Китоби Хиштхона. Имомов Рузибой

                Имомов Рўзибой


                Инони нафс кашидан чиходи мардон аст,
                Нафас шумурда задан зикри ахли ирфон аст.
               
                Соиб

               
       Имомов Рўзибой 25 феврали соли 1936 дар дењаи Хиштхонаи ноњияи Ашт дар оилаи дењќонон – Имоммуњаммади Парпизод ва Зањробибии Муњаммадзод ба дунё омадааст. Давраи кўдакиаш ба айёми Љанги Бузурги Ватанї рост омадааст ва њамроњи калонсолон тамоми дањшатњои ин љангро бо чашмаш дидаву хуб эњсос намудааст.

     Соли 1953 мактаби њафтсолаи раќами 13-и дењаи Хиштхона ва соли 1956 мактаб-интернати №3 шањри Ленинободро хатм намудааст. Сипас душвор будани вазъи оилавиашонро ба назар гирифта як сол ба падару модараш ёрї расонидааст ва соли 1957 ба факултаи таърих ва филологияи Донишкадаи давлатии педагогии шањри Ленинобод дохил шуда, онро соли 1962 бомуваффаќият бо гирифтани ихтисоси муаллими забон ва адабиёти тољик ба итмом расонидааст. Солњои 1962-1963 дар ва мактаби 8-солаи ноњияи Куйбишев ва аз соли 1963 то соли 2008 дар мактабњои №13
№61-и дењаи Хиштхона машѓули касби пурифтихори омўзгорї шудааст.

     Борњо махорати ташкилотчигї ва савияи баланди дониши Р.Имомовро ба назар гирифта, ўро барои кор дар вазифахои рохбарикунандаи љамоату кумитањои  комсомолию њизбии ноњия таклиф намудаанд, вале ў, ки дилбохтаи касби омўзгорї буд ба иваз намудани касбу кораш розї нашуд.

    Солњои 1965-1980 вазифаи мудири ќисми таълимии мактаби №13-ро ба ўхда дошт ва тамоми ќобилияту њастиашро ба кори таълиму тарбия ва муттањидию дўстии кормандони мактаб бахшид. Барои таљрибаи кории Р Имомовро омўхтан аз макотиби олии кишвар ба мактаб мунтазам таљрибаомўзонро мефиристоданд ва  ў чун омўзгори соњибтаљриба ва мураббии ѓамхор дар нозукињои касби пурифтихори омўзгориро азхуд намудани он донишљўёни таљрибаомўз њиссаи сазовор мегузошт.

   Соли 1987 ба унвони «Муаллими калон» ва соли 1991 ба унвони «Муллим-методист» сазовор дониста шудааст.

    Бояд зикр намуд, ки Имомов Рўзибой солњои зиёд раиси кумитаи расму оинњои назди Шўрои љамоати дењоти Пунѓаз будааст ва барои ба танзим даровардани маъракаю маросимхо ва дигар урфу одатњои мањаллї њиссаи арзанда гузоштааст. Чун намояндаи мардум дар Шўрои дења дар маъракањои ободонии дењаи Хиштхона фаъолона иштирок намудааст ва холо низ аз ин маъракањо дар канор нест. Иштироки бевоситаи ў дар љамъоварию ба тартиб даровардани маводњои њамин китоби дар даст доштаи хонандагони арљманд низ аз ин нукта гувоњї медињад.
 
       Фаъолияти бенуќсон ва љамъиятчигии ин инсони комил буд, ки ўро сазовори Ифтихорномањои Кумитаи Марказии Њизби коммунисти  Тољикистон,  Кумитаи Марказии комсомол, Вазорати маорифи Љумњурї ва Шўъбаи маорифи ноњия донистаанд. Инчунин соли 1987 бо медали «Собиќадори мењнат» («Ветеран труда») мукофотонидаанд.

      Хамроњи њамсари мењрубонаш Тўтиниссо аз он мефахранд, ки тавонистаанд оилаи ањлу тифоќ ва намунавие барпо кунанду њамаи фарзандону наберагонашонро чун инсонхои комил дар рўњияи ватандўстиву мехнатќаринї тарбия намудаанду менамоянд.
    


Рецензии