Мистецтво драми та ритм життя

Читаю час від часу "36 драматичних ситуацій" Жоржа Польті.
Це недооцінений мною свого часу щедевр мистецтвознавства та практичної філософії.

Я не знаю, який інноваційний потенціал у цієї книги, але вона дуже наочна. Щоправда, скористатися нею та мати зиск з її застосування може людина, яка має бодай 2-3 години вільного часу на день. В інших випадках, коли читач перевантажений рутинними клопотами, може не стати часу на рефлексію та застосування нової теоретичної моделі.

Теорія за нею стоїть значно глибша, ніж просто якісь однотипні  естетичні схеми та патерни. Це чимось нагадує гами в музиці - з одного й того самого набору комбінацій можна сплести мереживо мелодичних похідних.

За часів Просвітництва люди середньої та вищої верств суспільства у панівних країнах мали час для самовдосконалення, а практична апробація нових ідей була в декілька десятків разів повільнішою, ніж наразі.

У цій книзі немає відповідей на запитання про добро, зло та зміст життя, проте змальована реальна соціальна динаміка без часопросторових обмежень. Автору вдалося показати глибину мислення та вміння бачити тенденції за історіями.

Теорія настільки абстрактна та математично гармонійна, що її прояви можна помітити навіть у сучасних сценаріях у широкому сенсі - від задумів нових реаліті-шоу до стратегій виходу компаній на світовий ринок.

Це книга на всі часи, адже навіть якщо ви, саме ви, мій шановний читачу, вже опанували себе та дієте раціонально, як вам здається, це не гарантує факту, що такими саме раціональними та прагматичними є люди навколо вас.

Книга для всіх, кому не байдужі світ навколо нас, суспільні явища, а також власна доля та власний  довготривалий успіх.


Рецензии