Корнюковы

Корнюковы


***

Прим.
По всей видимости, фамилия является трансформацией от изначальной, поскольку очень мало персоналий.

Имя Муса – Муха погибшего пилота говорит о польских корнях.

***

Компиляции

Примечание.
Наверняка часть описанных ниже персоналий не относится к роду по заданной в оглавлении теме и является просто однофамильцами.
При прочтении следует учесть, что некоторые адаптированные национальные латинские литеры, в частности польские, не отражаются в тексте.

Прим.
В наименовании шляхты польской есть понятие природной шляхты, то есть именованной по той земле, которая им дана и где живет их род. Отсюда и порой странные фамилии.

Прим.
Если фамилия имеет герб, он будет приводиться вне связи или отсутствия таковой с перечисленными персоналиями, поскольку были времена, когда принадлежность скрывалась, а было и наоборот - когда дворянское прошлое придумывалось. То есть герб присутствует только, как дополнительная информация и не привязан ко всем носителям фамилии.

Прим.
В случае списков подобных ‘’Атемарской десятне’’ запись наподобие

‘’ двор Урозмаметя Мурзы Нурушева сына князь Максутова’’ персона в дальнейшем фигурирует и как Нурушев и как Максутов.

Прим.
Естественно носителями фамилии являются представители разных этносов, но в их перечне есть и татары, причем записанные и как татары и как кряшены.

Сейчас и в дальнейшем в случае подобных фамилий материал будет расширяться по результатам случайного нахождения, поскольку детальный точечный поиск биографий и фотоматериалов займет слишком много времени.

В первую очередь это то, что носитель этой фамилии это не всегда не татарин.




Корнюков Муса-Муха Мефианович

***

Капитан, летчик прикомандирован 5 иап. из ВМАУ ВВС, 1909 г.р., татарин, сбит ЗА противника, погиб 04.11.1941 г. (КБП № 16/151 от 16.01.1943 г.) (Донесение о б/п «Ф. № 2» № 604 от 15.04.1943)

http://forum.evvaul.com/index.php?topic=46.180




Корнюков Абдел-Касым Мухамеджанович

***

Родился в 1903 г., Астрахани; татарин; образование высшее; военврач.
Приговорен: Военная Коллегия Верховного Суда СССР, выездная сессия 20 апреля 1938 г., обв.: обвинен в принадлежности к троцкистской организации в рядах РККА..
Приговор: ВМН. Расстрелян 20 апреля 1938 г. Реабилитирован в 1964 г.
Источник: Книга памяти Астраханской обл.

http://lists.memo.ru/index11.htm





Язмыш сынавы Туганайлар

***
Прим.
Выделено звездочками

*** Эти-эниебез икесе дэ шушы авыл кешелэре,- дип сёйлэп китте Надежда Матросова (хэзер Корнюкова).***

Далее в тексте.

27 гыйнвар 2017 - 06:45 884 0 4

И, Ходаем, кюпме сынаулар аша юткэрэсен син адэм балаларын?!

Кемнэрнедер олыгайган кённэрендэ йорт-нигезеннэн кузгатып, казна йортына илтеп тыгасын. Кемнэргэдер бала чактан ук иннэренэ кютэрэ алмастай тормыш йёген саласын. Нишлэрлэр икэн, дип, читтэн кюзэтэсен дэ сыман... Алай да, "яраткан бэндэмэ, кютэрэ алганча гына бирермен" дигэнен дэ бар. Бюгенге язмабыз эти-энилэреннэн калып,... Кайбыч районынын Олы Тэрбит авылында яшэп ятучы бу гаилэне безгэ юрнэк итеп тэ, гыйбрэт итеп тэ к юрсэттелэр. Ата-анасыннан ятим булып ёелеп калган биш баладан авылда бюген Надежда, Любовь ;эм Петр яши. Аларда кунакта булып, бюгенге матур тормышларын юз кюзлэребез белэн кюреп, юз авызларыннан гыйбрэтле язмышлары турында сёйлэтеп кайттык.

Ишеткэн-кюргэннэрне укучыларыбызга да житкерэбез.

***Ятим калгач

- Эти-эниебез икесе дэ шушы авыл кешелэре,- дип сёйлэп китте Надежда Матросова (хэзер Корнюкова). ***

- Эниебез Вера сыер савучы, этиебез Николай терлек караучы булып эшли иделэр. Авылда элек шулай иде бит, фермалар гёрлэп тора, терлеклэр житэрлек. Кюп кеше фермада эшлэп кён кюрэ. 1993 елда эти юлеп китте, рак диделэр. Аннан, 1994 елда жэй кёне, энинен гомере ёзелде, йёрэге тотты... Ул вакытта мина 14 яшь, кёзен 9 нчы класска барасы. Мин олысы. Миннэн сон тагын 4 бала. Ин кечкенэбезгэ 5 яшь. Эби-бабай юк. Бик якын туганнар да юк, якыннары еракта.

"Балаларны беркая да жибэрмим. Юзем карыйм", - дип, ёзгэлэнеп жыладым.

Хэлемэ керделэр. Документлар жыйдылар, ерак туганыбыз Воробьева Александра тютине опекун итеп билгелэделэр.

Жыелышып калдык ёйдэ.

Ике елдан энинен Пермьдагы бертуганы авылга кюченеп кайтты.

- 14 яшьлек кыз-балага тормышны алып бару жинел булмагандыр. Ничек яшэдегез?

