Осiння осiнь

                ***

Дощ i дощ i дощ. Така собi осiння осiнь. Простiр тече вниз, а що там, на небi? Зовсiм немає простiру? Що ж, там зараз янголи? Якась дивовижна самотнiсть. Як вiдчуває себе час? Його серце хворює, коли я бачу у вiкно вiдсутнiсть подiй i птахiв. Але лист ще зелений, i зелений другий лист, и всi вони такi. Сумно. Я живу людиною, майже людиною, трохи людиною. Хмари сховали не сонце, хмари сховали мене вiд мене. I не було iснування завжди. I троянди. I зiрка лiтає наче кульбаба. Добре, що око мое знає космос таким, яким вiн нiколи не бував. Небуття настiльки багато, i його можна нести в руках i дарувати. Якби я це зробив! Тодi пекло вiдкрилося вночi - це не дощ вогню, а справжня злива! Де ж радiсть? Вона шукає веселку i метелика, сонцепад i снiг, i крововилив. Не знаходить. Незнайомий небокрай, з горобиною ти грай. Богородиця захищає. Нев'янучий цвiт, коли всi квiти вянуть. Осiнь як церква в час кризи. Де багряний шлях комети? Чому вiн закiнчиться вранцi? Свiтанок, серпанок i страхiття снiв, слiв i мiсяцiв. Я ще забув сказати: якщо лице свiту повiтря тривало хвилину - небо зупинялося як човен, бажання якого таємничi. Мить або вiчнiсть - що було краще? Осiнь як колишнiй монастир. Зруйнована. Надобранiч. Осiнь бездоганна - тому вона здається Рiздвом i смертю хресною одночасно. Пробачте, тимчасово не працюємо - читаєш тут пiд кожними брамами. Прокинешся, розплющиш очi - i дивишся на вежу Корнякта. Це не Львiв, нi - це тiльки осiнь, можливо, кiнець жовтня. Свiдомiсть є скло, коли безодня всесвiту пiшла вiдпочивати, але остання пiсня ще iснує. Восени не може бути дня, бо вона фарбувала багатобарвним червоним. Ти загубилася, осене, - тому ти ще живеш, i дощ, i дощ, i дощ.. Цiкавлюся, скiльки коштує повiтроплавання поза часу? Вiдповiдають - дощ i бiлочка чекають бозна-де. Зустріч забуття i вечора зрозуміла: осінь це фiлiжанка кави, але там не кава, а холодна гербата з цитриною, де плавають iграшки, будинки та качки. Промiнь i пломiнь бажають, щоб все у цих речей було як у молитвi. Богородицi..


Рецензии
"Осiнь як церква в час кризи" - очень оригинальный образ!

Игнат Меренков   22.09.2021 21:00     Заявить о нарушении
Спасибо!

Боб Жмуркин   22.09.2021 21:04   Заявить о нарушении
На это произведение написано 5 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.