Р зи ма шар

;икоя
Довудшо;и СУЛАЙМОНШО;
Узви нави Иттифо;и нависандагони То;икистон

Алибек Давлатбеков одати дур;ггу; надошт. Боре ;ам бегонаеро наозурдаву нафирефта буд, вале аз чи бошад ки, ;, имр;з, зав;аи ма;бубашро г;л зад. Пас аз ношто, сараввал ; бе;уръатона Нина Петровнаро аз нияти ба б;стонсаро (дача) рафтанаш ого; кард, пасон ба ;ут- ;ути норозиёнааш ди;;ат надода, о;илан либос;ои гармашро ба ;омадончаи сафар; партофтан гирифт. ;да;и; медонист, ки зав;ааш му;обили сафари ;ст, вале худро ба нодон; зада, зери лаб ;урунгосзанон гуфт:
 - Хавотир нашав, азизам. Фардо меоям. Ман тан;о барои гирифтани як китоб он ;о меравам.
 - Ман ;амро;ат равам-ч;? - ;отеъона гуфт Нина Петровна.
 - Не, не! Дар берун тундбоду резаборон. Дар б;стонсаро, албатта гарм аст, вале рафтани ту он ;о хуб нест. Аз истго; то де;а пои пиёда меравем. Худат медони, Нина;он, ро;и хома то б;стонсароямон чи ;адар ла;жонаку пурлой аст. Биё нарав азизам.
 - Афту башараат ба одами солим монанд нест. Тани тан;о дар б;стонсаро монданат хуб нест. Бо ;амин а;волат маро боз парешону хавотир мекуни.
 - Хайр, чи кор кунам? Афту андомам дигар нашавад. Р;з;ои охир бо ;амин лутфу дилс;зиат маро беш аз ;ад асаб; мекуни. Тифли майда набошам, охир?
 - Роз; шудам ба сафарат, тан;о мардонавор и;рор шав. – Наход барои як китоб шуда, ту азми б;стонсарорав; ихтиёр карди? Боз дар ин ;авои сарду борон;. Шояд дар дилат чизи дигаре бошад?
 - Бадгумон; хуб нест Нина;он. Му;аррад мебудам, дигар гап, вале дар дили ман барин марди солх;рда асаре аз на;ша;ои ни;он; намондааст, - бо табассуми талхе посух дод ба зав;ааш Алибек.
- Бо ;амин гуфта;оят мехо;и маро дилпур куни?! – Боз нашармида, табассумкунон маро неш мезани, Али;он (Нина Петровна шав;арашро навозишкорона чунин мегуфт)!
 - Азизам! Биё ;амин гап;ои бе;ударо як тараф монем. Расо пан;о; сол ;абл издиво; кардему ту ;оло ;ам маро сан;иш мекуни.
 - Майлаш. Дигар чизе намег;ям. Фа;ат илти;о дорам, ки суб;и фардо худро ба хона расон.
 - Хуб шудаст, ;онам. Бигузор гуфти ту шавад.
Чолу кампир зери як чатр аз борон пано; бурда, с;;баткунон ;ониби истго;и поезди бар;; рафтанд. ;ангоми хайрухуш Нина Петровна синчакунону дурудароз ба чашмони шав;ар нигарист. Алибек ба ниго;и та;;и;омези зав;ааш тоб наоварда, р; гардонд.
«Я;инан, кадом сире дорад Али;онам. Чи дард дорад, худам намефа;мам. Суханашро возе;у равшан баён намекунад. Пеш тамоми нияту амалашро китоби боз барин мехондам, ;оло дамдузди таппа тайёр», - аз истго; то хона ра;ора; ба худ меандешид Нина Петровна.
Чоштго; писари Нина Петровна Бе;р;з занг зад. Нина Петровна бо о;анги пуризтироб ба Бе;р;з дар хусуси сафари падараш на;л кард. ;айричашмдошт, Бе;р;з бо о;анги ором модарашро осуда карда, гуфт:
- Оча;он, худатонро бе;уда нако;онед. Хуб кардед, ки падарамро аз раъяш нагардондед. Го;о мард тан;о буданро мехо;ад. Падарам дар тан;о; дар б;стонсаро г;ш кардани савт;ои Мосартро бисёр д;ст медорад. Боз он ;о боду ;авои тоза. Ба назарам, падарам тан;о барои ;амин ният;ояш он ;о рафтааст.
