Хилол, Ислом-ака, пандемия, здоровье - 2 языка

НА ДВУХ ЯЗЫКАХ: РОДОВОЙ КИШЛАК ХИЛОЛ, ИСЛОМ-АКА, ПАНДЕМИЯ, ЗДОРОВЬЕ

Пояснения к коллажу.
Левая часть. Ташкент, Яшнабадский р-н, Академия футбола. Неподалёку от моего дома. Там я тренируюсь каждое утро. По воскресеньям – забеги на приличные дистанции. 5 июля 2020 г., 110 кругов по 170 м, 18 км и 700 м, 2 часа 30 минут. Благо, появились две девочки лет по 12. Тоже, видимо, перелезли через высокий решётчатый забор: коронавирус, карантин, территория закрыта. «Не уходите! Последний круг! Сфотографируете меня!» – прокричал я им на ходу. Фото – сразу после финиша.
Правая часть. 12 июля 2020 года. 120 оборотов. 20 км 200м. Селфи у себя дома после принятия горячей ванны.
Добавление: было и 130 – 22 км 100м. На очереди – 140. Потом – дальше, дальше, по "десятке".


                * * * * *

Две свои последние публикации о взаимоотношениях людей с коронавирусом и моём здоровье перевожу на узбекский язык и публикую. В целях держу своего единокровного брата Ислома Авазова, его многочисленное потомство и множество других родственников в кишлаке Хилол, который для нас является родовым. Тысячи лет в нём рождались мои предки, росли, уходили в ту же землю. В ней лежит и Аваз Усто Маматкул угли – отец мой, брата Ислома и других наших братьев и сестёр.

Я родился и до окончания школы в 1965-м жил в областном центре Карши, расположенный в 12 км от Хилола. И даже в годы моей учёбы в МГУ, совпавшие с освоением Каршинской степи, объявленного Всесоюзной комсомольской стройкой, – и тогда ещё моя малая родина оставалась заштатным городишком. Ислом-ака (он старше меня на 8 лет), будучи выпускником Ташкентского института инженеров ирригации и мелиорации сельского хозяйства (как нынешний президент Узбекистана Ш.М. Мирзиёев) немало потрудился на этой ниве. А после выхода на пенсию и до сей поры неугомонен в своих заботах, радениях и обращениях в министерства, ведомства и к главам государства во имя благоустройства кишлака и улучшения условий жизни сельчан: дороги, транспорт, возведение нового моста в нужном месте через реку Кашкадарья, образование, медицина, сельскохозяйственное и питьевое водоснабжение, возвращение газа в трубопроводы, проложенные во времена Горбачёва, а после развала СССР лишившиеся углеводородов, основным источником которых в стране и есть Кашкадарьинская область. Не менее двух десятков лет Ислом-ака в этих ракурсах не знает покоя и устали. К сожалению, инстанции, в которые он ходоком истоптал не одну пару "лаптей" и исписал не одну стопку писчей бумаги, занимались отфутболиванием и отписками. А иногда брат получал и такие ответы: «Ислом Авазов – завзятый жалобщик. Мы ему уже на раз отвечали на его обращения. И рассматривать данное не имеет никакого смысла».

Хилол, коли уж зашла о нём речь, – один из самых крупных в Узбекистане кишлаков: по количеству домов и улиц, числу населения равен небольшому городу, а по площади – не меньше среднего. Ислом-ака озабочен и созданием вокруг нового района с центром в кишлаке. Несколько лет назад он познакомил меня с этой идеей и всеми её обоснованиями. И я подготовил от его имени большое, иллюстрированное письмо, адресованное Ш.М. Мирзиёеву. Но ведь ежу понятно: до него из миллиона обращений граждан, может, и доходит пару-тройка, а остальные… Словом, на ту свою правильную позицию, экономически и географически обоснованную, патриотическую, в которую, как я понял, никто и не вникал (а может, и не мог, так как была изложена русским языком высокого порядка!), – брат на своё обращение получил дурацкий ответ по типу приведённого выше.

Я найду в своём архиве то письмо, опубликую его и дам ссылку в Аппарат Президента. Может, теперь кто-нибудь вникнет в проблему: за три прошедшие года и страна стала ближе к России, и в высоких инстанциях появились образованные и грамотные люди, владеющие русским языком. Опубликую позже, завтра-послезавтра. А сегодня – перевод настоящего вступления и двух своих последних публикаций, сделанных 1 и 2 августа т.г.

На узбекском языке буду давать в латинице (в ней читает постсоветская молодёжь, в том числе Шерзод, один из внуков Ислома-ака, которому я пошлю ссылку) и в кириллице, которая много предпочтительнее брату. Правда, особые буквы узбекского алфавита по-советски не отражаются на Проза.Ру, о чём я уже не раз говорил. Ничего, "суррогат" не проблема брату. И всё лучше, чем по-евроамерикански…


                * * * * *

Итак, вступление на узбекском языке.
Шундай килиб, кириш ўзбек тилида.
Shunday qilib, kirish o'zbek tilida.

Сначала на кириллице, латиница – вслед за ней.
Аввал кириллицада, лотин алифбосида - ундан кейин.
Avval kirillitcada, lotin alifbosida - undan keyin.


Мен коронавирус ва у билан касалланган одамлар, хамда менинг соглигим ўртасидаги муносабатларга оид сўнгги иккита нашримни ўзбек тилига таржима киламан ва нашр этаман. Назаримда менинг акам Ислом Авазовни ушлаб, унинг кўплаб авлодларини ва биз учун якин бўлган Хилол кишлогида кўплаб бошка кариндошларни уйлаб. Минг йиллар давомида менинг ота-боболарим шу ерда тугилишган, ўсган, яшаган ва ўша ерга кетган. Унда Аваз Усто Маматкул ўгли - менинг, акамиз Ислом ва бизнинг бошка ака-опа-сингилларимизнинг отамиз ётадидилар.

