Згадаймо... 91 рiк з дня народження Нестайка В. З

Сьогодні йому мав би виповнитися 91 рiк.
Я хотіла, щоб ми згадали цю прекрасну людину, дитячого письменника, класика української дитячої літератури.
А хто ще не знайомий з творчістю Нестайка Всеволода Зіновійовича, хай відкриє для себе світ його книг,
світ дитинства та неймовірного українського колориту його творів.
Світла память...

https://dovidka.biz.ua/vsevolod-nestayko-tsikavi-fakti/
http://booknazy.blogspot.com/2018/01/blog-post_31.html
 

"30 січня народився Всеволод Зіновійович Нестайко – найпопулярніший український письменник, класик
сучасної української дитячої літератури, на книгах якого виросло кілька поколінь читачів.

За сімейною легендою, мама народила Всеволода в перерві між читанням Ремарка. Вона розповідала:
«Акушер, старий єврей, сказав: «Мадам! У вас, здається, народився письменник!» ;;Нестайко народився в Бердичеві. В дитинстві Всеволод був дуже хворобливим хлопчиком. Коли В.Нестайко був маленьким хлопчиком, він страшенно хотів швидше вирости і стати великим та дорослим.

 «Може тому, що я був справді малий на зріст, чи не найменший у класі. Малий, худий та ще й рудий. Як вогонь червоний». Мене дражнили: «Море горить», «Пожежна машина». А ще в класі мене звали «Рудий африканський їжачок», – згадує письменник. І щоб швидше вирости Всеволод годинами стояв під дощем і
спати лягав о сьомій. Отак у сні та нетерплячці Всеволод і не зогледівся, як несподівано виріс майже під два метри і вже не був рудим.
Рідною мовою в сім’ї була російська. Однак мати віддала Всеволода вчитися в українську школу, «щоб знав мову свого батька».Батько письменника загинув у концтаборі.

 Мама з сином, рятуючись від голодомору переїхала до Києва. В Києві пережили фашистську окупацію.

Юний Всеволод зразковою поведінкою не відрізнявся – так само, як і герої його майбутніх повістей.

Книгами Нестайко захоплювався ще з перших класів. Письменник пам’ятав перший художній твір, над яким він пролив свої дитячі сльози. Це була розповідь А.П. Чехова «Ванька Жуков», який йому, 4-річному, прочитала мати. Любов до творчості Антона Павловича, як зазначає сам письменник, вірність його ідеалам людяності, порядності і відповідальності збереглися у нього на все життя. Навіть перший гонорар він витратив на бюст Чехова.

Перше оповідання Нестайко написав в 8-річному віці. У ньому йшлося про відважного мисливця, який полював на бенгальського тигра в Африці.
Першу казку письменника «В Країні Сонячних Зайчиків» видали у 1959 р. Книга відразу ж стала дуже популярною і була переведена на кілька мов світу.
За книгами Всеволода Нестайка знімалися фільми, що завоювали міжнародні нагороди. Письменник –лауреат численних літературних премій. А в 1979 р. трилогія «Тореадори з Васюківки» Міжнародною Радою з дитячої та юнацької літератури була внесена до Особливого почесного списку ім. Андерсена як
один із найвидатніших творів світової літератури для дітей."

30.01.2020.

История cоздания:
https://dovidka.biz.ua/vsevolod-nestayko-tsikavi-fakti/
http://booknazy.blogspot.com/2018/01/blog-post_31.html


Рецензии