Лира Бал кортыны кияте с ях т ит

Катнашучы:
;ти-;нисе умарта корты ;ти ;;м ;ни Нимфа
Лира Умарта Корты
Бурсыкчы Степан
Филант
Роман
Тычканы
Орел Костя
Т;лке Габриэла
Аю
Шмель Федор
Алишер

Ул Т;ркияне; Лир исеменд;ге пчелка ш;;;ренд; яш;г;н. Аны; и;атына гашыйклар к;п иде. Алар да а;а игътибар иттел;р, к;н саен аны; умартасында ч;ч;кл;р ;;м б;л;кл;р к;п иде. Лира бик матур бал корты ;;м завидной к;л;ш ;чен ;з кавалерлары. Аны; ;тисе к;п катлы зур сарай умарта ху;асы була. Биш йолдызлы самолет. Ул ел буе д;нья буйлап р;х;тл;неп оча ;;м с;ях;т ит; ;;м аны; й;р;ген; т;рле кандидатлар бел;н таныша ала иде. Бик к;йсез ;;м дулкынландыргыч булды. ;ти бел;н ;нисе д; кайчак а;а ярата алмый. Тик бервакыт ул Россияг; килерг; ;;м анда ничек яш;;л;рен карарга булган.
Алар М;ск;;г; кил; ;;м к;р;. - Кешел;р к;п миллионлы ш;;;рд; яши. Кырмыскалар кебек тиз х;р;к;т ит;л;р.
Монда да Лира ;тиг; ;;м ;ниг; с;йли:
- ; ч;ч;кл;р кайда? Т;гел виданной ;;м гад;ти матурлык?
;ни бел;н ;ни карашты ;;м а;а ;авап бирдел;р:
- Кызым зур ;;м матур ш;;;р. Биред; ч;ч;кл;р д; бар, бары тик оранжерея ;;м ш;;;р читенд;ге дачаларында кешел;р. Бу си;а кояшлы Т;ркия т;гел, анда ел ;йл;н;се ;;й. Ч;ч;кл;р д; ;;р адым саен ;с;.
Лира ди:
-Ж;л. Биред; Кояшлы ;;нн;тк; кер;е бик кызганыч. ; безне; абыйларыбыз биред; яши?
;ни ди:
- ;йе, кызым.
Лира елмая ;;м зур шатлык бел;н Зур М;ск;; буйлап с;ях;т ит;. ;;м алар ш;;;рне кисеп, М;ск;; ;лк;сен; эл;г;. Ул вакытта Лира ч;ч;к басуларын, болыннарны к;реп ала. Ул ;зене; яраткан илен иск; т;шерде. Анда алар ел ;йл;н;сенд; ч;ч;кл;рд;н серк; ;ыйдылар ;;м бал ясадылар. Аны; ;тисе Лира со;ыннан алар яш;г;н акчаларны тапшыра ;;м ала.
Монда да Лира, ч;ч;кл;р к;реп, ;ти-;нисен; с;йли:
- ;ни, нинди матур ч;ч;кл;р.
;ни ди:
- Кызым хаклы. Биред; ч;ч;кл;р б;тенл;й башка.
;;м монда Лира аны; янына билгеле булмаган объект килеп ;итк;нен к;рде.
;;м монда Лира а;ардан сорый:
- Син кем?
Оса ди:
- Мин Филант.
Лира ди:
- Танышуы бик к;;елле.
Филант ди:
-Ми;а да.
Лира ди:
- ; син каян?
Филант ди:
-М;ск;;д;н. Мин Россия принцы.
Лира Филантка елмая ;;м ;ниг; ди:
- ;ни кара, нинди принцлар ми;а карый.
Лира ;нисе Лирага карап китте ;;м ахнула:
- Кызым бу принц т;гел.
Лира ди:
- ни ;чен ;ни?
;ни Нимфа ди:
- Лира-сине; дошман, ; дус.
Лира ди:
- Ярый ;ле ;ни. Аны; бел;н бераз гына й;рим.
Филант ди:
- ;ни аны ;пк;л;ми. Без балга гына барабыз. Лира бер тапкыр да балда булмады ;;м моны; н;рс; ик;нен белми д;.
Лира ;нисен д;, филантын да карады, ди:
-; н;рс; ул бал?
Филант ди:
-Бу искиткеч якты б;йр;м. Анда ;;мгыятьне; и; атланмалары ;ыела. Элита.
