6. 8. Способы управления структурный, в суперсисте

6.8. Спосабы кіравання: структурны, у суперсістэмах-бясструктурны і на аснове віртуальных структур.

У працэсе кіравання замкнёная сістэма і яе частка - сістэма кіравання - ўтвараюць структуру, падпарадкаваную вектару мэтаў (абумоўленую ім) і апорную канцэпцыю кіравання і складнікі яе мэтавых функцыі. Якасць кіравання забяспечваецца пры гэтым двума фактарамі:
1. Структунай архітэктурай, г.зн. складам і функцыянальнай нагрузкай яе элементаў (уключаючы каналы інфармацыйнага абмену) і спарадкаванасцю (арганізацыяй, іерархіяй) элементаў у структуры;
2. Характарыстыкамі працаздольнасці, г.зн. функцыянальнай прыдатнасцю саміх элементаў, якія ўваходзяць у структуру, для ажыццяўлення ўскладаюцца на іх функцыi (свайго роду "прафесіяналізмам" і "кваліфікацыйным" узроўнем элементаў).
Памылкі ў пабудове структуры, якія выклікаюць яе агульнае неадпаведнасць вектару мэтаў і мноству дапушчальных вектараў памылак кіравання, могуць звесці практычна на нуль высокую функцыянальную прыдатнасць элементаў структуры; таму пры
функцыянальна прыдатных (добрых ў гэтым сэнсе) элементах, якія ўтвараюць структуру, вектар памылкі кіравання, тым не менш,
будзе па-за дапушчальных межаў.
Калі пры гэтым структура ствараецца да пачатку працэсу кіравання, і яе архітэктура і элементная база не змяняюцца ў яго ходзе, то характарыстыкі вектара памылкі кіравання вызначаюцца перш за ўсё адпаведнасцю архітэктуры структуры вектару мэтаў і мноству дапушчальных вектараў памылкі кіравання: гэта дае падставу да таго, каб такі спосаб кіравання назваць структурным.
Пры кіраванні структурным спосабам адбываецца адрасная распаўсюджванне функцыянальна арыентаванай інфармацыі па элементам структуры: нязменнай у працэсе кіравання альбо кіраванай зменнай у працэсе кіравання.
Прыклады структурнага кіравання ў тэхніцы: кіраванне самалётам пры дапамозе аўтапілота, які прадстаўляе сабой структуру разнастайных элементаў; камандны склад любой вайсковай часткі, адміністрацыйны склад любога завода, інстытута, органы дзяржаўнай улады і іх сукупнасць і т. п. — таксама ўяўляюць сабой адпаведные працэсы i структуры якiмi кiруюць.
Пры іншым поглядзе: структура, якая нясе функцыю кіравання, гэта - сістэма, т.е. мэтазгодна выбудаваная (інакш кажучы, — функцыянальна арыентаваная) сукупнасць узаемазвязаных элементаў, пэўная як па функцыянальнай нагрузцы і колькаснага складу кожнага з відаў, функцыянальна своеасаблівых элементаў якія ў яе ўваходзяць, так па ўзаемасувязь элементаў у межах сістэмы. (Гэта - вызначэнне тэрміна "сістэма").
Зразумела, што элементы сістэмы, у сваю чаргу, могуць быць сістэмамі іерархічна больш нізкага парадку. Таксама зразумела, што ўсталяванне узаемасувязяў паміж сістэмамі, якія ўтвараюць некаторы мноства, можа мець вынікам спараджэнне сістэм больш высокага іерархічнага ўзроўню па адносінах да зыходных сістэм.
Г. зн. ўсякая сістэма валодае некаторай унутранай структурай, а мноства сістэм пры арганізацыі ўзаемадзеяння паміж імі можа спараджаць сістэмы больш высокага іерархічнага ўзроўню ў адносінах да ўзроўню базавых сістэм. І таму адзін
з пытанняў тэорыі кіравання складаецца ў тым, як складаюцца такога роду структуры, якія ўбіраюць у сябе мноства сістэм.
У разнастайнасці магчымасцяў, якія вядуць да таго ці іншага адказу на гэтае(пра суперсістэмы) пытанне, нас у сувязі з тэматыкай гэтага падзелу будзе цікавіць толькі адна.
Выкажам здагадку, што ў нас маецца мноства нейкіх элементаў, якія валодаюць наступнымі ўласцівасцямі:
1. Усе элементы самакіравальныя на аснове інфармацыйна-алгарытмічнага забеспячэння, якое захоўваецца ў іх памяці.
2. Кожным з іх можна кіраваць звонку, паколькі яны могуць прымаць інфармацыю і алгарытміку ў памяць.
3. Яны могуць кіраваць іншымі элементамі, паколькі могуць выдаваць інфармацыю з памяці іншым элементам мноства.
Мноства элементаў, якія валодаюць названымі ўласцівасцямі, мы далей будзем называць "суперсістэма".
Зразумела, што паколькі элементы, якія ўтвараюць мноства, складнікі суперсістэмы, характарызуюцца не якой-то адной прыкметай, а многімі, то ў залежнасці ад набору характарыстычных прыкмет у суперсістэме - можна вылучыць розныя падмноства, некаторыя з якіх будуць прадстаўляць сабой суперсістэмы, укладзеныя ў зыходную суперсістэму. Пры гэтым магчымыя выпадкі ўзаемапранікнення - узаемапакладанасці
суперсістэм сябар у сябра*.

