Блок-пост

 П'єса на 1 дію


Дійові особи:
Комендант 1
Комендант 2
Комендантка
Жителі тимчасових територій. Серед них:
Дід
Баба
Вона
Двоє
Хтось (постійно інший, а може той самий)
Решта - людей 15-25, залежно від масштабів сцени


Сцена в повній темряві.

Десь здалеку чутно сварки. Грубий чоловічий сміх. Зрідка чутно перестрілку.

Потім звук припиняється.

На 1/3 сцени розташовані білі мішки, кілька, пінопластові куби з товарами для спостереження, що імітують укріплення. За трьома старими дерев'яними столами сидять коменданти у військових формах. Два чоловіки та одна жінка, більше схожа на безстатеве воно. Чоловіки теж не вирізняються гендерними ознаками.

Решту сцену займає неоформлена черга з решти. Один за одним з решти згідно черги підходять до дерев'яних столів люди, за декілька секунд іноді хвилин відходять, спускаються зі сцени і проходячи вздовж ряду з глядачами стають знову в кінець черги. Це повторюється протягом усього часу. За спиною у комендантів висить портрет - обличчя без носа і рота з вирізаними очницями. Періодично там з’являються чиїсь очі, що оглядають сцену.

Перших 10 хвилин більше нічого не відбувається.

Раптом в черзі замертво падає людина. Люди, що близько неї охають, але нічого не діють.

Комендант 1 гучно стукає долонями об стіл і встає. Потім знов сідає.

Комендант 2, не відриваючи очей від паперів на столі: Четвертий за сьогодні. Схоже, буде короткий робочий день.

Комендантка: Хтось його знає?

З решти: Це Катін чоловік.

Комендантка: Віднесіть його.

Двоє з решти беруть померлого за руки й ноги і виносять зі сцени за куліси. Чутно жіночі охання.

Комендант 2 встає з-за столу підходить впритул до черги, але дивитися крізь неї. Запалює. Видихає дим на чергу.

Дід: Скоро це закінчиться.

Вона: Прийдуть наші?

Комендант: Наші вже тут.

Вона: Ваші чи наші?

Комендатка: Ви вже пройшли, тому дотримуйтесь визначень відповідної території.

Баба з черги лементує, проте стоїть рівно зі спокійним виразом обличчя: Господи, що ж це діється, люди добрі...

Дід бере свої документи і іде крізь ряди глядачів у кінець черги, бурмоче: Скоро це закінчиться.

Комендант 1, гучно стукнувши о стіл долонями: Кінець зміни!

Коменданти встають, декілька разів обходять столи змінюючись місцями. Продовжують роботу.

В черзі знову хтось падає.

Комендант 2 піднімає руки, щоб плеснути долонями об стіл, проте комендант 1 робить це швидше.

Комендантка, не відриваючись від паперів: Його хтось знає?

З решти: Це...

Померлого скидають зі сцени.

Хтось з черги підходить до столу, видихає з полегшенням: Нарешті.

За мить стіл Коменданта 1 падає.

Комендант 1 оглядає людей і до Когось з черги: Ти! Будеш тримати стіл!

Хтось з черги зітхає і сідає під стіл, тримаючи всю конструкцію.

Дід: Скоро все скінчиться

Баба: Що, війна?

Дід: Все

Комендант 1 стукаючи об стіл, який тримає Хтось з черги: Кінець зміни!

Коменданти встають, обходять маршем кожен свій стіл і сідають знову.

Хтось з черги падає мертвим. Двоє спльовують, забирають померлого і відносять за сцену.

Вона пройшовши стіл коменданта іде не в ряд до глядачів, а тікає за куліси.

Комендант 1 підхоплюється і наздоганяє її. Чутно як удар, розпачливий крик, пручання, важке дихання при статевому акті з елементами насилля. Комендант 1 вертається за свій стіл, вона ні.

Комендантка плескає по столу і істеричним тоном кричить: Кінець зміни!

Встає, але Коменданти лишаються на своїх місцях, Комендантка сідає на місце.

Знову Хтось помирає в черзі, решта його переступають. З голови витікає кров. Решту дії він час від часу він хрипло булькає. Черга звично рухається до столів, крізь ряди глядачів знову в кінець черги.

Решта починає тихо гудіти.

Дід у черговий раз проходячи залу сідає на одне з вільних місць.

Комендант 2 підхоплюється з-за столу: Де дід?

Баба: Скоро це все закінчиться.

Гудіння натовпу наростає, починають тупати ногами. Ті, хто пройшли один за одним ідуть до зали, сідають на вільні місця, просять глядачів звільнити їм місце.

Комендант 1 хапається за голову і падає мертвим.

Комендант 2: Хтось його знає?

Комендантка дивиться на нього грізним поглядом. Мертвий на сцені встає і сідає поруч з глядачами. Комендантка підходить до Коменданта 2 і розстібає форму. Під нею - спокуслива білизна.

Комендант 2 не дивлячись: наступний.

Комендантка різко застібає форму і іде до зали. Виштовхує одного з глядачів, сідає на його місце.

Гудіння та тупотіння стають гучними, звучать різного роду пісні, що складають гармонійну комбінацію дивних звуків. Глядачі можуть приєднуватися до загального шуму.

На сцені лишаються кілька мертвих, в тому числі комендант 1, Комендант 2 сидить за столом,  Хтось з черги, який тримає пустий стіл Коменданта 1. З очей портрету витікає чорна вода. Сцена поринає в темряву.

 


Рецензии