Алгоритм возврата Украиноязычная версия

Текст на русском языке - по ссылке:

http://www.proza.ru/2018/07/02/296



АЛГОРИТМ ПОВЕРНЕННЯ

(Уривок з роману «ДОРОГА В ОДИН КІНЕЦЬ»)

...Мобільник, затиснутий в долоні, був мокрим від поту і не світився. «Що за біс? Невже батарея сіла?» - захвилювався Вадим, забувши, що сам в досаді вимкнув телефон. А раптом ВОНА простягала руку?! А він не взяв!

Втомившись просити один в одного прощення, вони придумали алгоритм повернення до душевного умиротворення і неухильно слідували цьому алгоритму останнім часом. І він діяв. Не потрібно було слів. Дотик руки коханої людини був настільки інтимним, що давив негативні емоції, які вибухнули. Але хто ж першим повинен зробити цей рятівний жест - подати руку? Здавалося б, за логікою, той, хто відчував себе винним. Але чи знайдуться сили приборкати самолюбство, коли вже сказано стільки образливих слів з обох боків, і усвідомити першим хоча би свою частину провини? І цим подати своїй скривдженій половинці милосердний приклад виходу на примирення.

І вони придумали. Вони знайшли аксіому! Знайшли те, що не треба доводити, - що є константою: ВОНИ НЕ МОЖУТЬ ОДНЕ БЕЗ ОДНОГО! Людині не так вже й складно бути чесною перед собою. І ось кожен з них і припер себе до стінки, і кожен сам себе запитав, твердо дивлячись у вічі: «Ти можеш без НЕЇ (НЬОГО) жити?!» І збрехати, чи лицемірити тут було неможливо. І були отримані однакові відповіді незалежно одна від одної, і запрацював алгоритм. Тільки врахували вони ще один маленький, але дуже важливий нюанс. Тепер цілком байдуже було, кому ж таки належало першим подавати руку для примирення і каяття. Адже ними було прийнято, як клятва на крові, що той, КОМУ простягнута рука, ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ її прийняти, задавивши всі свої образи і уражену гординю. І все в них вийшло.

«А раптом ВОНА подавала руку?!» Вадим тремтячим пальцем натиснув кнопку включення телефону, проклинаючи себе, що не простягнув руку першим. Адже ж коли приймають твою простягнуту руку, ти апріорі прощений! А це так солодко!

Мобільник безпристрасно видав: «Немає пропущених викликів». Серце стукало в якійсь тривожної радості: тепер у нього є шанс простягнути руку самому і дати коханій можливість відчути себе прощеною!

Вадим судорожно набрав рідний номер, боячись, що потяг втече із зони мобільного зв'язку. Але він ще встиг усвідомити, фіксуючи розсип паличок на індикаторі покриття, що «абонент не може прийняти ваш дзвінок» ...

http://proza.ru/2020/05/21/1281

Рсійськомовна версія роману Володимира Брянцева «ДОРОГА В ОДИН КІНЕЦЬ » - на електронних книжних ресурсах: ЛітРес, Андронум та ін.


Рецензии