Иван Алчевский

Співав Алчевській виразно, музично
розумно. Його виконання мало величезний
темперамент, яскравї фарби. Він міг вільно співати
як драматичні, так і легкі, ліричні партії.
А. Нежданова



Іван Олексійович Алчевській народився 27 грудня 1876 року в Харкові. Батько майбутнього співака був у той час звичайним купцем,  але незабаром швидко розбагатів і став власником Торгівельного і Земельного банків в  Харкові. Він, не читаючи Маркса, спіткав значення  злиття капіталу і виробництва, почав фінансувати Донецько-Юр’євське металургійне товариство. Він заснував найбільший в Росії завод. Місто металургів зараз носить ім'я Олексія Алчевського.
 
Мешканці Юр’євки-Ворошиловська-Комунарська-Алчевська з навколишньою Луганською областю, чи знаєте ви долю сім’ї  Алчевських?...
 
Забутим, а значить, невідомим в даний час є  видатний оперний співак Іван Алчевській, син банкіра. Але в кінці 19 – початку 20 століття він стояв на одному рівні з світовими корифеями вокалу. Для Івана Алчевського  композитори  Леонкавалло,  Сен-Санс, Скрябін,  Прокоф’єв писали опери. Він син твій, Україно…

Мати Івана – Христина Данилівна була відома в Харкові як народний просвітитель і педагог. Вона організувала приватну тижневу школу, де викладання відрізнялося від «високих» розпоряджень. Наприклад, там вчилися безкоштовно й лунали вірші «Кобзаря» Тараса Шевченка. Христину Данилівну в 1898 році  вибрали віце-президентом Міжнародної ліги освіти в Парижі.

Вся сім'я найбільшого банкіра Росії не виявляла ніякої цікавості до комерції, що було, на думку деяких дослідників, однією з причин трагічного самогубства російського Ротшильда – Олексія Алчевського. Давши зачахнути фінансовій імперії Алчевськіх, нащадки цієї «імперії», проте, залишили помітний слід в історії української і світової культури.

«Часто, коли серед тодішніх культурологічних кругів заходила мова про Алчевськіх, обов'язково всі сходилися на одному: побувати у них в гостях – все одно, що відвідати театр», згадував син композитора М. Лисенко.
 
У сім'ї Алчевськіх росло п'ятеро дітей – три сини і дві дочки. Старший Григорій був композитором і вокальним педагогом, закінчив фізико-математичний факультет Харківського університету, але ні дня не пропрацював за фахом, а «втік» в Московську консерваторію. Всі професійні співаки дотепер застосовують «Таблиці дихання», їм складені. Його перу належить симфонічна поема «Альоша Попович», є немало відомих романсів, зокрема на слова Т. Шевченка, Лесі Українки і своєї сестри Х. Алчевської. Наймолодша сестра – Христина – своїми першими поетичними спробами, а потім і професійною кар'єрою поета і перекладача французької лірики заслужила визнання в українській літературі. Микола Алчевській, мабуть, найбільше відповідав душевним поривам свого батечка, який болісно шукав, кому з нащадків передати свої капітали. Закінчивши університет, Микола став викладачем гімназії, але довго не «служив». Він став антрепренером (як зараз говорять, продюсером) і завжди піклувався про сценічні успіхи свого брата Івана, де б він не виступав – в Росії, Західній Європі або Америці. У будинку Алчевськіх царювала музична атмосфера, і це сприяло формуванню «гармонійно цілісної музичної особи» Івана. Харківський оперний театр давав йому можливість слухати видатних оперних співаків – Шаляпіна, Собінова, Баттістіні, Тіто Руффо.
 
Закінчивши гімназію, Іван Олексійович поступає на природний відділ фізико-математичного факультету Харківського університету. «Я маю твердий намір по закінченню університету стать сільським вчителем».  Але вчився Алчевській, як кажуть, «не тяжко, не важко», а якщо правду говорити, то навчання в університеті його не цікавило зовсім. Ставши студентом у 1891 році він закінчив «повний курс» в 1901 році. Всі університетські роки «друго-, а іноді й третєрочник» віддав відточуванню своєї виконавської майстерності – виступав на так званих «українських вечорах», організованих Христиною Данилівною (матінкою) й Христиною Олексіївною (сестрою). Популярність його вперше дійшла в 1898 році: він виконував українські народні пісні і романси М. Лисенко і П. Сокальського у концерті, присвяченому 100-річчю виходу в світ «Енеїди» І. Котляревського.
У 1901 році, 25 років по народженню, Іван Алчевській «випускається» з університету, в цьому ж році трагічно гине банкір Олексій Алчевській, а всі його капітали частково націоналізуються, а частково знищуються в «фінансових пірамідах» співробітників його банку.

