Абрикосова юнiсть

 


     Чи любите ви абрикоси так, як люблю їх я? Цю неймовірну червоно-жовто-помаранчеву красу! Ці райські плоди з ніжним, як на її щоці, пушком, і такі ж веснянкуваті, теплі, трохи засмаглі, ароматні і солодкі!
      
      А чи знаєте ви, що їх можна пити?

     Ех, який тоді був серпень! Низькі зірки пушинками падали в долоні, ластились, щоб їх погладили, і відразу танули. Запашний теплий вечір був тягучо млосним, а свіжостругана лавка тонко віддавала смолою і була зовсім не шорсткою. А ще пахло абрикосами. Ми вдвох назбирали їх цілий кошик, - він стояв на краю лавки, - багато перезріли, і назавтра бабуся затіяла варення. Через день я повинен був виїжджати на навчання у свій перший інститут.
 
 ... Сиділи поруч. Вона поклала голову мені на плече, ласкаво провела пальцем по щоці і погладила підборіддя. Потім взяла в губи соковитий перезрілий плід, пригнула мою голову до себе і видихнула - Пий! Ми випили вологу пряну м'якоть разом. Кісточка впала, і наші губи зустрілися. Світ втратив обриси, час завмер. Серце від цього дотику ухнуло слідом за кісточкою в безодню, а зірки розсипалися мурахами по тілу.

      Ми пливли по емпіреям, витали під стелею світобудови, віддаляючись все далі від дійсності.
      Регочучий рудий ліхтар місяця буйствував над нашими хмільними головами. Кажани, нічні ангели, благословляючи нас, безшумними примарами носилися в місячному світлі. За бортами лавки, обрамляючи її смарагдовим прибоєм-намистом, кипів сад.
 
      Каравелою похитувалась ніч, і світанок вже підпалив рожевим верхівки її загадково шелестких, глибоко індигово вітрил. І божевільна юність тихенько стояла ззаду і з задоволенням розглядала нас.

      А ми ... ми пили абрикоси і ніжність. Пили одне одного. Кошик порожнів.

      Зірковий час буває у кожної людини. Хоч раз в житті. Це був він, наш зоряний час.

     ... Сиджу в лоджії, їм абрикоси і дивлюся на небо. Там єхидно посміхається місяць і висить холодний колючий зоряний висип. Сумна посмішка кажаном сідає на мої губи. Де та дівчинка? І де той хлопчик, що був з нею? Їх немає.

      Іноді думаю, добре б знову вискочити у вікно і потрапити в той серпень, до тих поцілунків, заплутатися у вигинах її рук, в їх прохолодному кільці на моїй шиї, вдихнути її світлу шкіру і медові бризки ластовиння.

      І кажу собі - Розслабся! Для дівчинки, яку любив в юності, ти вже занадто старий.
      Зима мого життя стоїть перед порогом, і поки не наважується увійти Нитка життя тієї дівчинки, жінки, потоншала, зійшла нанівець. Хотілося б знати, як там вона, на небі. Хто з нею поруч? Кого сьогодні вона цілує? З ким сьогодні п'є перестиглі абрикоси мого дитинства, моєї юності? Чи п'є? Якби знати!

      Я вдячний тим останнім дням нашого літа. У них було безліч миттєвостей, думок, емоцій, людей, висновків, помилок і впертих кроків. За кожен щасливий видих, хвилюючий вдих, теплий вечір, спекотний полудень, радісну усмішку людини поруч і ні з чим незрівняний гуркіт серця, і блиск щасливих очей, я вдячний тому серпню!

         Ви знаєте, абрикоси можна пити! 
 


Рецензии
Чудесно!!! Браво!!! Мило и печально.... Успехов в творчестве. С уважением,

Игорь Браевич   15.11.2020 16:55     Заявить о нарушении
Добра, Игорь!

Петр Скорук   16.11.2020 09:36   Заявить о нарушении