Хомамузд

(;икоя)
Муаллиф - Довудшо;и Сулаймоншо;
; бошитоб хазони тару наврехтаи чинорро зери покарда, паск;чаи навбатиро пушти сар монд. Дар тани ; болоп;ши к;;наи дарозу  б;рранг буд. Поча;ои шими пилтабахмали ;а;варангаш мисоли м;за;ои пастпошнааш ба назар рангпаридаву к;;на менамуданд. ;парвои майдаборон надошт ва амсоли  ро;гузарон чатр ;ам надошт. Ба либос ва ;иёфаи таршудааш заррае а;амият надода, ; бо ;адам;ои устувор манзили даркориашро мекофт.
«Ба гуфти падарам бинои редаксия аз ;афои вазорати маданияту р; ба р;и китобхонаи ;ум;ур;  будаст. Ками дигаре мондаст. Ба к;чаи па;л;; гузашта, биноро пайдо мекунам. Му;имаш, хомамузди падарам кам набошад», - худро осудахотир месохт ;.
Бори охир ; ба хона занг зада, аз падараш донист, ки ма;олаи дада;онакаш дар р;зномаи ;ум;ур; чоп шудасту духтари азизаш бо и;озаи му;аррир метавонад хомамуздро аз му;осибот бигирад. Ба суоли духтар хомамузд чанд сомон бошад, падар мушаввашона ;авоб дод: - Намедонам, духтарам. Чунин чиз;оро аз му;аррир намепурсанд.
Бори ча;орум аст, ки ; хомамузди падарро мегирад: ду бор аз му;осиботи ма;аллаи рангаи «Ниссо» ва боре аз ма;аллаи «Шар;и Сурх». ;амон ва;т падар ба номаш боваринома навишта буд, то му;осиби редаксия аз пардохти хомамузд ба  духтари азизаш сарпечи накунад.
Дар редаксияи «Ниссо» ;ро во;еаи ;айричашмдоште интизор буд. Му;аррири  ма;алла, бонуи кабудчашми ;алим ;ро дидан замон бо садои баланд нидо кард:
 - Вай - вай! Духтари Самандар; ачаб нозанин аст. Сипас, ба дафтарчаи донишч;иаш назар андохта,  хуш;олона хитоб кард:
 - Ана шинос ;ам шудем. Агар шумо Лайло Самандар; бошед, исму валади ман Фариштаниссо Валиевна аст. Ла;зае му;аррир аз чизе андешид. Сипас, ба Лайло р; оварда, мисоли носе;они хирадманд оромона гуфт: -Медонед ч;, духтарам, номи Лайло барои шумо нест. Аввалан, Лайло номи арабист, сониян маънояш «лайл», яъне шаби тор аст. П;сти шумо сап-сафед аст. Ба назари ман номи Сафедабегим ба шумо зебандатар аст.
 - Медонам, лекин ман ба номи худам одат кардам. Баъдан...
 - Ман ш;х; кардам, духтарам.  – Дар ку;о та;сил доред  Лайло;он?
 - Дар донишго;и тибб;.
 - Дар курси чандум?
 - Ча;орум.
 - Та;сил дар донишго; мушкил нест?
 - Не, чаро?  - То хол бахои 3 (се)(;аноатбахш) нагирифтаам.
 - Фотима, лутфан барои мо ;а;ва меовардед? - ба котибааш сим зад, Фариштаниссо Валиевна.
Фотима, ;авондухтари мавзун;омат лаъличаи шириниро р;и миз монд. Сипас, дар фин;он;о оби ч;ш рехта, бесадо аз уто; баромад.
Фариштаниссо бо чумчаи майда хокаи ;а;варо ба фин;он;о рехта, суоле азаз хобго;и донишч;ён кард.
 - Намедонам дар хобго; чи гап аст. Боре ;ам он ;о нарафтаам.
 - Магар шумо дар хобго; зиндаги намекунед?  - бо ниго;и пур аз таа;;уб пурсид Фариштаниссо Валиевна.
