Торэадор
Падыйшоў я да пагоста.
Восень. Хмары нізкія вецер горне з поўначы, долу, за капелюша майго чапляюцца, але дажджу німашака. Трыццаць пяць год. Трыццаць пяць год ні быў тут. Запамятаваў усе.
Але ж нешта карцела. Карцела мне. Як у старым кампутары, лезла з выдаленых праграм нешта, не давала працэсару працаваць нармалёва.
Вось і тут нешта шкрабе ў патыліцы.
Апошні ліст з гэтай вёскі атрымаў
Забіў назву вёскі ў навігатара...
Паўзу па пагосту. Шукаю крыж. Ці шо.
Мы бачыліся ў жыцці разоў дзесяць. Больш ліставаліся, за тым, савецкім часам. Ён мне спадабаўся, сапраўдны сябра. Афіцэр. Адукаваны. Наш іняз калісьці скончыў. Выдатнае валоданне нямецкай мовай дала штуршок. Разумееце. Такіх людцаў у той час адразу адсочваюць.
Пагадзіўся мой сябр.
Даў згоду. І пачалося жыццё новае. Цікавае.
Замежныя камандзіроўкі. Дачка гэнэрала. Вось і добры шлюб адбыўся таксама ў ягоным жыцці. Дзве дачушкі.
Капітан Алваро на добрым узроўні ў канторы і ў сяброў.
Чаму Алваро?
Бацька ягоны ў Іспаніі быў. У небе Мадрыда быў зьбіты мэсэршмітамі. Выжыў.
Даў такое імя, як свайго кіроўнага.
" Перестойка" ў краіне пачалася.
У вядомам кафэ, і Мінску, пасля нейкай нарады, вялікі вайсковы начальнік пад сталом паклаў руку на бэйцы Алваро.
Была бойка. Было шмат крыві.
Пяць год Алваро пражыў у вёсцы. Пад Мінскам. У адзіноце.
Піў гарэлку. Выносіў гной з пад кароў у калгасе.
Пяць год шчэ пражыў.
Другі час чытаю прозвішчы на крыжах. На помніках. Німа Альваро.
Амаль вечар. Пад'ехаў стары фальсваген.
Хлопцы прыехалі мясцовыя, упарадкаваць магілкі.
Пытаю,
- мо ведаеце, тут такі хлопец жыў, пахавалі тут.
- торэадор?!!
Ведаем. Пайшлі, пакажам.
З боку старых могліц,
дзе шчэ за панскім часам хавалі, крыжык стаіць. Чорны. С трубы звараны.
І шыльдачка на ім. Чорная.
Свидетельство о публикации №221110601628