Лира ди:
-Мин бу б;йр;мг; бик карарга тел;р идем. Бер ген; к;з бел;н булса да. Тамчы гына булса да.
;;м шунда Лира кулыма чапты. ;нисе я;а танышы бел;н балга барырга р;хс;т ит;р, диг;н ;метт;.
;нисе Лира ди:
- Без Лира бел;н бу балны берг;л;п карыйбыз. ;;м карарбыз, нинди шартлар анда.
Лира с;енде. ; Филант Лира ;нисен д; балга чакырырга кир;кме ик;н дип озак шикл;нм;де. Тик со;ыннан бу шарт бел;н килешерг; булдым, г;рч; й;р;ген беркетеп куйса да.
;;м Лира ;нисен; с;йли:
- Лира бел;н ;ти-;ние; д; М;ск;;не; б;тен элитасы ;ыела торган бу якты балда булса, яхшы килеш;м.
Филант Лираны ;;м аны; ата-аналарын биш йолдызлы кунакхан;г; кад;р озата, анда алар урнашкан ;;м бу илд; и; м;;им кунаклар буларак урнашкан.
Бернич; к;нн;н бал турындагы имеш-мимешл;р б;тен М;ск;; буйлап узды. Лира да, бу белдер;не ишетк;ч, ;и;ел сулап алды.
- Ди ;ниг; ул:
- ;ни син ишетте;ме? Тизд;н М;ск;;д; гасыр балы к;тел;? Анда барлык сливки ;;мгыять.
;ни ди:
- Кызым ишеттем. Х;зер безг; бу тантана ;чен и; матур кием тег;рг; кир;к. Башка кешел;р алдында н;рс; булыр иде, ударить бу пычрак зат.
Лира ди:
- ;ни син хаклы, мин сине; бел;н килеш;м. Ч;нки без чит ил бал кортлары ;;м ;зебезне бу балга и; яхшы итеп китерерг; тиешбез. Хезм;т с;юч;нлеге;не д; к;рс;терг; тел;р идем. ;;м д;ньяви манералар. Бу илне; и; яхшы бал кортлары ;чен мине ничек каршы алыр идегез? Мин, ;лб;тт;, бай ;;м бай, ;;м мин кил;ч;кт; д; мохта; т;гел, элеккеге кебек.
;нисе Лира ди:
;йе, барысы да д;рес кыз. Д;рес уйлыйсы;. Мин сине; бел;н горурланам. ;ава торышы ш;п, акыллы булуыма шатмын.
Лира ди:
- ;ни сине; ;чен тырышам. Мин бит сезне; яраткан кызыгыз.
Лираны; ;ти-;нисе::
- Кызым, Син безне; шатлык ;;м б;л;к. Без сине; бел;н бик горурланабыз. Без сине бик яратабыз.
Лира ;ти-;нисен; мактаулардан со; елмаеп, ;авап итеп с;йли:
-Мин сезне д; бик яратам. Сез минем и; яхшылар. Бик зур р;хм;т сезг;, сез Минем бар.
Бу с;зл;рд;н со; да Лира ;ти-;нисен кочаклап алды ;;м щечкага ;беште. Кайгыртулары ;чен р;хм;т. Алар да берд;м булып башладылар, булачак балга ;зерл;н;л;р. ;;м булачак бал ;чен махсус кибетл;рд;н кием-салым сатып алырга кир;к.
;;м мен; бер айдан билгел;нг;н урында. М;ск;; ш;;;ре ;;мгыятене; барлык атланмалары ;ыелган иде. Филант та, аны; иярчене Лира да, аны; ;ти-;нисе д; бу балга килде. Башкалар ;чен ;зе;не д; карарга ;;м к;рс;терг; кир;к.
;;м мен; алар барысы берг; искиткеч сарайны; матур холлына кер; ;;м к;р;. - Барысы да бик м;рм;р ;;м ак матур ;;м эстетик. Бу к;зл;р оторвать м;мкин т;гел, мондый матурлык изящества ;;м блеска.
;;м монда Лира ди:
- Сез бик матур. ;;м искиткеч монда мин бер ген; тапкыр да мондый х;лне к;рг;нем юк иде.