Фінансово-сімейні драми вимушують Івана шукати шляхи виходу з скрутного положення, і він пробує себе на сцені Маріїнського театру в Петербурзі. Його дебют (1 жовтня 1901 року) в партії Індійського гостя з опери «Садко» Рімського-Корсакова виявляється вдалим. Молодого співака не просто зараховують в штат першої оперної сцени Росії, але і довіряють складну партію Фауста в однойменній опері Гуно. Критика своєрідно відгукнулася: «Це була перемога матеріалу, перемога голосу», оскільки школи у той час Алчевській не мав.
Три сезони пропрацював Алчевській в Петербурзі. Свою стрімку кар'єру він почав (і далі так продовжував) в неймовірному, убивчому темпі – понад 20 різних ведучих партій, постійне, без вихідних і відпусток «спалювання» життя...1903 рік приносить йому щастя брати участь в одному оперному спектаклі з Ф. Шаляпіним («Псковитянка» Рімського-Корсакова), а потім – в 1904 р. в ювілейній постановці «Руслана і Людмили».

Проте наш герой не задоволений своїми успіхами. Він розуміє, що йому потрібні школа, досвідчені педагоги. У 1902 році, узявши нетривалу відпустку, він їде до Парижа і бере короткостроковий курс у знаменитого оперного співака Жана Решці. Для того, щоб стати професіоналом, всесторонньо освоїти професію оперного співака, Іван Алчевській відмовляється від вдалої кар'єри в Петербурзі і їде працювати в оперний театр «Де ля Монне» в Брюсселі. Його вчителькою стає солістка цього театру Фелія Литвин. Всього один сезон (1905-6 рр.) пропрацював в Бельгії Алчевській, але встиг виконати десятки нових партій в операх Х. Глюка і маловідомих композиторів Європи. У свої 30 років він стає майстром оперної сцени, що дає йому можливість вибирати по бажанню підмостки, яким треба служити. Він виграє конкурс на ангажемент в найкращий в світі лондонський королівський театр «Ковент-Гарден» влітку 1906 роки. Працює поруч з прославленими майстрами італійської сцени Э. Карузо, Л. Тетрацині, М. Баттістіні. У опері П. Чайковського «Евгений Онегин» Іван Алчевській співав партію Ленського з «королем баритонів» М. Баттістіні (Онегин) і «чеським соловейком» Е. Дестіновою (Тетяна). У США  співак протягом 1907 року брав участь в концертах російської музики, але як він сам вважав, американський сезон пройшов для нього даремно – на оперній сцені США він не виступав.

Повернувшись до Росії в 1907 році, Алчевській залишається без ангажементу і стає солістом приватної опери С. Зіміна в Москві. Тут він відчув всю красу «капіталістичної експлуатації», беручи участь у всіх без виключення постановах. Критики відзначали, що «з тих пір, як артист залишив Маріїнську сцену, в ньому відбулася значна зміна в кращу сторону. Голос зміцнів, придбав метал, силу, звучність і блиск. Пан Алчевській – видатний тенор, який в змозі прикрасити будь-яку сцену».

Сергій Дягилєв запрошує Івана Алчевського до Парижа (1908 рік) для участі в постановці в Гранд Опера «Бориса Годунова». Це була перша постанова у Франції і всі партії виконувалися російській мовою – Шаляпіним, Алчевськім, Смірновим, Ермоленко-Южиною. Успіх був справжнім тріумфом. Після 7 постанов «Бориса Годунова» з Алчевськім був підписаний контракт на роботу в Гранд Опера.
І знову сезон на одній з кращих оперних сцен миру обертається для співака неймовірною по напрузі всіх життєвих сил «каторжною» працею – понад 35 партій в маловідомих і важких для виконавця операх європейських композиторів: «Аїда» Верді, «Загибель Богів» Вагнера, «Кобзар» Бенак-Феррарі, «Засудження Фауста» Берліоза і т.д. Влітку 1909 роки співак бере коротку літню «відпустку» і приїжджає з концертними гастролями до Харкова і Києва. Гранд Опера відряджає його з «гастролями» в московський Великий Театр для виконання партій на іноземних мовах і, перш за все, французькій.  До 1914 року Алчевській працює в Град Опера і в опері міста Марселя.

