Эй, Толибон кулок сол!

                Эй толибон!
              Мен Аллохнинг ожиз бир кули, Хазрати Иброхим авлоди, Хазрати Мухаммад салоллоху алайхи вассалам уммати, Имоми Бухорий ва Амир Темур авлоди Узбекистон фукаросиман!
              Асли касбим хукукшунос. Хукук буйича олий таълимни тугатганимга уттиз беш йил булди. Бир мусулмон сифатида узимни англаб беш вакт ибодатни канда килмай укиётганимга ун саккиз йил булди. Аммо, Куръонни тафаккур килиб, унинг маъносини англашга уринаётганимга уттиз йил булди.
             Куръон укиганимда Амир Темур бобом каби бирон бир ишни килишдан олдин  ният килиб уни узбек тилидагини очаман ва уша сурани укигач атроф-четимда булаётган вокеаларни тафаккур килиб, Куръон оятларининг ён-веримда булаётган вокеаларга солиштираман. Шундан кейин бирон-бир хулосага келаман.
              Сизларнинг Авгонистонда яшаётган узбеклар маконларига килаётган урушларингизни тушунолмай куни –кеча Куръон очганимда 10-Юнус сураси чикди.
              Унинг 22-сурасида шундай дейилган экан:   
               22. У (Оллох) шундай Зотки, сизларни куруклик ва денгизда юргизур. То сизлар кемаларда булган вактларингизда ва у (кемалар) хуш ел билан уларни (яъни, сизларни) олиб кетаётганида ва улар бу билан шод-хуррам булганларида, бир каттик шамол келур хамда уларнинг устига хар тарафдан тулкин келиб, узларининг гирдобида колганларини билганларида: “Касамки, агар мана шу (бало)дан бизга нажот берсанг, албатта, шукр килувчилардан булурмиз”, деб чин ихлос билан Оллохга илтижо килурлар.
               Бу оятларни укиб тарих куз олдимда гавдаланди. Утган асрнинг етмишинчи йиллари охирида худосизликни таргиб килувчи СССР деган давлат мусулмонлар юрти Авгонистонга кушин киритди. Бошликларни алмаштириб, динсизликни ёймокчи булди.
               Шунда хакли равишда мусулмон авгон миллати Оллохга чин ихлос билан илтижо килиб СССРни Авгонистондан чикиб кетишини иствади. Оллохнинг истаги билан СССР Авгонистондан чикиб кетди. Талофат курган Авгон миллати тинчликка эришиб, осуда хаёт кечириши керак эди.
               Лекин сизлар Куръондаги ушбу оятда айтилган амалларни килдиларинг:
                23. Энди качонки уларга (Оллох) нажот бергач, баногох улар Ер юзида нохак тажовузкорлик килурлар. Эй, одамлар, бу тажовузингиз факат узингизнинг зиёнингизгадир. (Сизлар бу арзимас ва киска) хаёти дунё матоси (дан фойдаланмокдасиз). Сунгра бизга кайтишингиз бордир. Бас, Биз сизларга килиб утган амалларингизни билдирурмиз (Куръон Юнус сураси).               
Сизларнинг амалларингиз ахолининг барча катламини мажбурий тартибда динга киритиш эди. Вахоланки, Авгонистонда мусулмон булмаган яхудийлар, насронийлар хам яшардилар. Ислом динида бошка бир кишини мажбурлаб динга киритиш борми?
                Агар шундай амалга рухсат булганида Охирзамон Пайгамбари Мухаммад салоллоху алайхи вассалам узларининг энг суюкли амакилари Абу Толибни мажбурлаб динга киритган булмасмидилар?
                Бу амалларинг Оллохга маъкул булмади, менимча. Чунки, яхудий хам, насроний хам Оллохнинг биз каби бандаси. Шунинг учун энди Авгонистонга Америка ва Европадаги насроний мамлакатлар кириб келди.
                Энди улар чикиб кета бошлаганларида яна сизлар мусулмонларга тажовуз кила бошлаяпсизлар. Оллохдан куркмайсизларми? Ахир у хар бир килаётган амалимиз устида гувох-ку. Баъзи гап-сузларга караганда сизлар (илохим нотугри булиб чиксин) насроний Россия ва мушрик Хитой билан хам алока килиш хакида  ният килаяпсизлармиш. Хуш алокаларинг нимадан иборат? Курол-ярог олиш учунми? Олиб кимга карши уруш килмокчисизлар? АКШ юртингиздан кетаётган булса?
                Куръондаги энг огир жиноят бир муминнинг конини тукиш хисобланади. Яъниким, бир муминниг конини тукиш дунёни конга буяш билан тенг.
                Мусулмоннинг конини тукиб яна Охиратда жаннатдан умид килаяпсизларми? Аллохим бу ишларингга йул куймаслиги Яратган Эгамдан сурайман!