- Жинел булмады инде. Ишегалды тулы терлек-туар: сыеры, дунгызы, эллэ ничэ сарыгы, казы, тавыгы. Мал каравы да авыр, авыл булгач, малсыз да яшэп булмый. Аннан аларнын экрен-экрен баш саннарын киметтек. Сыерларны алыштырып йёрю хэтергэ нык кереп калды. Аларнын берсе яшь, берсе карт иде. Картын алыштырдык. Яше озак та яшэр, сёт тэ к юп бирер, дип у йладык. Без дигэнчэ генэ булып чыкмады. Ул елны яшь сыерыбыз кысыр калды. Печэн, салам, утынны колхоздан сорап бара идек. Колхоз эшлэгэн вакытлар бит эле, булыштылар. Кёзен утынны кисеп тэ бирэлэр иде. Кюрше-кюлэннен дэ, авылдашларнын да ярдэме булды инде. Бэрэнгене дэ жыелышып утырта, ала идек. Булыштылар, без барысына бик рэхмэтле. Кирэк эйберлэрне пособие-пенсия акчасына сатып алдык. Район да ярдэменнэн ташламады. Бэйрэмнэргэ барыбызны да Кайбычка чакыралар иде. Кён артыннан кён ютэ... - Эни 32 яшендэ юлде, этигэ 39 яшь иде. Инде юзебез алар яшенэ життек,- дип сюзгэ кушыла сенлесе Люба. - Кюз алдына китерэбез дэ, ислэребез китэ. Биш бала бит, беребездэн-беребез кечерэк. Кечкенэлэр ёчен эти дэ, эни дэ булырга туры килде. Кюп нэрсэлэр онытылган да инде. 22 ел вакыт ютеп киткэн бит. - Утырып елаган вакытлар байтак булды.
Кюземдэге яшьлэрем дэ кибеп бетте кебек инде,- ди бар авырлыкны юз жилкэлэрендэ к ютэргэн Надя.

- Иртюк торып мичкэ ягам. Кечерэклэрен бакчага илтэсе.

Мэктэптэн кайтырга, ёй инде суынган була. Терлеклэрне дэ карыйсы.

Укуны да алып барырга кирэк. Ёйдэ дэ эш бетэрлек тюгел. Эллэ укуны ташларга микэн, эшкэ чыгыйм мэллэ, дигэн уйлар килде.

"Укуынны ташлама, урта белем алырга кирэк.

Эле акчасы да килеп тора бит",- дип кюндерделэр. М эктэпнетэмамлаганнан сон инде укып булмады. Юземнен улларыма (алар минем ёчэю), укыгыз, кеше булырсыз, дип гел эйтеп торам. Минем укырга мёмкинлегем булмады, сезгэ мёмкинлек ж итэрлек, дим. Укыган булсам, бэлки мин дэ фермада сыер савучы булып калмаган булыр идем. Эше булып торуы эйбэт инде анысы. Тик авыр, акчаны да вакытында тюлэмилэр.
- Надя укып бетергэч тэ кияюгэ китте. Аннан мин калдым инде олы кеше урынына,- ди Люба. - Миннэн сон туган сенлем, энелэрем мэктэптэн яхшы билгелэргэ генэ укып чыктылар. - Алар кайда яшилэр? Юз семьяларын кордылармы?
- Сенлебез Марина хэзер Зеленодолда тора. Кияюдэ. Бездэ малайлар булса, анда ике кыз юсэ.
Поварлыкка укыды, кафеда эшли. Бик матур яшилэр. Энелэребезнен берсе, Петр - авылда эти-эни йортында яши. Эле ёйлэнмэгэн. Читкэ китеп, тёзелеш эшлэрендэ йёри. Кыш кённэрендэ ёйнен жылысын сюндереп торабыз. Ул вакытта энебез бездэ яшэп тора,- ди Л юба. - Тёпчегебез, Александр, ике ел элек, 24 яшендэ а рабыздан к итте. Ул да тёзелештэ эшли иде, егылып тёшеп жилкэсен авырттырды.
Вакытында дёрес диагноз к уя а лмадылар. Эшнен нэрсэдэ икэнен белгэндэ, сон иде инде. Ходай биргэн олы сынауны менэ шулай кютэрэлэр Вера белэн Николайнын балалары. Туганнарын шулай саклап жыеп калганына, кютэрэ алмастай йёкне юз жилкэлэренэ салганына бер дэ юкенми кыз бала Надя.

"Аллага шёкер, азып-тузып, ким-хур булып йёрмэдек, кеше балаларыннан калышмадык,"- ди ул. Шулайдыр. Алай булмаса, авылнын хёрмэткэ ия, тырыш гаилэлэренэ килен булып тёшмэслэр иде. Авылда бит анда ;эркем кюз алдында. Киленнэр булып бер урамда яшилэр алар. Тёп йортлары да шул ук урамда. Надялардан Любаларнын ёйлэре кюренеп кенэ тора. Кюренмэслек тэ тюгел, ике катлы итеп кютэргэннэр. Ёй эчлэре дэ эйлэнеп чыккысыз. Фермер хужалык булып торалар, бэрэнге юстерэлэр. Энэ бит, абзарлары тулы мал-туар, тормышлары житеш. Балалары юсэ. Надянын ире Валерий авылда агроном булып эшли. Без килгэндэ ишегалдында терлеклэр карап йёри иде. Менэ шулай, эле дэ бер-берлэреннэн ерак китми, бер-берсен ташламый кён кюреп яталар Матросовлар. Туган нигезне дэ онытмыйлар. Эти-энилэренен, энелэренен юлгэн кённэрен туган йортларына жыелып искэ алалар. Евдокия ИВАНОВА
Тулырак: http://tuganaylar.ru/news/h/yazmyish-syinavyi


Рецензии