Торез спокiй чи забуття?

Торез: спокій чи забуття?

Довго залишалося незрозумілим, чому Олексій Григорович опинився в Торезі. Все-таки він обіймав одну з керівних посад у Мінвуглепромі, був не просто шановною людиною, а зіркою, ідолом, прапором соцзмагання. І раптом, уже за Хрущова - невелике шахтарське містечко в Донецькій області, посада інженера. Потрапив у немилість? Що насправді сталося?
А тут ось яка історія. Микита Хрущов зустрівся з Морісом Торезом, і той заїкнувся про те, що хотів би відвідати Чистякове в Донбасі. І ще запитав: а де зараз ваш Стаханов? "Там само, у Чистяковому, вугілля рубає", -відповів Хрущов. Чи то він хотів догодити Торезу, чи то справді не мав достовірної інформації. Одне слово, Стаханов одразу одержав наказ: терміново, за 24 години, прибути в Чистякове. Родина з ним не поїхала, всі вважали, що це просто відрядження, і Олексій Григорович незабаром повернеться. Та й не могла Галина Іванівна наприкінці 50-х залишити Москву. Молодша дочка Алла (відома в минулому телеведуча ГРТ Аза Ліхітченко) вчилася в сьомому класі, Віолетта - в десятому, зростав маленький Алік.
У Донбасі Стаханов спочатку жив у готелі, потім одержав однокімнатну квартиру. Галина їздила туди раз на місяць. Прала, готувала їжу, розповідала про дітей. Потім почала знаходити в квартирі ознаки присутності інших жінок. А одного разу повернулася до Москви в синцях. Віолетта стверджує, що батько ніколи не піднімав руки на матір, але що було насправді, Галина не розповідала. Просто перестала їздити до Чистякового.
А там у Стаханова з'явилася Антоніна - родичка того самого парторга Костянтина Петрова. Той бачив, як самотньо Олексію в Донбасі, тож познайомив його з сестрою своєї померлої дружини. Вони були близнюками. Антоніна працювала медсестрою. Разом вони і прожили останні роки життя.
Віолетта вважає, що в останньому шлюбі батька багато дивного. Як він міг розписатися з іншою жінкою, якщо його розлучення з Галиною Іванівною не було оформлено? Схоже, що батька просто обпоїли і повели до загсу. Коли Галина Іванівна одержала копію свідоцтва про шлюб, вона звернулася до суду. Суд визнав шлюб Стаханова з Антоніною недійсним. Але Антоніна залишила собі прізвище Стаханова, хоча офіційною дружиною йому не була.
Чистякове пізніше перейменували на Торез. Там Олексій Григорович до кінця життя працював помічником головного інженера на шахті „Торезська”. Після того, як у Мінвуглепромі він очолював нагородний відділ і займався соцзмаганням, остання посада його принижувала. Як і те, що Зірку Героя Соціалістичної Праці йому дали аж 1970 року, після того, як її одержали майже всі його послідовники. Про нього стали забувати. Стаханов пив і кілька разів лікувався. Але помер він не через білу гарячку, як кажуть. Причиною смерті став інсульт, що стався з ним у лікарні. Послизнувшись на недогризку яблука, Олексій Григорович упав і вдарився головою. Звідси - інсульт. Він помер 1977 року.
Усі найближчі родичі Стаханова живуть у Москві. Дочки - Віолетта і Клавдія, онуки і правнуки. Єдиного сина Віктора вже немає, він помер три роки тому. Але є онук Олексій, ім'я - на честь діда. Кажуть, дуже на нього схожий - рудий і веснянкуватий. Прізвище в молодшого Олексія - Машуров, як і в начальника дільниці, що допомагав Стаханову ставити рекорд. Але це, по суті, збіг, яких у житті Стаханова було багато.


Рецензии