Синов жуда маккорона булди...

       ...Амалдор дер эса, тузум ; мен узим,
              Фармон фармонимдир, суз менинг сузим...
                (Э.Вохидовнинг «Изтироб» шеъридан)
            
Дунёни мен узгартира оламан деб фикрловчи киши куп. Булар сиёсатчилар. Дунёни биз бошкараяпмиз дейдиганлари хам куп. Сиздан кура доно фикрлайдиганлар хам куп. Факат уларнинг кай бири донолигини аниклаш мушкул,  баъзида. Мендан доно фикрлайдиган кишини аниклапшда мезоним бор. Кайси одам нимани гапираётгани, унинг фикри меникидан устунлигини Куръон конуниятларига мос ёки бошкача эканлигини тафаккур килиб аниклайман. Доно гапни гапирса-ю, амали тескари буладиганлар хам бор. Купчиликни Аллох конуниятларини бузишга даъват этаётганлар хам бор. Уларнинг номакбул ишларини одамлар тухтата олмайдилар.
Узини доно билган шахс Куръонда мисоли келтирилган Корундай бой буладими, Фиръавндай лак-лак лашкар сохиби буладими уларни тугри йулга солишда унинг ёнверидагиларнинг панд-у насихатлари самараси нолга тенг.
Куръондаги 17-сура (Ал Исро)да Ер юзидаги барча инсон ихота килиб ураб олинганлиги айтилади. Корун ёшлигида аклли, уддабурро йигит булган. Шу даражада бойиб кетганки хазиналари калитини кутариб юриш (у даврларда калитлар катта ва огир булган) хам нокулай эди.
У атроф-четидаги кишиларга «бу бойликларни щзимнинг аылим билан топдим» дер уни эшитганлар унга хавас билан бокишарди. Аммо, унинг бу гапи уни ихота килиб куйган, Корунга куринмас Зотнинг адолати доирасидан чикиш булиб, режаланган хотиржамликни бузар эди.
«Бу бойликларга мен уз акл заковатим билан эга булдим»-деб мактаниш, бу чегарадан чикиш нуктаси эди. Бундан буёги атрофдагилар учун хавфли эди. Унинг бу эътирофи уларок жуда купчилик тугри йулдан адашиб, пул топишда хар кандай тубанликдан кайтмайдиган булиб кетиши мумкин эди. Уни ураб турган фаришталар Коруннинг эътирофи катъий, тавба килмаслигини билишиб, уни тугри йулга кайтара олмаслиги маълум булгач Аш Шохийд барчага ибрат булиши учун Корун ва унинг уйи, хазина ва дафинаси билан биргаликда ер каърига чуктириб  юборади.
Интернет тармоги ривожлангач бутун дунёдаги вокеа-ходисалардан купчилик хабардор. Корун вокеаси булиб утган фактлигини бир канча мисолларда курсатиш мумкин. Бразилияда бир киз бола тенгдошлари билан саёхатга кетаётганди. Автомашина миниб келган дустлари ёнига утиргач автомашинадаги уриндиклар тулади. Кизнинг онаси кизига “яхши бориб кел кизим. Худойим ёнигда булсин”-деса, кизи – Она машинада Худога жой йук, балким багажда урин бордир дея гапиради. Йулда автомашина фалокатга учрайди ва киз халок булади. Пачокланган машина багажида турган тухумларга зарар етмаганини курган одамлар лол колишади. Яна уша Бразилияда Президентлик сайлови булиб утаётганди. Номзодлардан бирига “Сайлов натижалари буйича сиз фалон тупладингиз” –деган хушхабар етказишади. У эса “агар овоз шунча булса, мени энди Худоям тухтата олмайди”-дейди. Сайловда голиб чикади аммо, Президентлик вазифасига утира олмай тусатдан вафот этади.
Юкоридаги мисолларни улим хакида озгина тасаввури бор киши куриб, билиб юрибди. Яхшиси, Алберт Эйнштейннинг бир фикрини айтаколай: “Тасодифлар оркали Худо узининг борлигини билдириб туради”.    
Ер юзида етти ярим миллиард киши булса, унинг хар бири назорат остида! Корун мисоли бойиб кетган баъзи миллиардерлар одамлар танасига чип урнатиб уларни уз назорати остига олишни уйлаётганлари хам айнан шунга ухшайди. Яъни узини Яратувчи, Назорат килувчи, Кудратли Зотга тенглаштирмокчи булади улар.
Етти ярим миллиард одам яшаётган ерда буларданда куп жинлар хам бор. Жинларнинг мусулмони хам, кофири хам бор. Аммо, етти ярим миллиард одам ва  яна канча миллиард жинлар бирлашсалар хам Куръонга ухшаш Китоб яратолмайдилар.
