Бахти муйсафед

;икоя
Узви нави ИНТ Довудшо;и Сулаймоншо;

 Дар як ша;раки музофот; овозае бо суръати бар; па;н гашт. Сокинони ин ша;ракро ;ангома;уён ;ушдор медоданд, ки дар р;з;ои наздик дар назди бинои Амонатбонк ва То;иксодиротбонк (банкомат)       ;ои нав насб мешаванд ва баъди фаъол шудани онхо нафа;ах;рону кормандони давлат; мо;онаи худро дигар на аз ;ои кору бонк, балки аз ;амон банкомат;ои “навбаромад” мегиранд. Барои аксари нафа;ах;рон чунин навгон; чандон маъкул набуд. Яке аз онхо м;йсафеди ;укуматшо буд. ;афтае пеш ;амсояи ;амрозаш Муборакшо ба ; дар ин хусус дарди дил карда, гап;ои росту дур;;и ;айбатчи;оро ба «фашшоси мори куброи ;инд;» ;ам ташбе; дода буд. ;укуматшои бечора чи будани банкоматро намедонист. Чанд бор банкоматро хаёлан ба худ тасаввур кард, вале ;ар дафъа - бенати;а.
Як бего;, ;, баъди хуроки шом аз писараш Парвона савол кард:
 - Бачам, ;амин банкомат худаш чист?
 - Дада, он як санду;аки о;анин аст. Хизматчиёни бонк дар дохили он пул мемонанд. Кормандони давлат; омада бо корт мо;онаи худро аз дохили он мегиранд.
 - Нафа;аро ;ам аз ;амон санду;и гуфтагиат мегиранд?
 - Бале падар. ;оло асри илму тара;;иёт. Мо бояд мутоби;и асри худ зиндаги кунем. Бо мурури замон кори дастии коргарро дастго;;ои худкор (автоматишуда) и;ро хо;анд кард. Ша;раки мо дар канора намемонад. Дар ватани мо ;ам дастго;;ои навбаромаду замонави гуна-гуна корро хо;анд кард. Нафа;ах;рон дигар дафтарча;ои нафа;ав; дар ;айб ;айрону саргардон дар бонк;о навбат намепоянд. Ногуфта намонад, ки банкомат бо се забон кор мекунад: то;ик;, рус;, англис;.
 - ;оло ту бубин? Банкомат ба забони англис; ;ам балад будаст? – ;айрон-;айрон ;ониби писараш нигариста мушаввашона гуфт ;укуматшо.
 - Дада, банкомат лисонро намедонад. Дастго; як чизи бе;он, ё худ робот (     ) аст. Чунин ихтирооти одам; тафаккур надорад.
 - Пас чи гуна он мушкили нафари англисидонро ;ал мекардаст?
 - Муомилоти сезабонаи банкомату муштар; дар хотираи банкомат насб шудаст. Сол;ои охир сайё;они бисёре аз Америкаву Аврупо ба Помир меоянд. Он;о тан;о забони англисиро медонанду халос. Муомилоти чунин сайё;он бо банкомат бо забони англисист, аз одамон ва сайё;они русидон бо забони русист. Мо бошем кори худро бо забони то;ик; и;ро мекунем. Ба такрор мегуям, ки раванди пулгир; бо банкомат ба таври автоматист, чаро ки он дар хотираи банкомат бо рамз насб шудааст.
 - Фа;мидаму боз ;ам савол дорам, бачам. Масалан маоши коргарро ;амон санду;аки гуфтагиат чи гуна меди;ад? Дастго; аз ку;о медонад, ки коргар чи ;адар маош мегирад?
 - Дада ба корти миллии ;ар нафа;ах;р ва корманди давлат; аз му;осиботи идораи нафа;а ва корхонаи давлати пул гузаронида мешавад. Дар экрани (  ) банкомат одами пулгир ;ама чизро мебинад: ;ам ми;дори пули на;д ва ;ам  пули бо;имондаро.
 - Пул чи гуна бо;и мемондаст?
 - Дада, ;ангоми пулгири аз банкомат вара;аи расид мегири. Дар он муомилот мукаммал навишта шудааст. Агар пулро пурра нагири, дар экран бо;ии онро хо;и дид.