 - На хайр. Пан; сол пеш волидайнам дар ма;аллаи Зарафшон хона хариданд. ;оло хона дар ихтиёри ман аст.
 - Ин хуб аст. ;амро;атон кист?
 - Дугона;о бо мананд. Якеаш шарикдарсам, дигараш дар курси пан;ум мехонад.
 - Оли;аноб! Дар капчукатон (сумка) чист?
 - Китобу дафтар.
 - Капчукатонро ба ман ди;ед.
Лайло капчукро с;и Фариштаниссо дароз кард. Му;аррир нимхез шуда, аз курс; бархест. Ба че;раи музтари Лайло ди;;ат надода, ;, бо як ;аракати чобукона тамоми ширини;ои лаълиро ба капчук рехт.
 - Зарур нест, Фариштаниссо Валиевна. Дар хона ;ама чиз дорем.
 - Медонам, духтарам, медонам. Шумо дар хона ;ама чиз доред: ;ам ширин;, ;ам кулча;анд. Ширини;ои ман дигаранд. Он;о т;;фаанд. Ман дар са;ирахона калон шудам. Аз чи бошад ки замони дониш;; буданам дилам тан;о  ширин; мехост, - бо як о;анги афсурда;олона гуфт Фариштаниссо. Сипас, сар то пои Лайлоро як бори дигар синча карда, му;аррир  пастакак гуфт:
 - Назди му;осибамон рафта, дусад сомонии худро гиред.
Лайло вох;рии худро бо Фариштаниссо ба ёд оварда, дар дил гуфт: - Чи хуб мешуд, агар як бори  дигар холаи некдилеро мисоли Фариштаниссо медидаму аз дасташ хомамузд мегирифтам.
Аз р;зе ки Лайло худро шинохтаст, боре ;ам ёд надорад, ки волидонаш бекор нишаста бошанд. Модараш пас аз таваллуди фарзанди дуюм тарки касби муаллим; карду р; ба дузандаг; овард. Курта;ои д;хтаашро ба бозор бурда мефур;хт. Падараш сарму;андиси ширкати сохтмон буд, вале фори; аз кор муназзам ма;олаву ;икоя менавишт.
Фарзандон калон шуданду волидайн дар фикри хариди хонаи ша;р; афтоданд. Он;о солиёни дароз пул пасандоз карда буданд, вале он ;ам барои хариди хона коф; набуд. Падари Лайло ба пойтахт рафта, ;арзи калони дарозмуддате аз бонк гирифт. Бо як нияти таваккал; тамоми сармояашро ;аволаи ширкати сохтмонии «Хуросон»  намуд. Ни;оятан, пас аз ду сол, ширкат калиди хонаро ба со;ибонаш супурд. Бо хариди хона тамоми мушкилот рафъ нашуд. ;арзи бонк ;е; не ки тамом шавад. ;амон сол Лайло донишч; шуд. Як сол бо як дугона, соли дигар бо дугонаи дигаре дар хонаи наваш зиндаг; мекард. Ду соли охир бо Зайнура, ки аз ; калонтар буд, дар хонаи навашон зиндаг; мекарду пасон Рисолат ;ам ба назди он;о омад. Пештар дугона;о дар як ошхонаи арзон се ва;т х;рок мех;рданд. Акнун дар хона таом мепазанд. Охири ;ар мо; пули масрафи обу бар;ро ба нозирон месупоранд. Барои хариди халтаи орд ;ар кадомашон 50 сомон; пул партофт. ;амъул;амъ 150 сомон;.  Бо машвараи ;амагон;  таслим гирифтанд, ки р;зи шанбе секаса ба бозор, барои хариди халтаи орд раванд.