Мен Каршида тугилганман ва 1965 йилда мактабни тугатгунга кадар бу вилоят марказида, Хилолдан 12 км узокликда яшадим. Москва давлат университетида ўкиган йилларим Карши чўлининг ривожланишига тўгри келган (у Бутуниттифок комсомол курилиш майдонига эълон килинган). Хатто уша йилларда хам менинг кичик ватаним хали кичик шахарча эди. Ислом ака (у мендан 8 ёш катта), Тошкент ирригатсия ва кишлок хўжалиги мелиоратив мухандислар институти битирувчиси (хозирги Ўзбекистон президенти Ш.М.Мирзиёев сингари), бу сохада кўп ишлади. Ва нафакага чикканидан кейин ва хозирга кадар у ташвишларида, гайратида ва кишлокларни ободонлаштириш ва кишлок ахолисининг турмуш шароитини яхшилаш йулида вазирликлар, идоралар ва давлат рахбарларига мурожаатида: йуллар, транспорт, Кашкадарё дарёси бўйлаб тўгри жойда янги кўприк куриш, таълим, тиббиёт, кишлок хўжалиги ва ичимлик суви таъминоти, Горбачёв даврида курилган ва СССР парчаланиб кетганидан кейин юколган газ таъминотини кайтариш (Кашкадарё вилояти - мамлакатнинг углеводородлар асосий манбаи бўлган ва хозир хам шундай). Камида йигирма йил давомида Ислом ака дам олишни ва чарчашни билмайдилар. Афсуски, у идораларга юриш пайтида бир нечта жуфт поябзални эскиртган ва бир нечта когоз туплами тўлдирган холатлар жонсиз, калбаки жавобларда футбол коптоги сингори тепиб юборилган. Ва баъзида акамиз куйидаги жавобларни олганлар: "Ислом Авазов - бу кайсар даъвогар. Биз унга бир неча бор жавоб бердик. Ва буни хисобга олиб маскур мурожаатини куришимизнинг маъноси йук."

Гапимиз Хилолга келган экан-ки, Ўзбекистондаги энг катта кишлоклардан биридир: уйлар, кўчалар ва а;оли сони жихатидан кичик шахарга тенг, майдони жихатидан эса ўртача кўрсаткичдан кам эмас. Ислом ака, шунингдек, кишлокда маркази бўлган янги туман барпо этилишидан хавотирда. Бир неча йил олдин у мени бу гоя ва унинг мантикий асослари билан таништирди. Ва унинг номидан мен Ш.М. Мирзиёевга ёзилган катта, расмли хатни тайёрладим. Президентга одатда бир миллион фукаронинг мурожаатидан, эхтимол иккита-учтаси етиб борар, колганлари эса ... Акамиз юкорида айтилганидек, ўзининг мурожаатига ахмокона жавоб олдилар. Эхтимол у хатни ходимлар тушунишлари хам муракаб булиши мумкин, чунки у рус тилида юкори тартибда такдим этилган!

Мен бу хатни ўз архивимдан топиб, нашр этаман ва Президент девонига хавола бераман. Эхтимол, энди кимдир бу масалани кўриб чикар: сўнгги уч йил ичида мамлакат Россияга якинлашди ва юкори хокимиятларда рус тилини биладиган ва билимли одамлар пайдо бўлди. Кейинчалик, эртага ёки индинда нашр этаман. Бугун эса - ушбу кириш сузлари ва жорий йилнинг 1 ва 2 август кунларининг иккита нашр таржимаси берилади.

Таржималар лотин алифбосида (унда постсовет ёшлари ўкийди, шу каторда Ислом ака набираларидан бири Шерзод, хамда унга хаволани юбораман) ва акам учун кириллчада. Тўгри, ўзбек алифбосининг совет усулидаги махсус харфлари Проза.Ру-да кайд этилмайди, мен буни бир неча бор айтганман. Хечкиси йук, "суррогат" акам учун муаммо эмас. Ва хар холда eвро-америкалик услубдан яхширок...

------------------------------

Men koronavirus va u bilan kasallangan odamlar, hamda mening sog'lig'im o'rtasidagi munosabatlarga oid so'nggi ikkita nashrimni o'zbek tiliga tarjima qilaman va nashr etaman. Nazarimda mening akam Islom Avazovni ushlab, uning ko'plab avlodlarini va biz uchun yaqin bo'lgan Hilol qishlog'ida ko'plab boshqa qarindoshlarni o’ylab. Ming yillar davomida mening ota-bobolarim shu erda tug'ilishgan, o'sgan, yashagan va o'sha erga ketgan. Unda Avaz Usto Mamatqul o'g'li - mening, akamiz Islom va bizning boshqa aka-opa-singillarimizning otalari yotadilar.

Men Qarshida tug'ilganman va 1965 yilda maktabni tugatgunga qadar ushbu viloyat markazida, Hiloldan 12 km uzoqlikda yashadim. Moskva davlat universitetida o'qigan yillarim Qarshi cho'lining rivojlanishiga to'g'ri kelgan (u Butunittifoq komsomol qurilish maydoniga e'lon qilingan). Hatto usha yillarda ham mening kichik vatanim hali kichik shaharcha edi. Islom aka (u mendan 8 yosh katta), Toshkent irrigatsiya va qishloq xo'jaligi meliorativ muhandislar instituti bitiruvchisi (hozirgi O'zbekiston prezidenti Sh.M.Mirziyoyev singari), bu sohada ko'p ishladi. Va nafaqaga chiqqanidan keyin va hozirga qadar u tashvishlarida, g'ayratida va qishloqlarni obodonlashtirish va qishloq aholisining turmush sharoitini yaxshilash yo'lida vazirliklar, idoralar va davlat rahbarlariga murojaatida: yo'llar, transport, Qashqadaryo daryosi bo'ylab to'g'ri joyda yangi ko'prik qurish, ta'lim, tibbiyot, qishloq xo'jaligi va ichimlik suvi ta'minoti, Gorbachyov davrida qurilgan va SSSR parchalanib ketganidan keyin yuqolgan gaz ta'minotini qaytarish (Qashqadaryo viloyati - mamlakatning uglevodorodlar asosiy manbai bo'lgan va hozir ham shunday). Kamida yigirma yil davomida Islom aka dam olishni va charchashni bilmaydilar. Afsuski, u idoralarga yurish paytida bir nechta juft poyabzalni eskirtgan va bir nechta qog'oz to’plami to'ldirgan holatlar jonsiz, qalbaqi javoblarda futbol koptogi singori tepib yuborilgan. Va ba'zida akamiz quyidagi javoblarni olganlar: "Islom Avazov - bu qaysar da'vogar. Biz unga bir necha bor javob berdik. Va buni hisobga olib maskur murojaatini ko’rishimizning ma'nosi yo'q."