Филант ди:
-А;лау. Б;ген син ;киятт; буласы;. Ул, ;лб;тт;, сине; гомере;д; ист; калачак. ;;м ул башланды инде, бары тик безг; ген; бу искиткеч сарай бусагасын атлап керерг; туры килде. Шулай булгач, наслаждайтесь ;леге момент. Бу к;нн;н сине; тормышы;дагы и; якты юл башлана. Син бит, йолдыз. Ул ;;рвакыт изгелекк; лаек.
Лира ;нисе Филантка:
- Га;;пл;н; хисе бел;н шуны ;йт;сем кил;, Син минем дустым хаклы.
Филант Лира ;нисен; с;йли:
-Р;хм;т Сезг;.
Филант та х;рм;т й;зенн;н башын киеп китте. Алар коридорларны кисеп, кабул ит;л;р ;чен матур бал залында булдылар, анда ;;р ;йбер уникаль ;;м кабатланмас иде. Кунаклар да, Филант Лираны ;;м аны; ;ти-;нисен чакырды. Барысы да бик к;;елле ;;м шаян иде. Бу Лирага да ошады, аны; ;ти-;нил;ре д; ;леге чарадан бик кан;гать калдылар. Барлык х;лл;рне д; бик тел;п к;з;ттек. Яшьл;р булуга да карамастан, читт; басып тора. Кызлары Лира вальста аны; я;а т;рбиял;нг;н карчыгы Филант бел;н ;йл;н;ен д;. Ул б;йр;м кунаклары бел;н таныша. ; кунакларны алар бу балда к;п к;рде. Мактаулы кунаклар арасында барсук Степан Степанович Гомелев, Аю бау Виктор Алексеевич, Т;лке Эчке эшл;р министры Габриэла Сергеевна Шпагина, Орел Константин Вячеславович Орлов бар иде. Бу ;кият кич;сенд; безне; Бал корты Лира кем бел;н танышкан. Шулай ук бу кичт; ул ;ырчы Мария Феофантованы; искиткеч романсын ишетте. Ул опера тавышына ия. Романслар бик ш;п ;ырлады.
Мен; аны; м;з;к ;ыры фрагменты.
Ерак юл безне тагын бер кат я;арта
;;м кая бежим без бер Алла гына бел;
Ут буйлап й;рибез циркачи кебек
Б;ген мин монда, ; ирт;г; син монда

Мен; шундый кызыклы ;;м д;ртле ;ырны ул башкарды. Кунаклар к;;ел ачты. Мондый ;ырдан со; Лира елмайды. ;;м шунда аны; янына таныш булмаган кавалер килеп, танышты:
- Х;ерле кич-таныш булмаган г;з;л зат. Сез к;р;сез, шул турыдагы восхитительно ничек алмаз матур огранке. Минем исемем Роман Андреевич Волева.
Лира а;а карады, ул бик стройным ;;м ;;леп ит; торган шершнем. ;;м Лираны шунда ук ;зен; гашыйк ит; ;;м ;з карашы бел;н яулый. ;;м ул монда Филант бел;н кил;ен б;тенл;й онытты. ; Филант бу вакытта секундка китте, ; Лира башкалары бел;н аралашканда комачауламады. ;;м бу б;йр;мд; булган башка д;ньяви ;зенч;лекле ;йбер бел;н биерг; китте. ; аны; ;ти-;нисе читт; торып, кызы Лирочка артыннан тыныч кына к;з;ттел;р.
Монда да Лира Роман Андреевич турында с;йли:
- ;йд;гез, болай гади торырга ;;м башкаларга карарга кир;к дип биик.
Роман ди:
- ;йд;гез, Лира, минем бер шартым бар.
Лира ди:
- Сер т;гел ик;н?
Роман ди:
- Биюд;н со; мин сезне ерак т;гел урнашкан у;айлы кафега чакырасым кил;.
Лира ди:
- Яхшы килештек, мин ген; ;ти-;ниемне кис;терг; тиеш.
Шершень ди:
-; мен; моны безне; кечкен; серебез булсын иде. ;ст;вен;, без анда бераз гына барабыз ;;м бал бетк;нче ;йл;неп кайтабыз.
Лира ди:
- Ярый шул чакта мин аларны бу хакта кис;теп тормыйм.
Шершень ди:
- Килештек т; инде. ; х;зер биерг; киттек.
Лира к;;елле итеп роман бел;н биеде ;;м х;тта начар х;л турында да уйламаган да иде. Тик ярты с;гатьт;н со; алар залга эл;км;де. Лираны; ;ти-;нисе д;, бал артыннан булса да, кыймм;тле кызыны; югалуын ;;м я;а танышлары бел;н й;рерг; кит;ен а;ламый.
