Пам ять i минуле

ПАМ'ЯТЬ І МИНУЛЕ

Тумани, світанки, заклики, визнання, крики не сплячих птахів – пам'ять, мов старий метелик-бражник, протанцює і забуде. Відблиски чорно-білого кіно, юності солодкого меду, - не плачте про минуле, - воно все одно піде.

З пам'яті вити косичку, "так" поміняти на "ні", вплести туди біль і радість, звити наївний віршик?! Але минуле зрадить, і вірити йому не поспішай, - мелодії кують з клавіш, вірші частенько - з брехні.

Їх пишуть сільським пилом, веселкою на небесах,  жирною помадою на дзеркалі, сонцем на голих плечах, рубцями власних образ, п;том пристрасті, спокоєм в темряві, яскравим метеликом на подорожнику кров'ю і байдужістю на полотні ...

І зайва голова покотиться, і казці щасливій - кінець! І замість корони і мантії, - ночнушка і ветхий очіпок! І казкар мудрий, немов останній дурень, не може зрозуміти, - хеппі-енду не буде!

Скажи собі - наплювати! не треба! чого там! перетопчемось! Час зжере твою пам'ять, побут знищить смуток... Ти сядеш, обіймеш коліна, а минуле все видніше, ти пригадаєш, які були ночі набагато коротше днів.

І шрам на зап'ясті старий, пісні зіркові, бувальщини, солодка гіркота прощань і пересуди кухонного пилу... Давати запити в газети, розраховуючи, - "Потрібна пересадка серця!" - марна справа!

І пам'ять здається без бою і будує знову мости, і осінь крилаті роялі не ховає в кущі, і немає зупинок кінцевих, і в минуле є квиток... Неправда, що час не лікує. Звичайно ж ні!

Ти жбурляєш в річку пам'ять, - вона каменем йде під лід. Айсберг не розколоти чолом. Але весняна злива уперта і вона почне зворотний відлік. І те, що ти не зміг пережити, що прожив з великим трудом, пам'ять спливе.

Тумани, світанки, визнання, крики не сплячих птахів - пам'ять протанцює, відплаче, забуде і пробачить. І бліц чорно-білих кіно і солодкий мед юності застигне, розчиниться, піде… І знову прийде!


Рецензии