza qalmış, Blauntun m;sl;h;tin; baxmayaraq, o, “Triton”a qayıtmağı q;rara aldı. Dostunun köm;yind;n istifad; d; etm;di. “Ona z;ng vurmaq lazımdımı?” dey; düşündü.”Blaunt fikirl;ş;r ki, m;n lap qorxağın biriy;m. Bir d; axı indiy; kimi heç bir şey baş verm;yib, m;n inanmıram ki, onlar bunu etsinl;r...” O, özün; toxtaqlıq verir v; düşünürdü ki, insanlar onun düşündüyü kimi heç d; pis deyil.
Lakin o, qatardan düş;n kimi ç;m;nlikl;rin arxasından, ş;rqd; “Triton” hotelinin uzaqda b;rq vuran işıqlarını gördü. Öz h;r;k;tinin ağıllı olmasına onda şübh; yarandı. “Triton” stansiyası h;miş; deüm;k olar ki, seyr;k olurdu, az adam olurdu. Burda yalnız s;h;rl;r v; bir d; axşam saat yeddi rad;l;rind; adam çox olurdu. İndi is; gec;nin bu vaxtındsa burda ins-cins göz; d;ymirdi. O,  qatardan t;z;c; düşmüşdü, dem;k olar ki, bütün s;rnişinl;r hotel; maşınla gedirdil;r, h;mçinin qayıdan da öz maşınlarında şose yola q;d;r g;lirdil;r. “Axı n; üçün m;n Blauntun sözün; qulaq asmadım?” dey; Qreqori düz;ngahda uzanan adamı görüb düşündü. “N; üçün ona dem;dim, axı niy; ş;h;rd; qalmadım?”. “Heç olmasa taksi tutsaydı v;ziyy;td;n çıxa bil;rdi, düşm;n; ;lverişli imkan da verm;zdi. “G;r;k Blaunta dey;ydim, ya da ş;h;rd; qalaydım”. Bu sözl;ri özü-özün; düdikc; Qreqori kims;siz v; dar çığırla hotel; t;l;sdi. Bu yol cüzi işıqlandırılmı;şdı, biribirnd;n xeyli aralı basdırılmış elektrik dir;kl;rind;n asılmış almpalar z;if işıqlandırırdı.
Qreqori addımlayır v; düşünürdü:”N; yaxşı hotel; bir neç; yüz metr qalıb. M;n özüm d; möhk;m adamam, bir şey olsa silahıma ;l ataram...”. El; bu vaxt tind;ki döng;d;n bir maşın çıxdı v; düz onun qabağında dayandı. Maşınmdan iki kişi düşdü, onlar maşının faralarından k;narda durub maşının t;k;rl;rini yoxlamağa başladılar. Bu Qreqoriy; q;rib; g;ldi ki, maşının faraları n; üçün bel; z;if yanır. V; bütün bunlar n; üçündür, özü d; gec;nin bu vaxtında. N; üçün nam;lum bir maşın m;hz onun qabağında dayandı, kims;siz bir döng;d; bu maşının burda n; işi vardı? Bu maşının niy; bel; q;rib; v;ziyy;ti var: Qreqorinin bütün b;d;nind; qarışqalar g;zm;y; başladı v; onun tükl;ri d; biz-biz qalxdı. O, o biri t;r;f; keçdi. Yolun o biri t;r;find; maşınla m;saf; aralı did. Lakin bu vaxt kişil;rd;n biri t;k;ri yerin; qoyub Qreqoriy; sarı addımladı. Qreqori d;rhal, dem;k olar ki, qeyri-ixtiyari h;r;k;tl; tapançasını şalvarının arxa cibind;n çıxartdı v; onu paltosunun cibin; saldı. Bel; v;ziyy;td; o, ayaq saxladı v; qışqırdı:
- T;rp;nm;yin, eşidirsiz? M;n silahlıyam, yaxın g;lm;yin, yoxsa atacağam... Bilmir;m siz kimsiniz, dos, yoxsa düşm;n, f;rqi yoxdu, bir addım da qabağa g;ls;niz, vuracağam... ;g;r siz; n;s; lazımdırsa, yerinizd;n t;rp;nm;d;n soruşun...