Літній сезон 1914 роки проходить на сцені лондонського театру «Дрюрі Лейн», де артист співає в «Псковитянка» і «Золотому півнику» Рімського-Корсакова.
Після початку першої світової війни І. Алчевській розриває тільки що підписаний 18-місячний контракт з Гранд Опера, і виїжджає з Парижа до Росії. Він виступає на Московський і Петроградський  імператорських сценах. Слід зазначити, що таке право в Росії отримували одиниці – Ф. Шаляпін, Л. Собінов і І. Алчевській. Не залишає він і плідної концертної діяльності.

Іван Алчевській дивував своїх сучасників унікальною музичністю. Він свіжо і оригінально сприймав музичне мистецтво, розумів задум композиторів. Він передбачав приховані таланти композиторів-початківців С. Прокоф’єва, С. Рахманінова, Я. Степового.  Скрябіна він порівнював з  Равелем і  Дебюссі, яких добре знав.

У 1916 році під час гастролей по Україні І. Алчевській вирішив показати безсмертну оперу «Запорожець за Дунаєм» Гулака-Артемівського. Він спробував поставити її в 1915 році на сцені «Большого» театру в Москві, але йому («хохлу») цього не дозволили. Він остаточно покинув Московщину, щоб навіки вже жити в Україні. На сцені Одеської опери він ставить «Запорожця», де сам виконує партію Андрія.
Сезон 1916-1917 рр. був останнім в недовгому житті прославленого співака. До свого найширшого репертуару він додав дві партії – Іоанна Лейденського з «Пророку» Мейербаха і дона Жуана в «Кам'яному гостеві» Даргомижського. Критики відзначали, що виконувати музику, не таку схожу на інші оперні стилі, було дійсне вельми складно. «Дон Жуан у Алчевського був винятковим створенням, якщо особливо врахувати всі труднощі стилю. Алчевській довів, що для нього аніскільки не важко виконати все – від Мейербаха до Даргомижського».

На початку 1917 року Алчевській брав участь в постановах «Івана Сусаніна» Глінки в харківському оперному театрі, а в березні 1917 року виїжджає на Кавказ. Він гастролює спочатку в Тіфлісі, а потім в Баку (партії Хозе, Рауля, Германа). 11 квітня в Баку він доспівав партію першого акту, а потім вже не зміг вийти на сцену. У нього трапився «апоплексичний удар», як тоді говорили, або інсульт, по-сучасному. У віці  40 років його могутній організм не зміг витримати постійних і надзвичайних навантажень. Після двотижневого перебування в лікарні 26 квітня 1917 року Іван Алчевській помер. Тіло покійного перевезли до Харкова і поховали на першому міському кладовищі.

Іван Алчевській співав в ті роки, коли на вітчизняних і світових оперних сценах панувало мистецтво першокласних тенорів – Л. Собінова, І. Єршова, Э. Карузо, Д. Ван-дейка. Треба було мати видатний, по справжньому самобутній  талант, щоб не загубитися в цьому славному сузір'ї співаків.
Чому ж практично забуте славетне ім'я Івана Алчевського? Можливо, тому, що не було у нього зайвого часу, щоб увічнити свій голос на мільйонах шиплячих й свистячих грамофонних пластинках (збережені одиниці зараз виставляються на аукціонах)? А може тому, що велику частину свого життя, що рано обірвалося, він провів в парижах-лондонах-нью-йорках-брюсселях? І так, і ні. Питань багато, але відповідей немає…

 У Харкові дотепер красуються унікальні по архітектурі дома, що були і є справжньою прикрасою міста. Але «вони побудовані на пожертви Олексія Алчевського – «буржуя і ворога робочих і селян», а не надзвичайно прогресивної і гуманної людини (так і зараз ще говорять).

Сім'я Алчевськіх залишила помітний слід в історії української промисловості і культури, набагато більший, ніж знак < – >  між датами народження і смерті. У назві міста Алчевська  Луганської області увічнені фінансовий геній батька сімейства, музичний геній Івана і Григорія, поетичний дар дочки Христини, педагогічні здібності матері сім'ї Христини Данилівни і творця першого українського букваря Миколи.
«Яблуко від яблуні далеко не падає»…


Рецензии