Женские хитрости. на украинском языке

 Марія, невисока, але плотненькая, навіть пухкенька, жіночка, років тридцяти п'яти, працювала на авторемонтному заводі всього кілька місяців.  Обов'язки комірниці не вимагали серйозних знань.  Потрібно було всього лише видавати на початок зміни инструмент.  А після закінчення зміни прийняти все назад, та скласти в спеціальні ящики.  Вільного часу було багато.  Можна було тихенько, щоб майстер не бачив, плести, або читати дамські журнали.  Проте жіноча інтуїція підказувала, що їх також потрібно ховати в старенький письмовий стіл, коли в комору заглядав майстер.  Цей чоловік був майже що ровесник.  Однак він був повною протилежністю, що по зовнішності, що за темпераментом.  Високий, чорнявий.  Та чомусь дуже мовчазний.  Він уважно переглядав інструменти, вибраковував зламані, забирав, та ніс в ремонтну майстерню.  Але саме цей чоловік змушував прискорено битися жіноче серце.  Та, на жаль, цього «сухаря», як подумки охрестила комірниця майстра, цікавили тільки інструменти, і більше.  Ось і зараз на худорлявої, виголеній фізіономії нічого не відбивалося, крім смертельної нудьги, поки він гримів огидним залізяччям, як комірниця подумки охрестила інструменти. 
«Щоб ти скис!».  - Подумки лайнувся в спину майстра, коли той вийшов з комори.  «Що можна придумати, щоб цей сухар хоч подивився на мене?  Запросити на чашку чаю?  А так тільки здрастє і до побачення, більше ні слова! ».  – Сердилась жінка подумки.  «Ось і сьогодні хоч би подивився в мою сторону.  Риється в інструментах, як свиня в гівні! ».  Марія вийшла за ворота заводу.  Майже що біля прохідної сиділа на «бойовому» посту бабуся, жваво насипаючи насіння в кульки, подаючи покупцям.
 -Що красуня, засмутилася?  Що, той, хто тобі подобаеться, не позирає навіть в твою сторону?  Бери насіння, погризешь, авось, на душі стане веселіше!  - Проскрипіла старенька, пильно дивлячись на Марію.  Жінка купила кульочок насіння, і, взявши, промовила у відповідь:
 -Звідки ви все знаєте?  Хитра посмішка зазміїлася на темному, наче вирізаний з вишневого дерева, старому обличчі.
 -Я багато чого знаю, да мало кому про це говорю!  Приходь до мене завтра після роботи.  Бачиш он той будинок за зеленими воротами?  - Старенька виразно кивнула на темний дерев'яний будиночок за зеленим парканом. - Ось заходь, поговоримо.  На наступний день Марія, сяк-так допрацювавши до завершення робочої зміни, тут же побігла до бабусі.  Вона вже чекала на гостю.
 - Я знала, що ти прийдеш!  - Посміхнулася ласкаво і загадково.  Поки стара ставила чашки і розливала чай, Марія, захлинаючись сльозами, розповідала про свою невдалу життя, про хлопця-гультяя, який обіцяв одружитися, та втік, покинувши з дитиною.  Про холодного заводського майстра, який не звертає на неї уваги.
 -Не плач, красуня, попей чайку, та заспокой своє серце!  Я сама знаю, яке діточок піднімати однієї, без чоловікової допомоги.  Зроблю, що майстер буде за тобою бігати, як ланцюгова собачка!  Є такі жіночі хитрощі!
 -Але в мене немає грошей, щоб вам заплатити.  - Розгубилася Марія.
 -А мені твої гроші ні до чого.  Ти йди, дитино, додому, все вирішиться в твою користь, ось побачиш.  Окрилена надією, жінка пішла додому.  Всю ніч крутився з боку на бік, так заснути змогла не скоро.  Вранці стара поставила перед нею кошик з борошном, дріжджами, яйцями, і сиром.