Р;зи чоршанбе Лайло аз дарс барва;ттар баромад. Дар бозор пан; кило картошка ва пан; килои дигар сабзиву пиёз харид. Бордони вазнин дар даст Лайло бо як маша;;ат дохили мусофирбар шуд. Дар як даст бордон, бо дасти дигараш пушти курсии мулоимро, ки дар он хонуми озодалибоси руси айнакдор нишаста буд, сахт дошта, Лайло нафаси сабуке кашид. Дар курсии му;обил марди миёнсоле бо гире;бони ;емпер мана;ашро пана; карда, айёронаву авбошона тарафи Лайло нигох (сайл) мекард. Лайло чунин вонамуд мекард, ки г;ё он марди айёрро надида бошад.
 - Бордонро ба ман биде;, духтарам, вагарна ангуштони нозукат маъиб мешаванд.
 - Ташаккур. Бордонам гарон нест.
 - Гапамро г;ш кун. Боратро ба ман дароз кун. Поям ма;р;; аст, вагарна ;оямро ба ту медодам.
 - Ташаккур, амак, - бордонро ба мард дароз карда, Лайло осуда гашт.
Лайло ба к;ча нигарист. Пушти шишаи мусофирбар ро;гузарон ;ар с; равуо доштанд. Дар истго;и пан;ум Лайло бо бораш бояд аз мусофирбар хори; мешуд. Марди авбошсурат о;ил аз ;о бархест. Бордонро ба со;ибаш супурда, ; шитобон с;и дари мусофирбар ;аракат кард.
Мусофирбар дар истго;и навбат; истод шуд. Баного; Лайлоро г;ё бар; зада бошад, ки ; бо о;анги пур аз изтиробу баланд дод зад:
 - Э – е! Амак;!
 - Ба шумо чи шуд? – пурсид аз Лайло ;авоне, ки дар назди ; истода буд.
 - ;амин амак;, ;амин марде, ки бордонамро гирифта буд, пуламро дуздид.
- Ило;и дигаре нест, духтарам. Дузд корашро карду гурехт. А;аб замона! Дузд;ои ;озиразамон ;атто ба дониш;;духтарони мискин ;ам ра;м намекунанд! – бо садои баланд гуфт хонуми озодалибоси рус.
 - Он кас ба ман «духтарам» гуфта, муро;иат карда буд. Ман к;р-к;рона бордонамро ба ; супурдам. ; бошад, пуламро аз ;айби бордон ба я;мо бурд,- ;и;;осзанон дарди дил кард Лайло.
 - Гиря накун, духтарам. Худо ;азояшро меди;ад.
Саду пан;о; сомон; дар як ла;за ;айб заданд. Дузд ;атто ба бастани зире;и кисачаи бордон фурсат наёфта буд. Ашки шаш;атор Лайлоро гул;гир мекард. Аз ;ама будтараш ;амон буд, ки дугона;о ба на;лаш шояд бовар накунанд. Шояд онхо ;адс зананд, ки Лайло пулро барои моли мавриди ниёзаш сарф карда бошад.
;айричашмдошти Лайло шомго; падар ба Лайло сим зад. Аз шунидани вожаи  «хомамузд» Лайло ончунон хурсанд шуд, ки дигар ба дузд лаънату нафрин намефиристод. ;ангоми хоб ; дар дил а;д баст: - Ба дугона;о дар бораи гум шудани пул чизе намег;ям. Хомамузди падарро гирифта, ягон р;з бо дугона;о барои харидани халтаи орд меравем.
- Шумо назди ки омадед? – пурсид аз Лайло му;офиз, марди калонсоли ришдоре дар либоси низом;.
Лайло дафтарчаи донишч;иашро ба ; нишон дода гуфт:
 - Ман бо му;аррир кор дорам. ; маро интизор аст.
 - Хело хуб. Агар аз дафтарчаатон хато нахонда бошам, исму валадатон Лайло Самандарист?
 - Бале, ман Лайло Самандариам.
Пас аз пан; да;и;а му;офиз баргашта, бо ла;ни ором ба Лайло гуфт:
- Метавонед ба назди му;аррир рафтан. ;шуморо бесаброна интизор аст.