- Кош ;амин тур мебуд, писарам. Мо;е пеш ман бо падарат ба дармонго; рафта будам. Сардухтури асабшинос баъди муоина падаратро ба назди духтури бемори;ои р;;и равон кард.
 - Оча;он, охир духтурон дар саломатии падарам ;еч як заъфу ну;сонеро пайдо накарданд – ку?
 - Ба ;авли духтури асаб падарат одами сиппа си;ат будаст. Ман аз хулосаи духтури бемори;ои р;;и дар ;аросам. ; дар тан;ои ба ман гуфт, ки падарат ин;и;у хаёлими;оз шудаст. – Шав;аратонро зуд-зуд ба назди ман оред. ; бояд та;ти назорати равоншинос ;ам бошад, - ана ;амин гуна гап;оро ба ман гуфт ;ангоми хайрбод ;амон духтур.
 - Оча;он, росташро г;ям, ба ;амааш ман гуна;корам. Китобхона бояд дар хонаи ша;риамон мемонд. Падарам бо китобхонааш мефахрид. Агар хонаамонро тармими аврупо; намекардем?! Агар китобхонааамонро ба б;стонсаро намебурдем, падарам бемор намешуд, - ;асраткунон гуфт Бе;р;з.
 - Бемории падарат тан;о аз ин нест. Кош падарат то имр;з кор мекард. Ро;барияти Институти шар;шинос; чашмдарди табобатнашавандаи падаратро ба;она оварда, ;ро ба нафа;а гусел кард. Бидуни чашмдард падарат бемории дигаре надорад. ;офизааш бисёр ;авист. Ба гуфти мардуми к;;истон ; ;озир ;ам ба;уввату «бачамард» аст. Хонанишин шуду ма;ола;ояшро ма;алла;ои илм; дигар чоп намекунанд. Чандин бор исрор кард, ки ба Душанбе баргардем, вале ту бо хо;арат Мавзунаву набера;оямон дар Маскавед. Аз о;ози ;анги ша;рванд; дар Сурия падарат ;амбемор аст. Бароят бачам равшан аст, ки мавз;и илмии доктории падарат дар робита ба таърихи к;;ани Шому Фаластин буд. Падарат ду дафъа дар конфронс;ои илм; дар Димиш;у ;алаб ширкат варзида бо забони араб; маър;за ;ам хонда буд. ; Сурияро беш аз ;он д;ст медорад. Парершаб, падарат барномаи ахбори ;а;онро аз ;а;оннамо дида, гирист. Ман дар ошхона маш;ули пухтупаз будам. Ба ме;монхона даромада, аз ; сабаби ашкрезиашро пурсидам. ;, сокиту сархам бо даст тарафи ;а;оннамо ишора кард. ;амон ла;за аз ахбори ча;он навори аз тарафи ;анг;;ёни ДИИШ (Давлати Исломии Иро;у Шом) сарбурии масе;иёни Шомро нишон медоданд. Аз дидани он навори ва;шатангез дасту пои ман ;айриихтиёр ба ларза омаданд. Падарат ;отилони хунхори беимонро дашноми кабе; дода, бо дили пуралам гуфт:
 - Нина;он, азизакам. Он ;о к;дакон мемиранд. Курд;ои язид май;ани худро партофта, ба Аврупо мегурезанд. ;амин алангаи ;анг кадом р;зе ба ша;ри Саламия ;ам мерасад. Дар Саламия беш аз сад ;азор ;аммаз;абонам сукунат доранд. Бечора низориёни исмоилии ман. ;амон р;з бо азобе падаратро ором кардам. Намедонам писарам, аз чи бошад, ки вазъи саломатии падарат р;з ба р;з бадтар мешавад. Бисёр камгап шудаст. Пеш ба ман даста-даста гул ;адья меовард. Шеър;ои оши;онаашро бароям мехонд. ;оло пакару г;шанишин шудаст. ;олат;ое мешаванд, ки ; ба як ну;та нигариста, соат;ои дароз фикр мекунад. Баъзе р;з;о ; худро болои кати хонаи хобамон ба шикам партофта пичир-пичир сухан мег;яд.
 - Ало; мег;яд?
 - Не, гуфтораш ба сафсатаву ало; монанд нест, агарчи сухан;ои пасташро худам ;ам баз;р мешунавам. Ба назарам ба падарат муоширату ча;-ча; ёрон ками мекунад. Духтарам Мавзуна ;атто барои с;;бати телефони ва;т надорад. Мудом ; серкор аст. Тан;о дар иди Рамазону иди ;урбон бо шав;ару писаронаш наздамон меояд.
