Незримая ниточка Украиноязычная версия

Текст на русском языке - по ссылке:

http://www.proza.ru/2019/10/04/854


НЕЗРИМА НИТОЧКА

(Цілком можлива анотація до третьої  частини, під назвою "Тест на придатність до кохання", мого роману "ДОРОГА В ОДИН КІНЕЦЬ")


Перський філософ Джалаладдін Румі повчав, що отрутою може бути все, що перевищує потреби людини. Це і власна сила, і багатство, і  безмежне  прагнення його, а також жадібність, амбіції і ... любов теж. Чи може бути отрутою любов і справді? Певно, що так. Гіпертрофована материнська любов, наприклад, коли власних дітей якраз нею позбавляють їх же власної волі, а, отже, - шансу вижити самостійно в цьому жорстокому світі.

Але в українській мові є ще й така назва цього почуття: "кохання". Любити можна борщ із пампушками з часником під чарочку горілки, а от кохати чоловікові - лише жінку, і навпаки.  Певно, філософ цього не поділяв. Кохання  за визначенням не може бути отрутою, бо навіть у смертельному передозуванні - це лише евтаназія для невиліковно хворого ним, а отже, - благо.

Руфі ще розтлумачував учням, що таке ненависть. Це, за його твердженням, несприйняття  іншої людини такою, якою вона є насправді. І якщо ми сприймемо когось таким, яким він і є, ненависть обернеться любов'ю. Хто зна, хто зна. Якась, як на мене,  надто складна метаморфоза, стосовно людей усіх. Філософи, узагальнюючи, напускають туману завжди.

А ось у стосунках чоловіка та жінки, вочевидь,  все значно простіше, бо підсвідомі людські рефлексії починаються з первинного - з кохання. Якраз воно не пустить до серця ненависть і відкриє шлях ідеалізації, завдяки якій ми не лише сприймемо своїх коханих такими, якими вони є, а й наділимо чеснотами, що їм не притаманні.

Незрима ниточка підсвідомого взаємного потягу - це те, що міцно утримає пару вкупочці, коли егоїзм кожного окремо замахнеться на їхнє кохання взаємне. А убогу сентенцію "від любові до ненависті - один крок" придумали для свого, хоча б якогось, заспокоєння вічні невдахи, котрі, можливо, й здатні любити "щось", але прокляті якраз  "когось" ... кохати.

http://proza.ru/2019/11/21/270

Читайте російськомовну версію мого роману "ДОРОГА В ОДИН КІНЕЦЬ" на ресурсах електронних книг: Андронум, Літрес та ін.




Рецензии