Испытанное

ЗИЕДЕЛЛАРГ


     Уггаре а стагах нехан дог додуьйтуш дерг - цуьнан сонталла, ша шиеха цуьнан йолу г1алате лаккхара ойла. Ша дег1ана мел онда хиларх, стаг волу стаг, кхечунна коьртан т1оьхула хьиежа г1ертар вац. Жимачу дег1ехь волчу суна сиха го иштта дерг)

     Деллахь, ма-к1езга хан йу-кха хIокху дуьненчохь йаккха вайн Дала (хIоранна а) йелларг, ма-кIеззиг бен дац-кха вайн делларг... дерриге а! Эхартехь хин долчуьнга ладоьгIча-м - хIетте а. Вайн делларг а - вайн тоъъал, вай зиен, вайн йеллачу хенаца а, рицкъанца а. Цунний бен делла а ма-дац иза!

     Цхьа а вац цхьанненна а хьалха (адамех) диекхарелахь. Цуьнан диекхар, уггаре а хьалха, Далла гергахь ду. Цулла т1аьхьа - шиен Сийн (иза цуьнгахь делахь, хиллехь а - диснехь) хьалха.

     Дала х1оран а цхьацца говзалла йелла... Йа могшалла, йа хьекъал (цуо иза кхиадахь). Х1умма а даланза цхьа а вац..., ур-атталла мискалле кхаччалца. Иза делла Цуо и стаг вАхийта а, цуьнга рицкъ лахийта а, цунах кхиечарна беркат дАлийта а. Мискалла а ма йу Делера, стаг зуьйш, цуьнца (кхиечеран) болу ларам, г1иллакх зуьйш а.

     Ткъа цхьанна а говзаллах дан х1уммаа дац, стагехь г1иллакх дацахь, адмалла йацахь, цуьнан дог куралло 1ехийна делахь. Ишттачо шиен Дала еллачу говзалах а ма йо куралла.

     "Нагахь санна стагехь долу г1иллакх оцу стеган йоьхь лоруш делахь, оцу стеган бахам х1ун бу?" - аьлла сайга хаьттича..., аса иштта жоп лур дар-кха: "Стеган бахам - цуьнан хаза амалаш ю-кх" - аьлла. Иштта ду иза сан хьиесапехь...

     Сонталла, куралла - цхьатерра ирча йу-кха боьршачу стагехь а, зудчуьнгахь а. Нийса олура вайн баккхийчара... Уьш стеган 1овдалаллийн билгаллонаш йу олий.


Рецензии