* Перавага сістэмнай дуальнасцi размнажэння ў прыродзе. Множны лік у граматыках многіх моў, калі кажуць i асаблiва пiшуць аб двух і больш прадметах, працэсах. Прыкладам ўзаемапакладанасці суперсістэм з'яўляюцца ўзаемаадносіны мужчын і жанчын у складзе чалавецтва менавіта ў масавым парадку.

Бесструктурнае кіраванне магчыма ў суперсістэмах, якія складаюцца з мноства аналагічных у пэўным сэнсе сябар-сябру элементаў: патрабаванне аналогіі (т.е. здольнасці элементаў да ўзаемазаменнасці адзін аднаго ў розных працэсах з некаторай верагоднасцю) у дадзеным выпадку - дадатковае патрабаванне, у адносінах да трох характарыстык патрабным пры Тлумачэнне тэрміна "суперсiстэма", звязанае з
тым, што, чым ніжэй паказчыкі ўзаемазаменнасці, - тым ніжэй здольнасць суперсістэмы да спараджэння ў сабе бесструктурнага кіраванне.
Выкажам здагадку, што мы распаўсюджваем у суперсістэме інфармацыю - цыркулярна, г.зн. умоўна бязадрасна, у рэжыме "для ўсіх, хто здольны прыняць". Цыркулярнае распаўсюджванне інфармацыі (г.зн. адна і тая ж інфармацыя праходзіць праз мноства
элементаў), падпарадкаванае некаторых статыстычных характарыстык і рознага роду ацэнак магчымай плыні падзей, нясе ў сабе магчымаю перадвызначанасць змены інфармацыйнага стану памяці некаторага падмноства элементаў у складзе суперсістэмы. Імавернасна-магчымае наканаванае змяненне стану памяці элементаў вядзе да змены статыстычных характарыстык іх самакіравання. Калі распаўсюд інфармацыі ў гэтым мностве і яго наступствы валодаюць устойлівай прадказальнасцю ў статыстычным сэнсе (гэта значыць спараджае прадказальную статыстыку з'яў), то, магчыма, бесструктурнае кіраванне гэтым мноствам, а таксама і яго бесструктурнае самакіраванне.
У такім мностве элементаў, якія валодаюць розным інфармацыйна-алгарытмічным напаўненнем іх памяці, падпарадкаваным статыстычным заканамернасцям, існуе статыстычная наканаванасць таго, што: 1) цыркулярная бязадрасных праходжанне ў асяроддзі гэтага мноства інфармацыйнага модуля пэўнага зместу прывядзе да таго, што 2) элементы мноства на аснове самакіравання складуцца ў адну або больш
структур, арыентаваных на нейкі, модулю які адпавядае паказанаму інфармацыйнаму вектар мэтаў у працягу цалкам прымальнага інтэрвалу часу, і 3) вектар памылкі якi ўзнікае ў працэсе кіравання не выйдзе за дапушчальныя межы.
Іншымі словамі: Пры бесструктурном кіраванні мноства больш ці менш аналагічных iншы іншаму iз самакіравальных элементаў, здольных да ўзаемадзеяння адзін з адным і асяроддзем, імавернасна наканавана спараджае вакол сябе замкнёныя сістэмы, якія адказваюць зададзенаму вектару мэтаў і мноству дапушчальных вектараў памылкі.
Галоўнае адрозненне бесструктурнага кіравання ад структурнага: У бесструктурным кіраванні структура фармуецца не дырэктыўна - адрасна да пачатку працэсу кіравання, а ўзнікае кіраванне (альбо самакіравальнай, т. е. «спантанна») у парадку рэалізацыі магчымых імавернасна-статыстычных перадвызначэнняў падчас працэсу кіравання на аснове пераважна бязадраснага цыркулярнага распаўсюджвання інфармацыі ў мностве элементаў, якія складаюць суперсістэму.
Таму мноства элементаў, у якім працякае працэс бесструктурнага кіравання, само з'яўляецца замкнёнай сістэмай* іерархічна упарадкаваных контураў прамых і зваротных сувязяў, Архітэктура якой змяняецца ў ходзе працэсу кіравання.
Пры гэтым гэта ж мноства элементаў з'яўляецца асяроддзем, якая спараджае з сябе структуры ў працэсе яе самакіравання або кіравання ёю звонку.