Gapimiz Hilolga kelgan ekan-ki, O'zbekistondagi eng katta qishloqlardan biridir: uylar, ko'chalar va aholi soni jihatidan kichik shaharga teng, maydoni jihatidan esa o'rtacha ko'rsatkichdan kam emas. Islom aka, shuningdek, qishloqda markazi bo'lgan yangi tuman barpo etilishidan xavotirda. Bir necha yil oldin u meni bu g'oya va uning mantiqiy asoslari bilan tanishtirdi. Va uning nomidan men Sh.M. Mirziyoevga yozilgan katta, rasmli xatni tayyorladim. Prezidentga odatda bir million fuqaroning murojaatidan, ehtimol ukkita-uchtasi etib borar, qolganlari esa... Akamiz yuqorida aytilganidek, o'zining murojaatiga ahmoqona javob oldilar. Ehtimol u hatni xodimlar tushunishlari ham murakab bo’lishi mumkin, chunki u rus tilida yuqori tartibda taqdim etilgan!

Men bu xatni o'z arxivimdan topib, nashr etaman va Prezident devoniga havola beraman. Ehtimol, endi kimdir bu masalani ko'rib chiqar: so'nggi uch yil ichida mamlakat Rossiyaga yaqinlashdi va yuqori hokimiyatlarda rus tilini biladigan va bilimli odamlar paydo bo'ldi. Keyinchalik, ertaga yoki indinda nashr etaman. Bugun esa - ushbu kirish so’zlari va joriy yilning 1 va 2 avgust kunlarining ikkita nashr tarjimasi beriladi.

Tarjimalar lotin alifbosida (unda postsovet yoshlari o'qiydi, shu qatorda Islom aka nabiralaridan biri Sherzod, hamda unga havolani yuboraman) va akam uchun kirillchada. To'g'ri, o'zbek alifbosining sovet usulidagi maxsus harflari Proza.Ru-da qayd etilmaydi, men buni bir necha bor aytganman. Hechqisi yoq, "surrogat" akam uchun muammo emas. Va har holda evro-amerikalik uslubdan yaxshiroq...


                * * * * *

Статья «В себе я уверен совершенно» - http://proza.ru/2020/08/01/626
Макола "Мен ўзимга мутлак ишонаман" (оригинал кискартирилган)
Maqola "Men o'zimga mutlaq ishonaman" (original qisqartirilgan)


Ўзининг Телеграм-канали оркали обуначиларни хаволалар билан таъминлайдиган nuz.uz веб-сайтида бугун, 1-август, 2020-йилда "Мамлакат Covid-19 таркалишини назорат кила олмайди" номи остида нашр килинди. Шунингдек, расмда - Согликни саклаш вазирлигининг ўтган ярим тунда статистик маълумотлари мавжуд (у расм бу ерда берилмади). Касалланганларнинг умумий сони 24009 ни ташкил этади, улардан тузалганлар - 14464 (60%), вафот этганлар - 141. Бундан ташкари, минтакалардаги ахвол Тошкентга караганда анча яхши. Масалан, Фаргона вилоятида 251 холат, 242 киши согайиб кетган (96%). Пойтахтда эса 14415 касалланганлар аникланди, шундан 7155 киши даволанди (51% бу мамлакатдаги энг паст кўрсаткич), ўлим - 88.

Мен дархол ушбу постга шархларимни ёздим. Белгиланган тартиб: "Сизнинг шархингиз модерацияни кутмокда." Биламан. Аммо тахмин бор эди: "Улар шархимни болталайди!"

Уч соатдан кўпрок вакт давомида уй ишлари билан банд эдим. Ва кейин Интернетга кириш имконияти пайдо бўлди. Ва албатта! Узини мустакил деб гурур билан эълон килган Агентлик шархимни ахлат кутисига ташлади! Аммо сиз мени "ташламайсиз"! Менда Проза.ру бор!

Куйида менинг шархим (мен уни куштирнокка соламан).


"Мен якинда тахминларимга ишонаман, аникроги:

1. бази бир одамлар ўзларида ва уларнинг атрофидаги никобларга карамай ёки ўз-ўзини изолятсия килувчи усулларини хаддан ташкари махкамлашларига карамай, касалликни юктирганлар;
2. кани эдики инфектсияни юктиришдан олдин бундай одамларни аниклаш ва уларнинг хар бирини кунига уч махал овкатланадиган, стерил ошхонада тайёрлаб, вирусни юктириш кафолати остида ушбу бўлимга этказиб бериш булса;
3. лекин 2-банднинг иложи йук - агар улар ўз хаётларида нима килишларидан катъи назар, вирусни юктирган соглом одамларни аниклаш имконияти бўлмаса;
4. коронавирус билан касалланган одамлар шифокорларсиз ва дориларсиз даволанишлари мумкин одамлар бор;
5. дори-дармонлар ва протседуралар билан даволаниши мумкин бўлган юктирган одамлар мавжуд;
6. "Covid-19" касаллари бор-ки, улар хеч кандай даволаниш ёки бошка бирон нарса билан кутулолмайди; афсуски, халокатли натижа мукаррар;
7. ва бу лаънатланган вирусдан кўркмайдиган одамлар бор; улар гранит тошига ўхшайди; атайлаб хам уларга коронавирусни юктириш мумкин эмас.

МЕН, 73 ЁШИМГА ИККИ ОЙ ЕТМАСДАН, 7-сон бандга мутлако мосман деб ишонаман ".

Мен ушбу олтита фикрнинг сабаблари тўгрисида март ойида, карантиннинг бошида, "Аррала, одам, узинг ўтирган шохни аррала!.." - деб ёзган эдим http://www.proza.ru/2020/03/24/1846
Бошка кўплаб нашрлар мавжуд, аммо бу етарли.

7-бандига мос чикишларим  бундан хам кўпрок: хар бирида камида акс-садо мавжуд! Мен факат битта нарсани айтаман: "Менда коронавирусни синаб кўринг" - http://proza.ru/2020/04/11/291
Шунингдек, у инглиз тилига хам таржима килинган: «Test me with coronavirus» - http://proza.ru/2020/04/12/340


Ва охирги нарса. Мен ушбу маколани Ўзбекистон Президентининг виртуал кабулхонасига жўнатаман. Бу шуни кўрсатадики, янгиликлар агентлигининг услубига эмас, балки менинг шархимнинг еттита бандига эътибор каратиш лозим. Ва шархнинг параграфларида сиз окилона донни кўришингиз, уни казиб олишингиз, экишингиз, ўстиришингиз ва хакикатан хам зарур ва фойдали меваларни олишингиз мумкин.


01 август 2020 йил


P.S. nuz.uz билан аллакачон содир бўлган: улар менинг шархларни кун бўйи ушлашади ва кечкурун беришади. Эхтимол, энди хам шундай бўладими? Хўш, ха! Ўнлаб ёки ундан кўпро; янги материаллар занжирга кўшилади, ўкувчилар мени илиб олганга кайтишмайди! – «Мана сизнинг шархингиз, Марат Аваз-Нурзеф! Сиз мамнунмисиз?».
Аха! Аха! Ха-ха-ха!