 - Опівночі випечеш сама пиріжки.  Тільки нікому не давай, окрім цього майстра.  Хто покуштує твою куховарство, той буде бігати за тобою хвостом, бачити тільки тебе, чути тільки тебе.  Решта для нього зникнуть назавжди.  Іди додому, та не озирайся, ні з ким не заговорюй по дорозі.
Бабуся все склала в кошик.  Марія вже відкрила рот, щоб подякувати, але стара зупинила.  - Рано мені дякувати.  Ось тобі хустку.  Підв'яжи щоку, щоб всі думали, що у тебе зуби болять.  Марія схопила хустку, та корзинку, і відправилася на роботу.  Починалася нова зміна.  Пов'язавши голову хусткою, зобразила страждання на обличчі.  Робочі, назвавши прізвище, отримували інструменти, і без зайвих розпитувань йшли в цех.В цей день на звичне «здрастє» майстра Марія байдуже кивнула, і тут же перехопила здивований погляд.
 - Що це у вас за ідіотська пов'язка?  Невже зуби болять?  Марія ствердно кивнула, промимрив щось нерозбірливе, схоже віддалено на «так».
 - Ідіть до лікаря, я зберу за вас інструменти сам!
 - Угу!  Буркнула комірниця, але, підхопивши кошик, відправилася не до зубного лікаря, а просто додому.  Дочекавшись півночі, приготувала «частування».  Пиріжки вийшли на славу.  М'які, пухнасті, ароматні.  Сама мало не спокусилася, ледь встояла, щоб не з'їсти хоч один.  «Вже точно зможу приворожити цього недотрогу!».  - Подумала Марія, укладаючи випічку в плетений кошик.  - «Найголовніше, щоб він тільки взяв.  А з'їсть обов'язково, вони так апетитно виглядають! ».  На роботу вперше йшла, немов летіла на крилах.  Майстер вже стояв у комори.  Буркнувши звичне «здрастє», відразу ж підійшов до скриньки з бракованими інструментами.  Марія боязко промовила:
 - Я тут приготувала домашні пиріжки.  Пригощайтеся!  - Вона дістала випічку.  Обличчя майстра витягнулося від несподіванки.
 -Хм, дякую!  - Він узяв пиріжки, - Поїм трохи пізніше.  Багато роботи. Та пішов до себе, в ремонтну майстерню.  «Точно повинен з'їсти!  Хоч одного! Він жива людина, а не статуя! ».  - Роздумувала Марія.
 Час наближався до обіду.  Кладовщица вийшла з комірчини, щоб пройтися по двору, подихати свіжим повітрям.  Несподівано жінку оточили заводські собаки.  Вони ластились, тикали мордами в долоні, віддано виляли хвостами, та з любовью зазиралу в очі.  «Дивно, чого це з ними сталося?».  - Здивовано подумала жінка, повертаючись в комору.  Коли йшла додому, вся заводська зграя бігла до самої автобусної зупинки.  А потім юрбою бігла за автобусом пару кварталів.  На наступний день заводські собаки чекали на зупинці.  Оточивши щільним кільцем, проводила до прохідної.  Для Марії почався кошмар.  Куди б вона не пішла, за нею плелися заводські собаки.  Минуло кілька днів.  Всі заводські почали над нею кепкувати.  Після роботи заплакана Марія прибігла до старої.  Бабка хитро посміхнулася, вислухавши все, що сталося за ці дні.
 - Можна привести коня до водопою, але не можна змусити пити воду.  Ти, красуня, зробила все, як має бути.  Однак майстер не з'їв пиріжки.  Ця добра душа поділилася твоїм частуванням із заводськими собаками.  Приворот подіяв, але, на жаль, не за адресою.  Видно, у нього дуже сильний ангел-хранитель, не дав самому з'їсти твій прикорм.  А найголовніше, видно цей майстер не твоя доля.  Так що забудь його, як воно не твое.


Рецензии