* Не ў тым сэнсе, як тэрмін "замкнёная сістэма" разумеецца ў сучаснай фізіцы, а ў раней пэўным сэнсе досыць агульнай тэорыя кіравання - не закрытая, а зацыкленая сістэма.
Растлумачым розніцу ў разуменні гэтага паняцця ў фізіцы і досыць агульнай тэорыі кіравання. "Замкнёныя сістэмы" з пункту гледжання фізікі гэта ізаляваныя ад
навакольнага асяроддзя сістэмы, якія не здольныя да абмену энергіяй з іншымі сістэмамі, і ўласная энергія якіх захоўваецца ў іх самасна. Сістэма з'яўляецца замкнёнай у тым і толькі ў тым выпадку, калі паток энергіі на ўваходзе і выхадзе сістэмы (альбо на яе межах) роўны нулю. Аднак такая сітуацыя з'яўляецца толькі рэдкім, прыватным выпадкам. У агульным выпадку паток энергіі на ўваходзе і выхадзе сістэмы не роўны нулю. Замкнёныя сістэмы з'яўляюцца прыватным выпадкам адкрытых сістэм. Сістэма з'яўляецца адкрытай тады і толькі тады, калі яна абменьваецца патокамі энергіі з навакольным яе асяроддзем. Г.зн. рэальная «замкнёная сістэма» ў такім яе вызначэнні - неабходная абстракцыя тэарэтычнай фізікі, якая дазваляе набліжана апісаць працяг рэальных працэсаў у прыродзе з мноствам агаворак, паколькі ў прыродзе ўсе сістэмы рэальна - "адкрытыя".

Бесструктурнае кіраванне ў яго істоце - кіраванне статыстычнымі характарыстыкамі множных (масавых) з'яў на аснове пануючых над мноствам элементаў імавернасна-статыстычных прадвызначэнняў 1) захоўвання, распаўсюджвання і перапрацоўкі інфармацыі і 2) іх ацэнак (кіраўніком) на аснове пачуцця меры і статыстычных мадэляў.
Яскравы прыклад бесструктурнага кіравання-аўтобус без кандуктара, з касамі. Мэты кіравання: збіранне платы за праезд і распаўсюджванне білетаў, апавяшчэнне аб прыпынках. Усе гэта кладзецца на плечы пасажыраў, паколькі ў большасці выпадкаў Трансляцыя ў аўтобусах не працуе, акрамя таго, кіроўцу проста не варта адцягвацца ад кіравання машынай: прадаваць квіткі - тым больш на хаду - і аб'яўляць прыпынкi - перашкода яго працы. Канцэпцыя кіравання ўключае ў сябе: прыём грошай, іх размен, выдачу здачы, ўручэнне білетаў, кантроль за тым, каб не было безбілетнікаў «зайцоў», і кансультацыі пасажыраў аб тым, дзе ім трэба выйсці. Яна ж - абавязкі кандуктара; у аўтобусе без кандуктара іх выконвае ўся пераменная па сваім складзе сукупнасць пасажыраў на аснове інфармацыі, якая ёсць у іх памяці і звычайна завецца сумленнем.
Гэты прыклад паказвае, што адна і тая ж мэта кіравання можа быць ажыццёўлена структурным (кандуктар, хоць і адзін, але ўсё ж структура) і бесструктурным спосабам. Тут жа бачны і суб'ектывізм у ацэнках якасці кіравання, дасягаецца пры
кожным з спосабаў. Калі вы хочаце, каб максімальны працэнт пасажыраў ехаў з квіткамі і ніхто не памыліўся ў прыпынку, то кандуктар лепш. Калі вас цікавіць даход з аўтагаспадаркі, то ў выпадку, калі эканомія на зарплаце скарочаных кандуктараў кампенсуе страты, якія ўзніклі з-за дадатковых "зайцаў" і пашырэння штата кантралёраў, "вандроўных" з аўтобуса ў аўтобус па маршруце, - лепш ездзіць з касамі без кандуктара на прынцыпе самаабслугоўвання пасажыраў.
Калі ж вы глядзіце на ўсю сістэму грамадскага гарадскога транспарту з пункту гледжання суб'екта-гаспадара державысуперканцерна*, то друкаваць і распаўсюджваць квіткі - шкодная растрата нейкай часткі грамадскага фонду працоўнага часу,
вытворчых магутнасцяў і прыродных рэсурсаў, паколькі аддрукаваны і тут жа выкінуты білет не задавальняе ні чыіх асабістых патрэбаў ні ў ежы, ні ў вопратцы, ні ў жыллё, ні у веданні - ні ў чым-небудзь іншым сапраўды карысным, чаго так
не хапае людзям, але затое пры іх вытворчасці і распаўсюдзе займаюць працоўны час, лес, энергія, засмечваецца асяроддзе пражывання.