Nota Bene. Якинда nuz.uz агентлиги "Касаллик билан ёлгиз" сарлавхаси остида куйидаги ёзувни (кириш сўзини) нашр этди:
"Фейcбукдаги сахифасида тошкентлик Евгения исмли аёл унинг оиласида коронавирус билан курашнинг дахшатли вокеасини айтиб берди. Аёл онасини юкотди, эри, болалари ва ўзи касал булди. Тиббий ёрдам жуда кеч эди. Муаллифнинг розилиги билан биз хикояни ўзгаришсиз нашр этамиз. Имло ва тиниш белгилар сакланиб колган."

Nuz.uz мухаррири менинг шархимни кечиктирмасдан берди.

"Коронавирус таркалишининг бошида мен "Аррала, одам, узинг ўтирган шохни аррала!.." деган маколани нашр этдим. Унинг мохияти: хамма нарса нотўгри - бизнинг хаётимиз ва дори-дармонлар, танамизни тушунишимиз ва табиий иммунитетнинг заифлашиши, табиатга ва ерларга бўлган муносабатимиз ва хамма нарса. Коронавирус бундай носимметрикликлар билан тугилган, ўсиб-улгайган ва яшаганлар учун чидаб бўлмайдиган бўлиб чикди. Бу Covid-19 туфайли фожиага дучор бўлган аёл учун тасалли эмас. Факат фактларни кайта баён килиш.

Бу аёлнинг кундалигини ўкиб, калбининг кичкирикини эшитиб, мен бир неча бор томогимга илинган бир парчани ушлаб турдим.

Ва бу беихтиёр келиб чикадиган кайгули фикрлар ва хулосалар.

Агар 79 йил олдин бутун Совет Иттифоки ахолисининг аксарият кисми урушнинг дастлабки кунларидан кўриниб турганидек, ватанпарвар, жасур, фидойи, мехрибон ва инсонпарвар бўлмаган бўлса эди ва 4 йил давомида энг огир кийинчиликлар ва синовлар бўлган бўлса, унда айтайлик, Ўзбекистон эвакуатсия килинган заводларни керакли даражада кабул килиш, ишончли арсенал ва фронтдан узок шароитига айланиш, кочкинларга, ота-онасидан махрум бўлган болаларга ва етимларга зарур гамхўрлик ва иликликни намойиш кила олмас эди. Шундай килиб, бу ахвол бутун Мамлакатда бўлар эди. Ва у хар нарсада устунлигига амин бўлган кучли ўзини солих душмани боскинчиси остида йикитган бўларди.

Коронавирус бу урушдан кам бўлмаган синов булди. Буни хамма хам тушунмайди. Бир томондан, чет элдан ёрдам шаклида миллиардлаб долларлик сармоялар, иккинчи томондан, улардан фойдаланишнинг сохта статистикаси, учинчидан, пандемияга карши курашда ёрдам бериши керак бўлган маблаглар, материаллар ва махсулотларни ўгирлаш холатлари.

Агар хамма ўз фикрларини ўзгартирмаса, мамлакат кулайди... ”.

-------------------------

O'zining Telegram-kanali orqali obunachilarni havolalar bilan ta'minlaydigan nuz.uz veb-saytida bugun, 1-avgust, 2020-yilda "Mamlakat Covid-19 tarqalishini nazorat qila olmaydi" nomi ostida nashr qilindi. Shuningdek, rasmda - Sog'liqni saqlash vazirligining o'tgan yarim tunda statistik ma'lumotlari mavjud (u rasm bu erda berilmadi). Kasallanganlarning umumiy soni 24009 ni tashkil etadi, ulardan tuzalganlar - 14464 (60%), vafot etganlar - 141. Bundan tashqari, mintaqalardagi ahvol Toshkentga qaraganda ancha yaxshi. Masalan, Farg'ona viloyatida 251 holat, 242 kishi sog'ayib ketgan (96%). Poytaxtda esa 14415 kasallanganlar aniqlandi, shundan 7155 kishi davolandi (51% bu mamlakatdagi eng past ko'rsatkich), o'lim - 88.

Men darhol ushbu postga sharhlarimni yozdim. Belgilangan tartib: "Sizning sharhingiz moderatsiyani kutmoqda." Bilaman. Ammo taxmin bor edi: "Ular sharhimni boltalaydi!"

Uch soatdan ko'proq vaqt davomida uy ishlari bilan band edim. Va keyin Internetga kirish imkoniyati paydo bo'ldi. Va albatta! O’zini mustaqil deb g'urur bilan e'lon qilgan Agentlik sharhimni ahlat qutisiga tashladi! Ammo siz meni "tashlamaysiz"! Menda Proza.ru bor!

Quyida mening sharhim (men uni qo’shtirnoqqa solaman).


"Men yaqinda taxminlarimga ishonaman, aniqrog'i:

1. bazi bir odamlar o'zlarida va ularning atrofidagi niqoblarga qaramay yoki o'z-o'zini izolyatsiya qiluvchi usullarini haddan tashqari mahkamlashlariga qaramay, kasallikni yuqtirganlar;
2. qani ediki infektsiyani yuqtirishdan oldin bunday odamlarni aniqlash va ularning har birini kuniga uch mahal ovqatlanadigan, steril oshxonada tayyorlab, virusni yuqtirish kafolati ostida ushbu bo'limga etkazib berish bo’lsa;
3. lekin 2-bandning iloji yo'q - agar ular o'z hayotlarida nima qilishlaridan qat'i nazar, virusni yuqtirgan sog'lom odamlarni aniqlash imkoniyati bo'lmasa;
4. koronavirus bilan kasallangan odamlar shifokorlarsiz va dorilarsiz davolanishlari mumkin odamlar bor;
5. dori-darmonlar va protseduralar bilan davolanishi mumkin bo'lgan yuqtirgan odamlar mavjud;
6. "Covid-19" kasallari bor-ki, ular hech qanday davolanish yoki boshqa biron narsa bilan qutulolmaydi; afsuski, halokatli natija muqarrar;
7. va bu la'natlangan virusdan qo'rqmaydigan odamlar bor; ular granit toshiga o'xshaydi; ataylab ham ularga koronavirusni yuqtirish mumkin emas.

MEN, 73 YOSHIMGA IKKI OY ETMASDAN, 7-son bandga mutlaqo mosman deb ishonaman ".