 - Тавба кардам, Худоё. Дар замони Шурав; ;ангоми маошгири ман дар китоби мо;она имзо мемондам. Дар он ;ам бо ра;ам ва ;ам бо ;уруф мо;онаам навишта буд. ;оло як санду;аки о;анини безабон му;осибамон гаштаст.
Каме фикр карда ;укуматшо бе;уръатона боз аз Парвона пурсид:
 - Агар банкомати «ноби;а» -ат иштибо; кунад-чи?
 - Ин ;айриимкон аст, - оромона гуфт Парвона.
 - Худоё! Ба мо барин м;йсафед;о ;амаи ин чи лозим?
 - ;аминаш хубтар аст. ;ам барои кормандони бонк, ;ам барои нафа;ах;рон.
 - Ту бе;тараш ба ман возе;тар мефа;монди? – бо садои пур аз ча;л ба писараш гуфт ;укуматшо.
 - Дада, чизеро ки ман медонистам, гуфтам. Ба назарам, изтироби шумо бе;уда аст. Р;зи маошгири ман ;амро;ат меравам. Агар ман набошам, бо набераат Нилуфар мерави. ;амаашро ба шумо мефа;монем. О;иста-о;иста худатон ёд мегиред.
Дар р;зи маошгирии ;укуматшо писари ;унармандаш дар сафари ;унар; буд, син;ораш Гулбегим бо Нилуфар ба аёдати модари беморашон рафта буданд. Суб;и барва;т ;укуматшо чораи дигаре наёфта, бо корти милливу шиносномааш ;ониби Амонатбонк ро; гирифт. Дар истго;и назди пули калон, ки маркази ша;рро бо ма;аллаи сернуфуси Шош-хору; мепайваст, ; каме истод. Сараввал м;йсафед бо р;молчае, ки ;амеша бо худ мегирифт ;абати тунуки чанги болои курсиро тоза намуд, баъдан мисоли аксари пирони к;;ансол як нафаси чу;ури пурдарде кашида, болои он нишаст. Ба ;айр аз ; дар атроф каси дигаре набуд.
М;йсафед ба пасу пеш ниго; карда ба фикр фур; рафт. Пули о;ану бетони бисёр хотира;ои ширинеро дар ма;зи сараш бедор мекард. Алалхусус ла;захои ;авониро. ;амин пулро замони ;авонии ; му;андиси рус Анна Петровна сохта буд. Ин аввалин пуле буд, ки аз болояш корвони мошин гузашт буд. Пул ;ам мисоли ;укуматшо пир шудаст, агарчи онро ;ар сол таъмир ;ам мекунанд. ;укуматшо пир ;ам бошад, боре ;ам бемори бистар; нашудааст. ;атто дар дармонго; вара;аи бемор; надорад. Сол;ои охир нури чашмаш каме заиф шудаст. Дар мо;и декабри соли равон ; расо ;афтоду пан; сола мешавад. Се сол ;абл зав;аи ме;рубонаш баъди бемории к;то;е ;он ба ;онофарин супурд. Зав;аи азизашро г;ронда ;укуматшо каме о;изу пакарнамо шуд. ;амин ла;за;оро як бори дигар ёд карда, ;укуматшо зери лаб о;иста гуфт: «- Ба назди духтури чашм рафтанам даркор. Айнак бояд гирам. ;амин пул о;анин хар сол таъмиру тармим мешаваду мо мардуми к;;истон бепарвоем. То ба дарди табобатнашаванда р; ба р; (калла ба калла назанем) нашавем, ба духтур муро;иат намекунем. Ва;ти изоф; барои муоинаву табобат надорем. Дар бораи ба фаро;атго;у шифохона рави боре ;ам наандешидаам. Кадом соле дар тобистон ;амкорон барои фаро;атго; ро;хат гирифтанд. Раиси иттифо;и касаба ба ман ;ам як ро;хати на чандон ;иммате пешни;од кард. Дар ;авобаш ш;хикунон посух дода будам: - Ман бе ин ;ам тамоми сол дар театр истиро;ат дорам. ;ар р;з ин ;о ра;су сурудхониву намоишнома;ои нав ба нави муси;иву маз;акав;. Мутрибону му;анниён менавозанду овози дафу най толорро ;ариб кафонад. - Чаро ман Шо;амбариву Оби Гарм равам, дар ;оле ки дар Бадахшон чашма;ои гарми бе;таре ;астанд, чаро ман ба Каф;оз равам, замоне ки к;;;ои Помир аз Каф;оз баландтару хушр;таранд?».