; шул ук вакытта Роман бел;н Лира кофега кад;р барып ;итк;нн;р, анда р;х;тл;неп ашарга утырганнар ;;м тоткарлануларын сизми д; калганнар. ; аннары балны; инде бетк;нен а;лагач, Роман Лирага ;ти-;нисе бел;н туктаган кунакхан;г; кад;р ;иткерерг; т;къдим ит;. Лира ризалаша, Романны; башка планнары бар, дип шикл;нми. Алар юл буйлап аны; затлы машинасына бардылар ;;м Лира ниндидер кара;гы йорт янында тукталуларын сизми д; калдылар.
;;м монда Роман а;а с;йли:
- Чык, без килдек.
Лира карады ;;м ди:
-Бу урын ;чен? Кунакхан; б;тенл;й башка юн;лешт;.
Роман ди:
- Чык бу минем йортым. Х;зер кара;гы, б;тенесе д; туктаган кунакхан;д; йоклыйдыр, м;гаен. Шу;а к;р; бу т;нне минд; к;нег;се;.
;;м монда Лира а;лый: ловушку бу ловушку ;и;ел спланированную. Тик кая барасы да юк иде. ;;м ул машинадан чыгып, ;зене; я;а танышын эзл;п кит;. Аны; кара;гы йорты бар. Ул китерде, аны кара;гы мрачной б;лм;, ничек б;тен аны; йорты ;;м ул кайчан керде б;лм;г;. Ул аны озак уйлап тормастан, ачкычка яба. ;;м ул анда ялгызы кала.
Бер с;гатьт;н со; ул ;зене; туганнарын, дусларын беркайчан да к;рм;яч;ген а;лый. ;;м ;з яраткан Т;ркия. Ул суны ди;гезл;рд; коенып й;рм;с,в; ул бал кортлары ;чен эч;рсез. ;;м монда ул елап елады. Аны; ахыры килеп ;итк;нен а;лап.
Тик аны; елашын йорт ;;м Лира умарта корты артында утырган б;лм;не; т;р;з;сенн;н узып китк;н шмель Федор ишетте.
;;м ул аны к;рде ;;м ди:
- Г;з;л ни булды? Ни ;чен борчыласы;?
Лира т;р;з;г; карап, шмельне к;реп ала. Х;нн; М;рьямне тудыргач, м;с;ид ;късага алып барып, андагы намаз укучыларга: "Бу бала Алла; юлына н;зер ;йтелг;н, кабул итеп алыгыз", - диде.
Шмель Лираны игътибар бел;н ты;лады ;;м ди:
- К;енм;, мин си;а ярд;м ит;рмен. Ий Мух;мм;д г-м, сине п;йгамб;рлекк; ихтыяр кылдым, си;а в;хий ителмеш с;зл;рне ишет! ;лб;тт;, мин аны; ;л;ен бел;м, ;лб;тт;, аны; ;лг;нен ;;м ;лг;нен бел;мен. Шулай булгач, т;гел, сагыш ;;м югарырак носик ;з подними. ;;м т;р;з;д;н файдалан, Анда син ;и;ел ген; ;теп кер; торган кечкен; щелочка бар. Шершень аны; турында белми, шу;а к;р; сине шунда ук ;ыеп булмый. ; иск; т;шерс;;, инде со; булачак.
Лира умарта корты шмельне; ;гет-н;сих;тл;рен; ышанып, ул сораганча эшли. ;;м ул ;з заточения. ;ченче омтылыштан Азатлыкка очкач, ул чакта гына к;кр;ге тулы сулый алды. ;;м мен; аны; к;пт;н к;телг;н Ирек булуын а;ладым. Шмель шул ук секундта да озак уйламый.
З;;;рне; и; з;;;рле ик;нен мен; ул иман китерде.
Шершни ;;м барлык дошманнары умарта ;;м шмелей,
Йокы бел;н тутырыгыз.
М;;гелек о;махта,
Мин сезне алга таба да законлыйм.
Т;гел смейте безне тревожить,
Ашарга тел;рг; кир;к.

Шмель бу магическое заклинание ;йтк;нн;н со;. Ай кара;гылыктан чыгып, кара;гыда калып, кара;гыда калып, кара;гыда калып, башка н;;есл;рдер. Парланды, ;йтерсе;, юк.