 - Оча, магар Мавзуна соле ду маротиба пешатон меояд?
 - О, бачаме, наход модарат дар ;амин синну сол дур;; г;яд. Хайр, ;оли биё мон р;згори хо;аратро. Писарони Мавзуна мактабхонанд. ; ва;т надорад, вале ту барои чи наздамон кам меомадаги шуди? Ту бояд бо фарзандонат мо;е ду-се маротиба аз волидон хабар гири. Барои ман Симину Комрон азизу эркаанд. Падарат Комбиз;онро он ;адар д;ст медорад, ки аз тавсифаш о;изам. Ба ;авле «то;и сар» - и Али;онам аз байни наберагон тан;о Комбиз;он ;асту бас.
- Оча, дар хонаамон боз чи навгонии дигаре доред?
 - Бачам, дар зиндагии нафа;ах;рон магар навъигар; мешавад? – Не, не, исто ки як навгон; ;аст. Кам омадани ту ба хонаамон яке аз он;ост. Дар мо;и май ту бо фарзандонат се бор наздамон омада буди: ;ам дар иди Зафар, ;ам дар зодр;зи падару боз дар кадом р;зи истиро;ати дигаре. Аз ;удуми шумоён ;амон се р;зи хотирмон хонаамон т;йхона буд. Дар ;амин мо;и октябр шуморо кадом чашмзахмие расид, ки боре ;ам аз мо хабар нагирифтед. Боз ман ду – се бор кулча;анди калони идона пухта шуморо ба зиёфат хоста будам.
 - Оча;он, ман ;амон р;зи даъват; бо д;сту ;амкорон ба ша;ри Рыбинск мо;игир; рафта будем. Келинатон бо бача;оям банди кори хеш буданд.
 - Э;, бачаме! Ба чи р;з;ое расидем. Агар дар Душанбе мемондем, чунин во;еъа ба сарамон намеомад. Ин ;о, бошад? Дар ;амин ша;ри калони Маскав!? Аз тан;о; о; дорему фарёд не.
 - Оча, магар мо бо майли худ Маскав омадем? Агар дар ватанамон ;анги шахрванд; намешуд, агар фирор; намешудем.
 - Бо ин гап;оят маро дилреш мекуни. Душанбеи азизамро боз ба ёдам меори.
 - Ман гапи ;а; мег;ям, модар.
 - Медонам, бачам, медонам. Ту бе;тараш ба саволам ;авоб биде;. –Кадом р;зи нек ту бо келини нозанину набера;ои ширинам ба хонаи волидайн ;адам ран;а мекуни?
 - Да;и; гуфта наметавонам.
 - Чаро?
 - Зав;аам барои рафъи миёндардаш ба шифохона рафтаст. Комрон дар тарабхонаи навамон банд аст. Комбиз – па;лавон тамрин дораду барои мусоби;аи варзишии Руссия тайёр; мебинад. Духтари веростарам (дизайнер) Симин тарро;и касб; щуданист. ; тан;о дар бораи пиро;ан;ои бо м;ди нав офаридааш фикр мекунаду халос.
 - Хайр бача;оят масруфи кору боранд. ;аддалимкон ту як бор хона биё.
 - Оча, ман аз набера;оят серкортарам. Фардо ман сафари Юнон дорам. Як ;афта он ;о монда ба Ма;ористон меравам.  Дар он ;о кор;оямро сомон дода бо тайёра муста;им ба Тайланд меравам. Ти;орати ман гул-гул мешукуфад. Пул пайдокуну сарват ;амъкун манам, на зану на фарзандонам. Аз ин ли;оз ман ба сархор; ;ам ва;т надорам.
 - Биё бас кун ;амин гап;оятро, бачам. Маскав омада мудом як ;умларо т;тивор такрор мекуни: - Ман ва;т надорам, ман ва;т надорам!
 - Хайр, чи г;ям набошад?
 - Барои сафед карданат ягон чиз наг;й, бачам. Як матале ба ёдам омад. Кадом файласуфе гуфтааст: «Тан;о хуфтагони г;р ва;ти бисёр доранд». Ман туро панд барои он намег;ям, ки ту худат падар ;асти, Бехрузчон. И;рор шаву беибо ба модарат биг;й.  - Магар хамин хуб аст, ки фарзанд барои аёдати волидон як соат ва;т ;удо накунад?
 - Узр модар;он, аммо ин хости давру замон аст.
