Стаханов i Сталiн

Стаханов і Сталін

Стаханов народився в один день зі Сталіним - 21 грудня і дуже цим пишався. А Сталін любив Олексія і багато чого йому прощав. Перший раз Сталін побачив Галю на прийомі у Кремлі і багатозначно сказав: "От такою має бути дружина майбутнього наркома!" Стаханов дуже налякався після цих слів: "Боже ж мій, та який з мене нарком! Адже я не дуже грамотний і навіть розмовляти не вмію!" Хоч Олексій Григорович і закінчив Промакадемію, але відчував, що освіти йому бракує. Посада наркома вугільної промисловості була вакантною після смерті Орджонікідзе. Стаханов не був ані організатором, ані стратегом. Мабуть, зрозумів це і Сталін. До великого полегшення Стаханова, наркомом призначили іншу людину.
Розуміючи, в яке товариство потрапив її простуватий чоловік, Галина його виховувала. Якось навіть змінила зовнішність Олексія -пофарбувала його волосся в чорний колір. Сталін побачив - сторопів: це не Стаханов! Щоб не гнівити "царя", Олексій оббрився наголо.
Галина водила його на концерти, до театру. Оперу Стаханов не любив. А от оперета йому подобалася. Навіть старшу дочку назвав Віолеттою після того, як подивився "Фіалку Монмартра".
Стаханов дружив з Василем Сталіном. Часто вони проводили час за склянкою. Сталін знав про це й попереджав Стаханова. Але не більше. Не торкнулися родини Стаханова й репресії. Мабуть, "цар" не бачив у цьому простому, відкритому чоловікові свого ворога.


Рецензии
Разумеется, Олег, Сталин не видел в этом простом и открытом человеке врага. Как и во многих других. Сталин, как и любой революционер, обладал колоссальной интуицией и прошёл большую школу практической психологии общения.
Эти качества помогли ему выявлять иуд в советской верхушке.
Вполне возможно, в "иуды" попали и некоторые достаточно преданные революции люди, но таковы уж законы существования "властителей дум"!

С удовольствием читал строки на абсолютно понятном церковнославянском. Многих удач!

Сергей Вожегодцев   02.06.2021 19:09     Заявить о нарушении