                24. Дархакикат, бу хаёти дунёнинг мисоли худди Биз осмондан ёгдирган бир сувга ухшайди, бас, одамзот ва чорва хайвонлари ейдиган нарсалардан иборат булган Ер набототи у билан аралашиб, хатто Ер чирой олиб, ясан-тусан килганида ва Ернинг ахли унга (яъни, Ерни коплаб олган экин-текинларни териб олишга) кодирмиз, деб уйлай бошлаганида, Ерга кечаси ё кундузи Бизнинг фармонимиз келиб, Биз уни гуё куни-кеча обод булмаганидек, “уриб” (вайронага айлантириб) куюрмиз. Тафаккур кила оладиган кавм учун оятларни мана шундай баён килурмиз.
                Куръон тафаккуридан келиб чикиб айтаманки, бу дунёда энг чиройли амал – бир кулни озод килишдир. Хатто, ногох бирон мусулмон, бошка мусулмонни улдириб куйсаям, гунохи каффоратига бир кулни озод килиши лозим булади. Сиз эса кулликни Авгонистонга кайтармокчимисиз?
                Шу уринда насронийларнинг кули мусулмонларникидан баландлигига бир мисол келтирай. Франция 1789 йилда, Англия 1807 йилда, Америка Кушма Штатлари 1861 йилда, Россия хам 1861 йилда давлат микёсида кулликдан воз кечди. Мана Куръондаги энг савоб амал кимнинг кулига утиб кетди. Хозирги пайтда насроний мамлакатларнинг купчилигида Куръон оятларига мос баъзи конунлар харакат килаётганидан хабарингиз борми?
               Бу ишлар (мусулмон мусулмонни кул килиши) Куръонга тескари-ку! Иши йук одам кул макомига эгадир. Кулчиликни йукотиб катта савоб оламан десангиз, аввало тинчлик урнатиб одамларни иш билан таъминлашни уйлаш керак. Хадиси шарифга кура: “чин мусулмон кули билан хам, тили билан хам бировга озор бермайдиган мусулмондир”
                25. Оллох тинчлик диёри – жаннатга даъват килур ва Узи хохлаган зотларни Тугри Йулга хидоят килур. 26. Чиройли амал килган зотлар учун гузал окибат ва зиёда (неъматлар) бордир. Уларнинг юзларини каролик хам,  на хорлик хам коплай олмас.Ана ушалар жаннат эгалари булиб, у жойда абадий колурлар.
                Толибон таркибидаги туркийларга!
                Авгонистон асл туркийлар ери. Бу мамлакат номи Угузхоннинг вориси подшо Айхон номидан келиб чикади. Мисол учун узбек – УгузБерк сузидан келиб чикса, Авгонистон – Айхонистондир. Шуни унутманки, Угузхон Куръондаги Зулкарнайндир. Зулкарнайнга эса давлат куриш ва уни бошкариш илми мукаммал берилган булиб, бу сифат унинг авлодларида хам бор. Авгонистон, Якин Шаркдаги охирги юз йилда булиб утган хато ва камчиликларнинг сабаби шуки, бу юртларда давлат тепасида туркийлар эмас, бошкалар утирди. Уларда эса давлатни бошкариш тажрибаси йук. Авгонистонни пуштунлаштириш хакидаги уларнинг пуч хаёллари иншааллох амалга ошмагай.
                Адолат турк фарзанди танасининг бир кисми. Буни унутманг. Уз биродарларингиз мусулмонларнинг ва туркийларнинг конини тукманг. Куръонда “кариндошлик алокасини узган кишиларга Аллохнинг лаънати ёгилиши айтилади”.
              Куръон 47- Мухаммад сураси 22-26 оятлар:
                “Агар (иймон)дан юз угирсангизлар, якинки,  сизлар Ерда бузгунчилик килурсизлар ва кариндош-уругларингиз (билан алокани) узурсизлар. 23. Ундай кимсаларни эса Оллох лаънатлагандир, бас, уларнинг  (кулоклари панд-насихатга) кар, кузларини эса (тугри йулни куролмайдиган) кур килиб куйгандир. 24. Ахир улар Куръон хакида фикр юритмайдиларми! Балки дилларида кулфлари бордир.25. Албатта, узларига Хидоят аник-равшан булганидан кейин яна ортларига кайтиб кетган кимсаларга (бу ишларини) шайтон чиройли килиб курсатди ва улар учун (пуч орзу хавасларни) узун килиб куйди. 26. Бунга сабаб, уларнинг Оллох нозил килган Нарса (Куръон)ни ёмон курган кимсаларга: “Биз айрим ишларда сизларга итоат этамиз”, дегенларидир. Холбуки, Оллох уларнинг яширган (сирларини) билур”.
               Агар уйингизда бир кунлик егулик ва юртингизда тинчлик-хотири жамлик булса сиз бахтли кишисиз.
      


Рецензии