 - Туф кардам ба ;амин хел давру замоне, ки дар он падару модар чашм ба ро;и фарзандон ;астанду с;;бати он;о сирф телефон;. Охир ману падарат туву хо;аратро мо;;о боз намебинем. Аз тан;оии мо ;ам андеша кунед, охир.
  - Модар;он боз ;ам маро бубахш. Ман гуно; надорам...
 - Пас ман гуна;корам, писарам. Агар чунин бошад, кампири модаратро бубахш, ки ва;ти пур;иммати туро зоеъ кардааст.
 - Модар чи лозиманд ;амин гуна гап;о. Боз дар арафаи сафари хидматиам. Ман ба туву падар;онам ваъда меди;ам, ки баъди бозгашт бо т;;фа;ои гаронба;ову а;ли байтам ба дидори шумо мешитобам. ;оло аз туву падар;онам фа;ат омурзиши гуно; мехо;ам.
 - Бахшидам туро, бахшидам гуно;атро писар;онам. Агар пеш аз сафар туро дилгир карда бошам маро ;ам бубахш, бача;онам. Ману падарат ба тан;о; одат кардем. ;оло ба ту фа;ат ро;и сафед металабам. Дар пано;и Худо бош.
 - Худо шуморо ;ам ;ифз кунад, модар;онакам.
Аз с;;бати телефони бо писараш Нина Петровна бештар асабиву ошуфта гашт. «Замонаро бубин. Писарам бо зану фарзандонаш дар як г;шаи Маскаву, духтарам бо а;ли оилааш дар ма;аллаи дигари ша;р будубош доранд. Бе;р;зчон ;амин хонаро дар маркази Маскав харида, моро и;боран аз Душанбе ба ин ;о к;чонд. ;оло мо дар ;асрати дидори фарзанду набера р;зу шаб чашм бар дарем. Волидайн нестем, балки мушто;у зоракуни дидори фарзандон. Бе;р;з наояд ;ам, бо «оча;онакаму падар;онакам» гуфтанаш дили моро гарм мекунад. Беулфату камме;р ;амин духтарам Мавзуна баромад. То падару бародараш ба ; занг назананд, духтарам ;атто телефони бо ман с;;бат намекунад. Аз пирони дар «хонаи пиронсолон» тан;о бо он тафовут дорем, ки он;о дар хонаи давлатии бекасон зиндаг; доранду мо дар хонаи шахс;», - бо фарзандон дар дил гилагузори кард Нина Петровна.
- Нина Петровна хост ба Мавзуна занг занад, вале чизеро андеша карда, аз раъяш баргашт. Аз алам мисоли шав;араш зери лаб ба сарзаниши Мавзуна огоз кард. «Аз сим задани ман чи фоида? Духтари беви;донам бояд аз ;оли ман пурсад, на ман аз ;оли ;. Пеш аз шав;ар карданаш Мавзуна ба падару модар аз Бе;р;з дида ме;рубону дилс;зтар буд. Акнун хул;у атвори ; тамоман дигар шудааст. Шав;ари камсаводу писарони малангчопашро (муллосифат) ма;нунвор д;ст медорад, вале ба падару модари пираш унс надорад. Хайр ;е; гапе нест. Бигузор ману падарашро парастор набошад, бигузор назди мо наояд, вале ; ;а; надорад аз ;оли волидон хабар нагирад, ё сухани пур аз ме;р барояшон наг;яд. - Не, не! Мавзуна ба ;е; ва;; ин корро намекунад, зеро ; м;ъминаи асил асту волидонаш да;рии та;аввулотпараст (д;стдори эволютсия). Рисолати ; тан;о дар д;ст доштани шав;ару фарзандон аст. ; бояд намуна ба модар бошад, чунки ; пан; ва;т намоз мегузорад, р;за мегирад, пул пасандоз карда, бо шав;араш ба ;а; меравад. Мавзуна тиб;и ;авонини шариат зиндаги мекунад. Волидон бошанд хилофи шариат амал мекунанд. Ана барои ;амин Мавзуна назди он;о кам меояд. Ани;тараш, домодашон Сиро;идин зав;аи бибиотунашро ба хонаи хусуру хушдоман омадан намемонад. Мавзуна аз фарзандон муро;ибати хуб мекунад. Набера;о ;ам аз бобову биб; хабар намегиранд. Падару модар фарзандонро чунон наси;ат кардаанд, ки он;о ;амеша дар бими онанд, ки Худо нохоста бобову биб; ;асдан ва ё са;ван ба он;о ;изои бо г;шти хук та;ия шуда ва ё дигар таоми ;аром нах;ронанд.
