Ни е ишао би ти, русин, у во ници...

 (Писмо русинам и гуцулам из Закарпатја) Добар Вам дан, драги земљаци. Неколико година шта сам написао сонг лирицс-легенда о историји Закарпатја (Подкарпатской Русије) у време Другог светског рата и њене совјетског периода. Веома горко од тога, да је последње две линије од последњег куплета "Гуцульской историје" постали не само констатацией чињенице од пост-совјетском периоду нашег Закарпатја, али и пророчанство га постмайданского будућности. Током векова наши мушкарци у потрази за најбољих зараде на чужбинах, а данас они одлазе не за бољи удео, а лицкети-сплит од странца им рата. Млади и људи средњих година не созидают у свом родном региону, а раде и стварају добро у туђим просторима. И то је једини излаз у овој ситуацији, коју су створили нове неадекватни владари Украјине. Наши људи не би требало да убије и гибнуть сами на истоку Украјине. То је аксиом... А који желе да учествују у том крвавом сафари, онда треба да разумеју, да су његови преци из овог његовог дела ће се на гроб да се котрља... на крају Крајева, за њих, а то је тако и било, све што је за Галиччиной - то је "руське" и не знали су украјинци - сви становници Украјине, осим бойкив, гыйналей(русине) и гуцулов за њих су руськи (совиты или москали). Они не доприносе неком негативно значење ових речи и пребегали да их једу веома ретко. Иако именица "совит" - то је превод речи из руског језика - "совјетски". Не тражи славу и подвиге у Луганск и Донбассе јер сыщете тамо гори и смртни грех од којег не отмолят и потомци, када ће разумети у томе, што се тамо догодило и ко је све то вам је тамо организовао... Желим да вам скренем пажњу на чињеницу да је на истоку Украјине, углавном, православни убијају православне. Запањује чињеница, како је лако успео да иноверцам гура верницима живе раме уз раме у једној вери, више од хиљаду година на братоубилачки рат и цинично килл својим верницима... И догодило се то у двадесет и првом веку, када је образовани људи одавно приобщились на хуманистички усмерен нормама живота. Не може се допустити расчеловечивать не само себе, већ и други људи у вашим очима. На крају крајева, у једног Бога веровали наши преци вековима. То је у попрании свега тога је да су највећи терет греха. Чврсто држе Вас Господ од свега лошег и изнад свега, од крвопролића! Са поштовањем, Мирон Веклюк.


Рецензии