Закон Янтэ

Jnteloven
Скандынаўскі  "Закон Янтэ" сфармуляваў нарвежскі пісьменьнік  Аксэль Сандэмусэ ў рамане  "Бежанец,які пераступае свае сьляды",адштурхоўваючыся ад няпісаных правілаў рэальнага грамадскага сужыцьця ў Нарвегіі і Швэцыі як найменей.Думаю,што гэткіх засьцярогаў прытрымліваюцца ў Даніі,Ісландыі і Фінляндыі.Мяркуйце самі,ці падыходзіць гэты  "закон" нам,Беларусам?А можа і мы жыём паводле гэтых правілаў?
Du skal ikke tro at du er noe.
Du skal ikke tro du er like meget som oss.
Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
Du skal ikke tro du vet mer enn oss.
Du skal ikke tro du er mer enn oss.
Du skal ikke tro at du duger til noe.
Du skal ikke le av oss.
Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
Du skal ikke tro du kan l;re oss noe.
-----------------------------------------
Jante er den vesle byen der hovedpersonen vokste opp, og Janteloven er et uttrykk for sm;byens tyranniske press p; den enkelte. Sandemose hevdet imidlertid at Janteloven har sin gyldighet overalt.
Янтэ - маленькі горад, дзе вырас галоўны герой рамана, а Янтэловен - вобраз тыранічнага ціску маленькага горада на чалавека. Сандэмусэ сцвярджаў, што закон Янтэ дзейнічае паўсюдна.
Вы не павінны думаць, што вы нешта з сябе ўяўляеце.
Вы не павінны думаць, што вы такія ж, як мы.
Вы не павінны думаць, што вы мудрэйшыя за нас.
Вы не павінны ўяўляць, што лепшыя за нас.
Вы не павінны думаць, што ведаеце больш за нас.
Вы не павінны думаць, што вы большыя за нас.
Вы не павінны думаць, што ў вас нешта добра атрымліваецца.
Вы не павінны смяяцца з нас.
Вы не павінны думаць, што хтосьці клапоціцца пра вас.
Вы не павінны думаць, што можаце навучыць нас чаму-небудзь.
У сутнасьці,гэта свайго роду скандынаўскі камуністычны маніфест,вытканы з'едлівай фантазіяй аўтара з рэалітэту штодзённага жыцьця скандынаваў.


Рецензии