 ;укуматшо на дар ;авони ва на дар миёнсоливу пир; истиро;ат накард. Мудом ; банди кору бор аст. ;атто р;зи шанбе ;ам ба кор меравад. Шояд ;амин ;аври бе;уда ба ;исму ;он буд, ки нури чашмаш каме заиф шудаст. Пештар зав;ааш ;ро дилбардори медод, сухани ширин барояш мегуфт. ;оло касе парвои ;ро надорад.
Мо;е баъд аз дафни зав;а, ;укуматшо ба назди язнааш, ки сардухтури касалхонаи вилоят; буд рафта, бо садои пур аз ;узну навмед; гуфт:
 - Язна;он аз бекор; ;ариб ки девона шавам. То даме ки зав;аи м;;тарам дар барам буд, парво надоштам. ;оло ;ариб ;амбемор шавам. Ман ;оло бо;увватам. ;амаи кор аз дастам меояд.
 - А;воли шуморо ман мефа;мам. Барои гулгашту бо;и назди беморхона ба мо коргари доим; зарур аст. Агар хоста бошед?
 - Чаро нахо;ам? ;амин кор табъи дили ман. Бо;ии умр шуморо дуои нек мекунам, - хуш;олона гуфт ;укуматшо.
Дар пиронсол; ;укуматшо бо;бон шуд. Ба;орон ; ;амро;и ду ;авонзани ;амкор дар гулгашту чаманзори беморхона гул мешинонад, дар фасли хазон барг;ои рехтаро бо ;ор;б ;амъ карда ба ахлот;о мебаранд. ;амаи ;амин корро ; барои нафъи ;омеъа, барои бе;будии р;згораш мекунад. Падари ра;матиаш доим мегуфт: «То ва;те ки дам ;аст, ;ам ;аст». ;укуматшо некбин аст. Барои ;амин ; ;амеша кор мекунад. Дар бораи маргу мир ; ла;зае ;ам фикр накардааст. Танхо ба Олло;и кариму ра;им маълум аст, ;укуматшо чанд соли дигар умр мебинад.
Зиндагии ;укуматшо дар ;амин ша;раки музофот; гузашт. Бидуни тифл;. К;дакии пур аз ме;наташ дар бе;тарин макони Помир сипар; шуда буд. Шорвдара – ватани хурди ;укуматшо чунин ном дошт. Хонаводаи он;о дорову молдор буд. Се духтари худро ба шав;ар дода, модари ;укуматшо, ки маризи дарди саратон буд, аз олам даргузашт. Падари миёнсолаш Ра;матшо зан гирифт. Падар орзу дошт, ки зани чавон барояш писар таваллуд мекунаду Хукуматшо бе бародар намемонад. Модарандар фарзанддор нашуд. Шорвдара на мактаб дошту на ро;и мошингард. ;укуматдорони онва;та мардумро ба водии Вахш к;чонданд. Ра;матшо галлаи гову молашро фур;хта, дар ша;р ;авлии калоне бо дарахтони босамар харид.
;укуматшо дар хондан чандон ;обил набуд, вале дар ихтирокориву донистани мошинаву трактор ;амтое надошт. Мактаби ;аштсинфаро хатм карда, ; ба ша;ри ;ши ;ир;изистон, ба назди хешу табори бешумори модариаш рафт. Дар ;ш техникуми мошинсозиро хатм кард. Аз он ;о ба аскар; рафт. Се сол дар флоти (     ) ;арби-ба;р; хизмат кард. Баъди аскар; як соли дигар дар ша;ри Самара маскун шуд. Гапи падарро дар замин намонда, ба ватан баргашт. Ра;матшо писарашро хонадор карда, пас аз як соли бемор; дунёи фониро падруд гуфт. ;ангоми хостгор; Ра;матшо розигии ;укуматшоро напурсида, ;ро бо духтари д;ст ва хеши дураш хонадор кард. – Духтарон аз авлоди Шомастон;о ;ам зебо ва ;ам ботарбиятанд, -  ;амеша писарашро наси;ат мекард Ра;матшо.
Ба ростиву дурустии гапи падар ;укуматшо то дами пир; заррае ;ам шак наоварда буд. Дар миёни хубон ар;си ; хубтарин буд. Нуриниссо шав;арашро бе;ад д;ст медошт, хешу табор ва модарандари ;укуматшоро гиром; медошт. Дар т;ли умри як;ояи худ ;укуматшову занаш боре ;ам ;ангиву ;а;р; набуданд.
