Чому невчасно?

Чому на півдні України складніше реформувати освітні процеси, аніж в інших регіонах нашої держави?



1. Тому що етнічна картина населення є дуже строкатою.

2. Тому що значна частина критично важливих галузей освіти лежить на перетині дисциплін.

3. Тому що управлінські процеси не завжди уніфіковані і не завжди навіть мають бути уніфікованими на 100%.

4. Тому що децентралізаційні тренди стикаються з опором (часто - навіть добре обґрунтовані).

5. Тому що поспіх в освіті - джерело непорозумінь у довгостроковій перспективі, хоча вміння швидко мислити - це одна з чеснот місцевих науковців, у тому числі методологів освіти з великим стажем.

6. Тому що представники закордонних груп впливу фактично "беруть в облогу" заклади середньої та вищої освіти, змушуючи офіційних осіб іти на поступки заради світлого майбутнього.

7. Тому що Південь - це важлива частина нашої країни, називати яку дотаційним регіоном, як мінімум, недалекоглядно з боку певних офіційних осіб та організацій.

8. Тому що природня експлікована (явна) поступливість місцевих мешканців слабо корелює з традиційним ресентиментом мас стосовно влади, притаманним середньому класу, який все ще опирається певним новим, а насправді - добре забутим ритуалам.

Таким чином, настрої студентства чи молодих фахівців не є повністю контрарними до реалій суспільства. Вони є лише показником зрушень на освітній арені, а для повного змалювання цих зрушень потрібно ще багато "аркушів" та декілька ведерець "фарби".


Нарис М.Чиянової для українських освітніх організацій та фондів.

Написано крізь одеську оптику, але з Києвом в серці.

Створено за підтримки UKaid/Bayerische Haus Ukraine.


Рецензии