Nam;lum adam dayandı v; görünür t;;ccübl;nmişdi.
- Sizd;n kibrit ist;yirdim v; bir d; Treycer-Poynta ged;n yolu öyr;nm;k ist;yir;m...- dey; nam;lum adam dill;ndi.
- M;nim kibritim yoxdu. Treycer-Poynta is; g;r;k ;ks t;r;f; ged;siniz...- dey; Qreqori onun sözünü k;sdi. – Hotel ki burdadır, ;g;r siz ordan g;lirsizs;, n; üçün b;s yolu soruşmadınız, kibrit d; ala bil;rdiniz...- Qreqori susdu, nam;lum kişi is; kölg;d; durub maraqla ona baxırdı.
- Yaxşı, - dey; nam;lum kişi laqeydc;sin; cavab verdi. – Yoxdu, canın sağ olsun!
Lakin o, maşına qayıtmaq ;v;zin; yerind; donub qalmışdı, Qreqorid;n gözünü ç;kmirdi.
Qreqorinin tükl;ri qorxmuş pişik kimi qalxdı. Onun b;d;ni ;sirdi, tapançasını çıxardıb nam;lum adamların üstün; tuşladı v; onları h;d;l;y;r;k bağırdı6
- M;n ged;n; kimi yerinizd;n t;rp;nm;yin! Sizin ikinizi d; vuraram! Bax el; t;rp;ns;niz atacağam! M;nim sizinl; işim yoxdu, özünüz ilişm;s;niz! Ancaq terinizd;n t;rp;nm;yin!
Qreqori geriy; ç;kil;-ç;kil; tapançanın lül;sini onlara tuşlamışdı. O, yen; qışqırdı:
-Siz; dedim ki, t;rp;nm;yin!-dey; onlardan xeyli uzaqlaşdı. Sonra h;min iki nam;lum adam, görünür, heyr;t v; t;;ccüb içind;ydil;r, yerl;rind;n t;rp;nmirdil;r, ona baxırdılar. Qreqori, bird;n götürüldü. Hotelin qapısı ağzına çatanda o. qan-t;r içind;ydi v; gücl; n;f;s alırdı.
“Yox, bundan sonra t;k g;lm;y;c;m!” dey; özün; söz verdi.
                Bu hadis;ni Blaunta danışanda Blaunt gülm;kd;n uğundu. Axı kimin ağlına g;l;rdi ki. bel; bir açıq yerd; ona t;l; qursun, ya da onu öldürsün? Qatardan o biri s;rnişinl;r d; düş; bil;rdil;r. Azmış maşın h;r vaxt orda peyda ola bil;rdi. Adamlara da kibrit lazım ola bil;rdi v; görünür, onlar hoteld;n d; g;lmirdil;r. Orda axı başqa bir dolama yol da var. Bütün bunlara baxmayaraq, Qreqori  q;ti ş;kild; fikirl;şirdi ki, onun başının üstünü t;hlük; almışdı. Qreqori heç özü d; bilmirdi ki, n; üçün bel; düşünür. H;r halda bu bir f;hm idi, dey; t;sdiq edirdi.
