Увага! Розшукуеться прокурор!

Журналістське розслідування
 
Увага! Розшукується прокурор!
Або слідами однієї трагедії

В редакцію газети «Правозахист» за захистом своїх конституційних прав та свобод, а у даному випадку – незаконного кримінального переслідування звернулася директор Воловецького  ЗЗСО I-III ступенів Тетяна Тидір.
Суть цього незаконного кримінального переслідування, з її слів, полягає в тому, що прокуратура звинувачує її у смерті учня 5 класу керованої неї школи, а саме: у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 137 КК України, кваліфікуючими ознаками якого є – неналежне виконання професійних обов’язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, якщо вони спричинили смерть неповнолітнього.
Директор школи вважає, що це був нещасний випадок.
У зв’язку із зверненням підозрюваної та суспільним резонансом, який викликала ця трагедія, чисельних наявних порушень із боку правоохоронних органів, редакція спробувала розібратися, як в подіях того дня, так і в причинах,  які сприяли смерті дитини. Надаємо отримані матеріали згідно хронології подій.

Акт спеціального розслідування

На такі нещасні відпадки законодавець передбачив інструкцію по порядку розслідування. Саме з цієї причини наказом відділу освіти Воловецької райдержадміністрації №98 від 24.05. 2019 року було утворено комісію, в яку увійшли фахові спеціалісти районного відділу освіти, містобудування, архітектури, цивільного захисту, поліції, органів місцевої влади, а також керівник школи, в якій  стався смертельний випадок. Комісія працювала з 24 травня по 21 червня 2019 року. Нею було встановлено:
1. Відомості про потерпілого.
Церуш Сергій Михайлович народився 07.05.2008 р., навчався у 5-в класі Воловецького ЗЗСО I-III ст.   Дата останнього інструктажу з безпеки життєдіяльності 21.05.2019 року.
2. Обставини нещасного випадку. (Надаю стисло, – прим. автора).
23 травня 2019 року, після 5-го уроку англійської мови, який проводила вчитель Тимкович М. С., під час перерви учень Церуш С.М., разом з однокласниками Лакатошем Миколою Івановичем, Чорнеєм Михайлом Михайловичем та Мадяром Олександром Вікторовичем, грались на території школи поблизу 2 корпусу, потім вони пішли до річки Вичі, яка протікає поблизу закладу освіти. Не втримавшись на мокрому ґрунті, Сергій Церкуш впав у потік. Течія підхопила хлопчика і понесла. Товариші врятувати його не змогли. Всі зусилля педагогів та рятувальної служби були марними. Тільки наступного дня було знайдено бездиханне дитяче тіло.
Причини нещасного випадку. (З моїми коментаріями, – прим. автора.)
Недотримання учнем інструктажів правил техніки безпеки.
Нормативними документами міністерства освіти України передбачено систему заходів попередження нещасних випадків серед учнів як під час навчання, так вдома і на канікулах. Це різні інструктажі, під час яких класні керівники навчальних заходів, класні керівники доводять до підлеглих, учнів вимоги безпеки дорожнього руху, під час ожеледиці, повені, стихійних лих тощо. Факт проведення інструктажу  (дата)  фіксується на спеціально відведеній сторінці у класному журналі. У 5-В класі класним керівником Тимкович У. Б. всі інструктажі з ТБ проведено і зафіксовано у класному журналі (копії сторінок журналу надано правоохоронним органам).
Окрім того,  у закладах освіти розроблено і затверджено Правила для учнів (відповідно до вимог чинного законодавства), де вказано, що перерва – це особистий  час учня і вчитель не може надавати школярам вказівки до виконання, затримувати їх розмовами, бо учень потребує відпочинку, але під час перерви школяр не має права під час освітнього процесу заходити на господарську частину, в небезпечні для ігор місця на території закладу, в зони особливої небезпеки.
У зазначеному навчальному закладі немає охоронця, школа не забезпечена системою відеоспостереження, не передбачено чергування вчителів на вулиці, тільки в корпусах. Тому відслідковувати за всіма вихованцями, а це 722 учні,  під час перерви дуже складно.
До речі, за час виконання обов’язків директора школи, до яких вона приступила згідно наказу начальника відділу освіти Воловецької РДА 17 серпня 2018 року, вона прийняла та затвердила:
