Китоби Хиштхона. Имомов Ниёзмат

                Имомов Ниёзмат

               

                Љањон чу љисму ту љонї, эй муаллим,
                Ту рўњи олами имконї, эй муаллим.

               
                Козими Хушхбар

      Имомов Ниёзмат 20 майи соли 1934 дар  дехаи   Хиштхонаи  чамоати      Пунѓази  нохияи  Ашт  дар  оилаи  дехконон – Имоммуњаммади Парпизод ва Зањробибии Муњаммадзод таваллуд  шудааст.

     Беш аз панљоњ сол машѓули касби пуршарафи омўзгорї шудааст. Яке аз устодони донишманд ва хеле мењнатдўст мебошад. Бо баробари мукаммал донистани касби худ њамеша дар љустуљў буда, дар матбуоти даврї бисёр маќолањояш дар мавзўъњои гуногун нашр гардидаанд.

     Барои пурратар ба фаъолияти мењнатии ин инсони наљиб шинос намудани хонандагон њолномаи мухтасари  ўро, ки аз забони худаш наберањояш ба рўи ќоѓаз овардаанд, пешкаш менамоем: 
 
  «…Соли  1951  ман  пас  аз  итмоми  мактаби  њафтсола  барои  сохиби  маълумоти  миёна  гаштан  ба  шахри  Конибодом рафта  ба  омўзишгохи  педагогии  мардона  дохил  шудам.  Омўзишгоњи  мазкурро  бомуваффаќият  соли  1955 хатм  кардам.               

    Бо  фармони  Вазорати  маорифи  Љумхурии  Точикистон  давоми ду  соли хониш  дар  шахри  Душанбе  кор кардам. Соли  1957  ба  институти  педагогии  шахри  Ленинобод  дохил  гашта,  онро  соли  1962  ба  итмом  расонидам.  Аз  хамон  сол  сар карда  дар  мактабхои  ба  номи  В. И. Ленин, А. Фирдавсї,  С.Айнї  ва Камоли Хучандии  нохияи  Ашт  кор  ва  фаъолият  бурдам.
 
      Дар маљмўъ фаъолияти кории   ман  53 солро  дарбар  мегиранд. Як ќисми  фаъолияти  кории  ман  асосан  дар  мактабхои  ба  номи  С. Айнї  ва  К. Хуљандї гузаштааст. Ман дар ин мактабњо ба сифати  омузгор, чонишини  директор  оид  ба  таълиму  тарбия,  директор  ва  котиби  камитети  партиявї ва гайрахо  фаъолият  кардам.
               
     Соли  1967  вакте, ки  имтихони  давлатї  аз  фанни  таърих  мегирифтам,  ногахон  аз  Комитети  маркази   партияи  комунистии  Точикистон ва аз  Вазорати  маориф  3-нафар   вакилон  омада  иштирок  намуданд.  Дар  синф  умуман  29-нафар  талабагон  хузур  доштанд, ки 18 нафари  онхо  сазовори  бахои  аъло  (5)  гашта,  бокимондахо  бошанд,  сазовори  бахои  хуб  ( 4 )  шуданд.  Синф  бо  тамоми  тачхизотхо   мучахњаз  буд.  Баъд аз  ба  итмом  расидани  имтихон  вакилони  хузур  дошта  аз  чойхояшон  бархеста  дасти  маро  фишурда  табрик  намуданд…
 
    Он вакт  ман  хамчун  рохбари  синф  фаъолият  мекардам  ва  он  шогирдони  ман  аз  дигар  фанхо  низ  бо  бахои  хубу  аъло  хонда  мактабро хатм  намуданд ва  айни  хол  дар  сохахои  гуногуни хочагии  халки   Љумхурии  Тољикистон  кор  карда  истодаанд. Аз  ин  шогирдони ман  5-6  нафарашон  айни  хол  олимони  нуктасанљанд ва дар макотиби олии кишварамон кор карда  истодаанд.               

    Инчунин  вакилони  аз  Вазорати  маориф  омада, ки  як  нафари  онхо  рус  буд,  ва  айни  хол  ман  ном  ва  насаби уро   дар  ёд  надорам,  дар  утоки  кории  директори  мактаб  амр  кард,  ки  маро  ба  мукофоти   «Аълочии  маорифи  Чумхурии  Тољикистон» пешнињод намоянд.  Ман  шахси  дуввум  дар  љамоати  дехоти  Пунѓаз мебошам,  ки   ба  ин  унвон  сазовор  гаштаам.               

       Њамин  тавр  кори  ман  шабу  рўз  дар  мактабњо  мегузашт.   Соли  1985   маро   Вазорати    маорифи  Иттињоди    Шуравї   бо  грамотаи   фахрии  Вазорати  маориф  ќадрдонї  кард.   Соли  1990  бо  медали  «Ветерани    мехнат"  бо  мукофотхои   сазовор  гаштам.  04  сентябри  соли  2004   бо  ордени  «Шараф»  дараљаи  2 ва  бо  мукофотхои  дигар  сазовор гаштам.  Худи  хамин   сол  бо  пешниходи   президенти  Љумхурии  Тољикистон, пешвои  миллат,  муњтарам  Эмомалї   Рахмон   маро  ба  унвони  «Муаллими  шоистаи   Љумњурии  Тољикистон   муносиб     дониста   буданд. Аммо  њуљљатњои  аз  тарафи   мактаби  миёнаи   раками  13-и  дехаи   Хиштхонаи  љамоати  Пунѓази   ноњияи  Ашт  пешниходшударо  аз  чї  сабаб  бошад то  њол  ба  ман  номуайян аст,  нобуд  карданд,  ки  ман  ба  ин  мукофот   сазовор   нагаштам.  Ман  муалими   категорияи  олї  будам .               

      Ман  дар  охир  хаминро  кайд   мекунам,  ки  соли   2008-ум    ногахон  ман  хангоми  ба  шогирдонам  дар  мактаб   сабак  омухта  истоданам   сараввал  ба  бемории  сар  ва  сипас ба бемории  чашм  гирифтор шудам.  Баъд аз  табобатхои  тулонї  ва  чарроњї  аз  тарафи  табибони  нохияи  Ашт  ва  вилояти   Суѓд  айни  њол  аз  њар дуи   чашмонам  нобино  гашта  ба  шогирдонам  сабак  омўхта  наметавонам.   Њоло  дар  бистари  беморї   хобам.

13 феврали соли 2016».


Рецензии