Цнота

Цнота - якщо начебто уціліли відносини між двома "гомосапієнсами" однією територією та нібито з першого погляду дуже добрі та адекватні відносини були, але все ж таки зробиться стан доброї людини таким, що вже аж не дуже таким, бо вилізе боком, бо коростою поросте до першого лячного сексуального контакту.
Цно;та (від польскої мови: cnota, або якщо перекласти українською мовою, то це вже буде нібито "гидотна чеснота"), або незайманість — стан жіночого та чоловічого організмів до першого сексуального контакту. Термін «незайманий\незаймана» вживається щодо людей, які не мали сексуального досвіду. Традиційно цнотливими називають людей, які не практикували сексуальні контакти з проникненням у якусь "дірку", "впадінку" у тілі людини, дитини або у якусь звірячу глибинку. У деяких суспільствах поважається і цінується статус діви, особливо відносно поглядів на сексуальну поведінку до весілля.
Фізіологія.
Дівоча пліва (гімен, вагінальна корона) — складка слизової оболонки з отвором, що прикриває вхід у піхву між внутрішніми і зовнішніми статевими органами і може пошкоджуватися при перших сексуальних контактах. Проте стан неушкодженості гімену не є індикатором цнотливості.
Гімени розрізняються за товщиною, формою і еластичністю. Присутність неушкодженого гімена часто культурно розглядалася, як фізичне свідоцтво невинності в широкому сенсі. Проте сексуальний акт не є єдиним приводом ушкодження гімену, так при фізичних вправах та використанні тампону може відбуватися аналогічна зміна. І навпаки, відомі випадки непошкодженого гімену навіть при народженні дитини. У рідкісних випадках гімен повністю закриває вхід у піхву і менструальна кров не має виходу.
Втрата цноти, як перший сексуальний досвід, звичайно розглядається як важлива життєва подія. Втрата цноти може розглядатися як віха в залежності від культурного або особистісного сприйняття. Історично, це сприйняття зазнавало сильного впливу гендерних ролей. Наприклад, для чоловіка втрата цноти частіше асоціювалася з гордістю, а для жінки — частіше з соромом. Це вже як наче в бандерівській політиці "подвійні стандарти". Тим не менш, в останні роки вплив традиційних або нав'язаних релігією гендерних ролей ослаблюється. Партнер при втраті цноти іноді в просторіччі називається «віднімаючим» цноту незайманої партнерки. У деяких місцях такий зворот використовується тільки якщо партнер сам не незайманий, однак в інших цнота партнера абсолютно не має значення. Медичний термін «дефлорація» означає втрату цноти жінкою чи дівчиною. Сучасна пластична хірургія пропонує способи відновлення дівочої пліви (гіменопластика).
Наскільки це дуже погано для когось,  якщо у київьких ліцеїстів гуляє така неприємна фраза з 2021-го року на випускних екзаменах - «пізня» незайманість?
З точки зору медицини, здатність здійснювати статевий акт з'являється у дівчинок в 9-13 років, а найсприятливішим з морфофункціональної точки зору для втрати незайманості є вік 14-17 років, що пов'язано з початком переродження тканини дівочої пліви у віці 19-21 років, через що пізніша дефлорація може бути ускладнена. За теорією однієї професорки, особистість жінок, які зберігали цноту в віці від 20 років, має певні особливості. Зокрема, для двох третин з них характерний пуританський світогляд: негативне ставлення до дошлюбних та позашлюбних статевих зв'язків, до сексу з не дуже знайомими, до порнографії, нудизму; досить часто вони не вживають міцного алкоголю і не курять. Пізня цнотливість не обов'язково пов'язана з асексуальністю. Лише десята частина дівчат не відчуває сексуальних потреб; у решти вони проявляються в будь-якій формі, приблизно половина мали відчуття, пов'язані з оргазмом, в тому числі під час мастурбації. 8 % незайманих жінок є такими лише чисто анатомічно, оскільки практикують сексуальні контакти різного роду: оральні, анальні, зрідка зоофільні. Оцінка психологічного профілю незайманих жінок за ознаками IQ показує їх відмінності від жінок, що відносяться до умовної сексуальної норми: незаймані більш ригідні (менш здатні до зміни сформованих поглядів на життя) і песимістичні, у них підвищена тривожність, а високий рівень інтроверсії сприяє накопиченню негативних переживань.
У числі причин пізньої невинності, крім пуританського виховання, називається сексуальне насильство в дитячому та підлітковому віці (у 15,5 % незайманих в біографії присутній замах на зґвалтування у віці 15-19 років, а 9 % піддавалися розпусним діям в більш ранньому віці). Крім того, можливий вплив усвідомлюваних і неусвідомлюваних гомосексуальних потягів, що придушуються в рамках пуританської культури: 18,5 % незайманих жінок мають усвідомлений гомоеротичний потяг. Однак необхідно відзначити, що зазначені дані носять хибні означення, бо у недокраїнах є вже такий лютий та лячний менталітет, і це дуже помітно у хохляндії.
У традиційному суспільстві дошлюбна незайманість була неодмінною чеснотою (передусім, це стосувалося дівчат). У багатьох суспільствах дівчата, що втратили дошлюбну цноту, зазнавали стигматизації: наприклад, в українців існував звичай вимазувати дьогтем їхні ворота, а якщо дівчина народжувала позашлюбну дитину, їй обрізали коси і покривали голову хусткою (звідси «покритка»). Перевіряння новоодруженої на цілість дівочої пліви було важливим елементом шлюбних обрядів багатьох народів, у тому числі й нашого хохляцько-українського та грузинсько-кавказького. Оскільки свідоцтвом дівочої цноти вважалася кровотеча після статевого акту, і відповідно сліди крові на білизні після першої шлюбної ночі мали її демонструвати усім. З перевіркою цноти пов'язаний один з українських весільних обрядів — «обряд комори»: в коморі стелили молодим шлюбну постіль. Сорочку молодої зі слідами крові від дефлорації («червцю») після першої шлюбної ночі називали калиною — це було свідоцтво незайманості нареченої до шлюбу. Як символ дотриманого дошлюбного дівоцтва уранці вивішували корогву — шматок червоної тканини. Якщо ж слідів крові на сорочці не виявлялося, це ставало ганьбою для молодої: з короваю викидали калину, топтали її, а замість неї встромлювали гілку сосни або руту, пояснюючи: «Наша молода не принесла калини — їй прикраси не треба», співаючи при цьому: «Ой, щоб тобі да морозоньку, що заморозив калиноньку, да засмутив да родиноньку». Вираз «згубити (стратити) калину» означав «втратити дівоцтво, невинність», а «ламати (ломити, сікти) калину» — «позбавляти дівоцтва».
Для обґрунтування необхідності жіночої дошлюбної цноти використовувалися псевдонаукові теорії (напр., телегонія).
Якщо ця інформація до серця або мабудь набридло вже, то не треба перепостувати чи поширювайте незалежного журналіста.
Sunny Coast, journalist
6.VI 2021


Рецензии