Китоби Хиштхона. Сангини Одиназода

                Сангини Одиназода


                Зи тадбири пири куњан бармагард,
                Ки корозмуда бувад солхвард.
               
                Саъдї

С.Одиназода 4 марти соли 1946 дар дењаи Хиштхонаи љамоати Понѓози ноњияи Ашти вилояти Суѓди Љумњурии Тољикистон дар оилаи дењќон ба дунё омадааст.
 
  Соли 1961 мактаби   њафтсоласолаи ба номи  Камоли Хуљандии дењаи  Хиштхона ва соли 1965 мактаби миёнаи №7 ба номи С. Айнии дењаи Бободархонро   бо бањои хубу аъло ба итмом расонидааст.

  Соли 1965 ба ба факултаи физика–математикаи Донишкадаи (институти)  давлатии педагогии  шањри Ленинобод ба номи С.М. Киров ( њоло ДДХ ба номи Академик Б. Ѓафуров) дохил шуда, онро соли 1969 бо гирифтани ихтисоси муаллими физика–математикаи мактаби миёна бомуваффаќият ба анљом расонидааст.

 Худи њамон сол  фаъолияти омўзгориашро дар мактаби миёнаи ба номи Маъдани дењаи Пунѓаз оѓоз кардааст.

Аз моњи  ноябри соли 1969  то моњи августи соли 1970 дар ќисми њарбии №20743, ки дар шањри Комсомолски назди Амур љойгир буд,  хизмат кардааст.

Аз моњи сентябри соли 1970 сар карда, аввал дар мактаби миёнаи ба номи Маъдани дењаи  Пунѓаз  баъд   дар мактаби №13, ба номи Камоли Хуљандии дењаи Хиштхона  ба њайси омўзгор фаъолияти пурсамар намуда истодааст.



  Ў дар байни маорифчиёни ноњияи Ашт њамчун муаллими ташаббускору љамоатчии фаъол, эљодкору навовар ном баровардааст. Њамкорону шогирдонаш ўро устод њисобида, аз ў маслињатњо мепурсанд.

  С. Одиназода бахшида ба 80- солагии мактаби азизаш китоберо бо номи „Сад мисолу  масъала аз таърихи диёр” ба чоп омода намуд, ки 70-80 % маводњои истифода шуда  аз таърихи ноњия ва барномањои иљтимоию иќтисодии диёр гирифта шудааст.

    Шогирдони  ў дар озмунхои мактабї, ноњиявї, вилоятї ва љумњуриявї иштирок карда, ба муваффаќиятњои назаррас ноил гаштаанд. 
Зиёда аз 30 нафар хонандагон ѓолиби озмуни фаннї ва ѓолиби мањфили физикони љавони мактаб гардидаанд.

Аз рўйи натиљањои кори бисёрсолаи омўзгор   С. Одиназода „Муаллими бењтарини сол” дар соли 1913 њисобида шуда, соњиби Ифтихорномаи Њукумати вилояти Суѓд гаштааст.
 
  С. Одиназода дар сањифањои матбуоти љумњуриявї бо маќолањои илмї– методї баромад менамояд. Дањњо маќолањояш дар маљаллаи „Мактаби советї” („Маърифат”) рўйи чопро дидаанд, ки аз онњо  омўзгорони тамоми љумњурї   истифода мебаранд. 
С. Одиназода  њамроњи аъзоёни мањфили ихтироъкорони наврас зиёда аз 500  асбобњои таълимї сохтааст.
 
Мењнати пурарзиш ва бисёрсолаи   С. Одиназода  дар соњаи маорифи халќ    бо зиёда аз 50 тањсинномаю ифтихорномањо, нишони сарисинагии ѓолиби мусобиќаи солњои 1975 ва 1987 ,  унвони „Муаллими калон”,   унвони „Муаллими методист”,   тахассуси омўзгори дараљаи олї ва бо нишони „Аълочии маорифи Тољикистон” ќадр карда шудааст.

Дар бораи њаёту фаъолияти бобаракати ин педагоги пешќадам, фидоии соњаи маориф ва инсони покдилу поквиљдон дар сањифањои матбуоти даврї маќолањо дарљ гардидаанд, ки аз љумлаи онњо маќолаи дар рўзномаи «Шўњрати Ашт» соли 1999 дарљгардидаи Ф. Ќурбоновро мисол овардан меарзад.

 С. Одиназода мўътаќид аст, ки:

 «Ин умр ба абри навбањорон монад,
Ин дида ба сели кўњсорон монад.
Эй дўст, чунон бизї, ки баъд аз мурдан,
Ангушти газиданї ба ёрон монад».

Ў инчунин ба шогирдонаш талќин менамояд, ки ободкориву созандагї аз эљодкорист, эљодкорї - аз илму дониш, илму дониш - аз хониш ва хониш аз саъю кўшиш аст.
 


Рецензии