Men ushbu oltita fikrning sabablari to'g'risida mart oyida, karantinning boshida, "Arrala, odam, o’zing o'tirgan shohni arrala!.." - deb yozgan edim http://www.proza.ru/2020/03/24/1846
Boshqa ko'plab nashrlar mavjud, ammo bu etarli.

Mening chiqishlarim 7-bandiga mos, bundan ham ko'proq: har birida kamida aks-sado mavjud! Men faqat bitta narsani aytaman: "Menda koronavirusni sinab ko'ring" - http://proza.ru/2020/04/11/291
Shuningdek, u ingliz tiliga ham tarjima qilingan: «Test me with coronavirus» - http://proza.ru/2020/04/12/340


Va oxirgi narsa. Men ushbu maqolani O‘zbekiston Prezidentining virtual qabulxonasiga jo‘nataman. Bu shuni ko'rsatadiki, yangiliklar agentligining uslubiga emas, balki mening sharhimning ettita bandiga e'tibor qaratish lozim. Va sharhning paragraflarida siz oqilona donni ko'rishingiz, uni qazib olishingiz, ekishingiz, o'stirishingiz va haqiqatan ham zarur va foydali mevalarni olishingiz mumkin.


01 avgust 2020 yil


P.S. Nuz.uz bilan allaqachon sodir bo'lgan: ular mening sharhimni kun bo'yi bosib turishadi, lekin kechqurun berishadi. Ehtimol, endi shunday bo'ladimi? Xo'sh, ha! O'nlab yoki undan ko'proq yangi materiallar zanjirga qo'shiladi, o'quvchilar meni ilib olganga qaytishmaydi! – «Mana sizning sharhingiz, Marat Avaz-Nurzef! Siz mamnunmisiz?».
Aha! Aha! Ha-ha-ha!


Nota Bene. Yaqinda nuz.uz agentligi "Kasallik bilan yolg'iz" sarlavhasi ostida quyidagi yozuvni (kirish so'zini) nashr etdi:
"Facebookdagi sahifasida toshkentlik Evgeniya ismli ayol uning oilasida koronavirus bilan kurashning dahshatli voqeasini aytib berdi. Ayol onasini yo'qotdi, eri, bolalari va o'zi kasal bo’ldi. Tibbiy yordam juda kech edi. Muallifning roziligi bilan biz hikoyani o'zgarishsiz nashr etamiz. Imlo va tinish belgilar saqlanib qolgan. "
Nuz.uz muharriri mening sharhimni kechiktirmasdan berdi.

"Koronavirus tarqalishining boshida men "Arrala, odam, o’zing o'tirgan shohni arrala!.." degan maqolani nashr etdim. Uning mohiyati: hamma narsa noto'g'ri - bizning hayotimiz va dori-darmonlar, tanamizni tushunishimiz va tabiiy immunitetning zaiflashishi, tabiatga va erlarga bo'lgan munosabatimiz va hamma narsa. Koronavirus bunday nosimmetrikliklar bilan tug'ilgan, o'sib-ulg'aygan va yashaganlar uchun chidab bo'lmaydigan bo'lib chiqdi. Bu Covid-19 tufayli fojiaga duchor bo'lgan ayol uchun tasalli emas. Faqat faktlarni qayta bayon qilish.

Bu ayolning kundaligini o'qib, qalbining qichqirig'ini eshitib, men bir necha bor tomog'imga ilingan bir parchani ushlab turdim.

Va bu beixtiyor kelib chiqadigan qayg'uli fikrlar va xulosalar.

Agar 79 yil oldin butun Sovet Ittifoqi aholisining aksariyat qismi urushning dastlabki kunlaridan ko'rinib turganidek, vatanparvar, jasur, fidoyi, mehribon va insonparvar bo'lmagan bo'lsa edi va 4 yil davomida eng og'ir qiyinchiliklar va sinovlar bo'lgan bo'lsa, unda aytaylik, O'zbekiston evakuatsiya qilingan zavodlarni kerakli darajada qabul qilish, ishonchli arsenal va frontdan uzoq sharoitiga aylanish, qochqinlarga, ota-onasidan mahrum bo'lgan bolalarga va etimlarga zarur g'amxo'rlik va iliqlikni namoyish qila olmas edi. Shunday qilib, bu ahvol butun Mamlakatda bo'lar edi. Va u har narsada ustunligiga amin bo'lgan kuchli o'zini solih dushmani bosqinchisi ostida yiqitgan bo'lardi.

Koronavirus bu urushdan kam bo'lmagan sinov bo’ldi. Buni hamma ham tushunmaydi. Bir tomondan, chet eldan yordam shaklida milliardlab dollarlik sarmoyalar, ikkinchi tomondan, ulardan foydalanishning soxta statistikasi, uchinchidan, pandemiyaga qarshi kurashda yordam berishi kerak bo'lgan mablag'lar, materiallar va mahsulotlarni o'g'irlash holatlari.

Agar hamma o'z fikrlarini o'zgartirmasa, mamlakat qulaydi...”.


                * * * * *

Новелла «Почему я никогда не болею» - http://proza.ru/2020/08/02/1256

"Нега мен хеч качон касал бўлмайман" новелласи (кискартирилган)
"Nega men hech qachon kasal bo'lmayman" novellasi (qisqartirilgan)


Конуний никох тўйни талаб килади. Ўзбекларда улкан, улугвор вокеа. Ходиса. Уни мен тасикладим. Аникрок, менинг хис-туйгуларим, миннатдорчилик ва тилакларим: "Акмал ўглимнинг тўйидаги сўз", - http://proza.ru/2016/09/21/1827

Ўшандан бери Алима келин (18 сентябрда оилавий хаётининг бошланиши 4 ёшда бўлади) эрига киз ва ўгил совгга килди: Аминочкага октябрда уч булади, Азимчикнинг учи куни-кеча утди, аммо йил эмас, балки ой эди. Бу хурсандчилик муносабати билан аъло даражадаги ош тайёрланди: мен ўз жойимда пиширдим, козон иссикликда велосипеднинг танасига солинган ва 5 минут ичида улар билан бўлганман.

Кеча, 1-август куни "Мен ўзимга мутлак ишонаман" нашрини килдим - http://proza.ru/2020/08/01/626.
Алима-га хаволани юбордим. У дархол эмас, лекин ўкийди, тушунади ва таъсир килади.

Алимага маколага кўшимча килиб Телеграм-хабар хам юбордим. Мен буни нафакат эри учун зарур ва фойдали эканлигини хисобга олиб, куйида бераман.