Правила поведінки учнів в школі від 03.09.2018.
а) Відповідно до пункту 1.7 Правил, учням не дозволяється без дозволу педагогів йти зі школи і з її території в урочний час.
б) Відповідно до п.2.10, учні зобов’язані знати і дотримуватися правил техніки безпеки як під час уроків, так і після їх закінчення.
в) Відповідно до п.3.2,  під час перерви учні можуть вільно переміщатися по школі, окрім тих місць, де їм заборонено знаходитися в цілях безпеки (горище, підвал, кухня, фізична і хімічна лабораторії, майстерня, спортзал, господарська територія школи).
г) Відповідно до п. п. 5.2 , учні не мають права під час знаходження на території школи при проведенні шкільних заходів скоювати дії, небезпечні для власного життя і здоров’я та оточуючих, 5.3 учні -  не мають права знаходитися в приміщенні школи після закінчення навчальних занять або неурочних заходів без дозволу працівників школи, 5.4 - паління, вживання алкогольних напоїв та нецензурних висловів на території школи категорично заборонено.
Наказ №02 від 08.01.2019  «Про створення безпечних умов навчання учнів закладу освіти». Відповідно до п.2 цього наказу, відповідальність за охорону життя, здоров’я учнів під час проведення уроків, позакласних заходів покладено на вчителів-предметників, класних керівників.
Наказ №116 від 29.08.2018, «Про призначення відповідальних за техніку безпеки у школі та організацію охорони праці », а саме:
відповідальними за дотримання техніки безпеки у школі, створення здорових та безпечних умов здійснення навчального-виховного процесу, дотримання правил охорони праці, норм виробничої, пожежної та санітарної безпеки призначено заступників директора школи з навчального-виховної роботи та адміністративно-господарської роботи.
відповідальними за дотримання здорових і безпечних умов, норм і правил охорони праці, безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки, виконання санітарно-гігієнічних норм під час проведення позаурочних заходів призначено заступника директора з виховної роботи.
відповідальними за проведення заходів щодо запобігання травматизму і професійним захворюванням серед обслуговуючого персоналу, дотримання вимог охорони праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки під час виробничого і енергетичного обладнання, проведення первинних інструктажів з охорони праці на робочому місці з працівниками школи призначено заступника директора з адміністративно-господарської роботи.
відповідальними за організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності у структурних підрозділах, навчальних кабінетах школи призначено відповідальних осіб – завідувачів кабінетами..
Наказ №146 від 05.09.2018, «Про організацію роботи з охорони праці в школі у 2018-2019 навчальному році». Відповідно до п.1 цього наказу, створено службу охорони праці. Відповідно до п.5.1 забезпечення експлуатації будівель, споруд і території відповідно до вимог, правил і норм з охорони праці і догляд за ними призначено заступника  директора школи з господарської роботи.
На виконання Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 26.12.2017 №1669, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.01.2018 за № 100/31552, наказу відділу освіти Воловецької РДА від 14.11.2018 року №212 «Про посилення заходів безпеки життєдіяльності в закладах освіти району», з метою забезпечення безпечного перебування учасників освітнього процесу в закладах освіти та попередження нещасних випадків, у зв’язку із зверненням батьків здобувачів освіти,
Наказ №215 від 28.11.2018  «Про посилення заходів безпеки життєдіяльності в закладі освіти». Відповідно до п.3,  наказано щоденно проводити роз’яснювальну роботу з учасниками освітнього процесу щодо правил безпечної поведінки, посилення режиму безпеки з залученням співробітників Державної служби надзвичайних ситуацій та правоохоронних органів. П.3.2,  постійно сплановувати заходи виховного характеру щодо безпечної поведінки школярів у закладі освіти на II семестр. Відповідно до п.4,  наказано вчителям-предметникам забезпечити під час здійснення освітнього процесу реалізацію наскрізної змістової лінії охорони здоров’я та безпеки життєдіяльності.

