Корупцiйнi стандарти!

Анонс

Свердловини Голубинського родовища в Закарпатті експлуатуються незаконно,
Або про подвійний стандарт перевіряючого

В минулих роках мною неодноразово друкувалися матеріали про проблеми, повязані із використанням родовищ мінеральної води на Закарпатті, численні порушення та зловживання. За час, що минув, мало що змінилося. Навпаки, проблеми ще більше загострилися. Про це свідчать матеріали, які потрапили до мене.

Їх суть полягає в тому, що в середині жовтня 2018 року начальником Західного міжрегіонального відділу департаменту державного геологічного контролю Державної служби геології та надр України паном Челядин Р.В. проводилася перевірка дотримання ліцензійних умов та ліцензій надрокористувачами Свалявського району.
Практично умови ліцензій в усіх надрокористувачів були однакові, але приписи були різні. В окремих випадках державний службовець порушення помічав та зафіксував їх в актах перевірки, а в окремих випадках цього не робив. Однак наслідки невиконання одних і тих же умов, тобто однакових порушень ліцензій, були різними.
Зокрема, це стосується санаторію "Кришталеве джерело". Ліцензія 2013-2014 р. р. Користувачі мали протягом 1 року перевести запаси С1 в категорію Б по свердловині 12, чого не було зроблено. Ними також не були погоджені зони санітарної охорони в установленому порядку по свердловинах 3 р та 12 р. Саме ці порушення і були зафіксовані протоколом. Одне з них це п. 8 особливих умов ліцензії, а саме: «Обовязковий моніторинг та наукове супроводження виконання особливих умов, передбачених дозволом та угодою про умови користування надрами відповідно до абзацу третього пункту 26 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою Кабміну міністрів України від 30.05. 2011 року № 615».
В одного з надрокористувачів це порушення було зафіксовано, що стало однією з причин наказу держгеонадр про анулювання ліцензії.
Однак, як вбачається із акту перевірки користувачів у санаторію "Кришталеве Джерело", в ньому не було зафіксовано, що на свердловину 12 р немає гірничого відводу. Тобто перевіряючий за якихось причин цього не захотів побачити. У випадках з Фемідою кажуть, що з-під повязки щось блиснуло… Що, можливо, блимнуло в нашому випадку і так затьмарило свідомість перевіряючого, поки що невідомо.
Про те, в чому полягає суть порушення, можна зрозуміти, ознайомившись із кодексом «Про Надра». Зокрема, зі ст. 19. Надання надр у користування.
«Надра надаються у користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр. Право на користування надрами засвідчується актом про надання гірничого відводу.
При укладанні угод про розподіл продукції надра надаються в користування на підставі угоди про розподіл продукції з оформленням спеціального дозволу на користування надрами та акту про надання гірничого відводу.
Користування надрами здійснюється без надання гірничого відводу чи спеціального дозволу у випадках, передбачених цим Кодексом».
Що ми маємо у нашому випадку?
Ліцензію користувачам у санаторію "Кришталеве Джерело", було видано ще 7 листопада 2002 року. Згодом її було продовжено наказом № 306 від 26.09. 2014 року. Гірничий відвід до цього часу відсутній. Тобто акту немає.
Зважаючи на те, що на свердловину 3 р та 12 р Голубинського родовища виданий один спеціальний дозвіл, відсутність гірничого відводу на 12 свердловину, згідно з  законодавством, тягне за собою заборону на експлуатацію двох свердловин — 12 р та 3 р. Тобто, протягом багатьох років свердловини експлуатуються незаконно, спеціальним дозволом (ліцензія), який видано на дві свердловини.
У звязку з тим, що при перевірці використання закарпатських мінеральних родовищ застосовуються подвійні стандарти, а в діях начальника Західного міжрегіонального відділу департаменту держгеоконтролю держгеонадра України паном Челядин Р.В. містяться ознаки корупції, з цього приводу розпочато журналістське розслідування. Скеровано запит керівництву. За результатами журналістського розслідування читачів буде повідомлено.


Рецензии