Чунки, Куръон ер юзидаги инсонлар килган харакати ёки килмаган харакатсизлиги учун Ажрим кандай булиши мумкинлигини олдиндан курсатиб берадиган Амалий Китоб. Колган Самовий Китоблар одамлар томонидан узгартишларга учраган сабабли, зиддиятли, ечими нотугри жавобларга таянгани сабабли шубхали ва алалхусус коникарсиз. Шу билан бирга ахли Китоб яхудий ва насронийлар Куръонни Хак Китоб эканлигини биладилар охирзамон пайгамбарини уз угилларини танигандек танийдилар. Биз канчалик динимиздан чиксак, тугри йулдан адашиб кетсак хурсанд буладиганлари, атайин бизни тугри йулдан чалгитиш учун турли хийла ва найрангларни уйлаб топадиганлари хам бор. Уларнинг бегаразлари хам бор.
Бу дунёни Эгаси борлигининг биринчи далили улимнинг мавжудлиги. Улим юз берган холатга гувох булиш хар кандай ваъз ва насихатдан устун. Ислом дини тугрисида бировларга турли туман гапларни гапирадиган узбекларни курганимда уларга улимни эслаб туришни тавсия килган булур эдим.
Жаноза намозларида тахоратсиз миллатдошларимни куриб, жаноза, яъни, улим уларнинг калбига Аллохнинг борлигини канчалик билдирди экан,-деб уйлаб коламан. Менга колса, жаноза намозига тахоратсиз кишиларнинг саф тортишини умуман истамаган булардим. Жанозага чакирилган оломон покми, нопокми хаммаси сафга тизилиб олади. Улар уялганидан хам тизилиб олишади. Лекин, тахорат килиш тартибини билмайди. Жилла курса, юз тахоратини хам билмайди.
Одамларни касддан улдириб, буни “хизмат бурчим” дея орамизда гердайиб юришини уйлаган кишининг хурлиги келади. Котиллар кимлигини биз билмаймиз-у улар билан туйда бир товокдан ош еяётган буламиз.
Динимиздаги яна бир катта гунох фохишабозлик. Фохишабоз кишига дин хакида гапириб, уни бу иллатдан кайтармокчи булсангиз у тугёнга тушиб сизга зулм кила бошлайди.
Куръонда мискин, мусофирга мудом яхшилик килишга даъват бор.
Дай ближнему все должное ему, И бедняку, и путнику (дай кров и пищу)... (Коран 17.26)
Карантинда бу амални кандай бажардик? Мехр билан ёндошдикми бу ишга? Хакикатни факат Аллох билади!
Мискин дегани узи мухтож булса-да бу хакда гапирмайдиган шахс тушунилади. Бизнинг амалдорларимиз нима килишди?
Канчадан-канча узимизда мискин булатуриб ун ва бугдойни бировларга хадя килишиб “олийхимматлилик” курсатишди. Хабарларга кура биз берган хайрия ёрдамлар кушни мамлакатдаги мискин бечораларга эмас, уларнинг буйни калин амалдорлари чунтагига тушармиш. Унда бу хайрия эмас Исроф дейилади. Шунинг учун Якин Шарк мамлакатлари Узбекистонга карз бермаслиги сабаби шунданмикан?
Мусофирлар масаласида гапирганда канча мамлакатда, канча фукароларимиз хеч кимга керак булмаган холда колиб кетишди. Буни тушуниш жуда кийин.
Энг гузал Рамазон ойида Сардоба фожеаси руй берди. Халкимизда инсоф-диёнат уйгониб, уйларидаги ортикча кийим-бош, озик-овкат, пулни мухтожларга бериш бошланди.
Куръонда инсоннинг бахиллиги хакида гапирилади. Хатто, барча неъматлар унда булсаям, уни тугатиб куйишдан куркиб, хасислик килади инсон,-дейилади Куръонда.
Ахоли томонидан берилган кийим кечаклар очик далада колиб, исроф булиб кетди-ей!
Мискинларнинг жимлигини уларнинг хотиржамлигига йуйдик. Козоклар яхши иш килишди Алишер Усмоновдан берилган пулни дангалига халкига таркатиб юборди.
Бизлар хам нималар килмокчи булдик, ахборот йуклигидан савоблар килиндими йукми билмай колдик.
Аслида куфр дегани шу эмасми? Араб тилидан сузма-суз таржима килинганда “кумнинг остига кумиш” дегани буларкан. Яъни, кум энг нимжон бекитувчи. Кумни шамол хам сув хам емириб остида ётган нарсани очиб ташлайди.
Хар кандай гапни охиригача айтмай, яшириш хам шулар жумласига кирса керак.
Куръонда энг куп тилга олинган пайгамбар Мусо алайхиссалом эканлар. Мусо эса узини Худо деб хисоблагувчи, золим Фиръавнга бориб “хаддингдан ошма!”-деган жасур киши сифатида гавдаланади.
Куръондаги конуниятлар вакт, манзил буйича кайтарилиб турилади Фиръавн конунияти энг куп таркалгани, йук таркалиши осон булгани учун Мусо пайгамбар тилга олинган булсалар керак. Фиръавн колипи мусулмон Рахбарлар ичидаям, насронийлар ичидаям, атеистлар ичидаям булди, хозир хам бор.