Замоне ки Мавзуна ба падару модар дар хусуси ба як ;авони ;збектабори риштон; ба шав;ар баромаданаш на;л кард, падару модар мухолифате нишон надоданд. Он;о мутмаин буданд ки духтарашон дипломи сурхи Донишго;и тибб; дар даст дар интихоби ;амсар низ иштибо;е нахо;ад кард. Че;раи аслии домодашон Сиро;идин баъди т;й маълум гардид. Сиро;идини сергапу ма;маддоно ;амаги маълумоти ;аштсинфа доштасту дар як ошхонаи ша;р; шогирдии кадом ошпази номиро мекардаст. Баъди шав;ар кардан рафтору гуфтори Мавзуна дигар гашт. ;и;об п;шида, кори духтуриашро партофт. Дипломи сурхашро дар санду; монда, хонанишин шуд. Аз са;ар то шом кори хона мекарду тиловати ;уръони шариф. Шав;ар барои Мавзуна як шайхи тавонманде буд. ; тан;о бо дастури хо;ааш амал мекард. Мавзунаи бечора ;атто бо кадбонувони ;амсоя ;а;;и дугона шудану д;ст; пайдо кардан надошт. О;иста-о;иста Мавзуна одамгурезу хурофотпараст мешуд. Баъзе ав;от аз д;кону бозоррави бо шав;ари ма;рамаш сарфи назар карда, ва;ти холии худро аксаран ба тарбияи писаронаш мебахшид. Писарони Мавзуна Абдува;;обу Шофеиддин аз донистани оддитарин мисолу масъала сарпечи мекарданд. Дар бораи адабиёт, таърих, манти;у фалсафа он;о маълумоте надоштанд. Р;зе бобои Алибек хост бо набера;ояш шатран;бози кунад. Дар ;авоб он;о гуфтанд, ки мутоби;и ;идояти ким-кадом як пири тари;аташон бозии шатран; яке аз гуно;;ои кабираи нобахшидани будааст.
Дар р;зи мавлуди Нина;он, баъди хатми мунозираи т;лони бо домоду набера;о Алибек дар тан;ои бо Мавзуна с;;бати хоссае доир кард:
 - Мавзуна, духтарам, ба набера;оям фа;мон, ки он;о дар баробари ;оривор аз ёд кардани ;уръони ма;ид муваззафанд ба донистани фан;ои дарс;!
- Дада, он;о ягон кори ношоиста накардаанд-ку. Барои мусулмон Умм-ул-китоб (модари китоб;о, яъне ;уръон - араб;) мисоли обу ;аво зарур аст. Дар радифи ;уръони карим дигар китоб;о як чизи нолозиманд. Мисоли ко;и сафед арзише надоранд.
 - Духтарам, ин гапи ту нест. Ин фасонаи домодамон Сиро;идин аст. Як соат пеш ; ;амин гапро ба ман ;ам гуфта буд. Ман барои ояндаи неки фарзандонат ;ам мех;рам. Чанд бор сан;иш карда дидам, ки набера;оям саводи комил надоранд. Ман, доктори илм, модарат номзади илм;ои биологи. Ману модарат ;амеша бо он мефахридем, ки ба туву Бе;р;з маълумоти ол; додем. Бо ;амин дониши худ писаронат ба мактаб;ои ол; дохил шуда наметавонанд. Оддитарин формула, ин формулаи об - H2O (аш ду о) аст. Сад афс;с, ки набера;оям ;ар р;з обро н;ши ;он мекунанд, вале таркиби онро намедонанд.
 - Агар писар;оям дар кимё суст бошанд, дар донистани шариату а;коми дин он;о ноби;аи давранд. Бача;ои нозанинам мисоли падарашон ;амаи ;адису оёти ;уръониро азёд медонанд.
 - Суханат са;е; аст. Бигузор он;о ;уръони шарифро тиловат кунанд, вале дар хондани китоб;ои дарс; бача;ои нозанинат набояд ко;ил; нишон ди;анд. ;у;рофияро он;о аслан намедонанд. Имр;з Абдува;;обу Шофеиддин дар уто;и кориам ним соат з;р зада, дар харитаи ;а;он ватани ;азрати Му;аммад пай;амбар ша;ри Маккаро баз;р пайдо карданд. Ба назари ман, набера;оям пеш аз к;чиданатон ба Маскав дар дарс;о кам иштирок кардаанд. Ё ман са;в мекунам, духтарам?