                * * * *

Азиз келинжоним!
Акмал кўп одамлар билан алока килади. Хар сафар у квартирадан чикканида куйидагиларни эслатиб кўйинг ва талаб килинг:
- у ва унинг ёнида бўлганларнинг хаммаси никобда булсин;
- махсус эхтиёжисиз хеч кимга 2 метрдан якин бўлмасин;
- дўконлар ва бозорларда эхтиёткорлик чораларини кўрсин, у ерларга тушмаса булмайди, чунки у уй ва болалар учун зарур бўлган барча нарсаларни сотиб олади.

Хар куни эрталаб у уйингиздан унчалик узок бўлмаган мактаб стадионига бориши ва 15 дакика давомида хар машкдан кейин нафас олиш гимнастикаси билан шугулланиши жуда зарур (кечкурун бутун оилангиз билан бўлса ундан хам яхши!).

Нафас олишнинг бир неча турлари мавжуд.
Пастки - корин чикканда.
Ўрта - кўкракнинг ўрта кисми ишлаганда.
Юкори - одам нафас олганда, кўкракнинг факат юкори кисми. Бу нафас олишнинг энг зарарли тури. Асосан аёлларга хос хусусият.
Ва тўлик нафас олиш - ўпканинг бутун хажми хаво билан тўлдирилганда, юкорида айтилган уч турдаги нафас олишнинг тўлик юкланиши билан амалга ошади.

Ўпка хаёт учун зарур бўлган конни кислород билан таъминлаш учун керак. Одам бир хафта давомида сувсиз, озик-овкатсиз 30 кун тирик колиши мумкин, аммо хавосиз, яъни кислородсиз 2-3-4 дакикада ота-боболарининг олдига бориши бежиз эмас.

Кон ўпкадан кислород олиб, уни бутун танага, барча орган ва хужайраларга етказади. Кон ўпкага нафакат кислород учун кайтиб келади, балки у билан бирга токсинлар, ахлат, метаболик чикиндиларни келтириб чикаради. Ўпкада бу ахлат ёниб, ташкарига чикарилади. У канчалик яхши ёниши одам тугри нафас олишига боглик. Аммо хар кандай одамда, хатто каттик ёги, ахлатнинг ёки унинг тўлик бўлмаган ёниш махсулотларининг бир кисми колади ва ўпка ва нафас йулларида тўпланади. Улардан халос бўлиш учун бизга гимнастика билан бирга нафас олиш оркали тозаланиш керак.

Тозаланиш нафаснинг икки туридан фойдаланаман.

1. Тўлик кўкрак кафасини олинг, нафасингизни 10 сония ушлаб туринг, сўнгра найчага ўралган лаблар оркали кескин пуфлаб, хавони кисмларга бўлиб чикаринг. Порсиялар ўртасида пауза бўлиши керак, 2-4 сония давомида тўхтатинг. Кўшимча хаво олмаслик жуда мухим, лекин бир марта нафас олаётганингиздан фойдаланинг. Мен саккизта каттик итаришда тўла кўкраг хаводан озод бўламан.
2. Нафасни тозалашнинг иккинчи усули. Тўлик кўкрак кафасини олинг, нафасингизни 10 сония ушлаб туринг, сўнг огзингизни очинг ва "Ха-а-а!" овози билан кескин равишда барча хавони чикариб юборинг.

Мен нисбатан енгил машкдан кейин биринчи усулни кўллайман. Ва тозаланишни икки марта бажараман.
Иккинчи усул - каттик, кийин ва куч-кувват машкларидан кейин. Уч марта тозаланиш нафас машкни такрорлайман.

Менинг яна бир хусусиятим: тозаланиш нафас машкидан сўнг, инстинкт сифатида туфуришга мойил бўламан. Мен буни албатта бажараман. Ва шилимши; билан ахлатни ташлайман.

Мен бутун умрим давомида спорт билан шугулланаман. Аммо уни факатгина 11 йил олдин нафас билан бирлаштира бошладим. Ушбу даврнинг дастлабки уч йилида мен 60 ёшдан кейин бошимга тушган кўплаб муаммолардан халос бўлдим: нафас олиш тизимидаги ортикча балхам, айникса жисмоний машклар пайтида, елкама-елка, тиззалардаги огриклар, мушакларнинг охангини пасайиши. Ва энди, 73 ёшда, хатто ёшлигимда хам килмаган нарсаларни киламан. Айтайлик, мен авваллари хеч качон уч километрдан купрок югурмаганман. Ўтган йили, биласиз-ку, мен икки маротаба, Тошкент ва Самаркандда ўтказилган халкаро ярим марафонда катнашган эдим (21 км) ва маррага 20 дан 40 ёшгача бўлган юздан ортик спортчиларни ортда колдириб етиб борганман.

Шунинг учун, тозаловчи нафасни кўллаш оркали мен олдингидай соглом бўлиб колдим. Шунинг учун хеч кандай тумовлаш, грипп ва коронавирус мени олиб кетолмайди, мени енгиб чиколмайди. Яъни, тозаланиш нафас олишни иммунитет тизимига кўшимча ёрдамдир. Иммунитет эса менда хеч нарса билан бузилмаган, йулбарс сингари кучли. Бузилиб кетмаган, чунки хатто ёшлигимда хам дори моддалардан кочганман. Ва вояга етганимда, бутунлай организмнинг мудофааларига таянишни бошлаганман. Эхтиётсизлик туфайли овкатдан захарланиш фурсатларда хам...

Тозаланиш нафас машклари, яна бир бор таъкидлайман, тўгри спортнинг фойдали хусусиятларини оширади. Биласизки, мен хар куни киламан: югуриш, гимнастика, куч машклари, чўзиш. Югуриш масофаси: хафтасига 5 маротаба 2 км; бир марта, чоршанба куни "ўнлик"; ва якшанба куни – “тогга” чикиш. Хозиргача у 22 км 100 м гача кўтарилди, камида 30 тагача етказиш режалаштирилган. Ишончим комил: 25 бўлади. Ва кейин... Курамиз, ўзбеклар айтганидек.