2. Наявність фізіологічного захворювання та інвалідність в учня, яке могло вплинути на нещасний випадок.

З цього пункту починається найцікавіше. Як вбачається із пояснень директора школи та наявних документів, батьками Сергія Церуша на початку навчання у 2017 році було надано довідку із Воловецької районної поліклініки про те, що він здоровий.
Як передбачає інструкція міністерства освіти України,  інформація стосовно здоров’я учнів фіксується в окремому журналі, а також відображається окремим списком, який зберігається на останній сторінці класного журналу в окремому файлі.
Відповідно до наданих батьками довідок про стан здоров’я дітей, формуються списки, за якими хворі діти відповідними наказами директора по школі звільняються від фізичних навантажень на уроках фізкультури, їм передбачене відповідне дієтичне харчування тощо. Відповідно,  за ними і окремий нагляд.
Так як Сергій Церуш за довідкою був здоровий, то відповідно,  він не знаходився під прискіпливим контролем педагогів.
Однак, в реаліях все далеко не так. На початку навчального 2018 року батьки Сергія Церуша не надали довідки про стан його здоров’я.
Комісія, з’ясовуючи причини  замовчування батьками інформації про стан здоров’я їхньої дитини, скерувала запит до медичної установи. На нього згодом надійшла відповідь.
«На ваш лист від 07.06.2019 р. № 01-20/366 адміністрації КЗ «Воловецька ЦРЛ Воловецької районної ради» інформує, що Церуш Сергій Михайлович, 07.05.2008 р.н. перебував під наглядом невропатолога ЦРЛ та з 01.02.2018 року інвалід дитинства. Діагноз: Прогресуюча м’язнева дистрофія, міопатія Дюшена».
Це означає, що батьки, знаючи, що їхня дитина є хворою, до того ж інвалідом дитинства, та усвідомлюючи усі негативні наслідки, які можуть наступити під час уроків фізкультури та й взагалі протягом перебування дитини в освітньому закладі,  навмисно  приховали  цю інформацію від керівництва навчального закладу. Відповідно, взяли на себе усі негативні наслідки. Якби керівництво школи та  класний керівник  були повідомлені, що Сергій Церуш хворіє на м’язневу дистрофію, є інвалідом дитинства, то відповідно, за ним був би  особливий нагляд   як під час уроків, так   і під час перерв. Тому, фактично,  смерть дитини лежить на їхній совісті.
Окрім того, як передбачає законодавство,  інваліди дитинства у навчальних закладах навчаються на інклюзивній формі навчання. За кожним таким учнем закріплено вчителя-асистента, який відповідає за освітній процес дитини-інваліда під час перебування його в закладі освіти. За словами директора, в разі повідомлення батьками про інвалідність Сергія Церуша, школа б організувала інклюзивне навчання для нього і трагічного випадку можна   було б уникнути, бо учень був би під  наглядом  вчителя-асистента.
Як мені пояснили, батьки іноді намагаються приховати інформацію щодо стану здоров’я своїх дітей, надаючи фіктивні довідки, бо вважають, що цьому факту  не потрібно  надавати розголосу.  Розумніші вирішують це питання з директором школи, класним керівником,  упереджуючи таким чином можливий витік інформації про хворобу своєї дитини.   
Переходжу до наступного пункту.

3. Невідповідність огорожі державним будівельним нормам для закладів освіти.