 - Дада, бача;оямро ба ;олашон мон.
 - Не, намемонам. Ту бо писаронат дар даст телефони мобили доред, шумо дар интернет аз навор;ои диниву маз;аб; соат;о тамошо мекунед. Шумо и;рор мекунед, ки телефони мобиливу интернет самари тамаддуну илм;ои да;и;анд. Шумо аз меваи тамаддун мечашед, вале аз рангу б;й ва раванди пазиши ин мева чизеро донистан намехо;ед. - Чаро? Сабаб яктост. Шумо фа;миш ва чахонбинии худро дар ;олаби ма;дуди шариат даровардаед. Шумо ба дунё бо диди фарох нигаристан намехо;ед. Ба такрор мег;ям, ки дар баробари донистани оёту ;адиси ;уръон; набера;оям муваззафанд ба ом;хтани илм;ои да;и;, таърих, тамаддун, алифбо ва адабиёти ниёгон.
 - Дада, ;амаи ин гап;о ба хотири чи? Агар дили шумо хо;ад, ки бача;оям та;аввулотпарасту олим шаванд, пас иштибо; аз шумост на аз мо. Номаи камол гирифтан замон Абдува;;об ба курс;ои ошпаз; меравад. Шофеиддин шайхулислому ;ории ;уръон шуданист. Магар ин бад аст?
 - Тарбияи шумо бад нест, вале он якр;я аст. Бубин, духтарам, барои сабз шудани рустани ба ; тан;о об кифоят намекунад. Гиё; бояд ;ам аз нури офтоб ва ;ам аз хоку ;изои мукаммал мустафид шавад. Фикр мекунам, ту маънии ташбе;и маро дарёфти, духтарам. Беш аз ин чизи дигаре бароят намег;ям.
Пас аз ин ба;си пурмо;аро Мавзуна дар иди Рамазон ;ам пеши падару модар наёмад.
Алибек бидуни за;мате худро ба де;а расонд. Аз чи бошад, ки ; ;ангоми ба ;авлии калони бустонсаро ворид шуданаш к;даквор шод шуд. ;омадони сафариашро дар як кун;и да;лез партофта, зуд ба ;авл; баромад. Дар зери шипангчаи майдон каме дам ;от кард. Пасон ; мушаввашу тарсон гирд-гирди ;авлиро давр зад ва тамоми кун;у бур;ро як бори дигар аз назар гузаронд.
Р;з;ои аввали ноябри Шатура сербод, сарду борон; омаданд. Себу олуи пухта к;рпавор болои алафзори хушкидаи зери дарахтон рехта буданду б;и нофорами себи п;сидае Алибекро асабон; мекард. Алибек аз т;даи мева;от як себро хуш карда ба да;ан бурд. ;арсасзанон себро дандон заду чин ба ;абин кашид. Себ сарду туршу каме талхмазза ;ам буд. «;оло бубин, ки маззаи ;амин себ ;ам мисоли р;з;ои охири ;аётам ба назар талху турш метобад», - фикре хунсардона тамоми ву;уди Алибекро мисоли заминларзаи шадид ба ларза овард. Моту маб;ут м;йсафед тарафи ан;омхона рафт. Бо дастони ларзон як ;абза хошоки хушкро аз зери боми ан;омхона гирифа дар байни ;авлии б;стонсаро партофт. Аз ошхона г;гирду аз зерхона як зарфи пур аз бензин оварда дар назди хасу хошоки овардааш монд. К;то; будани р;зро андешида, Алибек ;арсасзанон с;и ошхона давид. З;р зада чавкии вазнинро бо азобе аз дари ошхона берун баровард. Каме нафас рост карда, ; кашон-кашон чавкиро то са;ни ;авл; овард. Онро канортар аз ;арами хошок монда, дубора с;и б;стонсаро шитофт. Баъди ним соату м;рчавор даву;е; карданаш Алибек ;евони пур аз китобро холи карда, аксари китоб;ояшро ба р;и ;авл; баровард.
То торик шудани дунё бештари китоб;ои нодири китобхонаи б;стонсаро дар назди хошоки хушк ;арам шуда буданд. Ба кори а;ма;онааш нигариста, Алибек ма;нунвор писханд зад. Сонияе баъд ; зери лаб пичиррос зад: «Ана халос. «Теппача» -и пур аз китоби рангорангро омода кардам. Инак, ;амин теппача нигарони кори ман аст. Агар китоб;оям нут; медоштанд, шояд аз ман мепурсиданд: - Оё ман тара;;ум дорам? – Оё ман ;аллод нестам? Пас агар набошам ин даводав чи маъное дорад. Чаро ман бо китобу та;дири хеш боз; мекунам?».
