Коронавирус мо деч лудеш?

      Эрик ПЕТРОВ
Коронавирус мо деч л;деш?
Мыскара

Эргыже ден шешкыже пандемийлан кєра ик жап мє‰гыштє шинчыме деч вара пашаш кошташ т;;альычат, вич ияш эргыштым кажне эрдене Валя кокай деке конден кодат. Тудо кечынат тыгак лийын. Йоча кечывал кочкыш деч вара мален кынелынат, вигак коваже деч йодын:
— А тый палет, ковай, коронавирус мо деч л;деш?
— Уке, — манеш коваже, — ом пале.
— А мый палем!
— Тугеже, ала мыланемат каласет?
— Кум «чоко пайым» пуэт гын, каласенат кертам, — ышталеш йоча.
Коваже кум «чоко пай» печеньым ;стембаке луктын пышта.
— Ынде каласе, мо деч коронавирус л;деш? — йодеш кова.
— Коронавирус йывыртымаш деч л;деш! — коважым чылт ;рыктара уныка.
— Йывыртымаш деч, манат?
— Конешне, йывыртымаш деч! Куан деч тудо л;деш!
— А молан тый тыге шонет?
— Кузе от умыло? Вет куаныше, йывыртен гына коштшо е;ын черланаш жапшат уке.
— Тугеже, коронавирус деч эн чапле эм – куан?
— Тыге. Куанен моштыдымо айдеме деке гына чер толеш. Йывыртен моштышым ;рдыж гыч эртен кая.
— А тый короновирус деч от л;д? – уныка деч йодеш кова.
— Уке. Тудо мыланем л;дыкш; огыл.
— Мо, шукынжо, пандемий манын, алят м;;гышт; шинчатыс.
— Тек канат. Йоча-влак школыш да йочасадыш ынышт кошт манын, коронавирус л;мынак тыге ыштен. Мыят, теве, йочасадыш коштмешке, лучо тый денет пырля шинчем. Тый мыланем тамлым пукшет, йомакым каласкалет, мурена, телевизорым ончена...
— Й;ра, тый йочасадыш ынет кошт, лийже. А молыжо?
— Молат ынешт кошт, м;;гышт; куанен веле шинчат. Коронавирус вет єпкелашлан але мыскылашлан огыл, а калыкым куанен илаш туныкташ толын. Теве ача ден авайын м;;гышт; шинчымышт годым эшеат сай ыле: чыланат куаненна, нигуш коштшаш уке, кунар шонет, тунар кане, авай эре тамлым кочкаш ышта ыле, ачай п;рт к;ргым т;рлатен, книгам пырля лудынна, с;ретленна — чыланат куанен гына иленна.
— Мом ойлет, умылен ом керт.
— А мом умылашыже, чыла раш: коронавирус нимо деч л;дде илаш да куанлан туныкташ толын...
— Кунам вара кая, вашке мо?
— Уке, чылт вашкежак огеш кай, вет куанен, йывыртен илаш ятыр тунемман. Калык тидлан вашкерак тунем шуэш гын, тудат вара кая веле...
Кўлеш вет, йоча омеш тыгайже кончен ала-мо? Ала шкежак шонен луктын? Ала чынжымак мыланна куанен, илышлан йывыртен гына илаш тунемман?


Рецензии