Бугъйири ц1ийир ктирчура

                БУГЪЙИРИ Ц1ИЙИР КТИРЧУРА
                (Ихтлат)


«Ч1алнак нягьякьди мукудукьанай!»
Фу? Фууу?
Валлагь кудукьну тинара ап1архьа чав!
       Ч1ал вуйиш думу, П1ут1индин, Т1арамп1лин, Багъир Раджабовдин, ва гьацира ухьук аьшкь кап1урча к1ури, табасаран ч1алниинди вуяч к1ури, мяълийир ап1ру табасаранарин ушвниин алхьидийи! Думу!

Аьшуряли, пакьар мап1ан!
       Гьаз гъитдара балихьди, Левсетдихьди, «ккунирикан» «гунир, к1унир, квунир, кьунир, кьвунир, къунир, къузкъунир, …» ап1уз?
       Гьаз ву дурхну Бейдуллагьдинна, Къаздинна, Темирхандин, …, гьамус явна Сабринайин, башаккадру грамматикайин ахтармиш’валар?
       Дурари чпиз гьубкьуб бик1ури кефер ап1ури, адабгъайин пул «дедеуйир» ап1ури, хъа дугъу дурарин думу «хътирчдар» ухури!
       Гьамус уву «гъурхну» к1ури, дугъазра гьаци ап1ин к1урана?
       Узу вуйинна аьгь дарап1рийза! Дарчевси вуйинна!
       «Дружбы народов» – наан а, «ДГУ»-йихьан! «ДГУ»-фу гъяйи гунжвжву – «Дружбы народовдихьан»?!

       Увуз фици гьигънавуз му бай, узуз гъябкъю, Ливия, Сирия, Ирак ва рак гъябкъю! Потресающе Лумумбурин ва яв дуст!
       «Буранди» итну, дяргърушвариз алдаурву гьа яв истудентарза к1урударра хъади, гьитну улухь гьадму яв мугъанна-тгъан гъидик1дар ккидикьурайи Раджабович Гьясановра!

       Дугъу дюз к1ура, урсарин грамматикайиин элелеиш, жвуванубдихъ, хусусибдихъ жафа зигуз удубкьурадарин дарш, лингвистар–ленсвистар!
       Алдасай ичв «ахлар»! Чрк1улар, Хьиргъар, Харан-лиар, … наандикьана хъаш!.. «Диргъай» ичв дурар гьацдаришварихьинди, «жж»уна, «жжужжу», «ззавна-жжил» жара ап1уз учвуз дубгъуз!

       Алимурадовди фукьан зегьметар зигура, швнубна саб, яв аудиторияйиъ айи студентарт1ан гизаф, чавра миржиц1ур ч1алниинди, китабар дидик1на! Дарш хъял гъафуннуз, ихь бай, ихь «агъсакълин», дуст духьнайиган?
       Саб-кьюб «Аь», «Уь», «Йаь» киври увура ихь аьлимаригъ «лизисакъал» духьнайиб аьгъячуз. Магьа, шулуш «лизисакъал» «агъсакълихь» ттивк1ри! Учвуси гьамус думура «ц1арусакъал» духьна – узуси «к1арусакъур» дар думу! Къубануфарна, Юсуфуфарна, Багъирарна, Мягьямядар хъайир!

       Айву, жан, ургуб ужувлакк ккахъриву! Дидкан ихь Насуровичдизра к1убк1руси!

       Жжан баван, Лев… , садар картйир вуйиш баладайи музеяриан терг шулайидар!
       Увуз дидкан аьгъяди ккунду, думу планомерная работа вуйиб, инсаният лук1вализ гъадабгъурайи гьюкмин…

       Рихшандчи Рашид.


Рецензии