Аз зарби кор Алибеки мариз ду;ат шуда аввал ба ;арами китоб, сипас ба зарфи бензиндор назари дардманде афканд. ; манзараи с;хтори китобхонаро пеши назар оварда, мисоли к;даки гирёнчак даст ба гиря зад. Ду се да;и;а ва ё бештар аз он ; фи;-фи; гирист. Го;о, ;ангоми ;и;;осзаниаш садои беихтиёре мисоли нав;а ба атроф мепечид. О;иста-о;иста гиряи пасти ; ба фи;ону зор; мубаддал гашту сукути атрофро халалдор месохт. ;уттии г;гирдро ба ;айб дарунтар ти;;онда, Алибек гирд-гирди теппаи титу парешони китобу ко;аз, чарх задан гирифт. ;ангоми чархзан; ; даст ба осмон бурда мера;сиду хур;шону ма;нунвор «Зойа - е –е!» (хасрат – е –е, - ла;;аи мардумони Х;фи но;ияи Р;шон) мегуфт. Го;о каф ба каф месоиду го;е бо дасти рост шаппотие ба пешониву зарбае ба рон мезад.
Аз па;л; ;аракат;ои с;фиёнаи Алибек ба базми ра;;осони калаш;ои нуристон; дар иди шаби ялдо (тоифаи мардумоне дар Читроли Покистон, ки худогони бисёреро парастиш мекунанд) мемонд. Не, не, ин базми мардуми Нуристон набуд. Дар соби;, барои ;авонмардони х;ф; дар маросими фавти наздикон оби дида рехтан мамн;ъ буд. Тан;о бо ра;си само (ра;си маросимии дафну азо, алъон дар баъзе де;оти но;ияи Р;шон маъмул аст) он;о дарди худро фур; нишонда, бори анд;;ро кам мекарданд. Боре, дар тифлиаш, Алибеки дар са;ирахона калон шуда, ин оини ;амкешонро дар наздикии ;абристони Ри;ист дида буд. Имр;з Алибеки дардманд (Алибек аслан бемор набуд, вале ; бор;о ба Нина;онаш гуфта буд, ки кам мутоила кардани китоб аз тарафи ;омеъа як дардест ва ин мариз; тан;о ба одами бисёрхон сироят мекунад) барои таскини дарди худ даст ба анъана;ои ;авм; зада, ра;си самои падруд; мекард.
Ла;зае баъд, ба иллати хастаг; ва ё аз фишори паст бошад, ки Алибек ором шуд. ; худро р;и чавкияки д;стдоштааш партофта, зорикунон худ бо худ с;;батро огоз кард: «Китобхонаамро месузонам. Алъон китобхона ба ашхоси ангуштшумор зарур будасту бас. Мисоли ангуштаки шашуми изоф; аст, ки дар аввал худнамои мекунаду пасон аз тарафи ;арро; бурида мешавад. Бо чи маша;;ате китобхонаамро аз Душанбе ба Маскав наоварда будем? Он ;адар китоб;ои классикони русу форсу то;икро ману Нина;онам ;амъ овардем, ки раф;ои китобхона барои китоб кам; мекарданд. Дар Душанбе китобхонаи моро дида, ;асудон аз рашку ;асад мес;хтанд. ;амсинфони Бе;р;зу Мавзуна ба хона омада, бо сад орзуву ;авас аз китобхонаи мо китоб гирифта мебурданд. Бе;р;зу Мавзуна дар мактабу донишго; ;ам китоби бисёре мехонданд. ;оло Мавзуна мисоли ро;иба;ои дайр сиё;п;шу хонанишин шудасту Бе;р;з аз пуркор; як вара; китоб ;ам мутоила намекунад. Замони ;авонии мо дигар буду ;оло ;авон;о дигар шудаанд. Дар соби; мардуми к;;истонам ;арисона ва бо як шав;у ш;р китоб ба даст мегирифтанд. Бор;о медидам, ки мардумон бо калимаи бисмилло; «Шо;нома» - ву «Самаки айёр» - ро аввал б;сида, пасон ба чашм молида мехонданд. ;оло китобро тан;о дар дасти мусофирони пиру кампири айнак ба чашму асо дар дасти поезду метро (ро;и зеризамин;) мебиниву халос. Набера;оям як бор ;ам дари китобхонаамро боз накарданд. Чи за;мат;ое накашидам? Аз бор;о дар ма;лиси волидайн ширкат кардану дар бобати камхонии шогирдон пур;аячон маър;за карданам чизе ;осил нашуд. Чи талош;ое ману Нина;он дар хониши набера;о накарда будем. ;амааш барабас рафт. Дар охир ;амаи за;мат;ои мо мисоли обе шуданд дар реги тафсон рехта. «Шумо ;ам нах;ред. Шогирдони ;озира мехонанад, вале на дар шакли ко;азиву китоб;. Дар замони муосир аксари шогирдон маводу матни мавриди ниёзашонро бе ран;у майнаобкунии изоф; аз интернет (1) р;бардор (2) зеркаш; (3) скачать – рус;) карда мегиранд. Дар ;алли сан;иш;о ;ам аз интернет истифода бурда шогирдони чолок дар олимпиада;о комёб мешаванд», - аз гуфта;ояш нашармида, ба Алибек р;ирост гуфт ро;бари синфии Комбиз дар ;аласаи охирини волидайн.
