Дiзнатися правду та пiзнати вiчнiсть

13 жовтня 2021 р. в ОННБ ім. Горького відбулась презентація книги "Дзеркало" відомої, талановитої та досвіченої журналістки, літераторки та громадської діячки Валентини Іванівни Гайдаєнко.

У цій книзі є все - драма, таємниця, неймовірно точне сприйняття авторкою героїв, вічні цінності та нерозв'язні філософські запитання.

Вміючи "тримати" читачів від першої сторінки до приємного післясмаку, вміючи вибудовувати складні сюжетні лінії, Валентина Іванівна завжди звіряється з камертоном істини та власним сумлінням.

Типовими чи дуже нестандартними є ситуації, у які потрапляють герої книги "Дзеркало", вони діють так, як варто діяти людям, а не макетам або роботам. Живі, напрочуд складні та багаторівневі сюжети життів виписані на тлі історії, яка є то спокійною, мов річка, то жорсткою, непоблажливою та суворою, ніби глибока печера, то безмежною та чистою, як літнє небо.

Новаторство цієї збірки полягає в тому, що ексклюзивні, неповторні архівні дані в ній поєднані з живими та реалістичними психологічними портретами героїв, а ознаки часу так гармонійно вписані в надсюжетну єдність, що бажання повертатися до таких яскравих, сповнених подій та емоцій творів стає необорним.

Є в цій прозі і документалістичні сторінки, і влучні публіцистичні рядки і складні, містичні образи.

Після презентації, на якій лунали побажання до такої обдарованої харизмою й глибокими знаннями ювілярки від її знайомих, колег, друзів та шанувальників, відбулись ще й "неформальні" читання присутніх на заході авторів поезії та прози, які в буденному житті зайняті в різних галузях діяльності та мають такий строкатий, розмаїтий, неоднозначний і багатий людський досвід.

Такий світ діалектики, людської та мистецької сміливості, радощів та трагедій нікого не залишить байдужим та надовго залишиться актуальним і з творчої, і з історичної позицій.
 
Пам'ятайте, що справжню реальність відображують тільки чисті дзеркала!

© Марина Чиянова


Рецензии