Духтарон Зарифаву Паймора таваллуд шуданд. Нуриниссо дар театр ба кор даромад. Дар пардозхона ;ам машшотаву ;ам дузанда шуд. ;укуматшо ;ам дар театри вилоят; кор мекард. Бо (автобус) мусофирбари худ ;унармандону мутрибонро ба сафар;ои ;унар; мебурд. Дар сисолагиаш писараш Парвона таваллуд шуд. Дар панчо;солаг; ; мисоли ;авонписарон оши; шуд. - О; чи достони пур аз ш;ру шарре дошт бо он ра;;осаи зебову танноз! Ро;бари бадеии театр кори о;илонаеро кард. Сарварии яке аз театр;ои но;иявиро ба д;ши ра;;оса монда, ;ро аз пеши чашмони ;укуматшо хело дур бурд. ;укуматшо гуно;и худро хело дер фа;мид. Хабаркаш;о кай;о миш-миши иш;и пурмо;арои ;ро ба г;ши ;амсараш расонда буданд. Баъди аскар; ва замони му;аррад буданаш ; бо чандин бонувони хубр;й иш;варз; дошта буд. Пас аз зангир; ; ин корро хело ;ам э;тиёткорона мекард. Нуриниссо аз асрори пин;онии шав;араш во;иф буд. ; аз дер омадану маъшу;абозихои шав;ар азоби ни;он; мекашид, вале чашм п;шида худро ба нодони мезад. ;атто бо баъзе танноз;ои шав;араш д;сти мекард. Р;зе дар театр, Нуриниссои о;ила ба ш;хии ;амкораш хунсардона посух дода забони бадг;й;оро комилан баста кард: - Шав;ари соддаам дар иш;варз; ;урме надорад. ; мисоли Юсуфи канъон; зебову хуш;адду ;омату некдил аст.  Ба ;амоли юсуфвор зебои шав;арам оши; нашудан гуно; аст. Аз ин р; шав;арам тез-тез дар доми бало меафтаду асири зулфи занхои нозанин мешавад. Не, не ман хато кардам! Зан;ои бул;авас оши;у асири ;усни шав;арам ;астанд.
Театр барои хонаводаи ;укуматшо мисоли о;анрабо ;азабае дошта буд. Писараш Парвона коргардони театр шуду Паймора дар дастаи ;унар; ра;;осаи мо;ир. Зарифа касби духтуриро интихоб кард. Ба зиндагии оилавии Паймора чашми баде расид. Шав;ари ; ба ма;бас афтод. Паймораи бечора бо ду писари хурдсолаш дар хонаи и;ора зиндаги мекунад. Писари хурдиаш Назаршо боа;лу хубр;ст.  – Назаршо;онам ба бобояш ;укуматшо бисёр монанд аст, - падарашро хурсанд карда, ;ар дафъа дар пеши ;амсоязан;о мег;яд Паймора. 
Парвона дар сиву пан;солагиаш хонадор шуд. ;оло ду духтар дорад. ;укуматшову Нуриниссо орзу доштанд, ки р;зе Парвона он;оро бо писардор шуданаш хурсанд мекунад. Син;орашон Гулбегим аз таваллуди фарзанди саввум дасту дил шуста, чандин бор бе шарму ибо ба хушдоманаш гуфт буд:
 - Бо писаратон ман фа;ат духтар меёбаму бас. Х;рондану п;шондану шав;ар додани он;о ба ман гарон; мекунад. Мо;онаи мо бени;оят кам аст. ;амин ду духтарамро ба воя расонем, ;азор шукр.
Нуриниссои дурандеш аз суханони син;ораш норо;ат буд, вале чизе намегуфт. ; син;ори худро хуб медонист. Калонгапиву бе;урматии ; ба ;амсоязанону ;амкорон ;ам маълум буд. Дар ма;филу маърака бо сари баланд мегашт син;орашон. Кош духтари кадом эшони муътабаре мебуд. Гулбегим дар беморхона дар вазифаи ;амшираи шаф;ат кор кунад ;ам на ба шав;ар шаф;ат дошту на ба хешу табори ;. Парвона ба хотири ду духтараш бе;урматии Гулбегимро токат мекард. Пархошу ;ан;оли зану шав;ар аз назари ;укуматшову Нуриниссо пин;он намемонд. Го;о медиданд, ки яккаписарашон дар болои кати хонаи хобу занаш дар да;лез ;ога; партофта масти хоб аст.
