Ислохотчи формуласи

Хар кандай муаммонинг чиройли ечими бор!
Куръодаги 39 –Зумар сурасида бирон –бир муаммони чиройли тарзда, хамма учун фойдали килиб ечишга интилаётган киши – ислохотчининг формуласи берилган.
Бу формулани айтишдан олдин. Ердаги узгаришлар кандай бошкарилиши хакида бир фикримни айтиб утсам. Ердаги хар бир чиройли узгариш аввало Аршда Аллох томонидан кабул килинади. Бу карорда Аллох узига хеч кимни шерик килмайди.
Фаришталар ана шу Карор ижросини таъминлаш учун ерга тушадилар. Кофир жинлар эса шу Карорни нима эканлигини билишга уринадилар, кимга тушганини, уша кишининг баёнотидан билиб олгач унга каршилик килишга уринадилар. Уларнинг иши Ислохотчини чалгитишдан иборат булади.
Мисол учун Узбекистон шароитида дунё талабига жавоб берадиган махсулотлар, дунё ахолисини сифатли мева-чева, полиз махсулотлари билан таъминлаш имконияти борлиги учун харакат килиш хакидаги Аршда кабул килинган Карорга одамлар хисоби буйича юз эллик йиллар буляпти.
Россиянинг Лена дарёсини Узбекистонга йуналтириш хакидаги гоя – Ш.Рашидов даврида кабул килингани йук. Бу гоя Чор Россияси зиёлилари томонидан бундан юз эллик йиллар олдин кабул килинган эди. Туркистонда темир йул куриш масаласи хам шундан эди.
Вакти-вакти билан бу гоя турли-туман зиёлилар томонидан кун тартибига куйилиб келинмокда, аммо, Шайтон ва унинг фарзандлари одамларни чалгитиб юборяпти.
Россияликлардан охирги марта бу масалани Москва шахар мэри Лужков кутарган эди. 
Дунёнинг хамма жойида одамлар яшайди, уларнинг жуда катта кисми табиий кишлок хужалик махсулотлари истеъмол килишидан манфаатдор.
Бир ватандошимизнинг Японияда юраги огриб колибди. Духтир чакиришибди. Келган шифокор рецепт ёзиб берибди. Дорихонада айтилган дори 12 доллар экан. Дорини уйга келиб очиб караса, японларнинг дори дегани 12 дона урик эмиш. Уша Японияда Хоразмнинг гурвакка ухшаш битта ковуни 10.000 АКШ доллари турармиш.
Жанубий Кореяликлар юртимизга инвестиция киритишга роса уриндилар. Дажжол бюрократик тизимга ургатган амалдорларимиз уларнинг ишлашига йул беришмади. Уларнинг килган фойдаси мазали Хоразм гурунчи ва хуштаъм Сирдарё анори булди, десам хато булмас.
Бурноги йили Президентимиз хам шу гояни бошладилар. Канчадан-канча боглар яратила бошланди. Авгонистонга роса тарвуз сотилди. Аммо, утган йилдан бошлаб кластерлар масаласи олдинга чикиб юз эллик йиллик олдин Аршдан тушган карор  ижроси колиб кетиб яна пахта етиштириш долзарб булиб колди.
Уттиз беш йилдан буён Узбекистон иктисодиёти ва халк хужалигида хукукшунос булиб ишлаб келаётган хукукшунос сифатида комил ишонч билан, катъий айтаманки иктисодиётга хам, кишлок хужалигига хам маъмурий идора ходимлари аралашдими, ундаги самарадорлик камаяди. Ёлгон яшик хисоботлар купаяди, холос. Бу эса ислохотларимиз олдинга караб силжимайди деганидир.
Узбекистон кишлок хужалиги бошкарувида бутун умри кишлок хужалиги далаларида утган, чет элларда хам муваффакият билан узбек тажрибасини намоён кила олган, тугма агроном Зойир Зиётов каби инсонлар Президентимиз ёнида булишини истардим.
Хар кандай чиройли ташаббус ва ислохотларни амалга оширувчи кишининг калбида Куръондаги мана бу эслатма туришини тавсия килган булардим:
3. (Эй инсонлар) огох булингизким холис дин (бошкарув –А.Ш.) Аллохникидир. У Зотдан узга “дустлар”ни (“худо”) килиб олган кимсалар: Биз (уша “худо”ларимизга) факат улар бизни Аллохга якин килишлари учунгина ибодат килурмиз”), (дерлар). Шак-шубха йукки, Аллох улар ихтилоф килаётган нарсалар хусусида уларнинг уртасида хукм килур. Шак-шубха йукки, АЛЛОХ ЁЛГОНЧИ ва КУРНАМАК КИМСАЛАРНИ ХИДОЯТ КИЛМАС.
Куръон Хужурот сураси.
Аршда кабул килинган чиройли Хукм бизнинг тилимиздаги ГОЯ кимларга тушади? Покиза калбли инсонларга тушади (бундай деганимда диний тил билан Такводоррок кишига деб тушунилсин. Зеро Куръонда сизларнинг ичингизда хурматлирогингиз – такводоррогингиздир дейилган.  Яна бир гап чиройли гоя Такводор кишининг икки авлодидан кайсидир биригаям тушади). 
Ислохот киламан дейишга уринаётган хар кандай амалдор, чиройли гоя унга тушишини ёки амалга оширишда иши ва гапида ЁЛГОННИ аралаштирмаслиги (зулмга берилган ва фиск-фужур – суконгичларга бундай гоя тушмаслиги бошка оятларда бор. Золим, суконгич, ёлгончи, курнамакларнинг килган ишлари халк учун баракасиз булаверади) ва шу ишда ЯХШИЛИК килаётган кишилар (жонини жабборга бериб шу гояни амалга оширишда унга ёрдам бераётган кишиларнинг мехнатини кадрлаши, уларга килинаётган тухматлардан химоя килиши ва х.к.) билан гоя якунига етгунга кадар бирга булши кераклиги тушунилади, менимча. Вааллоху аълам. 

 


Рецензии