 Bundan bir-iki gün sonra baş ver;nl;r is; h;min gec;ki hadis;nin t;sadüfi olmadığına inandırdı. Missis Skelton onun rahatlığı v; rifahı üçün daha çox qayğı göst;rm;y; başladı. Hotelin restoranında dul qadın d;niz; baxan bir stollardan birini sifariş verib tutmuşdu. Dem;k olar ki, h;r gün dostlarından kims;- ya maklerl;rd;n biri, ya da başqa bir t;sadüfi tanışı onunla birlikd; nahar edirdi. Lakin ordakı dördüncü stul ad;t;n boş qalırdı. Çox keçm;di ki, h;min boş qalmış stula Qreqorini d;v;t etdil;r. Lakin Blaunt g;l;nd;n sonra is; h;min stolun arxasına beşinci stul da ;lav; etdil;r. ;vv;lc; Qreqori t;r;ddüd el;di, lakin Missis Skeltonun ;yl;ndirdiyi Blauntun qısnamasından sonra Qreqori d;v;ti q;bul etdi. Blaunt ;min edirdi ki, dul qadınla ;yl;nm;k çox xoşdur. Qadın göz;l geyinir, o, dilli-dilav;rli, qılıqlıdır. Xeyirxah ür;yi var, bir sözl;, onunla vaxt keçirm;y;, özü d; d;niz qırağındakı bel; bir göz;l hoteld; d;y;r.
- S;n allah, boşla görüm, dostum,- dey; bir gün nahardan sonrakı g;zintid; Blaunt dedi.- bu qadın ;ntiq; bir şeydi. ;lb;tt;, şübh;sisz. ağılsız da deyil, göz;lç;nin qırx yaşı olsa da, t;rav;tlidir. O, m;nim xoşuma g;lir. Düz sözümdür. Ola bilsin ki. kimin üçüns; o, yalançıdır, lakin yaxşı bric  oynayır, el; qolfda da pis deyil. O s;nd;n bir şey qoparmağa c;hd göst;ribmi?
- M;nc;, yox, -dey; Qreqori cavab verdi.- Bu qadında xüsusi bir hiyl;g;rlik d; sezilmir. H;r halda o. c;mi üç h;ft;dir ki, burda qalır.
- Ona göz qoymaq lazımdır. M;n; el; g;lir ki, o, bura el;-bel; g;lm;yib. Lakin tam ;min deyil;m. Görünür onu Tilni gönd;rib. Baxarıq, bir partiya oynayarıq, gör;k kiminkini götür;c;k... M;n ona s;n; gör; diqq;t göst;r;rm, lakin s;n d; h;min diqq;ti m;n; gör; göst;r...
S;m;r;li t;sirl; yaranan dostluq ç;rçiv;sind; hadis;l;r sür;tl; inkişaf etm;y; başladı. Heç iki gün keçm;di ki, Missis Skelton mü;mmalı ş;kild;, qeyri-adi görün;n ;h;miyy;tli v; tamail; diqq;tl; m;xfilik ç;rçif;sind; bildirdi ki, hotel; qısa müdd;t; onun bir r;fiq;si g;lir. O, hörm;tli v; varlı ail;d;n olan çox sevimli bir qızdı. Q;rbd;n g;lib, adı da İmocin Kerldir. Lap düzü budur ki, Tsinsinattid; m;şhur varlı Brayton Kerlin qızıdır. Skeltonun dediyin; gör;, o, qızın valideynl;ri il; el; orada- Tsinsinattid;. On beş il bundan qabaq tanış olub. İmocin onun sevimlisidir. Hazırda qız Qrey Kovda Fletçerl;r ail;sinin qonağıdır. Lakin Skelton onun valideynl;rini dil; tutub ki, onlar qıza icaz; versinl;r ki, o, “Triton”a onun yanına g;lsin. Valideynl;ri d; buna “h;” deyibl;r. İmocinin c;mi iyirmi yaşı var v; inn;n bel; Missis Skelton onun d;yişm;z v; s;daq;tli himay;çisi olacaq. ;lb;tt;, hamı onun niyy;tini q;bul ed;c;kdi. Lakin ;g;r onlar da sevimli olsaydılar,- bu sözl;ri dey;rk;n Missis Skelton hamıya c;ld n;z;r saldı,- onda qonağı ;yl;ndirm;y; Skeltona köm;k ed;rdil;r. Onda h;r şey ;la olar! O nec; d; göz;l qızdı! Ağıllı, q;ş;ng, göz;l r;qs edir, royalda çalır, bir sözl;, heyranedicidir. ;n başlıcası is;, onun göz;lliyidir. Dopdolu şabalıdı saçları, qonur gözl;ri, z;rif d;risi var...