Албатта, ёмон одатларнинг йуклиги (тамаки, алкогол, гиё;ванд моддалар) ва тўгри, ўртача овкатланиш соглик учун жуда мухимдир. Мен табиий ингредиентларга асосланган озик-овкат ва ичимликларни афзал кўраман, кимёвий моддаларсиз, консервантларсиз: кўп йиллар давомида мен колбаса ва сосиска истеъмол килмаганман, факат гўшт ва товукни истеъмол киламан. Кока ва Пепси каби ахлатларни ичмайман, факат чой, кахва, табиий шарбатлар, компотлар. Мен умуман очкўзликдан азият чекмайман. Мен турмуш курганимда хам уйда ошпаз бўлганман; ошхонам, табиийки, ўзбек таомлари пойдеворида туради. Хар кандай нафосат ва гўзаллик учун, ким ва каерда пайдо бўлишидан катъи назар, хар кандай ошхонада, хар кандай муассасада мен хотиржамман. Ва агар улар кимнингдир менюсида тез-тез учрайдиган бўлса, мен уларни ортикча деб хисоблайман. Баъзида татар ва рус таомларини пишириш мотивлари менинг ошхонамга бегона эмас. Аммо мен узок вакт давомида куймок учун хам унни ушлаб турмайман. Ва сизнинг, азиз келиним, куймок, балиш ва кексларингиз, менга, биласиз, жуда ёкади. Мен асал ва мураббо яхши кўраман. Корзинка.Уз супермаркетларида мунтазам равишда асал сотиб оламан. Бутун киш ва бахор учун ёзда ва кузда бир неча турдаги мураббо тайёрлайман. Шу муносабат билан, мен сизга ўз тажрибам ва кўникмаларимдан бир кисмини етказганман.


02 август 2020 йил


Коллажни тушунтириш.
Чап томони. Тошкент, Яшнобод тумани, Футбол академияси. Уйимдан узок эмас. У ерда мен хар куни эрталаб машк киламан. Якшанба кунлари - узок масофага югуриш. 2020 йил 5 июл, 170 метрдан 110 маротаба айланиш, 18 км ва 700 м, 2 соат 30 минут. Яхшиямки, 12 ёшдаги икки киз пайдо бўлди, эхтимол улар хам баланд панжарадан утишган: коронавирус, карантин, худуд ёпик. «Кетманглар! Сўнгги айланма! Мени суратга олинг!" - уларга шундай кичкирдим. Фотосурат - дархол тугатгандан сўнг.

Унг томони. 2020 йил 12 июл, 120 маротаба айланишдан кейин уйимда иссик ванна кабул килганман ва сунг селфи килганман.

Ва кўшимча: шундан бери 130 та айланишлар бўлди (22 км 100 м). Кейингиси - 140. Ва яна – яна-яна ўнтадан ...

-----------------------------

Qonuniy nikoh to'yni talab qiladi. O'zbeklarda ulkan, ulug'vor voqea. Hodisa. Uni men tasiqladim. Aniqroq, mening his-tuyg'ularim, minnatdorchilik va tilaklarim: "Akmal o'g'limning to'yidagi so'z", - http://proza.ru/2016/09/21/1827

O'shandan beri Alima kelin (18 sentyabrda oilaviy hayotining boshlanishi 4 yoshda bo'ladi) eriga qiz va o'g'il sovg’a qildi: Aminochkaga oktyabrda uch bo’ladi, Azimchikning uchi kuni-kecha o’tdi, ammo yil emas, balki oy edi. Bu xursandchilik munosabati bilan a'lo darajadagi osh tayyorlandi: men o'z joyimda pishirdim, qozon issiqlikda velosipedning tanasiga solingan va 5 minut ichida ular bilan bo'lganman.

Kecha, 1-avgust kuni, "Men o'zimga mutlaq ishonaman" nashrini qildim - http://proza.ru/2020/08/01/626.

Alima-ga havolani yubordim. U darhol emas, lekin o'qiydi, tushunadi va ta'sir qiladi.

Alimaga maqolaga qo'shimcha qilib Telegram-xabar ham yubordim. Men buni nafaqat eri uchun zarur va foydali ekanligini hisobga olib, quyida beraman.


                * * * *

Aziz kelinjonim!
Akmal ko'p odamlar bilan aloqa qiladi. Har safar u kvartiradan chiqqanida quyidagilarni eslatib qo'ying va talab qiling:
- u va uning yonida bo'lganlarning hammasi niqobda bo’lsin;
- maxsus ehtiyojisiz hech kimga 2 metrdan yaqin bo'lmasin;
- do'konlar va bozorlarda ehtiyotkorlik choralarini ko'rsin, u erlarga tushmasa bo’lmaydi, chunki u uy va bolalar uchun zarur bo'lgan barcha narsalarni sotib oladi.

Har kuni ertalab u uyingizdan unchalik uzoq bo'lmagan maktab stadioniga borishi va 15 daqiqa davomida har mashqdan keyin nafas olish gimnastikasi bilan shug'ullanishi juda zarur (kechqurun butun oilangiz bilan bo'lsa undan ham yaxshi!).

Nafas olishning bir necha turlari mavjud.
Pastki - qorin chiqqanda.
O'rta - ko'krakning o'rta qismi ishlaganda.
Yuqori - odam nafas olganda, ko'krakning faqat yuqori qismi. Bu nafas olishning eng zararli turi. Asosan ayollarga xos xususiyat.
Va to'liq nafas olish - o'pkaning butun hajmi havo bilan to'ldirilganda, yuqorida aytilgan uch turdagi nafas olishning to'liq yuklanishi bilan amalga oshadi.

O'pka hayot uchun zarur bo'lgan qonni kislorod bilan ta'minlash uchun kerak. Odam bir hafta davomida suvsiz, oziq-ovqatsiz 30 kun tirik qolishi mumkin, ammo havosiz, ya'ni kislorodsiz 2-3-4 daqiqada ota-bobolarining oldiga borishi bejiz emas.

Qon o'pkadan kislorod olib, uni butun tanaga, barcha organ va hujayralarga etkazadi. Qon o'pkaga nafaqat kislorod uchun qaytib keladi, balki u bilan birga toksinlar, axlat, metabolik chiqindilarni keltirib chiqaradi. O'pkada bu axlat yonib, tashqariga chiqariladi. U qanchalik yaxshi yonishi odam to’g’ri nafas olishiga bog’lik. Ammo har qanday odamda, hatto qattiq yogi, axlatning yoki uning to'liq bo'lmagan yonish mahsulotlarining bir qismi qoladi va o'pka va nafas yo'llarida to'planadi. Ulardan xalos bo'lish uchun bizga gimnastika bilan birga nafas olish orqali tozalanish kerak.

Tozalanish nafasning ikki turidan foydalanaman.