;укуматшо фарзандони худро баробар д;ст медорад. Зарифа ба ;е; чиз м;;точ нест. ; ;амеша ба хо;араш к;мак мекунад. Тан;оиву нодории Паймораро дида падар бештар ба духтари ;болаш ёр; мерасонад. Дар р;зи мавлуди духтару набера;о ;укуматшо бо пули калон ба хонаашон меравад. Бо ;амин кор ; чандин бор ;а;ри син;ори бад;а;лашро бедор карда буд. Ба наздики р;зи таваллуди Назаршо буд. ;укуматшо мисоли ;авон;ои олуфта либоси хубтаринашро ба бар карда, ба табрикоти Назаршо рафт. Бобои ;укуматшо (купюра) пан;сад сомонаи навро ба Паймора нишон дода, онро зери т;ппии наберааш халонд. Назаршои зирак ташаккур бобо;он г;ён пулро ба модараш дароз кард. ;амон шаб во;ъеае р;й дод, ки ;укуматшо ;аргиз интизораш набуд. Нимишаб аз ;у;раи хоби писараш аввал садои пасти гиряи Гулбегим, пасон садои Парвона ба г;ши ;укуматшо расид. Гулбегим Паймораро дашном дода ба шав;араш д;;занон мегуфт:
 - ;иян;ои пойлучат аз ;исоби дигарон шикам сер мекунанд.
 - Шояд он;оро касе к;мак карда бошад, вале ту то ;ол ба он;о як нони гарм набурдаи, - паст наомада гуфт Парвона.
 - Ман пули бедарду миён надорам, ки ба он;о к;мак кунам, лекин хусури “бонамак” – ам пулашонро дар хонаи Паймора;онаш ба чапу рост пош меди;ад, - дар ;авоби шав;ар гуфт Гулбегими мумсик.
 - Падарам ;а; дорад ба набера;ояш к;маки мол; намояд. Шав;ари Паймора дар ма;бас. Паймора зани тан;ост. Хонаи шахс; ;ам надораду ду х;рондану п;шондани ду фарзанд барояш гарон аст. Падарам марди некдил аст. ;амсолонаш болои чор ;абат к;рпа ка;па;л; зада чои кабуд мен;шанд, ; бошад дар ;амин синну солаш ;ам кор мекунад. Ману ту ;а; надорем падарро аз рафтан ба хонаи духтар манъ кунем. ; аз пули нафа;аи худ ба набера;ояш ёрдам мекунад, на аз ;амёни пур аз пули ману ту.
 - ;амааш дурусту лекин муйсафеди падарат бо мо зиндаги мекунад-ку? Нони моро х;рда...
 - Гапатро дониста г;й. Нафа;аи падарам ду баробари маоши туст. Ту модар шуда, ;е; ва;т дили волидайнамро фа;мидан нахости. Ба;си зану шав;ар бо гиряи сохтаи Гулбегим хатм шуд.
Нур;ои аввалини офтоби мо;и май сари ;укуматшоро навозишкорона гарм мекарданд. Дар истго; гарм мешуд. ;укуматшо ба соати дастиаш ниго; карда, аз ;о бархест. М;йсафед ба худ андешида, дар дил с;;баткунон гуфт: - Хестанам даркор. То соати ;ашт да; да;и;аи дигар мондаст. Ба гуфти Нилуфар;онам о;ози кори банкомат аз соати ;ашт будаст. Го;о он ;о навбати калону изди;оми бешуморро мебини. Дар дунё одамони хайрхо; бисёранд. Кадоме аз он;о нафа;аамро гирифта ба ман к;мак хо;ад кард.
Назди банкомат мардуми бисёреро дида, ;укуматшо дасту по гум кард. Шояд як ё ду да;и;а ; дар охири сафи мардумон навбат поида буд, ки кадом як ;авонмарде аз дасташ гирифта ;ро ба сафи пеш овард. М;йсафед ;авонмардро сипоси бе;ад гуфта, назди дастго; шах шуда монд. ; ларзон-ларзон аввал даст ба с;и банкомат бурд, вале баъди ла;зае чун донист аз дасташ чизе намеояд ба мардумони аз а;ибаш мунтазир истода нигаристу бо як о;анги пур аз тавалло гуфт:
 - ;авм;ои азиз. Ман намедонам, чи гуна пуламро аз ;амин санду;ак гирам. Илти;о мекунам, ба ман к;мак расонед.