Blaunt v; Qreqori gözl;rini qırpmadan qulaq asırdılar. Lakin bir q;d;r sonra, onlar d;niz; baxan böyük balkonda görüş;nd;, Blaunt dedi:
- H;, n; deyirs;n?
- M;nc;, m;s;l; aydındır. Bu qadın çox m;har;tl; t;svir edir! Bilirs;n, maraqlıdır, bird;n onun t;svir etdiyi qız doğurdan da el; göz;l oldu?-Qreqori güldü.
Bir neç; günd;n sonra nam;lum göz;l qız g;lib çıxdı v; Missis Skeltonun v;d etdiyi m;ziyy;tl;ri doğrultdu. H;tta Skeltonun t;svirl;rind;n d; üstün idi. Qız çox göz;l idi. Qreqori saat yeddid; restorana gir;nd; ilk d;f; onu gördü. Missis Skeltonun dediyi kimi, qız g;nc idi, iyirmi biş yaş verm;k olardı. Çox yox. Onun gözl;ri açıq, boz-qonur r;ngdı idi. Saçları v; sif;ti v; ;ll;ri dem;k olar ki, işıq saçırdı. Qız sad; v; t;vazökar görünürdü, suyuşirin v; ovqatı xoş t;siri bağışlayırdı. Bununla yanaşı ağılsız da deyildi; onu yüz faiz gözıl d; adlandırmaq olmazdı, lakin ona baxmaq adama xoş t;sir bağışlayırdı. Adam ona baxmaqdan m;mnun qalırdı.
Qız Missis Skeltonun stolunda yanaşı oturmuşdu. Maklerl;r gözgör;si ona qulluq edirdil;r. Qız ilk baxışdan Blauntun da xoşuna g;ldi.
- H;. De görüm, göz;lç; nec;ydi?- dey; Blaunt soruşdu.- M;nd; bel; bir hiss var ki, m;n s;ni s;nin özünd;n xilas etm;li olacağam. Bilirs;n, nec; ed;k? S;n m;ni xilas el;, m;n d; s;ni. O dul qadın görünür, yaxşı bilir ki, kimi, hansı göz;li seçm;k lazımdır. El; Tilni d; az bilmir. Bel;likl;. ;ziz dost, h;r ikisin; diqq;t et!
Blaunt gözıl gözl;rin qurbanı olmaq yanğısıyla stola yaxınlaşdı.
Qreqori qeyri-ixtiyari gülüms;di. H;r halda ehtiyatlı olsa da, onu da maraq bürümüşdü. Qız is; lap onun marağını alışdırmaq üçün Qreqori v; Blauntdan daha çox Missis skelton v; onun iki dostuna  diqq;t yetirirdi. Qız özünü tamam s;rb;st aparır, b;lk; d; özünü bel; göst;rir, el; bil özünün ilah; rolun onun üçün yazıldığına şübh; etmirdi. Onlar is; öz növb;sind; el; görünürdül;r ki, bütün bunları t;bii q;bul edirl;r; nahardan sonra Blaunt t;mt;raqla elan etdi ki, qız onu n; q;d;r ür;yi istyirs; bir o q;d;r d; m;ftun ed; bil;r. Blaunt onun qulluğunda hazırdır.
Lakin el; h;min axşam v; ert;si gün Qreqori hiss etdi ki, Qreqorinin özü h;d;fd;dir, onun özünü valeh etm;k ist;yirl;r. O, qızın baxışlarını öz üz;rind; hiss etdi, gah hiyl;g;r, gah işv;li, gah da ürk;k baxışlar, gah da h;m işv;li, h;m d; qorxaq baxışlar eyni zamanda onun baxışları il; toqquşur, v; bu inadkar, h;tta m;ğrur baxışlar pıçıldayırdı ki, bu qız yalnız Qreqorini qurban seçmişdir. Qreqori öz ehtimallarını Blaunta söyl;y;nd;, Blaunt yalnız güldü.
