Новенькие

      Вони були новенькими: три рябі курки, яких купили на базарі і поселили у курнику. Старі кури насторожено зустріли новеньких, які товклися унизу біля бантини і не хотіли вибиратися наверх.
     “Ко-ко-ко-ко-ко” – сказала найстарша курка. Голос був не зовсім привітним, та все ж зацікавленим. Зозулясті сиділи унизу і лупали очима вверх. Хазяйка відкрила віконечко. Старі кури повагом пройшли мимо, демонструючи, що тут вони головні. Відкрите віконечко означало, що внизу чекає їжа: слід спуститися східцями, пройтися по доріжці до миски і снідати. Нові кури сиділи на підлозі курника і не розуміли, що для сніданку слід вийти надвір і спуститися східцями. Вони з’юрмилися біля віконечка і настовбурчили пір’я. Господині довелося їх по одній виштовхувати у вікно. За кутом стодоли вони знайшли миску, з якої вже інші кури клювали корм. Спробували і вони приєднатися, та старі кури не погоджувалися відразу поділитися їжею із новенькими, хоч її було вдосталь. Та згодом і новеньким вдалося пробитися до миски.
     Не відразу новенькі звикають до звичаїв нового курника, а старі кури приймають новеньких. Бувають епізоди куровщини. Гуртом краще і в новому курнику теж. Якщо їжі достатньо, то усі поступово наїдяться. Наповнює миску кормом господиня, а споживають - кури. Їм потрібно зрозуміти, як діяти. Вони можуть доповнити своє харчування травою, насінням і комахами. Але, щоб був у мисці корм, то потрібно його у миску покласти.

31.03.2019-22.03.2019.
Світлина автора.


Рецензии