* У гэтай якасці можа знаходзіцца толькі канцэптуальна ўладны народ.

Кіраванне на аснове віртуальных структур. Гэта-таксама адзін з працэсаў, магчымых у суперсістэмах. Светабудова паўстае ў якасці аб'ёмнай суперсістэмы ў адносінах да мноства ўзаемна ўкладзеных суперсістэм са структурай, зменлівай ў кожны момант часу, а акрамя таго, - і якая вызначаецца рознымі суб'ектамі па розным наборам прыкмет. Такога роду аб'ектыўная множнасць і суб'ектыўная нявызначанасць у пытанні аб ідэнтыфікацыі кожнай з суперсістэм і яе структуры дае падставу да таго, каб назваць усе такога роду структуры "віртуальнымі".
Узаемная ўкладзенасць суперсiстэм прадугледжвае існаванне элементаў, якія належаць адначасова да некалькіх суперсістэмнасцей. У дадзеным выпадку тэрмін "адначасовая прыналежнасць" азначае, што ў памяці элемента, адначасова які належыць розным суперсістэмах з ліку некалькіх ўзаемна ўкладзеных, прысутнічаюць фрагменты інфармацыйна-алгарытмічнага забеспячэння кожнай з суперсістэм гэтага мноства. Хоць у адзін і той жа момант часу гэты элемент зусім не абавязкова заняты ў адпрацоўцы алгарытмікі кожнай з суперсістэм, да якой ён належыць. Г.зн. віртуальнасць структур мяркуе існаванне элементаў, якiя у розныя моманты часу праяўляюць актыўнасць у алгарытміцы розных суперсістэм пад уздзеяннем ўнутраных працэсаў адраснага абмену інфармацыяй у кожнай з іх (такога роду адраснага распаўсюджвання інфармацыі няма i не будзе ў бесструктурном кіраванні, якое ўзнікае як вынік цыркулярнага бязадрасных распаўсюджвання інфармацыі).
Менавіта з прычыны гэтага і спараджаюцца структуры, якія як бы раптам з'яўляюцца, дзейнічаюць і знікаюць без якiх-небудзь "бачных прычын" — падобна таму, як з'яўляюцца і знікаюць бурбалкі на лужынах пры дажджы, вядома калі вывесці з разгляду тая акалічнасць, што дождж мы бачым і адчуваем.
Прывядзём ускладнены віртуальнасцю прыклад кіравання на аснове віртуальных структур.
"Суперсістэма № 1" ўяўляе сабой падмноства элементаў "суперсістэмы № 2", т.е. кожны элемент "суперсістэмы № 1" з'яўляецца адначасова і элементам "суперсістэмы № 2", але не ўсякі элемент "суперсістэмы № 2 «з'яўляецца элементам» суперсістэмы № 1".
"Суперсістэма № 2" нi як не бачная з узроўню "суперсістэмы № 1".
У "суперсістэму № 1" можа пранікнуць структура, якая нясе нейкі працэс кіравання, арганізаваная на ўзроўні "суперсістэмы № 2".
Пры абумоўленых паняццях, функцыянаванне гэтых структуры будзе ўспрымацца на ўзроўні "суперсістэмы № 1" «як нічым не абумоўленыя» выпадковыя супадзення «ўзаемна дапаўняльнага характару ў паводзінах элементаў "суперсістэмы № 1",
але не як праява доўгай, тайной дзейнасці структуры, пранікальнай у
«суперсістэму № 1» з "суперсістэмы № 2".
Калі прырода гэтых невыпадковых супадзенняў на ўзроўні "суперсістэмы № 1" не можа быць выяўлена, то на ўзроўні "суперсістэмы № 2"... Уся такога роду сукупнасць "выпадковых" супадзенняў - кіраванне на аснове віртуальных структур.