Вимоги щодо облаштування території шкіл цілком зрозумілі. Вони мають бути огороджені парканами. Це перш за все питання безпеки дітей. В нашому випадку огорожа відсутня. Є невеличкі не суцільні бордюрчики, що є порушенням.
На перервах діти  повинні  відпочивати. Для цього є місця як в середині школи, так і на її території. В цій школі територія перевищує два гектари. З двох боків тече потічок та річка Вича.  На території закладу освіти  передбачено місце для відпочинку дітей на повітрі, це майданчик, який  знаходиться всередині школи між трьома навчальними корпусами та належним чином обладнаний. Є спортивні знаряддя, лавиці. Саме там і мав відпочивати з іншими учнями і цей хлопчик. Але чомусь пішов на господарський двір,  частину, де протікає річка, яка у той час була бурхлива, рівень води був  у рази підвищений через потужні дощі. Чому пішов із товаришами, не з’ясовано!
Відповідальна за господарський двір особа – завгосп - періодично встановлював із підсобних матеріалів тимчасову огорожу поблизу котельні, що закрити доступ школярів до берега річки, але учні відривали цю сітку, завгосп ремонтував,  і  так тягнулося із року в рік. Бажаючи в цьому питанні поставити крапку, директор школи пані Тетяна Тидір, яка не є розпорядником бюджетних коштів, пробувши на посаді місяць,  почала «бити  на сполох». 6 вересня 2018 року вона звернулася до голови Воловецької районної ради пана Лопіта  І. І.  та начальника відділу освіти Воловецької РДА Шутки  Н. П.,  у яких є можливості вирішити питання з коштами,  із відповідною заявою. Цитую:
«Адміністрація Воловецької ЗОШ I-III ступенів просить Вас посприяти в облаштуванні території школи (забезпечення огорожею навчального корпусу №1) з метою забезпечення безпечного перебування учнів 1-4 класів в навчальному закладі».
На цьому документі в  історії із загибеллю учня з вини директора школи можна сміливо ставити крапку. Директор вживала заходів, щоб забезпечити безпеку дітей, попередити як цю, так інші можливі трагедії, але її звернення керівництво районної освіти, яке є розпорядником коштів, проігнорувало і порадило пошукати спонсорів. Тому, по суті, смерть дитини в якійсь мірі на совісті керівництва районної освіти, які є розпорядниками коштів та формують заявку керівнику Воловецької РДА.
До речі, до матеріалів кримінальної справи долучено акт прийому готовності навчального закладу Воловецької ЗОШ I-III ступенів до нового 2018-2019 навчального року. В ньому, зокрема,  зазначено, що огорожі немає. Найпікантніший в ньому останній 38 пункт: «Висновок комісії про готовність начального закладу до нового навчального року». Там іде суцільна пустота. Жодного речення. А за ними йдуть підписи членів комісії, зокрема і в. о.  начальника  відділу   освіти  Воловецької РДА пані Вінтович Г. І.
Це як розуміти, пані? Ви що, вже акти розучилися читати? Ставите підпис не глядячи! Це ж ваша парафія. Ви ж за це відповідаєте і отримуєте зарплатню від нас, платників податків!
Хоча реально суттєвого порушення в цьому не має. Звичайна службова недбалість, адже наявність підписів свідчить про те, що акт дійсний і школа готова до навчання.
Із дня трагедії минуло вже більше семи місяців. За цей час директор школи подала ще два письмові клопотання на ім’я голови Воловецької РДА від 24.05.2019 року та 11.01.2020 року, в яких просила: «…(забезпечити огорожею та камерами відеспостереження територію закладу, а саме Корпус №1, Корпус №2, Корпус № 3) з метою безпечного перебування здобувачів освіти в урочний та позаурочний час».
Керівництво РДА, надаючи відповідь на запит адвоката підозрюваної, визнало усі звернення директора школи. Вони навіть до цієї трагічної події двічі розглядали питання забезпечення огорожею заклад освіти  на сесії Воловецької Районної ради. Але позитивного рішення немає  за браком бюджетних коштів.
До речі, комісія у вказаному акті по розслідування нещасного випадку визначила і заходи щодо усунення можливих причин. Серед пунктів було записано: «проведення поточного ремонту огорожі до 01. вересня 2019 року відповідно до будівельних норм».
І що? А нічого! Час минув, на посаді той же самий голова РДА, начальник відділу освіти, а огорожі як не було, так і немає! Тобто, трагедія нікого і нічому не навчила. Їм усім   (і керівництву  освіти як в районі, так і області, яке їх має контролювати)  просто «начхати» на дітей. А прокуратура крайніх знайде! Може, вона їх не там шукає? Виходить, що так!
Хоча, заради об’єктивності, треба визнати, що районним відділом освіти на сьогодні розроблено проектно-кошторисну документацію, що свідчить про те, хто є розпорядником коштів і хто мав вирішувати це питання після звернення директора школи.
Наступний пункт, пов’язаний із погіршенням  погодних умов за період 21-23 травня, що призвело до значного підвищення рівня води у річці Вича, коментувати не є потреби. Усі інструкції з правил безпеки пишуться людськими життями, тому,  безумовно, в усіх навчальних закладах України з’явився і цей інструктаж.
Останнім пунктом йде висновок комісії щодо осіб, які допустили порушення законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці…
Директор як посадова відповідає за все, тому пані Тетяна Тидір не знімає із себе моральної вини за смерть учня. Не знімає її і класний керівник, і черговий по школі, який того дня відповідав за безпеку учнів у приміщенні школи.
Смерть дитини - це трагедія! Але вона сталася за збігом різних об’єктивних та суб’єктивних причин, за якими у директора, якого звинувачують в службовій недбалості, відсутній склад злочину. Так само він відсутній в діях інших осіб.
Саме за цією причиною комісія написала:
«Враховуючи інформацію комунального закладу «Воловецька центральна районна лікарня Воловецької районної ради» від 07.06.2019 року №4390/01-10 (додається) та інформацію управління соціального захисту населення від 10.06.2019 №907/06 (додається), а також   погіршення рівня води у річці Вича, комісія вважає, що даний випадок є нещасним».
По завершенні роботи комісія зустрілася з батьками потерпілого, вирішила питання надання соціальної і матеріальної допомоги, роз’яснила їхні права відповідно до законодавства.