Шул ук вакытта. Шмель Федор ;;м Лира умарта кортлары ;з канатларында бал кортлары кунакхан;сен; кад;р килеп ;итк;нн;р. Анда аларны ;ти-;нил;ре к;з яшьл;ренд; каршы алды инде. Алар к;рг;ч, бик шатландылар. ;;м аларга кунакхан;не; бусагасын атлап кер; ген; тора иде, ; ;ти-;нисе к;з яшьл;рен йомып, бер тавыш бел;н с;йл;ш; иде:
- Син кайда иде;? Без сине тент;л;декме? Юкка чыкканы;ны а;лагач, барыбызны да колакларына к;т;рдел;р.
Лира аларны кочаклап алды ;;м ди:
-Мин шершн бел;н кофе эчтем. ; со;ыннан аны; тоткын булуын а;ладым, бик со; ул мине урлады. Т;шке ашка Ашарга ;ыенганымдыр. ;мма кыю Федор аркасында Мин, ни;аять, Сезне; бел;н ;;м мо;а бик шат.
Лираны; ;ти-;нисе Федор шмелен; карап, а;а ;йт;л;р:
- Р;хм;т си;а Федя. - Син безне; кызыбызны коткарды;. Ч;нки ул ;ле шулай яшь ;;м беркатлы, б;тенесен; д; ышана. Без сине; ;чен н;рс; эшли алабыз, сорыйбыз.
Шмель Федор ди:
-;йе, ;лл; ни ген; ;тенеч юк. Ирт;г; мин сезг; кунакхан;г; ;;м бер-берегез бел;н килерг; м;мкин. Аны; исеме Алишер ул да бал корты, Сез д;, Сез каршы т;гел ик;н, мин аны сезне; бел;н таныштырачакмын.
Лираны; ;ти-;нисе мондый я;алыкка бик шатланды ;;м а;а ;йт;л;р:
- ;лб;тт;, Без сине ирт;г; кичке ашта сине; дусты; бел;н к;р;ебезг; шат булачакбыз. ;ст;вен;, Лира к;нл;шерлек к;л;ш. ;г;р сине; дусты; Алишер лаеклы бал кортлары ;;м ;итди. Без аны аны; ;чен тотарга ;зер.
Шмель аны; ;ти-;нисен; с;йли:
- ;лб;тт;, минем лаеклы дустым ;итди ;;м ;аваплы. ;;м тагын бай ;;м бай. Шу;а к;р; алар бер-берсен; туры килер дип уйлыйм. Ярый, ирт;г; кичк; кад;р. Лира мо;сулык кына т;гел, и; яхшылары алда ;;м борынгыдан югарырак бит.
Лира шмельг; карап, а;а елмая. Ата - аналар ;;м Лира Шмель бел;н саубуллаштылар ;;м алар ;йл;рен; таралыштылар. Лира бу кичт; барысына да ышанырга кир;клеген а;лады.
;;м мен; к;теп алынган кояш ирт;се килеп ;итте. Лира ;;м аны; ;ти-;нил;ре чакырылган кунакларны к;ттел;р. ;;м барысы да ничек узар ;;м шмельне; дусты Лирага ошар дип уйлаган идек.
;;м мен; бу к;пт;н к;телг;н очрашу Лира ;ти-;нил;ре бел;н яш;г;н кунакхан;не; холлында да килеп ;итте. Лира статуслы ;;м н;ти;;ле ;;м спорт Алишерын к;рг;ч кен;. Федорны; дустын барысы да оныткан ;;м х;терсез гашыйк булган. Алар кич буе бер-берсенн;н аермыйча с;йл;штел;р. Алар гаил; корырга, берг;л;п бал кортлары табарга яратуларын ;;м н;рс;л;рен а;ладылар.
Бернич; айдан со;, Алишер ;з милкен сатканда ;;м яраткан умартасы Лира янына Т;ркияг; к;чеп кил;. Алар зур, якты ;;м кызыклы туй уйнадылар. Без гомер буе б;хетле ;;м озын гомер кичердек.
Мен; ;киятл;рне; Ахыры, ; кем ты;лады егет!!!

;кият 27 яшьт;н язылган. 10. 2020. 4.11.20.
;киятне 6.11.2020. 8.11.20.

Сказка Сказка пчёлка Лира путешествует на татарском.


Рецензии