Садои хандаи пастеро шунида, ;укуматшо боз ;ам мунозираи худро бо Парвона ба ёд оварду дар дил гуфт: «Бо ;амон дафтарчаи нафа;а пул мегирифтем хубтар буд. ;оло назди дастго; лолу музтар истода миннати дигаронро ба худ мегирам».
;амин дам духтари ;авоне ба ; р; оварда гуфт:
 - Бобо;он, кортатонро ба ман ди;ед. Ман пулатонро гирифта, ба дастатон меди;ам.
 - Ра;мат, духтарам. Ана кортам, - бо дастони ларзон кортро аз кисаи куртааш бароварда ба духтар дароз кард ;укуматшо.
- Пин-рамзатон дар ку;ост?
 - Ко;ази хостаатон шояд дар байни шиносномаам бошад, - нобоварона ба духтарак нигариста гуфт ;укуматшо.
 - Бобо хавотир нашавед. ;оло ман бо пин-рамзу кортатон нафа;аатонро мегирам.
 - Дастат дардро набинад, духтарам.
 - Бобо;он, дар (счет) суратхисоби бонкатон ду ;азор сомонист.
 - Ин ;адар бисёр? Мо;онаи ман ;аштсаду пан;о; сомониву дар сурат;исобам ду баробар зиёд.
 - Инашро ман намедонам, бобо;он.
 - Донистам, духтарам, нав фа;мидам. Ба хотирам расид. Ман ба рухсатии ме;нат; рафта маошамро нагирифта будам. Бо пули нафа;аам он ду баробар афзудааст.
 - ;амаи пулатонро гирам, бобо;он?
 - Гапатонро нафа;мидам духтарам.
 - Гуфтам ки пулатонро мукаммал гирам, ё каме барои пасандоз монам? – бо садои баланд гуфт ;авондухтар.
 - ;амаашро гир, духтарам. Як дирам ;ам он ;о намон.
Духтарак пулро гирифта бо ду дасти адаб корту ко;ази пин-рамзро дар кафи дасти ;укуматшо монд. Изди;оми мардум ба пеш харакат кард. Кадоме ба соддагии м;йсафед механдид, ду марди некхо;и солх;рда ;укуматшоро бо гирифтани нафа;а табрик гуфтанд.
;укуматшо аз навбат баромада ба канор рафт. Хуш;олона корту ко;ази пин-рамзро ба ;айби курта ти;;онда, пули гирифтаро ду бори дигар ;исоб кард. Пул расо ду ;азор сомони буд. На каму на зиёд.  - Писарам рост гуфта буд. Банкомат иштибо; намекунад, - дар дил ба Парвонаву банкомат а;сан хонд м;йсафед. Сипас ; аз байни бастаи пул як пан;сад сомонаро ;удо карда ба кисаи дигари шимаш монду дар дил на;шае та;иякунон ба худ андеша кард: - Ана ин бахти ман дар пиронсол;. Дар дастам пули калон. ;оло ба хонаи духтари ш;рбахтам Паймора рафта, на;орро ;амон ;о мех;рам. Пан;сад сомониро ба дасти Назаршо;он меди;ам. Бо;ии пулро дар ;узури син;орам ;исоб карда ба Парвона месупорам. Назаршову Парвона ;арду бетолеъ баромаданд. Падари Назаршо;он зиндони шуду Парвонаи писархо;ам аз зани ;о;илаш писар наёфт. Бигузор син;орам Гулбегим ;ур-;уркунон ;ан;ол кунад. ;укуматшо ;оло ;ам бо;увват. Бо к;маки молиаш наздиконро хушнуд мекунад. Ана ин бахти баланд, замоне ки пирон дар хонаи худ; мезиянду ме;нат мекунанд. Войеи он;ое, ки дар хонаи пиронсолон р;з к;р мекунанду аз дидори фарзандон бенасибанд. М;йсафеди ;укуматшо як бори дигар Худоро шукр гуфта, бо ;адам;ои устувор ба хонаи Паймора ро; гирифт.


Рецензии