Марди айнакдори тоссари фарбе; шоду мамнун Лайлоро исти;бол намуд. ; р;зномае, ки дар он ма;олаи дада;онакаш чоп шуда буд ба Лайло дода, бо овози хирросии хоси сигоркашон гуфт:
 - Падари шумо истеъдоди худованд; дорад, вале аз чи бошад ки барои р;зномаи мо кам менависад. Ма;ола;ои бе;тарини худро Самандар; ба ма;алла;ои «Ниссо» ва «Чаманоро» мефиристад...
Сухани му;аррир дар да;ону садои кушодани дари уто; баромад. Ду р;зноманигор, ки дар даст ;узъгир;ои пур аз ко;аз доштанд, бо и;озаи му;аррир дохили уто; шуданд. Му;аррир ба яке аз ;амкорон р; оварда, гуфт:
 - Иршод Салим;, лутфан Лайло;онро то му;осибот ;амро;; мекардед.
Дари му;осибот нимбоз буд. Му;осиб, хонуми хунукр;е бо м;й;ои рангкарда аз Лайло хост то дар р;и чипта, ки дар он бо ра;ам ва ;уруф 36 ( сиву шаш) сомон; навишта буданд, имзо монад.
Лайло пулро гирифта, бе;уръатона аз му;осиб пурсид:
 - Магар хомамузд 36 сомон; аст?
 - Бале. Ба назари ман шумо дониш;; ;астед. Мабла;и гирифта барои  шумо сармояи калон аст.
 - Охир ман..
 - Чи охир, охир? Мо, ма;аллаи рангаи «Ниссо» нестем. Аз ин р; ;ам мо;она ва ;ам хомамузди кормандонамон ни;оят кам аст.
 - Маро маъзур доред. Ман маълумот надоштам.
Лайло ба к;ча баромад. Резаборон меборид. Аз камии пул Лайло хафа буд. Лайло мутмаин буд, ки ба ; сад ва ё камтар аз сад сомон; ха;;и ;алами падар меди;анд. Ра;ора; ; дар дил на;шае офарид (та;ия кард): «;е; гапе нест. Ба хона расида ;амаашро ба дугона;оям мефа;монам. ;ам ;иссаи пули дуздида ва ;ам хомамузди ками падарро. Дугона;о набояд «лому мим»и изоф; биг;янд. Ду сол он;о дар хонаи шахсиам мезиянд. Ман аз он;о пули кирояи манзил талаб намекунам –ку».
Аз садои аввалини занг дари хона ба р;и Лайло боз шуд. Лайло ;айрон-;айрон ба дугона;о нигариста, гуфт:
 - Аз чи шумо ин ;адар хушу хандонед?
 - Магар намедон;? Та;оят Сулаймон аз Бишкек наздат омадасту ту бехабар.
Баробари  шунидани хушхабарЛайло нидои осудае  кард:  - Худоро шукр!
Фурсате баъд, дугона;о дар ошхона бо ишти;ои том манту тановул мекарданд. Та;ои дурандеши Лайло бо лабони пур аз табассум пиёлаи пур аз чойро аз дасти Лайло гирифта к;то;акак посух дод, ки мантуи фармоиширо аз чойхонаи «Ро;ат» махсус барои ;иянаш Лайлову дугона;ояш харидааст. Лайло ба тарафи та;ояш нигариста, аввалин бор дар ин р;з табассум намуд. ; дигар намехост дар бораи чизи баде фикр кунад, зеро ме;мон шудани та;ояшро як фоли неке медонист. ; мутмаин буд, ки фардо додари азизи модар ва меъмори номии ;ир;изистон – та;оии Сулаймон ба ; пули калон меди;ад. Лайло ба пули додаи та;о; барои худ болоп;ш, м;заву чатр ва барои хона як халта орд мехарад. Хомамузди падарро масраф намекунад. Он пул;о бигзор дар капчуки Лайло бошанд. Он;о барои Лайло мисоли падар бени;оят азизанд.


Рецензии