«Шур;ъ кардан даркор, исти;ола чи лозим? Ва;ти ман ;ам ба сар омад. Нобуд кардани китобхона кори са;л нест. Дигар ро;е надорам. С;хтани китобхона бароям мисоли р;зи ма;шар аст. Бигузор ин ;оимул;иёмати мисоли ман хонандае бошад», - пичирросзанон гуфт Алибек. Садои чарсас бо ;ам задани сараки г;гирч;бу г;гирд;утт; ;ам Алибекро аз нияташ нагардонд. ; г;гирди афр;хтаро с;и хошоки хушки бензинрехтаи зери китоб;о бурд. Теппаи китоб дар як ла;за аланга гирифт. Оташ китоб;ои безабонро ба коми худ фур; мебурд. Боди сахте вазида забона;ои оташро баландтару баландтар мебурд. Аз оташи афр;хта лахчае ба тарафи б;стонсаро парид. Алафи хушки зери шипангча лоласон даргирифт. Акнун аланга;ои оташ мисоли ажда;ои бера;м ;ониби б;стонсаро ;аракат мекарданд.
Алибеки лолу музтар аз кори кардааш ба да;шат омад. ; ба худ омада, фи;оне кашид: - Вой Худое! Мани нагунбахт чи кор кардам? Ман китобхонаамро с;зондам, ман бачаамро куштам. Ман Рустами тирабахтам. Ман, бачаам, С;;роби ;авонмаргамро бо дастони худам хан;ар задам. О; бахти нагунсораме, вой бахти ворунааме! О сари сахтаме! Духтур рост гуфта буд. Ман девонаам. Агар ма;нун намебудам, ;амин корро намекардам.
Алибек хокистари с;зонро гирифта ба сар рехт. Афтону нолон гирд- гирди оташ медавид. Чун донист, ки оташро хом;ш карда наметавонад, ; бори вопасин р; ба осмони торик карду «падруд азизонам» гуён худро бо як ;а;иш ба коми оташ андохт.
 Р;зи дигар Алибек аз б;стонсаро барнагашт. Нина Петровна ;ро то чошт маъталу мунтазир буд. Телефони Алибек ба занг;ои пай лар паи Бе;р;зу Мавзунаву Нина;онаш ;авоб намедод. Сукути телефони Алибек барои Нина Петровна мисоли хан;ари дар гул; халонда буд. Нина Петровна медонист, ки шав;араш дигар намеояд. Бе Али;онаш ; дигар тан;ост. Бо рафтани худ ба б;стонсаро Алибек до;еро дар дили зав;ааш монда буд. Алибек барои занаш ;ам шав;ар, ;ам ёвар ва ;ам д;сту муттакое буд. Бо бедарак шудани шав;ар му;аббати Нина Петровна г;ё дар сина ях баста буд, ки ; на сухан гуфтан метавонисту на гиря кардан. Мисоли ;айкали бе;он ба кати дунафараи хонаи хобашон нигариста хом;шу сокит буд. ;амин манзараи тан;ои дар хонаи хоб ва ашк нарехтан барои Нина Петровна аз ;ама гарон буд. Ба назараш чунин менамуд, ки ;аёти минбаъдаи ; бе Али;онаке, ки дар зиндагиаш боре ;ам ;ро наозурда буд, дигар маъное надорад. Он зиндаги нест, он мисоли ;оимул;иёмат аст...


Рецензии