Слово про батьків

Але, як стало відомо, із батьками та родичами в цій історії все не так просто. Після трагедії основним обвинувачем керівництва школи в смерті Сергія Церуша є «названий дядько», «місцевий активіст» Шишканинець Василь Миронович з вельми бурхливим минулим, брат якого Шишканинець Михайло Миронович є вітчимом загиблого і проживає з матір’ю дитини, яка загинула під час повені.
Біологічний батько Церуш Михайло мешкає в м. Одеса, куди хотів забрати сина, але матір не дала дозвіл. Саме він із незрозумілих причин чомусь доручив Шишканинцю В.М. представляти свої інтереси. Мабуть, тому що саме його донька навчається в цій же школі. Але в такому разі не зрозуміло, чому він за усі ці роки не поцікавився, як Сергій Церуш навчається в школі, його проблемами, станом здоров’я? Не проявив інтересу щодо створення безпечних умов для навчання школярів, хоча сам кожного дня перебуває на території навчального закладу, так як є постачальником продуктів харчування.
Являючись на той час громадським активістом від організації «Народний контроль Закарпаття» (на сьогодні з цієї організації його виключено. Інтереси Шишканинця В. М. представляє організація «Спеціальний контроль», яка займається безпекою дорожнього руху. До чого тут школа – незрозуміло, – прим. автора.), пан Шишканинець В.М. неодноразово приходив на сесії Воловецької РДА, зокрема був присутнім і під час розгляду питання  щодо  виділення коштів на будівництво паркану для школи. Питання спустили на гальмах. Реакція пана – нуль! Мабуть, така життєва позиція, чи, може, щось інше? Не бачили в школі і матір хлопчика, що загинув. Тобто, і вона не цікавилася навчанням своєї дитини.
Соціальні питання цієї родини та все, що пов’язано із життям хлопчика за межами школи, я умовчу, так як це не є офіційною інформацію. Це питання мав з’ясувати слідчий. Якби він це зробив, то не було б обвинувального акту і ситуації, яка виникла після гучних заяв деяких високопосадовців після цієї трагедії.