Гэта - адзін з прыкладаў кіравання на аснове віртуальных структура. У больш агульным выпадку любыя пранікненне структурнага кіравання ў суперсiстэму звонку — у ёй паўстае як кіраванне на аснове віртуальных структур па-за залежнасці ад
таго, пранікае ў суперсістэму структурнае кіраванне з іерархічна раўназначнай ёй суперсістэмы, альбо гэта іерархічна вышэйшае кіраванне, аж да іерархічна найвышэйшага ўсёабдымнага кіравання Уседзяржыцеля. Пры такім разуменні любое бесструктурнае кіраванне - прыватны выпадак кіравання на аснове віртуальных структур, які ажыццяўляецца Уседзяржыцелем.
Кіраванне на аснове віртуальных структур мае на ўвазе Адмова ад прынцыпу нязменнасці структуры ў паказаным сэнсе і адпаведна мае на ўвазе нейкую дынаміку змены структуры ў працэсе кіравання, якая ўключае ў сябе: 1) змена складу элементаў, якія ўтвараюць віртуальныя структуры, 2) змена функцыянальнай нагрузкі кожнага з элементаў у іх складзе, 3) змяненне узаемасувязяў элементаў адзін з адным. Інакш кажучы кіраванне на аснове віртуальных структур - па сутнасці сваёй гэта структурны спосаб кіравання, у якім функцыянальная спецыялізацыя і характар узаемасувязяў элементаў не зададзены раз і назаўжды пры пабудове структуры, але некаторым чынам ажыццяўляецца дынаміка адукацыi структур і дынамічнае пераразмеркаванне функцыянальнай спецыялізацыі іх элементаў у адпаведнасці з актуальнымі кіраўнічымі задачамі. Рэгулятар дынамікi адукацыі, пераўтварэнні структур і дынамічнага пераразмеркавання функцыянальнай спецыялізацыі іх элементаў можа быць як знешніх па адносінах того дзе i як ўтвараюцца віртуальные структурам, так і ўнутраным. У гэтай ролі можа выступаць як суб'ект, які ажыццяўляе поўную функцыю кіравання па інтэлектуальнай разнавіднасці схемы прэдыктар-карэктар, так і нейкі алгарытм (у тым ліку і штучны інтэлект), якасцю суб'ектнасці які не валодае па вызначэнню.
Структурнае кіраванне ў суперсістэмах можа ўзнікаць як рэалізацыя адпаведнага этапу поўнай функцыі кіравання - мэтанакіраванае будова структуры, якая нясе канцэпцыю кіравання. Але структурнае кіраванне ў суперсістэмах можа ўзнікаць і з бесструктурнага або з кіравання на аснове віртуальных структур, калі мэты, на якія арыентавалася бесструктурнае кіраванне або кіраванне на аснове віртуальных структур, досыць устойлівыя, з прычыны чаго знаходзяць ўстойлівасць і структуры, якія склаліся ў бесструктурном кіраванні або ў віртуальным кіраванні для працы з мэтай.
Іншымі словамі структурнае кіраванне можа выкрышталізоўвацца з бесструктурнага або з кіравання на аснове віртуальных структур.
Структурны спосаб кіравання ў тым выглядзе, як ён вызначаны вышэй, мае на ўвазе нязменнасць архітэктуры структуры ў працэсе кіравання, г.зн. нязменнасць набору элементаў, якія ўтвараюць структуру, нязменнасць функцыянальнай нагрузкі i узаемасувязяў элементаў.
Найвышэйшая якасць кіравання ў суперсістэмах дасягаецца
у спалучэнні структурнага і бесструктурнага кіравання ў рэчышчы
адэкватнага іерархічна вышэйшай кіравання, які праходзіць у
іх на аснове віртуальных структур у ладу са ўседержiтельнасцью.


Рецензии