In the Road

It's a long story, but I'll cut it short:

I suspected old ages might not be with Wisdom as they say, and the next thought was with Fear:

- I need to finish writing my memoirs quickly before I get sclerosis or dementia.
Then I have thought of Hope:

- What if suddenly I will become enlightened? This will be what we call wisdom.
And I doubted it. Then there for several minutes was inside silent (or so, think).
Then, with deep sadness, I conclude:

- If it happens, let it happen somewhere on the road, when I am alone, far from family and friends.
————————

Probably while reading the text above gives you an emotional outburst or even tears.

Not to be quite sad, I will add a few details. I don't know if this is part of my character or the result of a new understanding that I developed and then shared with you.

Once reading Khan Manuvakhov's, I noticed that excessive sadness (please do not confuse it with "hanging" based on egoism) comes after reading his poems and resonates with me. I experience it emotionally with feelings. Then it’s "shake" me, and all small "problems" cease to exist, replaced with the positive change of perception of the surrounding world and passion for creating something beautiful.

I realize that kinds of poems and short stories can be like a "Tool." It is one of the main reasons I wrote in this "Key."
————————

Here are a few poems:

When I become tired of life,
And my voice becomes cold as metal,
And my eyes went dark like a candle in the wind,
And I thought I was going to die.
I heard a soft song in the distance.
Where the road ran through the grass.
A dervish in rags, gray-haired and blind, was plodding through the dust.
He sang of love, of earthly sorrow,
About the spring bird, about the white horse,
About a gentle violet, about pure wine,
That the living soul is immortal,
That all the gold of the world is not worth a penny...
And I wanted to live forever, always,
Like hot sand, like icy water,
As the stars–of my universe ships...
Like a dervish and his quiet song in the distance...

or this one

My faithful dog is at my feet,
He's breathing hard.
We walked a lot of roads with him,
And time has passed.
We have lots to remember and
Tell each other some things.
But my dog is old, and he's barely alive–he's going to die.
Silent does not ask for anything.
Like he wants to say: "Hold on there, brother."
In his tearful eyes, the sunset was burning and burning.
————————

My humble opinion: Such poems or similar topics should be read as a "sanitizer" for the Soul when we are too busy with everyday routines and forget that our Soul as our body needs "nutrition." It touches some "strings" of our Soul and gives an emotional surge as tears as if returning us to ourselves!
————————

I wish you all a lot of love, good health, and happiness!
May the Forces that work miracles be with you!
————————

Рассказывать долго, но вырежу из контекста:

"Я подозревал, что старость может не оказаться Мудростью как говорят," следующая мысль была вперемешку с страхом, "надо быстрей дописать свои мемуары, пока не наступил склероз и старческий маразм."

Потом мелькнула мысль Надежды, "а вдруг просветлею, это и будет то, что называется мудростью," затем усомнился, где то несколько минут не было мыслей (я так думаю). Затем как бы с глубокой грустью подумал, "Если это случится, пусть случится где то в Дороге, в одиночку, вдалеке от родных и близких..."
————————

Привет! Наверное у того кто прочел этот текст, он вызвал эмоциональный всплеск или даже слезы.

Чтобы не казаться совсем грустным хочу добавить немного подробностей...
Не знаю точно, это часть моего характера или результат нового понимания которое я вывел для себя и затем решил поделиться с вами…

Когда то, читая Х. Манувахова, заметил что чрезмерная грусть (прошу не путать, не “зависание” на почве мыслительного эгоизма), прочел текст, нашел созвучность в себе, дальше уже как бы начинаешь его переживать эмоционально, чувствами, получается "встряска” и отпадают все "маленькие" переживания и "недовольства”, появляется желание творить что то красивое, остается положительный заряд и частота восприятия окружающего мира…

Одним словом это "Инструмент"... дальше просто скопирую текст, на основании которого была создана тема…
————————

Мой верный пес лежит у ног,
Он дышит тяжело.
Мы много с ним прошли дорог,
А время утекло.
Нам есть что вспомнить и порой
Друг другу рассказать,
Но стар мой пес, он чуть живой–Собрался умирать.
Молчит, не просит ничего: «Держись, мол, так-то, брат»,
В слезящихся глазах его Горит, горит закат.

или к примеру это:

Однажды, когда я от жизни устал,
И голос мой холоден стал, как метал,
И взор мой погас, как свеча на ветру,
И мне показалось, что скоро умру...
Услышал я тихую песню вдали,
Где в травах бежала дорога.
В пыли Брел дервиш в лохмотьях, седой и слепой.
Он пел о любви, о печали земной,
О птице весенней, о белом коне,
О нежной фиалке, о чистом вине,
О том, что бессмертна живая душа,
Что золото мира не стоит гроша...
И мне захотелось жить вечно, всегда,
Как знойный песок, ледяная вода,
Как звезды—Вселенной моей корабли...
Как дервиша тихая песня вдали.
————————

Мое мнение: Такие стихотворения нужно читать как дезинфицирующее средство для души, когда мы слишком уходя в повседневные заботы забываем, что душа наша так же как тело нуждается в питании. Когда стихи задев какие то струнки нашей души, дают эмоциональный всплеск в виде слез, как бы возвращая нас к себе!
————————

Спасибо что прочитали!
Крепкого здоровья всем, много любви и счастья!


Рецензии