- Lovğa olma, - dedi.- S;n s;hv d; ed; bil;rs;n. H;r halda , m;n s;nin yerind; olmaq ist;rdim. Baxaq gör;k, onun n;z;rl;rini v; diqq;tini s;nd;n yayaındıra bil;r;mmi.
V; Blaunt hamı kimi qıza qulluq göst;rm;y; başladı.
Bununla bel; Qreqorini azdırmaq asan m;s;l; deyildi. O, qızı diqq;tl; izl;yirdi. Q;z ona v;d edil;n yaxta s;yah;ti, tennis, qolf v;  öt;n qışda Tsinsinnatid; nec; keçirm;yind;n v; bu yaxında Biç;mptonda çimm;yind;n danışark;n ona diqq;tl; qulaq asırdı. Qız ;la tennis oynayırdı, sonradan Qreqori ;min olmuşdu: h;r d;f; Qreqori il; tennis oynayanda qız onu tullanıb-düşm;y; m;cbur edir, Qreqorini qan-t;r götürürdü. O başa düşm;y; çalışırdı ki, qız b;lk; d; ona qabaqdang;lmişlik el;yir; lakin konkret heç bir şey müşahid; etmirdi. Qız öz iltifatını b;rab;r ş;kild; paylayırdı v; hotelin Ş;rq zalında r;qsl;r başlayanda ;vv;lc; maklerl;rd;n birini seçir, sonra Blauntu.
Blauntun da Missis Skelton v; maklel;r kimi öz maşını vardı. Lakin Blauntun daimi iştirakına r;ğm;n gec; d; gündüz d; g;zintiy; çıxark;n Qreqorini d;v;t edirdil;r ki, onlarla birg; getsin. Lakin Qreqori onlara etibar etmirdi v; onların d;v;tini d; q;bul etmirdi. Yalnız Blauntun iştirakı il; olan g;zintil;rd; olur, h;v;sl; razılaşırdı. Hoteld; vaxtaşırı poker v; müxt;lif kart oyunları gedirdi. Qreqori d; Blaunt kimi israrlı d;v;tl;rd;n sonra oyunçulara qoşulurdu. Qreqori r;qs oynaya bilmirdi, İmocin d; onu r;qs; t;hrik edirdi. Axı niy; öyr;nm;sin? Bu ki adama l;zz;t verir! Qız onu öyr;d; bil;r! Arabir qız ötüb yandan keç;nd;, yaxud o biri r;qs oynayan cütlükl;rin yanında süz;nd; Qreqori ist;r-ist;m;z ona heyranlıqla tamaşa edir v; düşünürdü ki, aman allah. Bu qız doğurdan da h;yatsev;r v; göz;ldir. Blaunt bunu müşahid; etmişdi v; Qreqoriy; lağ edirdi. Qız Blaunta da çox maraqlı v; sevimli görüns; d;. Qreqori d;fl;rl; fikirl;şmişdi ki, axı nec; ola bil;r ki, Tilni kimi qaranlıq, mü;mmalı ş;xs bu heyr;tedici v; cazib;li bir varlığı (;g;r bu, h;qiq;t idis;!) m;krli niyy;tl;rini h;yata keçirm;k üçün tapmışdı?! Axı onun c;mi iyirmi bir yaşı vardı, o, göz;ldir, şübh;siz ki, başqa vasit;l;rl; d;  h;yatda mövqe qazana bil;rdi! Oda m;cbur edilmişdi ki, qızdan şübh;l;nsin. Çox güman ki, qız avantüristin biridir. Axı onu n; m;cbur edir, o, n;d;n ötrü bunu edir?.....
(ardı kitabda)

T;rcüm; etdi: Kamran N;zirli


Ğåöåíçèè