На контролі у Президента України…

Під час цих трагічних подій на Закарпатті був представник президента пан А.Єрмак, який, не знаючи усіх обставин цієї справи, а це і звернення директора до керівництва району про облаштування огорожі, хворобу та інвалідність хлопчика, що загинув, про що  утаємничили батьки, зробив приголомшливий висновок: керівник школи має бути покараний!
А потім ще не менш вражаюче. Кримінальна справа по смерті дитини і не менш приголомшливе – покарання директора школи знаходиться на контролі у Президента. При таких заявах це ні що інше, як підрив авторитета Адміністрації Президента.
Після цього громадські активісти на чолі з Шишканинцем В.М. ще з більшою активністю почали використовувати ресурс Президента.
Правоохоронні органи, отримавши вказівку, почали працювати в цьому напрямку. Коли прийшли відповіді на запити комісії і з’ясувалося, що провини директора в цій трагедії немає, а вина, по суті, лежить на батьках, правоохоронцям стало зрозуміло усі перспективи у суді обвинувального акту. Так і сталося! Його, разом із кримінальною справою, у зв’язку із суттєвими недоліками та порушеннями відправлено на дорозслідування та доопрацювання. До цієї події підозрювана оскаржила в суді постанову про оголошення підозри. Суд першої інстанції, уникаючи конфліктів із громадськими активістами, які тиснули на суд, не задовольнив її скаргу. Нині вона на розгляді в апеляційному суді, який з літа минулого року не може розглянути її апеляцію. Причина в прокуророві Воловецького відділення Мукачівської місцевої прокуратури пана Галая М. М., який не з’являється увесь цей  період на судове засідання. Набралося вже п’ять чи то шість неявок. Причина зрозуміла. Прокурор, оцінивши надані захистом документи, розуміє усі перспективи цієї кримінальної справи. А «на гору»  вже доповіли! І як бути? Сміливості то не вистачає доповісти в Київ, що із висновками поспішили і не тій особі пред’явили підозру…. І крайнім прокурор та керівництво не бажають бути, бо бояться за свої посади! А як Конституція? Презумпція невинуватості тощо?  І як взагалі з вимогами КПК стосовно об’єктивності на неупередженості….

І останнє …

На сьогоднішній день відбувається тиск на директора Воловецького ЗЗСО І-ІІІ ст.   Представники ГО «Спеціальний контроль» надсилають у відділ освіти різного роду листи, запити на дозвіл щодо перевірки персональних даних директора та його підлеглих, з’являється Бегеш Р. В. у Воловець війни школі, який представляється журналістом. (Цікаво якого видання? ГО «Спеціальний контроль»  не має власного сайту та друкованого ЗМІ, є тільки сторінка на фейсбуці. Чи може є? Дайте посилання! Що це, зловживання, шахрайство?! – прим. автора). Під час відвідин закладів освіти цей активіст грубо спілкується із працівниками та директором, навіть із правоохоронними органами, безпідставно звинувачує  директора школи у «надуманих ним злочинах». Останній такий випадок стався  31 січня 2020 року. Директором школи з цього приводу подано заяву до районного відділу поліції.
Шишканинець М. М., який працює у магазині «Рукавичка»,  переслідує педагогічних працівників закладу освіти, погрожуючи при зустрічах, що «він так це не залишить», хоча суд вердикту ще не виніс нікому. Разом із братом Шишканинцем В. М. вони своїми публікаціями в соціальних мережах, розмовах серед мешканців смт. Воловець підривають авторитет школи та педагогів в цілому, постійно піднімаючи градус напруги, вишуковуючи різного роду компромат, виставляючи в ЗМІ спотворену інформацію щодо роботи закладу освіти, не підтверджену фактами.  У директора  школи на все це  увірвався терпець і вона прийняла рішення звернутися до правоохоронних органів та поставити на місце хуліганським  та наклепницьким діям осіб які прикриваються членством ГО, самі порушують не тільки статут організації, а і громадський порядок.
Так як ця справа не може тягнутись роками, мною вжиті заходи для забезпечення явки прокурора в Закарпатський апеляційний суд. З цією метою відповідні заяви скеровані в Генеральну прокуратуру України, Адміністрацію Президента, де пана прокурора та його керівництво навчать повазі до суду, держави та прав людини!
З метою об’єктивності та неупередженості готовий надати можливість висловитись протилежній стороні прийняти від них докази та розглянути їх, якщо  такі в них є.
Редакція газети бере цю справу на   контроль. Має намір відвідати усі судові засідання. Про перебіг подій в цій історії - в наших подальших випусках.

Михайло Темнов,
Шеф-редактор  газети «Правозахист».


Рецензии