Галла даласига тахтадан сахна ясаб йулакка шагал тукиш Фиръавн колипи аломати.
Фиръавнлик эса Куръон конуниятларига кура Аллох томонидан жазога махкум этиладиган вазият.
Биз тугёнга тушиб адашиб кетдик. Агар ислом дини юртимизга келганига 1200 йиллар булган булса Жума ибодатини бунчалар тухтатиш атеистик совет давридан ташкари качон булган? Факат фарки совет замонида зуравонлик туфайли булган булса, хозиргиси билимсизлигимиз оркали булмадими? Ахир коронавирус одамдан одамга юкмас экан-ку. Иккинчидан, агар бизга бирон бир зиён етиши Аллох томонидан такдиримизда битилган булса, уни биров тухтата оладими? Агар саломатлик битилган булса, биров бизга зарар етказа оладими?
Дажжол хакикатда иймони сустларни йулдан ура олади. Утган йили Рамазонни кандай чиройли утказгандик, Таровехда намозхонлар тирбанд булиб кетганидан Англияликлар койил колишиб суратга олишганди.
АКШ Президенти коронавирус хакидаги саволга Хитойдан бориб суранглар,-деди. Марказий Разведка Бошкармаси, Терговнинг Федерал Бюроси каби кудратли хуфя хизматларга эга мамлакат Президенти бу гапларни бекорга айтаётгани йукдир, хойнахой.
Фиръавн колипи энг эски ва жуда мустахкам колип. Бунда давлат бошлиги Илох даражасига кутарилади. Унинг айтгани айтган, дегани деган. Мулозимлари оддий халкни маккорлик, куркув ва зулм оркали бошкаришга таянади. Уларни енгувчи куч йук, улар наздида. Бу Фиръавнни оддий халк хам енголмаслигини билади. Атроф-четдаги мамлакатлар хам хеч нарса килишолмайди. Бу давлат “узига хон – куланкаси майдон” деб хамма одам уйлайди.
Мусо пайгамбар давридаям Фиръавн шундай деб уйларди. Унинг кул остида кудратли харбий армияси, хуфялари, амалдорлари бор эди. Мусо пайгамбар тарафида хеч кандай куч*кудратга эга булмаган оддий халк. Улар амалдорларга карши курашолмайди, бировга карши гапиролмайди, кучлислигидан куркув ичида яшайди. Уларнинг бир кисми куркоклигини яшириш учун золимлар тарафига утиб олган.
Мусо пайгамбар тарафида  мард кишилар озчилик. Уларнинг нима кодирлигини хамма билади, зулмни тугатиш имкони йукдай. Аммо, уларнинг ичида Фиръавн ва унинг тарафдорларини ураб олгувчи Зот билан сузлашадиган киши Мусо бор!
Шунинг учун ул Зот Мусонинг ёнидаги мискин-бечораларнинг кони тукилмаслиги учун уларга жанг килишни эмас, балки кочишни буюрди! Улар зулмдан кочишни ният килиб йулга тушдилар, бир неча соатдан сунг бу вокеадан Фиръавн хабар топди ва бутун куч-кудрати билан зулмдан кочаётган мискин-бечораларни кувлашга тушди.
Мусога эргашган мискинлар, кари-картанг, ёш-яланглар олдидан денгиз чикди.
Улим накд!!!
Бу холатни курган Мусо хам куркиб кетди. Шунда Аллох, деди: -Асойингни денгизга ур.
Денгиз уртасидан йул очилиб Мусо ва унинг хамрохлари утиб олишган пайтда Фиръавн ва унинг лашкари денгиз уртасига етканларида сувлар бирлашиб, узини куч –кудрат сохиби деб уйлаб юрган Фиръавн ва унинг лашкари гарк килинди. Фиръавн эса гарк булишидан олдин Мусонинг Роббисини тан олганини билдирди. Аммо, энди кеч эди. Унинг жасади ибрат учун саклаб колинди ваа хозирги кунда Лондоннинг музейида турибди.
Золимликни узларига касб килиб олган амалдорлар, давлат ва халк ресурсларини умаришни халол деб билгувчи таом деб билгувчи кавм хаддиларингдан ошдиларинг ва Аллохнинг газабини келтирдиларинг менимча.
Биз мискин-бечоралар кавми денгиз очилиб куруклик, илм-маърифат йулини кутяпмиз. Ёлгондан, фиск-у фужурдан, харом ишлардан бизни куткаргувчи куруклик – илм маърифат йулини кутяпмиз. Аллохим бунга гувох! Аллохим тугри йулингдан адаштирма, золимларни зулмидан нажот бер, уларни жазоламокчи булсанг бизни уларга якин килма! Аллохим Узинг Буюксан! Амин.


Рецензии