1. To'liq ko'krak qafasini oling, nafasingizni 10 soniya ushlab turing, so'ngra naychaga o'ralgan lablar orqali keskin puflab, havoni qismlarga bo'lib chiqaring. Porsiyalar o'rtasida pauza bo'lishi kerak, 2-4 soniya davomida to'xtating. Qo'shimcha havo olmaslik juda muhim, lekin bir marta nafas olayotganingizdan foydalaning. Men sakkizta qattiq itarishda to'la ko'krag havodan ozod bo'laman.
2. Nafasni tozalashning ikkinchi usuli. To'liq ko'krak qafasini oling, nafasingizni 10 soniya ushlab turing, so'ng og'zingizni oching va "Ha-a-a!" ovozi bilan keskin ravishda barcha havoni chiqarib yuboring.

Men nisbatan engil mashqdan keyin birinchi usulni qo'llayman. Va tozalanishni ikki marta bajaraman.
Ikkinchi usul - qattiq, qiyin va kuch-quvvat mashqlaridan keyin. Uch marta tozalanish nafas mashqni takrorlayman.

Mening yana bir xususiyatim: tozalanish nafas mashqidan so'ng, instinkt sifatida tufurishga moyil bo'laman. Men buni albatta bajaraman. Va shilimshiq bilan axlatni tashlayman.

Men butun umrim davomida sport bilan shug'ullanaman. Ammo uni faqatgina 11 yil oldin nafas bilan birlashtira boshladim. Ushbu davrning dastlabki uch yilida men 60 yoshdan keyin boshimga tushgan ko'plab muammolardan xalos bo'ldim: nafas olish tizimidagi ortiqcha balg'am, ayniqsa jismoniy mashqlar paytida, elkama-elka, tizzalardagi og'riqlar, mushaklarning ohangini pasayishi. Va endi, 73 yoshda, hatto yoshligimda ham qilmagan narsalarni qilaman. Aytaylik, men avvallari hech qachon uch kilometrdan ko’proq yugurmaganman. O'tgan yili, bilasizki, men ikki marotaba, Toshkent va Samarqandda o'tkazilgan xalqaro yarim marafonda qatnashgan edim (21 km) va marraga 20 dan 40 yoshgacha bo'lgan yuzdan ortiq sportchilarni ortda qoldirib etib borganman.

Shuning uchun, tozalovchi nafasni qo'llash orqali men oldingiday sog'lom bo'lib qoldim. Shuning uchun hech qanday tumovlash, gripp va koronavirus meni olib ketolmaydi, meni engib chiqolmaydi. Ya'ni, tozalanish nafas olishni immunitet tizimiga qo'shimcha yordamdir. Immunitet esa menda hech narsa bilan buzilmagan, yo'lbars singari kuchli. Buzilib ketmagan, chunki hatto yoshligimda ham dori moddalardan qochganman. Va voyaga etganimda, butunlay organizmning mudofaalariga tayanishni boshlaganman. Ehtiyotsizlik tufayli ovqatdan zaharlanish fursatlarda ham ...

Tozalanish nafas mashqlari, yana bir bor ta'kidlayman, to'g'ri sportning foydali xususiyatlarini oshiradi. Bilasizki, men har kuni qilaman: yugurish, gimnastika, kuch mashqlari, cho'zish. Yugurish masofasi: haftasiga 5 marotaba 2 km; bir marta, chorshanba kuni "o'nlik"; va yakshanba kuni – “tog’ga” chiqish. Hozirgacha u 22 km 100 m gacha ko'tarildi, kamida 30 tagacha etkazish rejalashtirilgan. Ishonchim komil: 25 bo'ladi. Va keyin... Quramiz, o'zbeklar aytganidek.

Albatta, yomon odatlarning yo'qligi (tamaki, alkogol, giyohvand moddalar) va to'g'ri, o'rtacha ovqatlanish sog'liq uchun juda muhimdir. Men tabiiy ingredientlarga asoslangan oziq-ovqat va ichimliklarni afzal ko'raman, kimyoviy moddalarsiz, konservantlarsiz: ko'p yillar davomida men kolbasa va sosiska iste'mol qilmaganman, faqat go'sht va tovuqni iste'mol qilaman. Coca va Pepsi kabi axlatlarni ichmayman, faqat choy, qahva, tabiiy sharbatlar, kompotlar. Men umuman ochko'zlikdan aziyat chekmayman. Men turmush qurganimda ham uyda oshpaz bo'lganman; oshxonam, tabiiyki, o'zbek taomlari poydevorida turadi. Har qanday nafosat va go'zallik uchun, kim va qaerda paydo bo'lishidan qat'i nazar, har qanday oshxonada, har qanday muassasada men xotirjamman. Va agar ular kimningdir menyusida tez-tez uchraydigan bo'lsa, men ularni ortiqcha deb hisoblayman. Ba'zida tatar va rus taomlarini pishirish motivlari mening oshxonamga begona emas. Ammo men uzoq vaqt davomida quymoq uchun ham unni ushlab turmayman. Va sizning, aziz kelinim, quymoq, balish va kekslaringiz, menga, bilasiz, juda yoqadi. Men asal va murabbo yaxshi ko'raman. Korzinka.Uz supermarketlarida muntazam ravishda asal sotib olaman. Butun qish va bahor uchun yozda va kuzda bir necha turdagi murabbo tayyorlayman. Shu munosabat bilan, men sizga o'z tajribam va ko'nikmalarimdan bir qismini etkazganman.


02 avgust 2020 yil


Kollajni tushuntirish.
Chap tomoni. Toshkent, Yashnobod tumani, Futbol akademiyasi. Uyimdan uzoq emas. U erda men har kuni ertalab mashq qilaman. Yakshanba kunlari - uzoq masofaga yugurish. 2020 yil 5 iyul, 170 metrdan 110 marotaba aylanish, 18 km va 700 m, 2 soat 30 minut. Yaxshiyamki, 12 yoshdagi ikki qiz paydo bo'ldi, ehtimol ular ham yuqori panjaradan o’tishgan: koronavirus, karantin, hudud yopiq. «Ketmanglar! So'nggi aylanma! Meni suratga oling!" - ularga shunday qichqirdim. Fotosurat - tugatgandan so'ng darhol.

O’ng tomoni. 2020 yil 12 iyul, 120 marotaba aylanishdan keyin uyimda issiq vanna qabul qilganman va so’ng selfi qilganman.

Va qo'shimcha: shundan beri 130 ta aylanishlar bo'ldi (22 km 100 m). Keyingisi - 140. Va yana – yana-yana o'ntadan ...


                * * * * *

03 августа 2020 года.


Рецензии